او ادامه داد: این بودجه محصول هفت ماه کار کارشناسی در حوزه شهرداری و یک ماه کار سه‌شیفته در شورای اسلامی شهر است.

شهردار اصفهان با تأکید بر اینکه شورای اسلامی شهر اصفهان لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۲ را با همه جزئیات و لایه به لایه بررسی کرده است، تصریح کرد: بودجه ۱۴۰۲ شهرداری و سازمان‌های وابسته در نهایت با ۲۲ هزار و ۳۴۰ میلیارد تومان به تصویب رسید.

شهردار اصفهان با بیان اینکه ۶۸ درصد از بودجه سال آینده شهرداری به فعالیت‌های عمرانی اختصاص دارد، اظهار کرد: تلاش‌ها برای حفظ بودجه و ایجاد تعادل میان نسبت بودجه عمرانی و جاری با وجود شرایط اقتصادی فعلی منجر به نتیجه شد، در حالی که نسبت بودجه عمرانی و جاری در بسیاری از شهرها به دلیل وضعیت اقتصادی تعادل خود را از دست داده است.

قاسم زاده رویکرد بودجه سال آینده را عدالت محور دانست و گفت: ۶۰ درصد بودجه عمرانی شهرداری در سال آینده به حوزه حمل‌ونقل و محیط زیست اختصاص دارد که مساله نخست شهر اصفهان است.

همچنین در رویدادیی دیگر مدیرعامل سازمان قطار شهری اصفهان گفت: امیدواریم نخستین بهره‌برداری از خط دو مترو را در سال ۱۴۰۴ داشته باشیم و در حال تلاش هستیم با تمهیدات خاصی بخش شمال شرقی این خط را قبل از این تاریخ به بهره‌برداری برسانیم. سیدمحسن واعظی‌فر ضمن اعلام این خبر گفت: خط دو قطار شهری اصفهان ۲۴.۷ کیلومتر طول دارد که از ایستگاه دارک در محدود شمال شرقی شهر آغاز می‌شود و با گذر از مرکز شهر، در میدان شهدای خمینی‌شهر خاتمه می‌یابد و در طول این مسیر ۲۳ ایستگاه در نظر گرفته شده است.

او ادامه داد: طبق تکلیفی که شورای اسلامی شهر بر عهده سازمان قطار شهری اصفهان قرار داده و تلاشی که برای تأمین منابع مالی این پروژه در حال انجام است، امیدواریم نخستین بهره‌برداری از خط دو مترو را در سال ۱۴۰۴ داشته باشیم و در حال تلاش هستیم با تمهیدات خاصی بخش شمال شرقی این خط را قبل از این تاریخ به بهره‌برداری برسانیم.

مدیرعامل سازمان قطار شهری اصفهان در پاسخ به اینکه چرا روند بهره برداری از خط دو مترو به حدود ۸ سال رسیده است، توضیح داد: با توجه به اینکه ایران به‌تازگی به اجرای خطوط مترو وارد شده است و نخستین شهری که پس از انقلاب اسلامی قطار شهری در آن احداث شد تهران بود، مشاوران و پیمانکاران این بخش پختگی لازم را نداشتند و با توجه به تحریم‌های ظالمانه و ناتوانی برای استفاده از پیمانکاران خارجی، نتوانستیم حفاری و اجرای خطوط متروی اصفهان را به‌صورت ایده‌آل اجرا کنیم.

واعظی‌فر با بیان اینکه حفاری تونل برای احداث خطوط مترو به‌رغم زمان‌بر بودن پیش‌نیاز دیگر اقدامات است و هم‌زمان با حفاری نمی‌توان دیگر مراحل احداث را عملیاتی کرد، خاطرنشان کرد: طبق اعلام شورای سازمان قطار شهری در صورت تأمین منابع مالی، جابه‌جایی به‌موقع تأسیسات و آزادسازی املاک، خط دو مترو را می‌توان در مدت هفت سال اجرا کرد، اما مشکلاتی همچون کمبود منابع مالی و تحریم‌ها مانعی برای تحقق این هدف بوده است.

به گفته او، بعضی موارد همچون تأمین فاینانس ۵۹۴ میلیون یورویی برای تأمین تجهیزات خط دو در دست مدیران شهری نیست و مربوط به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور است که در صورت تأمین، چه بسا زودتر از موعد بتوان این خط را به بهره‌برداری رساند.

واعظی فر با بیان اینکه طبق آمار جهانی احداث هر کیلومتر خط مترو حدود ۵۰ میلیون یورو هزینه دارد، اعلام کرد: سازمان قطار شهری اصفهان اعلام آمادگی می‌کند در صورت تأمین منابع مالی ۷۵۰۰ میلیارد تومانی توسط مدیریت شهری و دولت، در سال آینده برای اجرای بخش‌های مختلف خط دو، برنامه داشته باشد.