بزرگ‌ترین و مهم‌ترین نمایشگاه تکنولوژی

لاس‌وگاس هر سال میزبان بزرگان عرصه تکنولوژی است که برای شرکت در نمایشگاه CES از سراسر دنیا به آنجا می‌آیند. این رسمی است که از سال ۱۹۷۸ رواج داشته. اما قدمت CES بیش از اینهاست؛ اولین نمایشگاه CES توسط انجمن تکنولوژی‌های مصرفی آمریکا در ماه ژوئن سال ۱۹۶۷ در شهر نیویورک برگزار شد. این نمایشگاه در واقع زیرمجموعه‌ای از رویداد موسیقی شیکاگو بود که در آن زمان رویداد اصلی برای نمایش جدیدترین محصولات مصرفی الکترونیک بود. این رویداد که ۱۷ هزار و ۵۰۰ بازدیدکننده و بیش از ۱۰۰ شرکت‌کننده داشت، با سخنرانی «باب گالوین» رئیس هیات‌مدیره Motorola آغاز شد.

از سال ۱۹۷۸ تا ۱۹۹۴ این نمایشگاه دوبار در سال برگزار می‌شد؛ یک‌بار در ماه ژانویه در شهر لاس‌وگاس و با عنوان CES زمستانی و یک‌بار هم در ماه ژوئن در شهر شیکاگو با عنوان CES تابستانی. تا اینکه بالاخره در سال ۱۹۹۵ رویداد زمستانی این نمایشگاه با موفقیت در لاس‌وگاس برگزار شد. این در حالی بود که نمایشگاه تابستانی آن در شیکاگو به تدریج محبوبیت خودش را از دست می‌داد، تا اینکه برگزارکنندگان تصمیم گرفتند رویداد تابستانی CES را به صورت چرخشی در شهرهای مختلف برگزار کنند. اولین شهر پنسیلوانیا بود، اما از آنجا که قرار بود نمایشگاه بازی‌های ویدئویی E۳ در ماه می در ساحل غربی برگزار شود و این اتفاق رقابت بیشتری را ایجاد می‌کرد، این رویداد تابستانی لغو شد. در سال ۱۹۹۶ نمایشگاه زمستانی طبق روال قبل در ماه ژانویه در لاس‌وگاس برگزار شد و بعد از آن قرار بود نمایشگاه تابستانی در اورلاندوی فلوریدا برگزار شود، اما یک تداخل و همزمانی دیگر باعث شد تنها ۲۴ شرکت‌کننده در این رویداد ثبت‌نام کنند تا در نهایت این رویداد یک‌بار دیگر لغو شد.

در نهایت در سال ۱۹۹۸ ساختار این رویداد به برگزاری یک نمایشگاه در سال در لاس‌وگاس تغییر کرد. این نمایشگاه در لاس‌وگاس دیگر رقیبی نداشت و فرآیند آماده‌سازی، برگزاری و به پایان رسیدن آن تقریباً ۱۸ روز طول می‌کشید. در واقع لاس‌وگاس به خاطر هتل‌ها و امکانات تفریحی و سرگرمی زیادی که در اختیار دارد، می‌تواند برای هر گردشگری که اتفاقاً به تکنولوژی و تازه‌های آن علاقه دارد، مقصد خوب و جذابی باشد. درست به همین دلیل هم هست که بسیاری از تکنولوژی‌های انقلابی برای اولین‌بار در این نمایشگاه رونمایی می‌شوند.

با اینکه نمایشگاه CES مورد توجه بسیاری از رسانه‌های جهان قرار دارد، اما امکان بازدید عمومی ندارد و تنها شرکت‌های فناوری، روزنامه‌نگاران و افراد فعال در حوزه تجارت الکترونیک می‌توانند در آن شرکت کنند. محوطه برگزاری نمایشگاه به قدری بزرگ است که برای پیاده‌روی در آن، مجبور به طی کردن مسافت بسیاری خواهید بود. وسعت و پیچیدگی غرفه برخی از شرکت‌ها بسیار گیج‌کننده است در حالی که شرکت‌های کوچک‌تر به جای حضور در غرفه، تنها یک میز را به خود اختصاص داده‌اند. در نمایشگاه CES امسال علاوه بر ۶۵۰۰ رسانه، حدود ۱۸۰ هزار نفر از ۱۵۵ کشور گوناگون نیز حضور داشتند تا محصولات جدید ۴۵۰۰ شرکت فناوری را تماشا کنند. نمایشگاه CES به تازگی یک نسخه آسیایی هم راه‌اندازی کرده است که هر سال در ماه آگوست در شهر شانگهای برگزار می‌شود.

1
  نشان نمایشگاه CES در رویداد امسال

قدیمی‌ترین رویداد صنعتی دنیا

با اینکه CES در حال حاضر مهم‌ترین رویداد حوزه تکنولوژی در جهان است، اما IFA قطعاً قدیمی‌ترین این رویدادهاست. این نمایشگاه یکی از قدیمی‌ترین رویدادهای صنعتی اروپا و البته دنیاست که بین سال‌های 1924 تا 1939 به صورت سالانه برگزار می‌شد، اما از سال 1950 تا سال 2005 به شکل دوسالانه برگزار شد. از سال 2005 به بعد این نمایشگاه دوباره سالانه شد و به این ترتیب در ماه سپتامبر هر سال برگزار می‌شود. IFA حالا یکی از پیشروترین رویدادهای جهانی در حوزه لوازم مصرفی الکترونیک و لوازم خانگی است. این نمایشگاه فرصت خوبی برای شرکت‌کنندگان است تا آخرین و تازه‌ترین محصولات و پیشرفت‌های خودشان را در معرض دید عموم قرار بدهند. همچنین از آنجا که این رویداد قدمت زیادی دارد، بسیاری از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین بازیگران جهانی عرصه تکنولوژی برای اولین‌بار در این نمایشگاه به شکل رسمی حضورشان را در این عرصه اعلام کرده‌اند. جالب است بدانید که IFA در سال 2015 با 245 هزار بازدیدکننده و هزار و 645 شرکت‌کننده، عنوان بزرگ‌ترین نمایشگاه تکنولوژی اروپا را به خودش اختصاص داد.

با این اوصاف است که نمایشگاهی که زمانی با معرفی دستگاه رادیویی ساخته‌شده با حمایت نازی‌ها در برلین و با همین نام «نمایشگاه رادیویی برلین» شکل گرفت، حالا به رویداد بزرگ و بین‌المللی تبدیل شده که با نام IFA در سراسر جهان شناخته می‌شود. حالا این رویداد در ماه سپتامبر هر سال علاقه‌مندان، کارشناسان و فعالان صنعت تکنولوژی را از بیش از صد کشور جهان در شهر برلین که به قلب صنعتی اروپا مشهور است، گرد هم می‌آورد. در قدمت این نمایشگاه همین کافی است که بدانید رویداد IFA در سال ۱۹۳۰ با حضور آلبرت اینشتین افتتاح شد. جالب اینکه اولین کاست صوتی کامپکت و اولین دستگاه ضبط روی کاست دنیا توسط شرکت Philips در این نمایشگاه رونمایی شده است.

موبایل و دیگر هیچ

مهم‌ترین و بزرگ‌ترین مجموعه رویداد جهانی در حوزه موبایل به صورت سالانه در بزرگ‌ترین کلانشهر اروپا در کنار دریای مدیترانه برگزار می‌شود. این کنگره که بزرگ‌ترین رویداد در حوزه موبایل در جهان به حساب می‌آید، هر سال در شهر بارسلون اسپانیا و توسط بنیاد GSMA این کشور برگزار می‌شود و شرکت‌های تولیدکننده گوشی‌های موبایل، اپراتورهای تلفن همراه، تولیدکنندگان محتوا برای موبایل و فعالان دیگر این عرصه را دور هم جمع می‌کنند تا جدیدترین محصولات و خدمات خودشان را در این فضا رونمایی و معرفی کنند. کنگره جهانی موبایل یا MWC به عنوان بزرگ‌ترین رویداد جهانی صنعت موبایل، هر سال میزبان کنفرانس‌هایی با حضور مدیران بزرگ‌ترین و مهم‌ترین تولیدکنندگان گوشی‌های موبایل و سرویس‌های مرتبط آنهاست. به این ترتیب این رویداد مورد توجه مدیران اپراتورهای موبایل، تولیدکنندگان گوشی، ارائه‌دهندگان تکنولوژی‌های ارتباطی و تولیدکنندگان محتوا قرار می‌گیرد.

این رویداد تا سال ۲۰۰۶ هر سال در شهر ساحلی کن در فرانسه و با نام ۳GSM World برگزار می‌شد. در سال ۲۰۱۴ بنیاد GSMA این رویداد را دوباره برندسازی و آن را با بنر کنگره جهانی موبایل و شامل کنگره جهانی شانگهای، برگزار کرد. در سال ۲۰۱۶ بنیاد GSMA از ایجاد کنگره جهانی موبایل آمریکا خبر داد تا به این ترتیب در سال ۲۰۱۷ این رویداد در شمال آمریکا هم برگزار شود. با این همه اما کنگره جهانی موبایل بارسلون بزرگ‌ترین رویداد در این مجموعه است و معمولاً در ماه فوریه هر سال برگزار می‌شود. با این حال اما گاهی پیش آمده است که این رویداد در اولین هفته ماه مارس برگزار شود. این رویداد هر سال معمولاً چیزی بیش از صد هزار نفر بازدیدکننده از بیش از ۲۰۰ کشور سرتاسر دنیا دارد.

در سال جاری میلادی این رویداد با تمرکززدایی از تکنولوژی‌های صرفاً موبایلی برگزار شده تا انعکاسی از گستردگی ابعاد ارتباطات امروزی باشد. این رویداد در سال ۲۰۱۹ یک‌بار دیگر برندسازی و با نام MWC معرفی شد تا با نام MWC۱۹ در شهرهای بارسلون، شانگهای و لس‌آنجلس برگزار شود. MWC۱۹ بارسلون از ۲۵ تا ۲۹ ماه فوریه در بارسلون و MWC۱۹ شانگهای از ۲۵ تا ۲۷ ماه ژوئن برگزار شدند. MWC۱۹ شهر لس‌آنجلس اما قرار است از ۲۲ تا ۲۴ ماه اکتبر آینده برگزار شود.

2
 افتتاح نمایشگاه IFA در سال 1930 توسط آلبرت اینشتین

بزرگ‌ترین رویداد کامپیوتری جهان

CeBIT به عنوان بزرگ‌ترین و مهم‌ترین رویداد بین‌المللی در حوزه کامپیوتر شناخته می‌شود. این نمایشگاه هر سال در شهر هانوفر آلمان برگزار می‌شود و نماینده خوبی برای روندهای رایج و جاری دنیای IT است. این رویداد توسط Deutsche Messe AG که بزرگ‌ترین برگزارکننده نمایشگاه‌های آلمان است، برگزار می‌شود. CeBIT در زمینی به مساحت ۴۵۰ هزار مترمربع برگزار می‌شود و بیشترین بازدیدکننده آن با ۸۵۰ هزار نفر مربوط به دوره انفجار حباب دات‌کام است. این رویداد هم از نظر مساحت زمین نمایشگاهی و هم تعداد بازدیدکننده از رقیب آسیایی خودش یعنی کامپیوتکس، بزرگ‌تر است.

این رویداد در گذشته بخشی از نمایشگاه هانوفر بوده که یک نمایشگاه سالانه تجاری بزرگ و صنعتی بوده است. این نمایشگاه در قالب سالنی مجزا در سال ۱۹۷۰ تاسیس و بعد به بزرگ‌ترین سالن نمایشگاهی دنیا تبدیل شد. در دهه ۱۹۸۰ و با رونق بخش ICT در سراسر دنیا، این سالن به تدریج به یک نمایشگاه مجزا تبدیل شد تا اولین‌بار در سال ۱۹۸۶ به عنوان یک نمایشگاه مستقل و رسمی شروع به کار کرد؛ نمایشگاهی که چهار هفته زودتر از نمایشگاه اصلی هانوفر برگزار می‌شد. تعداد بازدیدکنندگان نمایشگاه CeBIT در سال ۲۰۰۱ برابر ۸۳۰ هزار نفر بود، اما در سال ۲۰۰۷ این تعداد کاهش معناداری پیدا کرد و به چیزی حدود ۲۰۰ هزار نفر رسید. در سال ۲۰۱۰ اما تعداد بازدیدکنندگان این نمایشگاه دوباره افزایش پیدا کرد و به ۳۳۴ هزار نفر رسید. با این همه اما در اواخر ماه نوامبر سال ۲۰۱۸ شرکت نمایشگاهی Deutsche Messe AG اعلام کرد که به دنبال کاهش چشمگیر بازدیدکنندگان و شرکت‌کنندگان این نمایشگاه، CeBIT ممکن است در آینده نزدیک لغو و تعطیل شود. با این حال اما CeBIT در سال جاری میلادی هم برگزار شد و میزبان ۴۹۵ هزار بازدیدکننده و پنج هزار و ۸۴۵ شرکت‌کننده از سراسر جهان بود.

بزرگ‌ترین رویداد کامپیوتری آسیا

کامپیوتکس یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین رویدادهای تکنولوژی جهان است که از اوایل دهه ۲۰۰۰، هر سال در شهر تایپه تایوان برگزار می‌شود. این نمایشگاه با پشتیبانی مالی دولت تایوان، شورای توسعه تجاری تایوان و همچنین بنیاد کامپیوتر تایوان به عنوان نماینده بخش خصوصی، برگزار می‌شود و بیشتر میزبان تازه‌های محصولات کامپیوتری و سخت‌افزاری است. اولین نمایشگاه با عنوان نمایشگاه کامپیوتر تایپه در سال ۱۹۸۱ برگزار شد و میزبان شرکت‌های کوچک و متوسط از صنعت کامپیوتر تایوان بود. نام کامپیوتکس از دوره چهارم این رویداد برای آن انتخاب شد. با رشد صنعت IT در تایوان از اوایل دهه ۱۹۹۰، کامپیوتکس به سرعت گسترش و اهمیت بیشتری پیدا کرد و به رویدادی مهم در صنعت IT آسیا و جهان تبدیل شد. حالا کامپیوتکس بعد از CeBIT، دومین رویداد کامپیوتری بزرگ دنیا و بزرگ‌ترین رویداد تکنولوژی آسیا به حساب می‌آید. کامپیوتکس با نوآوری‌ها و تحولات صنعت تکنولوژی جهان همراه است و هر سال با تمرکز بر پدیده‌ای جدید در این حوزه برگزار می‌شود، تا جایی که شعار آن در رویداد سال جاری میلادی که از ۲۸ ماه می تا اول ماه ژوئن برگزار شد، «اینترنت اشیا+» بوده و بیشتر روی نوآوری‌های حوزه اینترنت اشیا و فعالیت‌های استارت‌آپی در این زمینه متمرکز بوده است.

3
  ورودی سالن کنگره جهانی موبایل بارسلون در سال 2019
4
  استقبال بازدیدکنندگان از نمایشگاه CeBIT امسال

رویداد تکنولوژی به سبک خلیج‌فارس

جیتکس شاید نزدیک‌ترین و آشناترین رویداد حوزه تکنولوژی برای ما باشد که هر سال درست در آن‌سوی آب‌های خلیج‌فارس در مرکز تجارت جهانی شهر دوبی برگزار می‌شود. این رویداد در منطقه خاورمیانه محبوبیت زیادی داشته و هر سال بازدیدکنندگان زیادی دارد که بیشترین آنها در سال ۲۰۰۹ و همزمان با عرضه ویندوز ۷ شرکت مایکروسافت بود که باعث ورود و بازدید ۱۵۰ هزار و ۱۹ نفر از این نمایشگاه شد. بخش جنبی GITEX Shopper & Consumer Electronics Expo هم مورد توجه خرده‌فروشان و تامین‌کنندگان قطعات مانند Gateway Group، Etisalat، RedHat و Dell قرار می‌گیرد.

جالب است بدانید که این نمایشگاه برای اولین‌بار در سال ۱۹۸۱ و تنها در یکی از سالن‌های مرکز تجارت جهانی دوبی برگزار شد. با معرفی کنفرانس MacWorld در سال ۱۹۸۸، جیتکس به دو سالن گسترش پیدا کرد و در سال‌های بعد تمام سالن‌های مرکز تجارت جهانی دوبی را به خودش اختصاص داد تا در حال حاضر در ۱۰ سالن به وسعتی در حدود ۹۳ هزار مترمربع برگزار شود. بخش GITEX Shopper در سال ۲۰۰۹ بیش از ۱۵۰ هزار بازدیدکننده از ۱۲۱ کشور دنیا داشت. در سال ۲۰۱۲ اما ۶۰ درصد از بازدیدکنندگان از منطقه خاورمیانه، ۱۹ درصد از آفریقا، ۱۳ درصد از آمریکا، چهار درصد از شرق و جنوب شرق آسیا و چهار درصد از اروپا بودند. در سال ۱۹۹۸ هم نسخه مصری جیتکس در شهر قاهره برگزار شد، اما این نمایشگاه تنها تا سه سال بعد یعنی تا سال ۲۰۰۲ برگزار شد.

 

5
  ورودی نمایشگاه کامپیوتکس سال 2019
6
  نمایشگاه جیتکس بزرگ‌ترین رویداد تکنولوژی خاورمیانه