باید قوی شویم
بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا (ص)
چنین رویکرد و نگاهی به جایگاه پراهمیت اقتصاد کشور طی سالهای اخیر به دفعات در بیانات رهبر معظم انقلاب مورد توجه قرار گرفته است. ایشان آبانماه سال جاری در جمع فعالان اقتصادی فرمودند: «اینکه ما اهمیت میدهیم به مسائل اقتصاد، چون در نظام اسلامی، اقتصاد نقش بسیار مهمی دارد. اینکه بعضی تصور کنند که در نظام اسلامی به مقوله تولید ثروت و گسترش رفاه عمومی و تولید بنگاههای مهم ثروتساز بیاعتنایی شده، خطای بزرگی است؛ چنین چیزی نیست. یکی از ارکان مهم نظام اسلامی ثروتمند کردن جامعه و کشور است؛ ثروت ملی.» (۲۸/ ۸/ ۹۸)
با چنین رویکردی، در سال ۱۳۹۲ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی با هدف تامین رشد پویا و بهبود شاخصهای مقاومت اقتصادی و دستیابی به اهداف سند چشمانداز ۲۰ساله، با رویکردی جهادی، انعطافپذیر، فرصتساز، مولد، درونزا، پیشرو و برونگرا از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ و در سالهای اخیر نیز شعار سال با محوریت مسائل اقتصادی طرح شد.
ایشان همچنین در خصوص شعار سال ۱۳۹۸ فرمودند: «این «رونق تولید» که ما امسال به عنوان شعار مطرح کردیم، کلید حل بسیاری از مشکلات اقتصادی ماست؛ تولید اینجوری است. اگر واقعاً ما بتوانیم تولید را رونق بدهیم، اگر بتوانیم موانع تولید را که خیلی هم زیاد است در کشور، از سر راه تولید برداریم -که این کار با عزم جهادی ممکن است، با بهکارگیری جوانهای متخصص ممکن است- بسیاری از مشکلات مانند مساله اشتغال حل میشود، مساله تورم حل میشود، مساله رفاه مردمی حل میشود، [مساله] درآمدهای مردم حل میشود، صادرات رونق میگیرد.
یک کار اساسی دیگری که در زمینه اقتصاد لازم است، مساله خودکفایی است. از اول انقلاب تا حالا مساله خودکفایی مطرح بوده. همان اوایل انقلاب در بخشهای گوناگون ارتش، بخشهای نظامی، جهاد خودکفایی راه افتاد؛ بعد هم که سپاه آمد وسط میدان و خب خیلی کارهای گوناگونی در این زمینه انجام گرفت. جوانها در جهاد سازندگی دنبال این کارها بودند و زمینه خودکفایی در کشور واقعاً وجود داشت... این پالایشگاه میعانات گازی که در بندرعباس به عنوان ستاره خلیجفارس راه افتاد، یک نمونهای از خودکفایی است. الان حدود یکسومِ مصرف مُسرفانه بنزین کنونی را همین تشکیلات، همین پالایشگاه دارد به ما میدهد... که این [پالایشگاه] سال ۸۶ شروع شد، یک مدتی لنگ شد، باز به همت سپاه بحمدالله راه افتاد، الان هست؛ خودکفایی یعنی این. این را خیلی باید اهمیت داد. در همه زمینهها ما بایستی به خودکفایی فکر کنیم. قدرت کشور در خودکفایی است؛ اقتدار کشور، آبروی کشور در خودکفایی است؛ باید بتوانیم ارکان لازم نیازهای خودمان را خودمان تهیه کنیم...» (۲۴/ ۲/ ۹۸)
پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیجفارس که رهبری به آن اشاره کردند یکی از صدها پروژهای است که قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا (ص) با رویکرد حمایت از کالای ایرانی و رونق تولید ملی اجرا کرد به گونهای که بیش از ۷۰ درصد کالاهای مورد نیاز این پروژه در داخل کشور تولید شد و صددرصد این پروژه در حوزه اجرا توسط نیروهای داخلی صورت گرفت.
انجام فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی به عنوان اولین پالایشگاه با مهندسی تمامایرانی، اجرای فاز ۱۳ و فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی، اجرای بیش از ۴۶۰۰ کیلومتر خطوط انتقال نفت و گاز، شش میلیارد لیتر مخزن بتنی و فلزی نفت و فرآوردههای نفتی، اجرای ۶۲ سد، ۶۴۰۰ کیلومتر خط انتقال آب، ۴۰۰ کیلومتر تونل طویل انتقال آب، ۲۶۰۰ کیلومتر آزادراه، بزرگراه و راه اصلی و... نمونههایی از اقدامات قرارگاه است که در طول ۳۰ سال سابقه فعالیت این نهاد با همکاری و همافزایی بیش از پنج هزار پیمانکار داخلی اجرا شد و ارتقای قدرت ملی کشور را به همراه داشت.
در این راستا، رهبر معظم انقلاب در دیدار با فرماندهان سپاه در مهرماه سال جاری فرمودند: «یک سرفصل دیگر[ از اقدامات سپاه] ورود پرتوان در عرصههای گوناگون خدمات اجتماعی است. شما نگاه کنید مجموعه کارهای خدماتیای که سپاه در این سالها انجام داده و همچنان دارد انجام میدهد و روزبهروز بیشتر میشود با کدام سازمان و موسسه دیگری قابل مقایسه است؟ با کدام سازمان مسلح در دنیا قابل مقایسه است؟ یک قلم آن قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاست که یک بازوی اجرایی قوی برای دولتهای مختلف در طول این سالها بوده...» (۱۰/ ۷/ ۹۸)
معظم له در تبیین نقش و جایگاه نهادهای عمومی در اقتصاد کشور و نحوه حضور آنها در فعالیتهای اقتصادی در جمع فعالان اقتصادی کشور فرمودند: «توصیه موکد بنده به نهادهای عمومی غیردولتی این است که در کارهای اقتصادی مطلقاً رقیب بخش خصوصی نشوند. این، آن حرفی است که ما به همه نهادهای عمومی غیردولتی گفتیم و میگوییم. در جاهایی که بخش خصوصی، یا توان لازم و امکانات را ندارد، یا رغبتی ندارد، وارد بشوند؛ اگر چنانچه بعد از مدتی بخش خصوصی وارد آنجا شد، اینها از آنجا هم به یک نقطه دوردستتر و سختتری مهاجرت کنند و بروند آنجا کار کنند، سرمایهگذاری کنند؛ و جداً از رقابت با بخش خصوصی پرهیز کنند.
مساله سیاستهای اصل ۴۴ را هم که عرض کردیم، مجدداً تاکید میکنیم که سیاستهای اصل ۴۴ مساله جایگزینیِ بخشِ خصوصی به جای بخش دولتی نبود؛ بخش خصوصی شأنی دارد، بخش دولتی هم شأنی دارد؛ اینها باید به هم کمک کنند، مزاحم هم نباید باشند. ما گفتیم «بخش دولتی مزاحم بخش خصوصی نباشد»؛ یعنی چه؟ یعنی آن کاری را که سرمایه بخش خصوصی میتواند انجام بدهد، بخش دولتی وارد آن نشود؛ اگر هم هست، بکشد کنار، بگذارد در اختیار بخش خصوصی؛ اینها بشوند مکمل هم. اما معنایش این نیست که بخش دولتی به کلی از فعالیتهای اقتصادی کنار میرود؛ نه، یک کارهایی هست که جز بخش دولتی یا بخشهای عمومی غیردولتی، کس دیگری نمیتواند انجام بدهد؛ باید وارد بشوند آنها را انجام بدهند، همانطور که عرض کردیم...» قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا (ص) با چنین رویکردی وارد حوزه سازندگی کشور شده و به رقیبی سرسخت برای شرکتهای خارجی و چتر حمایتی برای شرکتهای داخلی تبدیل شده است. امروز قرارگاه با برخورداری از سرمایه عظیم نیروی انسانی متخصص، متعهد، باتجربه و دانش فنی روز و همچنین با بهرهگیری از ماشینآلات و تجهیزات پیشرفته، توانسته است روندی رو به تعالی را در سازندگی و آبادانی میهن اسلامی طی کند و گامهای موثری را در جهت ارتقای قدرت ملی و ایجاد «تمدن نوین اسلامی» بردارد.