مدیر ناحیه انرژی و سیالات فولاد مبارکه:
افزایش سهم بازچرخانی و پساب تا ۵۰ درصد
فولاد مبارکه برای یک ساعت فعالیت به چه میزان انرژی برق نیاز دارد و چقدر از این انرژی از شبکه سراسری تأمین میشود؟
کمبود برق و انرژی در کشور مشکلی است که از ابتدای راهاندازی فولاد با آن روبهرو بودهایم. متأسفانه این محدودیتها در سالهای اخیر شدت گرفته و صنعت را با چالشهای زیادی مواجه کرده است. بهطورکلی فولاد مبارکه ۱۲۶۰ مگاوات دیماند خرید برق
از شبکه دارد. بهعبارتدیگر، طبق قرارداد بین شرکت و وزارت نیرو، تأمین این میزان برق برای فولاد مبارکه از سوی وزارت نیرو تعهد شده است؛ اما متأسفانه به دلایلی ازجمله عدم برنامهریزی صحیح و فروش دیماندهای بدون پشتوانه، فروختن انشعابهای خارج از برنامه و توسعهها و تلفاتی که روزبهروز در شبکه افزایش پیداکرده و نبود سرمایهگذاریهای لازم در بخش تولید انرژی، بخش بزرگی از کشور دچار چالش شده و بخش صنعت در این میان بیشتر ضربه خورده است. ما موظفیم این خسارتها و کاهش تولید را به نحوی جبران کنیم.
مصرف انرژی شرکت در سالهای گذشته رو به افزایش بوده است یا کاهش؟
با توجه به روند بسیار چشمگیر افزایش تولید و اجرای طرحهای توسعه در فولاد مبارکه که ضامن بقا و رقابتپذیری شرکت بوده، طبیعتا مصرف برق و انرژی شرکت نیز حدود ۲.۶ درصد افزایشیافته است. نباید فراموش کرد که اگر به دنبال روشهای جدید، خطوط جدید و محصولات جدید نباشیم، شاهد افول شرکت در کوتاهمدت خواهیم بود.
خوشبختانه از ابتدای راهاندازی فولاد مبارکه، موضوع توسعه و افزایش تولید در اولویت کارها بوده است؛ بنابراین باید انرژی و سیالات موردنیاز خطوط تولید را تأمین کرد. البته آمار و شاخصهای مصرف انرژی در فولاد مبارکه نشان میدهد نرخ مصرف انرژی در شرکت همواره نسبت به افزایش تولیدِ صورت گرفته، کاهشی بوده است.
مصرف انرژی فولاد مبارکه در سال ۱۴۰۱ چگونه بوده است؟
در سال ۱۴۰۱ به ازای هر تن تختال ۲۳.۲۳ گیگا ژول بر تن انرژی مصرف کردهایم که این شامل تمام شاخصهای انرژی است و نشان میدهد نسبت به سال قبل نزدیک ۲ تا ۳ درصد کاهش مصرف انرژی را داشتهایم و این بیشتر به دلیل افزایش بهرهوری نیروی انسانی و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود است.
در فولاد مبارکه، احیای فولاد با استفاده از گاز طبیعی در کورههای احیا مستقیم انجام میشود که روشی پاک است و بهنوعی یکی از روشهای نوین تولید فولاد در دنیا به شمار میآید. تولید CO۲ ما به ازای هر تن تختال نزدیک به ۱.۱ و در کوره بلند ۲.۵ است؛ بنابراین روش کار در فولاد مبارکه به حفظ هرچه بیشتر و بهتر محیطزیست کمک میکند.
فولاد مبارکه در آینده برای تأمین برق موردنیاز خود به شبکه سراسری وابستگی خواهد داشت؟
پسازاینکه برق موردنیاز فولاد مبارکه با استفاده از شبکه سراسری تأمین نشد، این شرکت در فرایند تولید برق سرمایهگذاری کند. خوشبختانه سرمایهگذاریها در این زمینه بهخوبی در حال پیشرفت است. فولاد مبارکه دو پروژه بزرگ نیروگاهی در دست احداث دارد. یکی نیروگاه سیکل ترکیبی که ۹۱۴ مگاوات ظرفیت دارد و انشاءالله امسال قرار است واحد اول و دوم گازی آن در مدار تولید قرار گیرد و امید داریم امسال نزدیک به ۱۰ تا ۱۵ درصد انرژی تابستان را از این نیروگاه تأمین کنیم. درمجموع تا سال ۱۴۰۴ هر ۳ واحد این نیروگاه در مدار تولید قرار میگیرند و نزدیک به ۷۵۰ مگاوات انرژی موردنیاز شرکت را تأمین میکنند.همچنین احداث یک نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی در شرق اصفهان هم در دست اجراست که پیمانکار آن مشخصشده و کلنگ اجرایی آنهم به زمینخورده است.
برای اینکه امسال شرکت در ماههای گرم سال در خطوط تولید با محدودیت کمتری در حوزه انرژی مواجه باشد، در واحد انرژی و سیالات چه تدابیری اندیشیده شده است؟
اقدامات در دو حوزه بلندمدت و کوتاهمدت برنامهریزیشده است. در بلندمدت باید پروژههایی تعریف شوند که نتیجه آنها کاهش و بهینهسازی مصرف انرژی باشد. همچنان که سالهای قبل اقدامات خوبی در این خصوص انجامشده است و لازم است این اقدامات مستمر باشد تاجاییکه به کاهش مصرف انرژی به ازای تولید هر تن تختال منجر شود.