سودآورتر از فناوری‌های نظامی ‌ چشم‌انداز گردش مالی صنعت نمایشگاه‌های تجاری در جهان طی سال 2024 به بیش از 54 میلیارد دلار می‌رسد و تا سال 2029 به 70 میلیارد دلار افزایش می‌یابد. این رقم، در مقایسه با گردش مالی بخش نظامی بریتانیا که سالانه 29 میلیارد دلار برآورد می‌شود، دو برابر بیشتر

این رقم، در مقایسه با گردش مالی بخش نظامی بریتانیا که سالانه ۲۹ میلیارد دلار برآورد می‌شود، دو برابر بیشتر است و تا سال ۲۰۲۹ به مرز سه برابری می‌رسد. نمایشگاه‌های تجاری بین‌المللی با تسهیل تجارت، تقویت نوآوری و ترویج شبکه‌سازی میان کسب‌وکارها در مقیاس جهانی، نقش مهمی در توسعه اقتصادی دارند. این رویدادها سبب می‌شوند شرکت‌ها، خریداران، فروشندگان، سرمایه‌گذاران و سایر ذی‌نفعان از کشورهای مختلف دور هم جمع شوند و با نمایش محصولات و خدمات خود، فرصت‌های تجاری جدیدی کشف کنند و بازارشان را توسعه دهند. گردش مالی ایجادشده از طریق نمایشگاه‌های تجاری بین‌المللی قابل توجه است و هر سال نیز به رشد خود ادامه می‌دهد؛ چرا که این رویدادها تعداد فزاینده‌ای از شرکت‌کنندگان را از سراسر جهان به سوی خود جذب می‌کنند. آن‌گونه که انجمن جهانی صنعت نمایشگاه (UFI) اعلام کرده، مجموع گردش مالی صنعت نمایشگاه جهانی در سال ۲۰۱۹ حدود ۳۰ میلیارد یورو برآورد شد. این رقم شامل درآمدهای ایجادشده به وسیله برگزارکنندگان نمایشگاه، اپراتورهای محل برگزاری، ارائه‌دهندگان خدمات و سایر ذی‌نفعان درگیر در اکوسیستم نمایشگاه تجاری است. نکته جالب‌تر آن است که مجموع گردش مالی صنعت نمایشگاهی جهان در سال ۲۰۲۴ به ۵۴ میلیارد دلار خواهد رسید و تا سال ۲۰۲۹، رقم قابل توجه ۷۰ میلیارد دلار را ثبت خواهد کرد. گردش مالی نمایشگاه‌های بین‌المللی از طریق عوامل مختلفی مانند اندازه و مقیاس رویدادها، تعداد غرفه‌داران و بازدیدکنندگان، سطح حمایت مالی و مشارکت، و همچنین شرایط کلی اقتصادی در کشور و منطقه میزبان محاسبه می‌شود. نمایشگاه‌های تجاری بزرگ بین‌المللی در صنایعی مانند خودروسازی، الکترونیک، مد و پوشاک، غذا و نوشیدنی، مراقبت‌های بهداشتی و فناوری، هزاران غرفه‌دار و بازدیدکننده را از کشورهای مختلف جذب می‌کنند که درآمد قابل توجهی را برای برگزارکنندگان ایجاد می‌کند.

محرک‌های سودآوری نمایشگاه‌های تجاری

بازار رویدادها و نمایشگاه‌های تجاری در سال‌های اخیر رشد قابل توجهی را تجربه کرده که به وسیله عواملی مانند افزایش مخارج شرکت‌ها برای بازاریابی و برندسازی و همچنین پیشرفت‌های تکنولوژیک کنترل می‌شود. علاوه بر این موضوعات، جهانی شدن اقتصاد نیز دامنه و مقیاس رویدادها را گسترش داده و به بزرگ‌تر شدن بازار کمک کرده است. رویدادها و نمایشگاه‌های تجاری در بخش اقتصادی و تجاری، فرصت‌های ویژه‌ای را برای تعاملات کسب‌وکارها فراهم می‌آورند. علاوه بر این، پلت‌فرم‌های مبتنی بر رسانه‌های اجتماعی از نظر کمک به رویدادها برای افزایش آگاهی آنها در میان بازدیدکنندگان بالقوه، نقش مهمی بازی می‌کنند و فرصت‌های رشد بازار را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهند. در سناریوی فعلی بازار، چین شاهد توسعه سریع اقتصادی و شهرنشینی است که به افزایش تقاضا برای رویدادهای تجاری و به ویژه نمایشگاه‌های تجاری بین‌المللی و منطقه‌ای در صنایع مختلف منجر شده است. طبقه متوسط رو به رشد و بازار مصرف در حال گسترش این کشور، آن را به مقصدی جذاب برای شرکت‌هایی تبدیل کرده که به دنبال نمایش محصولات و خدمات خود هستند. چین میزبان مجموعه‌ای از رویدادها در سال ۲۰۲۳ بود که از معروف‌ترین آنها می‌توان به نمایشگاه‌های خودرو، لوازم خانگی، لوازم الکترونیکی، فولاد، نساجی، پلیمر و پلاستیک اشاره کرد. ژاپن، هند و امارات متحده عربی نیز از جمله کشورهایی به‌شمار می‌روند که سرمایه‌گذاری ویژه‌ای روی نمایشگاه‌های تجاری انجام داده‌اند. کشورهای اروپایی نیز از مدت‌ها پیش اهمیت برگزاری نمایشگاه‌های تجاری و تاثیر آن را بر توسعه اقتصادی درک کرده‌اند. آلمان، حاکم بلامنازع برگزاری رویدادهای نمایشگاهی در اروپا به‌شمار می‌رود و فرانسه، ایتالیا و بریتانیا نیز با این کشور رقابت می‌کنند تا سودآوری هرچه بیشتری از صنعت نمایشگاهی داشته باشند. اندازه بازار صنعت نمایشگاهی در این چهار کشور طی سال ۲۰۲۲ کمی بیش از ۱۲ میلیارد دلار بوده است و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۸ به ۱۶ میلیارد دلار برسد. این رشد بازار به دلایل مختلفی رخ می‌دهد که از آن جمله می‌توان به افزایش تقاضا برای رویدادهای نمایشگاهی پس از همه‌گیری کرونا، درآمد بسیار زیاد، در دسترس قرار گرفتن کلان‌داده‌ها، توسعه فناوری‌های دیجیتال و گسترش تجارت و فعالیت‌های بازاریابی در اروپا اشاره کرد. علاوه بر این، تقاضا در کشورهای اروپایی برای فناوری جدید و تجهیزات پیشرفته به منظور افزایش تولید صنایع مختلف در حال افزایش است. بنابراین، بسیاری از شرکت‌های بزرگ صنایع مختلف، در رویدادها و نمایشگاه‌ها حضور می‌یابند و با شرکت‌های ارائه‌دهنده چنین فناوری‌ها و محصولاتی برای حفظ بازار همکاری می‌کنند.

چرا رویدادهای نمایشگاهی درآمدزا هستند؟

بازار رویداد و نمایشگاه‌های تجاری با تقسیم‌بندی درآمدهای حاصل از فروش خدمات قابل تعریف است. نمایشگاه‌های تجاری بر اساس نوع مخاطبان خود، به نمایشگاه‌های تجاری B۲B، B۲C، B۲G و ترکیبی تقسیم‌ می‌شوند و جریان‌های درآمدی مختلفی مانند درآمد از فروش غرفه، درآمدهای مربوط به حمایت مالی، هزینه‌های ورودی و درآمدهای متفرقه برای خود ایجاد می‌کنند. کشورهایی مانند ایالات‌متحده آمریکا، کانادا، آلمان، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا، چین، ژاپن، هند، کره‌جنوبی و برزیل، از جمله کشورهایی به‌شمار می‌روند که قدرتمندترین نمایشگاه‌های تجاری را برگزار می‌کنند و بخش زیادی از سود حاصل از این صنعت را به جیب می‌زنند. موارد مختلفی سبب می‌شود تا رویدادهای نمایشگاهی، گردش مالی بزرگی برای فعالان و بازیگران اصلی آن ایجاد کند. ۹۲ درصد از شرکت‌کنندگان در نمایشگاه‌های تجاری، برای مشاهده محصولات و خدمات جدید به این رویدادها مراجعه می‌کنند و ۷۲ درصد از این افراد و کسب‌وکارها اعتقاد دارند حضور در نمایشگاه‌ها و بازدید از غرفه‌های حاضر در آن، در تصمیم‌گیری خرید به آنها کمک می‌کند. همین عامل سبب شده تا صنعت نمایشگاه‌های تجاری در ایالات‌متحده آمریکا طی سال ۲۰۲۲ بیش از ۵/۷ میلیارد دلار سودآوری ایجاد کند. این کشور به تنهایی ۴۹ درصد از بازار جهانی نمایشگاه‌های تجاری را در اختیار دارد و در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۹۴۰۰ نمایشگاه تجاری B۲B برگزار کرد. این آمار نشان می‌دهد نمایشگاه‌های تجاری در ایالات‌متحده آمریکا رشد چشمگیری داشته و به موفقیت‌های مطلوبی دست یافته است.

از سوی دیگر، سیاست‌گذاران اقتصادی این کشور نیز به این نتیجه رسیده‌اند که صنعت نمایشگاهی همچنان به عنوان یک گزینه مناسب و سودآور برای کسب‌وکارها، اولویت بالایی دارد که در کنار رونق اقتصادی، شرایط سرمایه‌گذاری‌های جذابی نیز برای کشورشان ایجاد می‌کند. کشورهای آلمان و فرانسه نیز به شیوه‌های دیگری توانسته‌اند جریان‌های درآمدی صنعت نمایشگاهی را افزایش دهند. آنچه باعث ایجاد موفقیت این دو کشور در حوزه صنعت نمایشگاهی شده، وجود مکان‌های نمایشگاهی در سطح بین‌المللی است که امکان برگزاری رویدادهای جذاب و فوق‌العاده را فراهم می‌کند. مراکز نمایشگاهی این دو کشور، مجهز به امکانات، زیرساخت‌ها و فناوری مدرن برای میزبانی رویدادهای بزرگ هستند. این مکان‌ها محیطی مساعد برای غرفه‌داران و بازدیدکنندگان فراهم می‌کنند و فضای کافی، امکانات رفاهی و خدماتی را برای تضمین تجربه‌ای بی‌نظیر و سازنده ارائه می‌دهند. در آلمان، شهرهایی مانند فرانکفورت، مونیخ و برلین میزبان برخی از بزرگ‌ترین و شناخته‌شده‌ترین مراکز نمایشگاهی در جهان هستند. صنعت نمایشگاه‌های تجاری آلمان از پایگاه صنعتی قوی، اقتصاد مبتنی بر نوآوری و موقعیت استراتژیک این کشور در قلب اروپا بهره برده و آن را به مقصدی جذاب برای غرفه‌داران و بازدیدکنندگان بین‌المللی تبدیل کرده است. در کنار این کشور، فرانسه نیز دارای مکان‌های نمایشگاهی جذابی در شهرهایی مانند پاریس، لیون و مارسی است که طیف گسترده‌ای از نمایشگاه‌ها و رویدادها را برگزار می‌کنند. صنعت نمایشگاه‌های تجاری فرانسه از شهرت این کشور در زمینه تشریفات، مد، طراحی و غذا استفاده کرده تا غرفه‌داران و بازدیدکنندگان را از بخش‌های مختلف جذب کند. موقعیت استراتژیک فرانسه به عنوان دروازه‌ای به اروپا و زیرساخت‌های حمل‌و‌نقل به خوبی توسعه‌یافته آن نیز، به رشد صنعت نمایشگاه تجاری‌اش کمک کرده است.