پیشتازی در فناوری اینترنت اشیا
همراه اول، بهعنوان اپراتور پیشرو در صنعت اینترنت اشیا و شهر هوشمند با توسعه بزرگترین زیرساخت نرمافزاری و همچنین پلتفورم لازم جهت پیادهسازی اینترنت اشیا و شبکههای کممصرف با پوشش گسترده در کشور نقش بسیار مهمی در دنیای هوشمندسازی بازی میکند و در این راستا پروژههای مختلفی در سطح ملی اجرا کرده است. در ادامه به چند نمونه از پروژههای ملی همراه اول در حوزه اینترنت اشیا اشاره شده است.
سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان حمل ونقل جادهای کشور (سپهتن)
کنترل عملکرد ناوگان حملونقل بار و مسافر و ارتقا ایمنی راهها و مسافرین همواره از دغدغههای مسوولان ذیربط بوده و به این منظور دستگاههای متعددی طرحریزی و حتی اجرا شده است؛ دوربینهای کنترل سرعت، سامانههای تردد شمار، تابلوهای هشدار و اطلاعرسانی و سامانه کنترل سرعت (GPS آفلاین) از جمله این سیستمها هستند که توسط پلیس راه برای ناوگان حمل و نقل طراحی و اجرا شده است. در این راستا سامانه پیمایش هوشمند تردد ناوگان (سپهتن) با هدف ارتقای ایمنی و نظارت دقیق بر عملکرد ناوگان حملونقل بین شهری از سوی پلیس راهور ناجا و سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور با همکاری همراه اول طرحریزی و اجرا شده است.
در این سامانه دستگاهی بر هر خودرو شامل اتوبوسها، کامیونها، مینیبوسها و سایر خودروهای حمل و نقل جادهای نصب و از طریق این دستگاه، ارتباط پایداری بین سیستم و خودرو برقرار میشود و با استفاده از دریافتکننده امواج ماهوارهای ردیابی که در دستگاه تعبیه شده است، موقعیت خودرو با بیشترین دقت و سرعت محاسبه میشود. علاوه بر این، با استفاده از این سیستم روشن کردن خودرو منوط به قرار گرفتن گواهینامه راننده در دستگاه بهمنظور برقراری ارتباط آنلاین با دیتابیس اصلی پلیس راهور و تایید مجوز رانندگی خواهد بود. به این ترتیب مالکان خودروها و شرکتهای نصبکننده سامانه سپهتن میتوانند پس از نصب با ورود به این سامانه کلیه موارد مرتبط با خودروهای تحت مالکیت خود را کنترل کنند.
سامانه تعاملی عیبیابی هوشمند خودرو همراه اول
امروزه مفهوم اینترنت اشیا با ارائه سرویسها و خدمات متعدد در حوزه حملونقل و مدیریت ناوگان توانسته است این کسبوکارها را تسهیل و جریانهای جدید درآمدی ایجاد کند. در کنار سرویسهایی که در حال حاضر به ارائه خدمات در مدیریت ناوگان میپردازند ضرورت پایش عملکرد فنی خودروها به منظور مدیریت کاراتر ناوگان، اهمیتی دوچندان یافته است. سامانه تعاملی عیبیابی هوشمند خودرو از طریق پایش ناوگان حملونقل به جمعآوری و یکپارچهسازی اطلاعات از قبیل وضعیت تجهیزات و قطعات فنی خودرو، عملکرد پارامترهای موتور، عملکرد سیستم ترمز، متوسط سرعت، مسافت پیمودهشده، مدت زمان سفر، مکان جغرافیایی خودرو و همچنین میزان مصرف سوخت و بسیاری پارامترهای دیگر میپردازد و به صاحبان کسبوکار امکان بازیابی، استفاده بهینه از این اطلاعات از طریق خدمات وبسرویس و همچنین نرمافزار کاربردی موبایل را میدهد. همچنین این راهکار از طریق پایش اطلاعات مرتبط میتواند الگوی رفتاری رانندگی هر یک از رانندگان را به همراه وضعیت فنی خودرو تهیه و تحلیل کند و با بهرهگیری از سرویسهای مبتنی بر مکان، صاحبان کسبوکار را قادر به نظارت لحظه به لحظه خودروها، برنامهریزی مسیرهای روزانه و مدیریت تعمیرات و نگهداری خودرو به بهترین نحو کند.
پروژه هوشمندسازی کنتورهای گاز با همکاری همراه اول
در عصر حاضر هوشمندسازی کنتورها دغدغه بسیاری از دولتها بوده است و با هوشمندسازی، فرآیند قرائت کنتورها لحظهای، سریع و عاری از هرگونه خطا خواهد بود. نسل جدید کنتورهای هوشمند گاز با هدف کاهش مصرف گاز و دقت در اندازهگیری با قابلیت قرائت لحظهای و برنامهپذیر، امکان جمعآوری و انتقال دادههای مربوط به مصرف هر واحد را بر بستر ارتباطات همراه فراهم آوردهاند. در این راستا همراه اول با امضا تفاهمنامهای با شرکت ملی گاز ایران در بهمنماه ۱۳۹۵ به منظور هوشمندسازی کنتورهای گاز کشور بر بستر اینترنت اشیا، گام بزرگی در جهت مدیریت هرچه بهتر انرژی در کشور برداشته است.
اولین تست موفق کنتور گاز در شبکه NarrowBand-IoT در تیرماه ۱۳۹۶ با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران رونمایی شد. در این پروژه تمام لایههای رادیو، شبکه، انتقال و core در داخل بستر ارتباطی همراه اول بهروزرسانی شده و بستر ارتباطی NB-IoT برای اولین بار در کشور توسط شرکت ارتباطات سیار ایران و شرکت ملی گاز در جهت مدیریت هرچه بهتر انرژی در کشور اجرایی شد. با اجرای این طرح ملی و بهینهسازی الگوهای مصرف، کمک شایانی به کاهش هزینههای مصرفی و مدیریت هرچه بهتر محیط پیرامون برای شرکتها و خانوارها فراهم میشود. در حال حاضر بهرهبرداری تجاری از ۵۰۰۰ کنتور هوشمند گاز توسط همراه اول در فاز اجرایی است.
طرح ملی فراسامانه هوشمند اندازهگیری و مدیریت انرژی (فهام)
در راستای اهداف صنعت برق ایران جهت ایجاد شبکه هوشمند انرژی، بهعنوان اولین گام، طرح ملی فراسامانه هوشمند اندازهگیری و مدیریت انرژی که به اختصار «فهام» نامیده میشود، با هدف ایجاد سیستم اندازهگیری هوشمند و زیرساخت شبکه هوشمند و پشتیبانی و توسعه آن تعریف و مشخصات آن با توجه به نیازمندیهای وزارت نیرو و نفت از سوی سازمان بهرهوری انرژی ایران تدوین شد. شبکه هوشمند برق ترکیبی از شبکه الکتریکی، شبکه ارتباطی، نرمافزار و سختافزار برای اندازهگیری، مانیتورینگ، کنترل و مدیریت تولید، توزیع، ذخیره و مصرف انرژی الکتریکی است. هوشمندسازی باعث کاهش تلفات و مصرف انرژی، کاهش هزینه و افزایش قابلیت اطمینان و همچنین افزایش نظارت بر شبکه برق میشود. از الزامات اجرای این پروژه وجود بستر مخابراتی جهت ارسال دوطرفه اطلاعات از کنتورهای مجهز به سیمکارت به سرور جمعآوری اطلاعات و از سرور به کنتور جهت ارسال فرمان و بهروزرسانی کنتور است. همراه اول با داشتن بیشترین پوشش دیتا در سطح کشور، کلیه نیازمندیهای این پروژه در زمینه تامین سیمکارت و بستر ارتباطی جهت استفاده در کنتورهای طرح فهام را ارائه میکند.
ارسال نظر