فهرست نوآوری‌های «توسعه نیشکر»

در عین حال، صنعت نیشکر، دروازه ورود مکانیزاسیون به کشاورزی است و کشت و صنعت‌‌‌های نیشکری به واسطه حضور نیروهای متخصص و باتجربه در سطوح مختلف در حوزه کشاورزی و صنعت از دانش فنی خاصی برخوردار هستند و از روش‌های نوین در این عرصه‌ها استفاده می‌کنند.

تقریبا ۱۰۰‌درصد برداشت محصول نیشکر در واحدهای هفت‌گانه به شکل مکانیزه انجام می‌شود و مسیر پیوستن هفت‌‌‌تپه نیز به این شیوه مدرن کشاورزی هموار شده است. نوآوری و خلاقیت در خدمت اهداف بهره‌‌‌وری و محیط‌‌‌زیستی این صنعت است و ثمره این نوآوری‌‌‌ها، طراحی و ساخت ده‌‌‌ها دستگاه و همچنین اجرای روش‌های نوین در سطح مزارع نیشکر است که در زیر به مواردی از آن اشاره می‌شود:

به گفته مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی  پیوند دانش و کشاورزی، راهبردی در صنعت نیشکر است که علاوه بر تحقق امنیت غذایی، نقش ویژه‌‌‌ای در افزایش بهره‌‌‌وری، اشتغال‌زایی و رشد اقتصادی منطقه دارد.

عبدعلی ناصری «پیوند دانش و کشاورزی» را ویژگی بارز این شرکت برشمرد که به تولید پایدار و تحقق امنیت غذایی کشور منجر شده است.

محصولی عاری از سموم کشاورزی

وی کشاورزی دانش‌‌‌بنیان را محیط‌‌‌زیست‌محور دانست و تاکید کرد، توجه ویژه به محیط‌‌‌زیست، بخش جدایی‌‌‌ناپذیر فعالیت‌‌‌های کشاورزی نیشکر است و این صنعت توانسته به تولید محصولی عاری از سموم بر پایه مبارزه «بیولوژیک» در مزارع نیشکر دست یابد.

مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی، حرکت صنعت نیشکر را به سمت استفاده از فناوری‌‌‌های نوین کشاورزی، پرشتاب برشمرد که در سال «تولید دانش‌‌‌بنیان و اشتغال‌‌‌آفرین» منجر به افزایش تولید، محصولات متنوع غیرنیشکری، طراحی و ساخت قطعات و ماشین‌‌‌آلات کشاورزی شده است.

تولید قطعات کشاورزی در شرایط تحریمی

ناصری با بیان اینکه اراده و خلاقیت متخصصان نیشکری در شرایط فشارهای تحریمی توانسته این صنعت را در مسیر شکوفایی قرار دهد، بیان کرد، تولید قطعات و ماشین‌‌‌آلات کشاورزی بخش کوچکی از دستاوردهای متخصصان نیشکری است که به بی‌‌‌نیازی کشور از واردات این محصولات منتهی شده است.

یکی از این دستاوردها، ساخت «دروگر نیشکر» است که نقش ویژه‌‌‌ای در برداشت مزارع نیشکری دارد و انحصار آن در دست کشورهای خارجی بود اما حالا با نبوغ متخصصان نیشکری با هدف غلبه بر شرایط تحریم‌های ظالمانه بومی‌‌‌سازی شده و به گفته دکتر ناصری، روحیه خودباوری و اراده را در بین جوانان تقویت کرده و به شعار «ما می‌توانیم» عینیت بخشیده است.

۸۰‌درصد قطعات این دروگر ساخت داخل است و نمونه خارجی این دستگاه در بازار جهانی ۳۴۰‌هزار دلار به فروش می‌رسد اما با تلاش‌‌‌های انجام‌‌‌گرفته این دستگاه در شرکت توسعه نیشکر با کمتر از ۱۰‌درصد نسبت به قیمت جهانی ساخته شده است.

دستاوردهایی به همت متخصصان نیشکری

دروگر نیشکر تنها دستاورد صنعت نیشکر در ساخت ماشین‌‌‌آلات کشاورزی نیست و این شرکت در ادامه راه، با ساخت دستگاه‌‌‌ها و قطعات کشاورزی، بر قله‌‌‌های موفقیت ایستاده که ثمره‌‌ آن تحقق امنیت غذایی کشور است.

مدیرعامل توسعه نیشکر، ساخت «کارنده نیشکر»، دستگاه «فاروئر ترکیبی»، «کولتیواتور» برای مبارزه  با علف‌‌‌های هرز در مزارع نیشکر را بخش دیگری از دستاوردهایی برشمرد که به همت متخصصان نیشکر محقق شده است.

ناصری رسیدن نیشکر به چنین جایگاهی را محصول حرکت مستمر این صنعت در مدار علم عنوان کرد و شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی را یک دانشگاه بزرگ نشر دانش کشاورزی نامید.

مدرن‌‌‌ترین شیوه آبیاری

وی از شیوه آبیاری «هیدروفلوم» مزارع نیشکر به عنوان مدرن‌‌‌ترین شیوه آبیاری دنیا یاد و تاکید کرد که استفاده از این روش موجب افزایش بهره‌‌‌وری آب در صنعت نیشکر شده است. در کنار روش آبیاری هیدروفلوم، سامانه آبیاری قطره‌‌‌ای و بارانی به صورت پایلوت نیز در این صنعت، در دست اجراست تا پس از پشت سر گذاشتن آزمایش‌‌‌های اولیه، در سطحی وسیع به کار گرفته شود.

تلاش برای افزایش سطح برداشت سبز نیشکر به ۴۰ درصد

ناصری در خصوص برداشت سبز نیشکر اظهار کرد: افزایش برداشت سبز در مزارع نیشکر از اهداف شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی در خوزستان است و تلاش خواهیم کرد تا این مهم به بهترین شکل محقق شود. وی افزود: در تلاش هستیم به‌رغم قدیمی بودن ماشین‌آلات و تحریم‌‌‌ها، با نوسازی تجهیزات و ماشین‌آلات برداشت سبز را به ۴۰‌درصد برسانیم و افزایش سطح برداشت سبز نیشکر را در خوزستان محقق کنیم. ناصری عنوان کرد: در صورتی که نیشکرها کوتاه قد باشند، به راحتی می‌توان آنها را به صورت سبز برداشت کرد اما درصورتی که نی‌‌‌ها ارتفاع زیادی داشته باشند و دچار خوابیدگی شوند، امکان برداشت سبز وجود ندارد و باید سوزانده شود. وی با اشاره به ابلاغ شیوه‌نامه‌‌‌هایی در خصوص برداشت سیاه نیشکر با کمترین آثار منفی بر محیط‌زیست به شرکت‌های زیرمجموعه افزود: در تلاش هستیم با نوسازی تجهیزات و ماشین‌آلات، برداشت سیاه را به سمت برداشت سبز هدایت کنیم.

نیشکر copy