مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان:
بازار حسنآباد به بازار بزرگ اصفهان متصل میشود
به گزارش دنیای اقتصاد محمدعلی ایزد خواستی در خصوص اجرای پروژه بازار حسنآباد و ضرورت این طرح اظهار کرد: این بازار یکی از بازارهای منشعب از میدان امام است که در پیرامون این میدان واقعشده است و از سمت جنوبی میدان توسعه پیداکرده و به بازار چهارسو مقصود متصل میشود.
او ادامه داد: این بازار یکی از قدیمیترین بازارهای اصفهان به شمار میرود که به دروازه حسنآباد اتصال پیدا میکند. دروازه حسنآباد از آثار دوره آققویونلوها در اصفهان است که در دوره صفویه این بازار وسیعتر از وضعیت فعلی بوده و تا چهارسو نقاشی امتداد پیدا میکرد و در دوره قاجار به چهارباغ صدر هم متصل شده بود.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان بابیان اینکه در طول تاریخ بخشی از دهانههای این بازار و سقف از بین رفته است، تصریح کرد: بعد از چهارسو مقصود کوچهای وجود دارد که در طول مسیر بخشهایی دارای سقف است؛ اما در قسمتهایی با انقطاع سقف مواجهیم و درنهایت به بازار حسنآباد میرسیم.
وی با اشاره به لکههایی از سقفهایی که در این مسیر دچار تخریب و ریزش شده است، گفت: درنتیجه وقتی گردشگران از میدان تا چهارسو مقصود حرکت میکنند، احساس میکنند بازار در این نقطه به پایان رسیده است و دیگر به راه خود ادامه نمیدهند درصورتیکه یکی از بازارهای فعال در حوزه کارگاههای صنایعدستی بازار حسنآباد است.
شکلگیری پیکره واحد حسنآباد تا میدان
ایزد خواستی ادامه داد: با توجه به اهمیت و ضرورت این بازار، احیای سقف این بازار از ابتدای سال در دستور کار سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان قرار گرفت تا دهانههای بازار حسنآباد را به یکدیگر متصل و به یک پیکره واحد با بازار پیرامون میدان و بازار بزرگ تبدیل شود.
وی بابیان اینکه کف بخشهایی که دهانههای بازار وجود نداشت، آسفالت بود و اکنون به سنگفرش تبدیلشده است تا کل بازار حسنآباد پیوسته شود، اظهار کرد: همچنین جرز، سقف و دیوارههای بازار هم بعد از سنگفرش در مرحله احیاء قرار گرفت. همچنین بهجز یک قسمت کوچک جنب امامزاده احمد که در تاریخ هم جزو بازار نبوده است، بقیه بازار حسنآباد به هم وصل میشود.
احیای ۲۰ دهانه صفوی در بازار حسنآباد
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان اظهار کرد: عملیات احداث سقفهای بازار حسنآباد از مطالعات تاریخی، بررسی اسناد و عکسهای بازار آغازشده و ما بر اساس مستنداتی که به آن دستیافتهایم، مکان دقیق دهانههای بازار را شناسایی کردیم تا به احیای سقف و دهانههای بازار منجر شود.
وی با اشاره به پیشرفت حدود ۵۰ درصدی پروژه بازار حسنآباد تصریح کرد: تاکنون ۲۰ دهانه با آجرهای مستحکم و بر اساس طرحهایی که در مستندات تاریخی وجود داشت، احیاشده است.
ایزد خواستی تصریح کرد: با اجرای این طرح، مناسبسازی جدارهها نیز با توجه به اینکه برخی از واحدهای تجاری طی زمان مدرن شده بود، در دستور کار قرارگرفته است تا با محیط بازار همسان شود.
وی افزود: ما در قسمتهایی نیاز به تغییراتی در شکل موجود مسیر گذر بودیم تا بتوانیم آن را با بازار میدان تطبیق دهیم، بر همین اساس در طبقه بالا که بالکنهایی ایجادشده بود، آزادسازی از سوی شهرداری منطقه سه صورت گرفت. بعد از اجرای کامل پروژه در یک اتمسفر معماری سنتی اصفهان قرار خواهیم گرفت که نشاندهنده یک دوره تاریخی است. مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان گفت: گرچه این بازار در دورههای قبل از صفوی هم وجود داشته؛ اما اکنون یک بازار صفوی احیا میشود؛ چراکه دهانههای پیرامونی مربوط به دوران صفوی است و تصاویر و مستندات هم بازار صفوی را به نمایش میگذارد. وی بیان کرد: سعی شده این طرح در بالاترین سطح تطبیق با وضعیت موجود اجرا شود تا شرایط ساکنان با مخاطره مواجه نشود؛ چراکه اصل کالبدها به حضور انسان متکی است. درواقع در این پروژه انسان معاصر همراه با دوران قدیم در نظر گرفتهشده است.
ایزد خواستی افزود: همچنین خرده اتفاقاتی هم پیرامون اجرای این طرح رخ داد بهطوریکه جلوی حسینیه گلبندان که فاقد سقف بود، مسقف میشود. از همین رو برای اینکه پیوندی بین این مکان و بازار برقرار کنیم، چندین دهانه بازار به داخل حسینیه رفته است که بخشی از حسینیه را مسقف کرده است.
پیوند گردشگر از بازار بزرگ تا حسنآباد
وی ادامه داد: همچنین در این محل کفسازی صورت گرفته است و با پیرایشی که انجام میشود، فضای شهری کنار بازار حسنآباد، دستخوش تغییر و باکیفیت مطلوبتری در دسترس شهروندان قرار میگیرد.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان تأکید کرد: بااتصال سقفها از بازار میدان امام و بازار بزرگ به حسنآباد، گردشگر دیگر احساس نمیکند که بازار در محل میدان به اتمام رسیده است؛ بلکه با مسقف بودن کل مسیر، متوجه امتداد بازار و حضور در بین مغازهها و کارگاههای صنایعدستی میشود، درواقع میتوان اینگونه تعبیر کرد؛ دستی که از میدان امام بریدهشده بود با ساخت سقف مجدداً پیوند زده میشود.
وی تصریح کرد: ممکن است بناهای تاریخی بسیاری داشته باشیم؛ اما اگر در چرخه گردشگری و بازدید قرار نگیرد، جزو بناهای گردشگر پذیر شهر قرار نمیگیرد؛ حسنآباد هم با توجه به این اصل تا پیش از اجرای این طرح در چرخه گردشگری شهر نبود که بااتصال آن به بازار نقشجهان تا شش ماه دیگر این بازار به چرخه گردشگری بازخواهد گشت.