ملزومات سیاستگذاری برای صنعت سبز
مدیرعامل فولاد مبارکه: اصلاح فرهنگ مصرف انرژی، پیشنیاز تولید سبز است
از سوی دیگر با نشر و تسری گفتمان توسعه پایدار در سطح جهانی، کشورهای مختلف، شرکت های بزرگ صنعتی و ویژند( برند) های تولیدی، امروز تلاش برای تولید کالا و خدمات با در نظر گرفتن الزامات زیست محیطی نه تنها یک انتخاب بلکه به نوعی سبک و مدل تولید مبدل شده است. در ایران که از قضا در چند دهه گذشته، آسیب های فراوانی به واسطه فعالیت های انسانی و اتخاذ تدابیر مدیریتی غیر کارشناسی بر پیکره محیط زیست وارد شده، شرکت هایی وجود دارند که با عنایت به انتخاب های محدود پیش رو، ضرورت حرکت در مسیر توسعه پایدار را برگزیده اند و به نوعی پیشتاز و الگو قرار گرفته اند، فولاد مبارکه اصفهان را می توان یکی از همین معدود شرکت ها دانست که با مسوولیت پذیری آینده نگرانه، تلاش مانا و پایداری را برای تطبیق تولید و فردای زیست کره در پیش گرفته است.
شاید پرداختن به فعالیت های این شرکت برای کسانی که اخبار و تحلیل های صنعتی را دنبال می کنند در نظر اول تکرار مکررات به نظر رسد اما تا زمانی که قریب به اتفاق تولیدکنندگان و تصمیم سازان در کشور به این الزامات در قالب راهبردی برای فردا نگاه و عل نکنند، وظیفه آگاهی بخشی اقتضا می کند علاوه بر بزرگنمایی و هشدار نسبت به مخاطرات بی توجهی به توسعه پایدار، تشویق و تبیین فعالیت های مجموعه های مقید به راهبردهای پایدار رای زیست کره و کشور را برجسته کنیم. با همین نگاه پرداختن به فعالیت های آینده نگرانه فولاد مبارکه می تواند عاملی برای تسری راهبرد توسه پایدار به دیگر بازیگران صنعتی کشور تلقی شود.
در همین زمینه محمدیاسر طیبنیا، مدیرعامل فولاد مبارکه، در بیستوششمین نمایشگاه بینالمللی فولاد ۱۴۰۳ به تبیین ضرورت حرکت صنعت فولاد کشور به سمت مسیر سبز پرداخته و می گوید : تحقق صنعت سبز برای صنعت فولاد کشور یک الزام است و همه صنعتگران باید به این سمت حرکت کنند؛ البته این امر برای صنایع هزینهبر است و این در حالی است که دولتها در بسیاری از کشورهای جهان، مزیتهایی را برای هموارسازی مسیر صنایع جهت رعایت الزامات زیستمحیطی و تبدیل شدن به صنعت سبز ایجاد میکنند. وی با اشاره به اینکه بسیاری از صنایع کشور، بهویژه صنعت فولاد، تقریباً نیمی از سال را با محدودیتهای انرژی مواجهاند و نمیتوانند بهطور کامل از ظرفیت تولید خود استفاده کنند، گفته است: به دلیل خالی ماندن بخش قابلتوجهی از ظرفیتهای تولید، طبیعتاً هزینههای تولید نیز افزایش و سودآوری صنعت کاهش پیدا میکند.
طیبنیا با تأکید بر اینکه متأسفانه سیاستگذاریها برای هموارسازی مسیر تولید در کشور مطلوب نیست، افزوده: از یک سو صنایع کشور طی سالهای اخیر با افزایش چند برابر نرخ انرژی مواجه شدهاند و از دیگر سو، در چنین شرایطی از صنعت فولاد کشور خواسته میشود که هزینههای تبدیل شدن به صنعت سبز را هم بپذیرد که این سیاست چندان موفقی نخواهد بود؛ بنابراین باید شرایطی فراهم شود تا شرکتها بهصورت داوطلبانه به سمت رعایت الزامات زیستمحیطی حرکت کنند. اگر بخواهیم در حوزه صنعت سبز اتفاق جدیدی در کشور رقم بزنیم، باید سیاستگذاری حاکمیت در این حوزه تغییر کند، بهطوریکه شرکتها به سمت تبدیل شدن به صنعت سبز سوق داده شوند.
صنعت سبز و فرهنگ تولید
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه در همین زمینه اظهار کرد: در کشور ما هرقدر هم سرعت تولید انرژی افزایش یابد، هیچگاه به پای سرعت رشد مصرف انرژی نمیرسد؛ چراکه شیوه مصرف انرژی، صحیح نیست. امروز متأسفانه شاهد این هستیم که ایران یکی از پرمصرفترین کشورهای جهان در حوزه انرژی به حساب میآید. در حال حاضر، بیش از ۲۰ میلیون کولر آبی در کشور وجود دارد که میزان مصرف آنها به دلیل دارا بودن الکتروموتورهای قدیمی بسیار زیاد است و این در حالی است که سالانه ۱.۲ میلیون کولر آبی جدید در کشور تولید و روانه بازار میشود.
مصداق های مصرف بالای انرژی
او می گوید: اگرچه اخیراً برای تولیدکنندگان سیستمهای خنککننده خانگی الزاماتی تعیینشده تا کممصرف ساخته شوند، اما مصرف انرژی این سیستمها متأسفانه برای مصرفکنندگان چندان اهمیتی ندارد. با توجه به سهم ۳۵ درصدی الکتروموتورها در مصرف برق کشور، در صورت بهینهسازی مصرف از طریق استفاده از ورقهای الکتریکی، حدود ۱۵ درصد که معادل ۴ هزار مگاوات است کاهش مصرف خواهیم داشت که برای راهاندازی نیروگاه برق جهت تأمین این میزان انرژی باید بیش از ۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری شود.
به گفته طیبنیا تا زمانی که فرهنگ مصرف انرژی در کشور اصلاح نشود، نمیتوان انتظار داشت اتفاق تازهای در حوزه صنعت سبز رقم بخورد.
فولاد مبارکه؛ سرمایه گذاری آینده نگارانه، فراتر از آینده نگری
او تصریح کرد: گروه فولاد مبارکه همواره سعی داشته در حوزههای مختلف پیشتاز باشد و در راستای تحقق صنعت سبز نیز همهساله بهصورت داوطلبانه اقدامات مهمی انجام داده؛ بهطوریکه تاکنون برای تبدیل شدن به صنعت سبز ۲.۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده است.
افزایش سرعت تولید فولاد الکتریکی برای رفع نیاز کشور جزو استراتژیهای شرکت فولاد مبارکه است
مدیرعامل فولاد مبارکه در پنل تخصصی «فولادهای الکتریکی، مزیتها و چالشها» نیز گفت: افزایش سرعت تولید فولاد الکتریکی برای رفع نیاز کشور جزو استراتژیهای این شرکت است.
محمدیاسر طیبنیا اظهار کرد: اینکه فرایند تولید یک کالا در داخل کشور ایجاد شود، مقدمهای است تا مصارف آن نیز ایجاد شود و این اتفاق بارها تجربه شده است. شک ندارم هنگامی که تولید فولاد الکتریکی بهصورت جدی در کشور آغاز شود، مصارف و تقاضای آن حتی تا دو برابر میزان کنونی افزایش پیدا خواهد کرد.
وی افزود: به دلیل اینکه در حال حاضر فولادهای الکتریکی در کشور ما تولید نمیشود، بسیاری از صنایع مرتبط با این محصول نیز شکل نمیگیرند؛ بنابراین فولاد مبارکه بهعنوان یک شرکت پیشرو در تولید فولاد الکتریکی برای رفع نیاز کشور، سرعت خود را بیشتر میکند؛ چراکه این امر جزو استراتژیهای این مجموعه است.