شوک کووید 19

متعاقب تاثیرات اقتصادی این ویروس، صنعت بیمه نیز که از صنایع تاثیرپذیر از متغیرهای اقتصادی است دچار تغییر شده است. به طور مشخص در اقتصاد ایران، صنعت بیمه به طور همزمان یا با تاخیر زمانی از سایر بخش‌های اقتصادی تاثیر می‌پذیرد.

تحقیقات سندیکای بیمه‌گران ایران نشان می‌دهد در اقتصاد ما، بیشترین ارتباط صنعت بیمه با بخش‌های خدماتی، صنعتی و ساختمانی است که پیش‌بینی می‌شود هر سه بخش به واسطه افزایش نرخ بیکاری ناشی از کرونا، رکود تورمی کم‌سابقه‌ای را رقم زده و در نتیجه تاثیر عمیقی بر صنعت بیمه داشته باشند. همچنین پیش‌بینی می‌شود تعداد بیمه‌نامه‌های صادره با کاهش همراه باشد و نرخ رشد مجموع حق بیمه صنعت به کمترین مقدار خود در سال‌های گذشته برسد.

چه باید کرد؟ و سوال اساسی‌تر این که وظیفه صنعت بیمه در کاهش تاثیر ویروس منحوس کووید ۱۹ بر صنعت چیست؟

به نظر نگارنده تاثیر ویروس آنچنان عمیق است که نیازمند تغییر در مبانی نظری حاکم بر کسب‌وکار بیمه است. بدون ایجاد تغییری بنیادین و استراتژیک در مبانی نظری و چارچوب فکری حاکم بر صنعت بیمه، هرگونه بازنگری یا تغییر رویکرد، مقطعی و فاقد تاثیرات استراتژیک و بنیادین خواهد بود.

به نظر می‌رسد قبل از تدوین و پیشنهاد هر نوع استراتژی در حوزه‌های مختلف اعم از فروش، مدیریت ریسک و کنترل خسارت‌ها، منابع انسانی، سرمایه‌گذاری، فناوری اطلاعات و‌...، بازنگری در مفروضات و مولفه‌های حاکم بر کسب‌و‌کار پیش از پیدایش کرونا از ضروریات است.

چارچوب فکری مدیران، محققان و حتی سهامداران و مالکان شرکت‌های بیمه در دوران پساکرونا باید تغییری اساسی نسبت به قبل از آن داشته باشد و باید بپذیریم که مولفه‌های جدیدی بر کسب‌و‌کار بیمه حاکم شود. در این صورت است که می‌توان به نتایج تغییرات امیدوار بود.

همچنین قوانین و آیین‌نامه‌های حاکم و ناظر بر صنعت بیمه نیز بایستی متناسب با فضای پساکرونایی تغییرات بنیادین و اساسی داشته باشند. هرچند این مهم در ابتدا سخت و شاید امکان‌ناپذیر به نظر می‌رسد، لیکن عدم توجه به این اصل اساسی و استراتژیک تبعات جبران‌ناپذیری را در‌بر خواهد داشت.

با تدوین چارچوب نظری یکسان و مورد توافق همه دست‌اندرکاران، مجموعه‌ای منسجم از مولفه‌ها، استانداردها، ضوابط و قوانین ایجاد می‌شود که به طور جامعی با شرایط و نیازهای کسب‌و‌کار متاثر از کرونا سازگار خواهد بود. به همین منظور پیشنهاد می‌شود در قدم اول کارگروهی در سندیکای بیمه‌گران ایران تشکیل و نتایج آن به منظور اِعمال تغییرات و تدوین استراتژی‌های پساکرونایی برای تصمیم‌گیران و ذی‌نفعان منتشر شود.

امید است همکاری و همراهی تمامی دست‌اندرکاران صنعت با محوریت سندیکای بیمه‌گران ایران، رویکرد اساسی و مثبتی را برای تمامی ذی‌نفعان به دنبال داشته باشد و تهدید ویروس تبدیل به فرصتی استراتژیک برای صنعت بیمه کشورمان شود.