اقتصاد حیوانات در اصفهان
حیوانات نباید برای برآورده کردن نیازهای ما تمام زندگی خود را در اسارت باشند، محققان معتقدند، حیوانات در باغوحش زودتر میمیرند، مجبور به انجام حرکات نمایشی و درواقع اسیر میشوند. شاید صدها سوال درباره باغوحش داشته باشید ازجمله اینکه در روزهای کرونایی باغوحشها چگونه درآمد کسب میکنند و یا نگهداری از حیوانات به چه صورت است، با نگاهی دقیق به اقتصاد باغوحشها میتوانید به مطالبی درباره درآمدزایی و آینده باغوحشها دستیابید.
باغوحشها، متهم به بدرفتاری با حیوانات
باغوحشها در جهانی که تحت تاثیر تغییرات آبوهوایی، از بین رفتن زیستگاه و افزایش تعداد انسانهاست، از گونههای در معرض خطر محافظت میکنند. باغوحشها بخش عمدهای از فرهنگ کشور انگلیس هستند. طبق انجمن باغوحشها و آبزیدانهای انگلیس و ایرلند، سالانه حدود ۳۰ میلیون بازدید از مجموعههای حیوانات انجام میشود. مهمترین دلایل وجود باغوحش، آموزش، تحقیق و حفاظت است.
بحث این است که باغوحشها به بازدیدکنندگان، بهویژه جوانان، در مورد شگفتیهای حیاتوحش این سیاره آموزش میدهند، اما نظرات مخالفی نیز هست و برخی بر این باورند که تلویزیون یا اینترنت منابع بسیار بهتری برای درک حیوانات هستند تا باغوحش. برنامههای تولیدمثل برای حیواناتی که در آستانه انقراض قرار دارند از اهمیت خارقالعادهای برخوردار است و باغوحش محیط مناسبی برای این کار است. گزارشها نشان داده است که در برخی از باغوحشها و محل نگهداری حیوانات، انسان میتواند با حیوان در تماس باشد و مثلا حیوان را نوازش و یا سوار بر آن گشتوگذار کند و یا حیوانات را تغذیه و با آنها عکس سلفی بگیرد.
ایرنا در سالهای اخیر ضمن یک تحقیق درباره اقتصاد باغوحشها نوشته است:
اقتصاد باغوحش
تامین مالی فعالیت باغوحشها مانند باغهای گیاهشناسی یا موزه، ترکیبی از کمک مالی بازدیدکنندگان، اهداکنندگان خصوصی، دولتی و سایر موارد است. برای مثال، باغوحش سن دیگو، معروفترین باغوحش آمریکا را در نظر بگیرید، هزینه ورودی برای افراد بزرگسال ۵۰ دلار و کودکان ۳ تا ۱۱ سال، ۴۶ دلار است، اما این مبلغ برای بیشتر خانوارهای آمریکایی زیاد است و البته همین مقدار زیاد نیز نمیتواند برای ادامه حیات این مجموعه کافی باشد. یک ویژگی غیرمعمول اقتصاد باغوحش که آن را از سایر مشاغل متفاوت میکند، این است که باغوحشها معمولا حیوانات را خریدوفروش نمیکنند، بلکه فقط با آنها تجارت میکنند. قرار دادن برچسب قیمت بر روی حیوانات ریشه تاریخی دارد. باغوحشهای قرن نوزدهم برای رفتن به سرزمینهای خارجی و گرفتن حیوانات به کاشفان متکی بودند. باغوحشها برای تهیه انواع حیوانات عجیبوغریب برای جذب بازدیدکنندگان به کاوشگرانی مانند کارل هاگنبک (تاجر آلمانی حیوانات وحشی) نیاز داشتند. هاگنبک و افرادی مانند وی برای انجام ماموریتهای خود سخت تلاش میکردند. از دیگر نمونهها کشتن والد و اسیر کردن حیوانات برای پر کردن باغوحش بود و البته شکارچیان غیرمجاز و قاچاقچیان نیز در این میان نقش داشتند.
سرانجام، در دهه ۱۹۷۰، جامعه باغوحشها تصمیم گرفتند که سود مالی تجارت حیوانات را از باغوحشها حذف کنند و این موضوع اطمینان ایجاد میکرد که باغوحشها در قاچاق و کشتار حیوانات شرکت نداشته باشند، اما برای رهایی از این موضوع و پس از تصویب این قانون در سال ۱۹۷۳ برای گونههای در معرض خطر، باغوحشها و آبزیدانها ملزم شدند قبل از خرید گونههای در معرض خطر، مجوز دریافت کنند.
این روزها، باغوحشها و آبزیدانها حیوانات خود را مبادله یا اهداء کرده و در فضای آنلاین، همانند یک بستر اقتصادی مشترک همکاری میکنند. بهعنوانمثال، دولت چین بخش عمدهای از پانداهای جهان را کنترل میکند و باغوحشها و شهرها با قصد اضافه کردن یک پاندا به مجموعه باغوحش خود باید با کشور چین مذاکره داشته باشند. دولت چین پاندا را ازنظر نمادین و فرهنگی دارای ارزش بالایی میداند و نمیخواهد پانداهایی پرورش داده شوند که از آنها بهخوبی مراقبت نمیشود.
تاثیر اقتصادی باغوحشها
باغوحشها تاثیر اقتصادی قابلتوجهی در شهرها و مناطق محل استقرار دارند. باغوحشها پول صرف شده در عملیات و ساختوساز را بهعنوان اثر چند برابری در اقتصاد گستردهتر میدانند. به ازای هر یکمیلیون دلار هزینه شده توسط باغوحشها برای هزینههای عملیاتی ۲۸.۴ شغل و به ازای هر یکمیلیون دلار هزینه در ساختوساز ۲۳.۴شغل ایجاد میشود.