شماره روزنامه ۶۱۸۳
|

جمعه‌نامه

  • مصائب مبارزه با فساد شهری

    یافته‌های رئیس کمیته شفافیت پارلمان پایتخت درباره نوع نگاه مجموعه مدیریت شهری به دو چالش ریشه‌ای در اداره تهران، از سه سوءبرداشت یا خطای تشخیص در برخی مدیران نسبت به مسائل شهر و چگونگی اصلاحات شهری حکایت دارد. بهاره آروین عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران می‌گوید: وابستگی بودجه شهرداری به «عوارض ساختمانی» و تداوم حیات «فساد شهری» دو چالش کلیدی است که باید در این دوره تعیین تکلیف شود. در این میان، برای حل چالش اول که هم مولد فساد است و هم باعث ناپایداری جریان تامین مالی در اداره شهر شده، برخی‌ها «بازگشت شیوه تامین مالی شهرداری‌ها به قبل از دهه ۷۰ و احیای تزریق جریان بودجه دولتی» را مطرح می‌کنند که ناشی از خطای تشخیص است و عمل به چنین پیشنهادی می‌تواند وضعیت را بدتر کند. البته در این مرزبندی،‌ اگر «منابع مستقل از بودجه دولت برای اداره شهر» به «چشم‌پوشی» از تعهداتی که دولت در برخی حوزه‌ها همچون تامین بخشی از هزینه‌های شبکه حمل‌ونقل‌ عمومی دارد، تعبیر شود خود یک سوءبرداشت مشکل ساز خواهد بود. با این حال، برای قطع یا کاهش وابستگی بودجه شهرداری به درآمدهای ساختمانی، راهکار تجربه‌شده‌ای وجود دارد که از مسیر «عوارض بهره برداری از ساختمان‌ها و شبکه معابر» و همچنین «دریافت بهای واقعی خدمات شهری» عبور می‌کند. آروین درباره دومین چالش مهم که «فساد سیستماتیک و نهادینه شده در شهرداری‌ها» عنوان می‌شود، معتقد است: مدیریت شهری برای حل این موضوع مقابل دو راهی «تغییر ضوابط با هدف کاهش اختیارات مناطق» یا «شفاف شدن همه اقدامات و فعالیت‌های شهرداری» قرار گرفته است. نتیجه «شفافیت» به دلیل آنکه به «تغییر مثبت و مطلوب با بودجه صفر» منجر می‌شود، راه درست مقابله با فساد و نجات شهر از مشکلات است. انتشار مصوبات، قراردادها و معاملات، بدون صرف هزینه، برابر «بروز تخلفات، فساد و اقدمات نامتعارف» بازدارندگی ایجاد می‌کند. گفت‌وگو با عضو شورای شهر تهران درباره گلوگاه‌های فساد در شهرداری، اشکال مختلف فساد، چرخه فسادزدایی و نحوه نجات تهران از فساد شهری را در زیر بخوانید:
  • کلید اعتماد به شهرداری

    نگاهی به سندهای مطالعاتی و سیاست‌گذاری در حوزه «مبارزه با فساد در مدیریت شهری» نشان می‌دهد که تاکید زیادی بر اصل «حکمرانی خوب» به‌عنوان شرط موفقیت تلاش‌ها شده است. اما اصول زمانی ارزش دارند که برای تحقق آنها تلاش صورت گیرد از همین رو «اراده سیاسی» هم برای مبارزه با فساد و پشتیبانی آرا و افکار عمومی از آن ضروری است.
  • افزایش قیمت خودرو و بلاتکلیفی خریداران

    افزایش قیمت برخی از محصولات خودروسازان داخلی در کنار بلاتکلیفی خریداران خودروهای پیش فروش شده موجب شد تا این هفته بخشی از فضای مجازی به گرانی خودرو و نیز سیاست‌های متولیان این امر اختصاص یابد. هشتگ‌های # خودروی_ملی، #تولید_داخلی، # پراید و # وزیر_صمت در اعتراض به افزایش قیمت محصولات شرکت‌های خودروسازی تشکیل شد و کاربران در فضای مجازی اغلب واکنش‌های انتقادی داشتند. در دی ماه امسال سرانجام خودروسازان توانستند مجوز افزایش قیمت محصولات مشمول قیمت‌گذاری خود را از دولت دریافت کنند و بلافاصله بعد از چراغ سبز دولت لیست جدید قیمت‌ها را اعلام کردند که با افزایش قیمت برای اغلب خودروهای تولید داخل همراه بود و برای مثال پراید در آن به ۳۶ میلیون تومان رسید.
  • ایران در قامت یک قهرمان آسیایی

    یوزهای ایرانی امشب در حالی به مصاف چین خواهند رفت که این هفته تیم‌ملی فوتبال کشورمان با پیروزی ۲ بر صفر در مقابل تیم‌ملی فوتبال عمان یک گام دیگر برای پایان دادن به حسرت ۴۳ ساله‌ ایران در کسب عنوان قهرمانی قاره آسیا نزدیک‌تر شد. با وجود حواشی زیادی که از هفته گذشته
  • چالش عکس ۱۰ سال قبل

    با فراگیر شدن چالش بین‌المللی «عکس ۱۰ سال قبل»، موجی از مقایسه میان چیزهای مختلف از ۱۰ سال پیش تاکنون در شبکه‌های اجتماعی به راه افتاد که بسیاری از آنها تم طنز و شوخی داشت.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • طراحی تجربه‌های جدید

    این اثر چهارمین آلبومی است که منتشر کرده ام و در آن از فضای موسیقی سافت راک فاصله گرفتم و بیشتر به فضاهای جز نزدیک‌ شده‌ام و وکال نیز همان نقش سابق را در قطعات ایفا می‌کند. موسیقی من راک نیست و حتی عنوان فیوژن که روی موسیقی من گذاشته می‌شودهم درست به نظر نمی‌رسد.
  • بازنمایی فرهنگ اجتماعی قدیم

    حدود ۴۰ سال است در حوزه‌ نقاشی‌خط و آثار قهوه‌خانه‌ای فعالیت می‌کنم و در سال‌های اخیر در چندین نمایشگاه گروهی شرکت کرده‌ام، اما خوشبختانه فرصتی پیش آمد تا نمایشگاهی انفرادی نیز از آثارم برگزار کنم.
  • ملموس‌تر از نمایشنامه اصلی

    نمایش ما همخوان و منطبق با نمایشنامه «در انتظار گودو» اثر بکت است ولی در فرم خیلی متفاوت از چیزی است که مخاطب انتظار دارد. به لحاظ اجتماعی سعی کردم چیزی ملموس‌تر از «در انتظار گودو» را با شدت و حدت بیشتری به مخاطب ارائه دهم. در این نمایش همه تصوراتی که تماشاگر از دیدن اثر ابزورد دارد، مخدوش می‌شود. قرار بود این نمایش را در تالار مولوی اجرا کنیم و ماه‌ها نیز پیگیر این ماجرا بودیم ولی مدیر تالار مولوی با اجرای این اثر مخالفت کرد. پس از آن با رایزنی‌ها و پیگیری‌های کانون تئاتر دانشگاهی، رئیس مجموعه تئاتر شهر نوبت اجرایی در سالن قشقایی برای ما در نظر گرفت.
  • روایت سال اول انقلاب

    قسمت از سریال «نفوذ» با عنوان «خط تماس» به کارگردانی جواد شمقدری در روزهای آینده روی آنتن خواهد رفت. «نفوذ» پروژه سنگینی است که برشی از تاریخ انقلاب اسلامی ایران و ۹ ماه از اتفاقات دوران انقلاب را در ۴۰ قسمت به تصویر می‌کشد. «خط تماس» یا آنچه قرار است در دهه فجر امسال روی آنتن برود قصه‌ای از دل «نفوذ» نیست بلکه اگر روزشمار سال‌های انقلاب را لحاظ کنیم روز‌های ۱۵ بهمن ۵۷ تا ۱۵ بهمن ۵۸ را روایت می‌کند.
  • میدان هنرنمایی آهنگسازان جوان

    برنامه‌ای که تدارک دیده‌ایم دو بخش دارد؛ بخش اول اجرای تکنوازی تار و سه‌تار است که به همراه تنبک نوازی گوهرناز مسائلی در مدت زمان ۴۰ دقیقه اجرا می‌شود. بخش دوم گروه نوازی است که چهار نفر آن را اجرا می‌کنند. خوانندگی این بخش به عهده پدرم داوود فیاضی خواهد بود و تنبک این بخش را مجید علیزاده می‌نوازد و نوازندگی نی نیز بر عهده حسین قاسم‌زاده است و نوازندگی تار در هر دو بخش را نیز خودم بر عهده دارم.
  • بازخوانی فیلم‌های تاریخی

    سری جدید برنامه «جادوی تاریخ» از ۱۶ دی روی آنتن شبکه چهار سیما رفته و این برنامه‌ای ترکیبی است که در آن وقایع، موضوعات، اتفاقات و شخصیت‌های مهم تاریخی از ایران و جهان به مخاطب شناسانده می‌شود. سری اول این مجموعه نورز ۹۷ از شبکه چهار پخش شد و اکنون قسمت‌های جدید آن پخش می‌شود.
  • ده منطقه دیدنی در ۲۰۱۹

    نشریه لونلی‌پلانت در ابتدای سال ۲۰۱۹میلادی طبق روال هر سال خود ۱۰منطقه را معرفی کرده که می‌توانند مناطق جذابی برای سفر باشند.
  • فرمول یافتن خوراک ارزان در سفر

    بسیاری افراد سفر را به‌عنوان یک تفریح پرهزینه می‌شناسند. همچنین دسته‌ای دیگر اعتقاد دارند فقط با هزینه زیاد است که می‌شود از سفر لذت برد؛ اما امروزه در جهان نوع دیگری از سفر در جریان است؛ سفرهای ارزان. با بررسی سفرنامه‌های افرادی که این نوع سفر را انتخاب می‌کنند می‌توان دریافت که بسیار لذت‌بخش است. در سلسله یادداشت‌هایی که در این ستون، به ۱۰ راهکاری اشاره می‌کنیم که می‌توان از طریق آنها ارزان سفر کرد. پنجمین راهکار را بخوانید.
  • چگونه گوگل برترین مرورگر دنیا شد

    وقتی شرکت گوگل مرورگر خود را در سال ۱۹۹۸ راه انداخت، اسامی دیگری مثل Excite و یاهو دو بازیگر بزرگ این صنعت بودند. گوگل فرزند تازه متولد شده دو فارغ‌التحصیل دانشگاه استنفورد بود که به دنبال پشتیبانی مالی بودند. پس از مدتی، گوگل دقیق‌ترین نتایج جست‌وجو را در اختیار کاربرانش قرار داد و بر رقبا غلبه کرد. برای اثبات موفقیت گوگل، شاید هیچ برهانی قوی‌تر از این واقعیت نباشد که نام این شرکت همه جا به‌عنوان فعل به کار می‌رود. همان‌طور که آب می‌نوشیم، اطلاعاتی که می‌خواهیم را «گوگل می‌کنیم.» البته گوگل فراتر از یک جست‌وجوی اینترنتی رفته است. دلایل موفقیت آن را مرور می‌کنیم.
  • گنج رازی

    «همه راضی از چسب رازی»، جمله‌ای که برای خیلی‌ها یادآور یکی از تیزرهای تبلیغاتی نوستالژیک در دهه ۶۰ و ۷۰ است. ‌جمله‌ای که تا به امروز هم در خاطره جمعی خیلی‌ از مردم باقی مانده و تا امروز هم اثرش را در کار‌های روزمره گذاشته است. محصولات رازی از آن دست تولیداتی بود که از کارگاه‌های صنعتی فراتر رفت و با طراحی الگویی جدید و تغییر در شکل بسته‌بندی‌، راهی خانه‌ها شد تا چسب خانگی در ایران آغاز به کار کند. محمدرضا گنجی، پایه‌گذار، گروه صنعتی رازی با بهره‌گیری از تخصص، دانش روز و البته آشنایی با تکنیک‌های بازاریابی و تبلیغاتی توانست تحول اساسی را در تولید چسب در ایران به وجود آورد. او متناسب با نیازهای ساده و پیچیده، انواع چسب را به میان مردم و فعالان صنعتی برد و به تدریج جای محصولاتش را در بازارهای بین‌المللی پیدا کرد. محمدرضا گنجی یا همان‌گونه که‌ کارمندانش صدایش می‌زنند، «آقا رضا»،‌ اصلا اهل ناامید شدن نیست و حتی یک‌بار زمانی که کارخانه‌اش در آتش سوخت و با خاک یکسان شد، دوباره از جای برخاست و با سرعت بیشتری به سمت تکمیل و توسعه واحد‌هایش پیش رفت. «آقا رضا» که البته بیش از هر چیز با نام رازی شناخته می‌شود،‌ کار خود را بسیار فراتر از تولید چسب برد و در کنار آن به تولید تایر و حتی صنایع غذایی هم روی آورد و همان مدل مدیریتی را در واحد‌های و کارخانه‌های بعدی خود هم پیاده کرد. «آقا رضا» می‌گوید بیش از هر چیز، اخلاق کسب‌و‌کار و رعایت حق مصرف‌کننده برایش مهم است و حاضر نیست به هیچ عنوان این حق تضییع شود. احساس رضایت کاری برای «آقا رضا» فراتر از به‌دست آوردن سود تعریف می‌شود. او می‌گوید: همیشه معتقد بودم که سود و مال دنیا تا یک حدی می‌تواند به انسان انگیزه ‌دهد؛ اما از یک جایی به بعد، دیگر پول اهمیت خود را از دست می‌دهد و این آرامش قلبی است که با ایجاد اشتغال برای مردم،‌ از اهمیت برخوردار می‌شود.
  • پروژه‌های شکست خورده یک شرکت میلیارد دلاری

    نام گوگل برای همه ما نامی آشناست. بیشتر ما گوگل را با جست‌وجوگر آن می‌شناسیم که میلیاردها صفحه وب در فهرست جست‌وجوی خود دارد و کاربران می‌توانند موضوعات دلخواهشان را با استفاده از کلمات کلیدی در آن جست‌وجو کنند. اما این شرکت با درآمدهای میلیارد دلاری اشتباهات بسیار بزرگی داشته است. در این ستون به چند مورد از این اشتباهات اشاره خواهیم کرد: گوگل گلس که محصولی مرتبط با واقعیت مجازی در سال ۲۰۱۲ معرفی شد و مجله تایم آن را بهترین نوآوری سال نامید و تمجیدها برای آن بی‌پایان بود.
  • دو راهی تامین مخارج «تهران»

    شهرداری پایتخت به دو راهی «تامین منابع حداقلی برای اداره شهر» رسیده است. مدیران این دوره از مدیریت شهری، براساس آنچه وعده دادند، به‌دنبال کاهش وابستگی شدید بودجه شهرداری به درآمدهای سمی حاصل از عوارض ساخت‌و‌ساز و ایجاد مدل تامین مالی پایدار برای شهر هستند، اما ظاهرا در مرحله پیش‌اقدام برای جراحی در بودجه، دچار ترس واهی شده‌اند.
  • محله مناسب خرید میان‌متراژ‌های نوساز

    تور محله‌گردی «جمعه‌نامه» این هفته به شهرزیبا در غرب تهران رسید. به گزارش «دنیای اقتصاد»، شهرزیبا یا زیباشهر یکی از محله‌های نسبتا قدیمی تهران است که از دیرباز به درختان سرسبز و خیابان‌های عریض با درختان کهن شهرت داشته است. این محله جزو اولین مکان‌هایی است که با اسلوب معماری جدید شهری احداث در محدوده منطقه پنج شهر تهران احداث شد و بر اساس مرزبندی جدید محله‌ها، از شمال به محله شهران، از غرب به کن و دهکده المپیک، از شرق به جنت‌آباد و صادقیه و از جنوب به خیابان سازمان برنامه و محله کوی ارم منتهی می‌شود.
  • حادثه‌ای که عبرت نشد

    یکشنبه گذشته، دومین سالگرد فروریختن اولین نماد توسعه شهری پایتخت بود. آخرین برگ از دی ماه ۹۵ با ثبت خاطره‌ای تلخ در ذهن همه ایرانیان ورق خورد. ساعت ۷:۵۲ دقیقه صبح روز پنج‌شنبه ۳۰ دی ماه ۹۵، آتش‌سوزی از طبقه دهم و یازدهم ساختمان ۵۴ ساله پلاسکو آغاز شد. به دنبال آن به تدریج نیروهای ۱۰ ایستگاه آتش‌نشانی برای دفع حریق در چهارراه استانبول حاضر شدند.
  • جست‌و‌جوگران جدید در بازار مسکن

    درحالی‌که بازار معاملات مسکن در آخرین ماه‌های فصل سال در وضعیت رکودی به‌سر می‌برد و بازار زمستانه مسکن با کاهش تعداد معاملات خرید آپارتمان به کمتر از ۶ هزار فقره در پایان پاییز، آغاز شد، هم‌اکنون واسطه‌های ملکی شهر تهران از ورود جست‌وجوگران جدید به بازار ملک خبر می‌دهند.
  • جدیدترین‎ها در CES۲۰۱۹

    نمایشگاه محصولات مصرفی خانگی یا به اختصار CES، بزرگ‌ترین رویداد تکنولوژی جهان است که در شهر لاس‌وگاس برگزار می‌شود. این نمایشگاه ۶ ژانویه هر سال آغاز می‌شود و تا پنج روز ادامه دارد. CESمیدان رقابت بسیاری از برندهای بزرگ تکنولوژی بوده که جدیدترین محصولات خود را در آن به نمایش می‌گذارند. بر این اساس، نمایشگاه مذکور محلی برای دیدن دورنمای تکنولوژی در سال آینده است. در نمایشگاه سال ۲۰۱۹ بیش از ۴هزار و ۵۰۰ تولید‌کننده و تامین‎کنندگان سخت‌افزار، محتوا و سیستم‌های تحویل فناوری حضور یافتند. در ادامه به ۶ محصول جالب این نمایشگاه اشاره می‎کنیم:
  • خرید پراید به نرخ فوق تورم

    نگاهی به بهای ارزان‌ترین خودروی بازار ایران و رابطه آن با نرخ تورم سالانه نشان می‌دهد در هفت سال گذشته مشتریان این خودرو مجبور بوده‌اند بیش از افزایش نرخ تورم بابت پراید هزینه کنند
  • آزادسازی با افزایش ۶۰ درصدی قیمت‌ها رقم خورد

    طی هفته جاری شرکت سایپا با انتشار لیست قیمت خودروهای پرتیراژ خود با در نظر گرفتن ۵ درصد کمتر از حاشیه بازار، عملا آزاد‌سازی قیمت خودرو را کلید زد. قیمت محصولات این شرکت افزایش ۸ تا ۵/ ۲۳ درصدی را در شرایطی به خود می‌دید که گروه صنعتی ایران خودرو با توجه به تعهدات معوق خود هنوز لیستی در این زمینه منتشر نکرده است.
  • چرایی عمر کوتاه مدیریت در خودروسازی‌ها

    اخبار در گوشی طی یک هفته گذشته در خودروسازی کشور از رخداد مهمی در تاریخ ۱۰ بهمن در شرکت سایپا حکایت داشت. ۱۰ بهمن روز تشکیل مجمع عمومی این گروه صنعتی بود حال آنکه اخبار در گوشی زودتر از روز موعود به واقعیت پیوست. بر این اساس برخی از شنیده‌ها حکایت از تغییر مدیرعامل تازه وارد شرکت سایپا داشت. خبر تغییر محمدرضا سروش از جهاتی حکم شایعه داشت؛ چرا‌که سه ماه بیشتر از ورود وی به مجموعه سایپا نگذشته بود اما از جهاتی نیز قابل باور بود چرا‌که مدیر خودروسازی منتخب رضا رحمانی، وزیر صنعت معدن و تجارت نبود.
  • کیترینگ عبدالهی میرداماد

    باز هم کیترینگ معرفی کنم و این بار از یک محل دیگه و در ادامه سعی می‌کنم از مناطق متنوع تهران و شهرهای دیگه بنویسم که برای همه خواننده‌هامون کاربرد داشته باشه.
  • یک تجربه شرکتی

  • خاطرات عمه لیلا

  • کافه گیاه‌خواران

  • قاب هفته

    موسیقی خیابانی که این روزها در حال افزایش در سطح شهر تهران است علاوه بر ایجاد فضای شاد برای عابران که بعضا دچار روزمرگی و استرس شده اند موجب شکل گیری مکانی سرشار از شور و نشاط می شود و برای لحظه ای هم که شده می تواند از بار خستگی و استرس مردم این شهر شلوغ بکاهد،در این شماره نگاهی گذرا به نوازندگان در مناطق مختلف شهر تهران داریم . / عکس: فروغ علایی
  • چه کسی برای دیوار پول پرداخت می‌کند؟

    «پیر لمیو»، اقتصاددان و نویسنده اهل کانادا است که توجیه اقتصادی ساخت دیوار مکزیک را به نقد کشیده است:
  • دکمه «ایست» انقباض پولی

    «مارتین ولف»، مشاور ارشد اقتصادی گروه فایننشال‌تایمز سرمقاله این هفته خود را به بررسی توقف رشد نرخ بهره فدرال‌رزرو اختصاص داده است. همان‌طور که از شواهد پیرامون عرضه و تقاضا در بازارهای جهانی مشخص شده است، سرمایه‌های نگران به‌دنبال جایگزین امنی برای روزهای پرتنش در بازارهای جهانی می‌گردند.
  • چرا مهاجرت متفاوت از تجارت است؟

    «امار بیدی»، استاد دانشکده حقوق و دیپلماسی دانشگاه تافتس است که به موضوع مهاجرت پرداخته است.
  • «علی‌بابا» بعد از «جک ما»

    «لوئیز لوکاس»، کارشناس اقتصادی بخش تکنولوژی فعال در هنگ‌کنگ، به بررسی تغییرات مهم سال ۲۰۱۶ در این صنعت پرداخته است. در آستانه ۲۰ ساله شدن علی‌بابا، موسس این شرکت سمت خود را کنار خواهد گذاشت. بسیاری از کارشناسان ادامه راه برای علی‌بابا بدون «ما» را با افول همراه می‌دانند. زمانی که گروه علی بابا در حال برگزاری جشن بیستمین سالگرد تاسیس این شرکت است، بعید به نظر می‌رسد که فضای جشن چندان خوشحال‌کننده باشد چرا که در روز دهم سپتامبر سال جاری میلادی جک ما به‌عنوان رئیس بخش تجارت از این شرکت خداحافظی می‌کند. پرسش بزرگی که برای آینده علی بابا مطرح می‌شود نحوه ادامه به کار این شرکت بدون موسس آن در آینده است. علی بابا به یک نام عام در میان اقشار چینی تبدیل شده بود، گسترش برند علی بابا مدیون جک ما است، جک ما با راه‌اندازی روز مجردها در نوامبر سال ۲۰۰۹ میلادی توانست برند خود را به خانواده‌ها بشناساند جک ما بعدها نیز روزهای خاص دیگری برای افزایش فروش شرکت خود طراحی کرد. ما، که به‌عنوان یک عضو هیات مدیره شرکت در سال ۲۰۲۰ به بازنشستگی خود نزدیک می‌شد حالا دنیل جانگ را جانشین خود ساخته است. جانشینی زودهنگام از نظر جک برای آشنایی بیشتر جانگ با نحوه کارکرد شرکت است.
  • تاریخ پر هیاهو

    چرا وقایع‌نگاری در ایران چندان مدون و مستند نیست تا جلوی تحریف‌ها گرفته شود؟ این روزها زیاد پیش می‌آید که هر از چند گاهی یک موضوع مهم تاریخی مطرح شده و افرادی درباره آن اختلاف‌نظر داشته باشند و این اختلافات منجر به بحث‌های طولانی و جنجال‌های پرهیاهویی در سطح کشور و رسانه‌ها شود. یکی از مسائلی که بعد از وقوع هر یک از این جنجال‌ها بیش از پیش به چشم می‌آید ضرورت تاریخ‌نگاری مستند و دقیق و تقویت حافظه تاریخی جامعه است. موضوعی که اگر درست شکل می‌گرفت دیگر تحریف تاریخ و وقایع از سوی هیچ‌کس امکان‌پذیر نبود. در این صفحه بر آن شدیم تا به زیر و بم تاریخ‌نگاری در ایران چه از منظر اقتصادی و چه اجتماعی و سیاسی بپردازیم.
  • تحریف تاریخ برای آینده!

    حافظه جمعی یا حافظه تاریخی نشانه گذشته مشترکی است که یک گروه یا جامعه را به یکدیگر پیوند می‌زند. این گذشته یا تاریخ مشترک در پی یافتن یک هویت و ریشه برای آینده است.
  • تاریخ در بزنگاه فراموشی و تحریف

    بسیاری بر این باورند تاریخ دانشی است که با حافظه به دست آمده و به معنای رابطه رویدادها است. می‌گویند تاریخ را افرادی می‌نویسند که پیروز شده‌اند؛ اما در ایران تاریخ را کسانی می‌نویسند که بتوانند از فراموشی تاریخ توسط جامعه استفاده خود را برده و تاریخ را آن‌گونه که خود می‌خواهند، بنویسند. بسیاری از اندیشمندان و روشنفکران ایرانی از فقدان حافظه تاریخی ایرانیان در طول تاریخ انتقاد کرده‌اند. از سعدی و کسروی و شاملو تا بسیاری از روشنفکران فعلی این مساله را یک رنج تاریخی دانسته‌اند.
  • درک و شعور ما از تاریخ پایین است

    ایرانی‌ها کمتر توجه دارند که تاریخ خود را مدون و مکتوب کنند. بیشتر درگیر مسائل اسطوره‌ای و تاریخ شفاهی هستند و بیشتر با اسطوره‌های خودشان همراه هستند.