شماره روزنامه ۶۰۹۶
|

  • راهکار توسعه تجدیدپذیرها در دولت چهاردهم

    دنیای اقتصاد-زینب طاری: ضرر سنگین صنایع به دلیل قطع برق و حتی اعمال محدودیت در بخش مشترکان خانگی در تابستان امسال میراث بی‌توجهی به صنعتی است که با وجود هشدار کارشناسان و صاحب‌‌‌نظران از برنامه ششم توسعه تقریبا به حال خود رها شد و امروز بیراه نیست اگر ناترازی بیش از ۱۸‌هزار مگاواتی برق کشور را یکی از بزرگ‌ترین چالش‌‌‌های کشور بدانیم. در این میان آنچه مساله را بغرنج‌تر می‌‌‌کند، ناترازی همزمان گاز و برق است؛ در واقع حتی چنانچه با یک عزم جدی نیروگاه‌‌‌های حرارتی احداث شوند، تامین سوخت آنها یک بحران جدی را پیش روی سیاستگذاران قرار می‌‌‌دهد.
  • فشار هوش مصنوعی بر شبکه‏‏‌های برق

    دنیای‌اقتصاد: به گفته کارشناسان هوش مصنوعی می‌تواند شبکه برق کشورها را تحت فشار قرار دهد، زیرا تقاضای برق از مراکز داده در دهه آینده به شدت افزایش خواهد یافت، درست زمانی که عرضه برق به دلیل بازنشستگی سریع نیروگاه‌‌‌های زغال‌‌‌سنگ‌سوز با کاهش مواجه می‌شود. مراکز داده در ایالات متحده به تنهایی می‌توانند تا سال ۲۰۳۰ به همان اندازه برق مصرف کنند که برخی از اقتصادهای بزرگ صنعتی تولید می‌کنند، زیرا نه‌تنها از نظر تعدد مصرف‌کنندگان، بلکه از نظر مقیاس نیز تقاضا برای برق افزایش می‌‌‌یابد.
  • سه عامل کلیدی که تولید و توزیع برق کشور را به چالش کشید

    دنیای‌اقتصاد: صنعت برق کشور در فصل گرم سال‌جاری با شرایط دشواری در حوزه تولید و تامین برق مواجه شد که از نظر بسیاری از مدیران و کارشناسان این صنعت در کنار عامل مهم افزایش دما معلولی از ناترازی اقتصادی و مصرف غیربهینه این انرژی ارزشمند در کشور است.
  • فوبیای تصمیم‌گیری در صنعت برق

    دنیای اقتصاد-زینب طاری: دولت چهاردهم در شرایطی آغاز به کار می‌‌‌کند که ناترازی برق تبدیل به یک ابرچالش شده و بسیاری از صنایع به دلیل محدودیت‌‌‌های برق و خاموشی‌‌‌ها متحمل عدم‌‌‌النفع‌‌‌های بسیار سنگین شده‌‌‌اند؛ اتفاقی که علاوه بر شرکت‌ها، به دلیل کاهش تولید قطعا بر زندگی عموم جامعه تاثیرگذار است. وزرای نیروی دولت‌‌‌های یازدهم، دوازدهم و سیزدهم اگر‌چه از همان ابتدا برنامه‌‌‌های متنوعی برای افزایش تولید برق و جلوگیری از افزایش ناترازی اعلام کردند، اما واقعیت این است که در میدان عمل شاهد تغییرات مثبت نبودیم و عمدتا اقدامات معطوف به مدیریت مصرف بود و افزایش تولید برق به ندرت اتفاق افتاد تا در تابستانی که گرم‌‌‌تر از سال‌‌‌های پیش است، شاهد ناترازی بسیار بیشتر از ۱۲‌هزار مگاواتی برق باشیم که رقمی‌‌‌ سرسام‌‌‌آور به شمار می‌‌‌رود. حال و با روی کار آمدن دولت چهاردهم، بخش خصوصی صنعت برق که سال‌‌‌هاست به دلیل سود‌آور نبودن این صنعت و قوانین یک‌طرفه عطای تولید را به لقای آن بخشیده امیدوار است با هم‌افزایی و استفاده وزارت نیرو از ابزارهای قانونی برای کاهش این ناترازی وارد گود شود.
  • افزایش عمق راهبردی انرژی ایران در همکاری شانگهای

    عبدالصاحب ارجمند/مدیرکل دفتر راهبری و نظارت بر انتقال و توزیع وزارت نیرو
    سازمان همکاری شانگهای در ابتدا با اهداف امنیتی شکل گرفت، اما با توجه به ظرفیت‌‌‌های عظیم کشورهایی که در ادامه به عضویت آن درآمدند، در سایر حوزه‌‌‌ها به‌خصوص اقتصادی و انرژی نیز فعال شد. شرایط منحصر به‌فرد کشورهای عضو این سازمان شامل ایران، چین، هند، روسیه، پاکستان، قزاقستان، ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان که در پایان سال ۲۰۲۳ در مجموع ۴۲درصد جمعیت، ۲۴‌درصد مساحت و ۲۵‌درصد تولید ناخالص ملی(GDP) جهان را به خود اختصاص داده‌‌‌اند، در صورت برنامه‌‌‌ریزی صحیح و تدوین اسناد راهبردی توسعه همکاری‌‌‌های اقتصادی و فنی، می‌تواند افق درخشانی را در سایه همکاری‌‌‌های فی مابین برای آنها رقم بزند.
  • حضور توتال در کل زنجیره ارزش برق

    دنیای‌اقتصاد: با دیجیتالی شدن و تحول در صنعت حمل‌ونقل و همچنین افزایش دسترسی مردم به برق، قرن بیست و یکم را واقعا باید قرن برق و برق‌رسانی نام‌گذاری کرد. تقاضا برای برق سریع‌تر از تقاضای جهانی انرژی در حال افزایش است. در حالی که شرکت توتال انرژیز موضوع آب و هوا را در قلب استراتژی خود قرار داده است، این غول صنعت نفت و گاز و انرژی می‌‌‌خواهد به مشتریان خود ترکیبی از منابع انرژی با انتشار کربن کمتر را ارائه دهد. توتال‌‌‌انرژیز هم‌‌‌اکنون چهارمین شرکت نفتی و هشتمین شرکت بزرگ جهان است که در ۳۰ کشور دارای شعبه بوده و بیش از ۱۰۵‌هزار کارمند از ۱۳۰ کشور مختلف در آن اشتغال دارند و در همه حوزه‌‌‌های صنایع نفت و گاز فعالیت می‌کند.
  • حمایت کاغذی از تجدید‏‏‌پذیرها

    دنیای اقتصاد-زینب طاری: کشور ما به دلیل شرایط جغرافیایی جزو مناسب‌‌‌ترین کشورها برای توسعه نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر به‌‌‌ویژه خورشیدی به شمار می‌‌‌رود، اما نگاه نادرست متولیان به این انرژی و اجرا نشدن قوانینی همچون ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید در کنار تکیه بیش از حد به منابع نفت و گاز باعث شد تا امروز کمتر از ۱۲۰۰ مگاوات برق کشور از ناحیه انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر تامین شود.
  • سایه روشن‌های خودروهای برقی

    دنیای‌اقتصاد: با کاهش قیمت خودروهای الکتریکی در ماه‌‌‌های اخیر، مصرف‌کنندگان با ملاحظات جدیدی در مورد اینکه آیا خودروهای برقی می‌توانند در مقایسه با خودروهای با سوخت فسیلی صرفه‌‌‌جویی کلی در هزینه‌‌‌های زندگی آنها ایجاد کنند، مواجه هستند. اما کارشناسان می‌‌‌گویند که پاسخ این سوال ممکن است همیشه واضح نباشد.
  • بازار برق تنظیم‌شده توسط مصرف‌کننده

    دنیای‌اقتصاد: وقتی می‌‌‌خواهید یک بازار واقعا آزاد برق را تصور کنید چه چیزی به ذهنتان می‌‌‌رسد؟ برای نشان دادن این بازارها بسیاری از کارشناسان این صنعت، به ظهور بازارهای عمده‌‌‌فروشی برق و انتخاب خرده‌‌‌فروشی در برخی از مناطق ایالات متحده اشاره می‌کنند که در حال حاضر به عنوان بازارهای نسبتا آزاد صنعت برق معرفی می‌‌‌شوند و برخی از اقتصاددانان نیز فراتر رفته و از حذف کامل مداخله دولت در بخش برق حمایت می‌کنند. تجدید ساختار برق، نقش عناصر سنتی حاضر در ساختار یکپارچه را تغییر داده و عناصر جدیدی را با امکان عملکرد مستقل ایجاد کرده است. در تقسیم‌‌‌بندی کلی، عناصر بازار برق را می‌توان به اپراتور مستقل بازار (ISO) و معامله‌‌‌گران تقسیم کرد. اپراتور مستقل نقش راهبری را در بازار ایفا کرده و قواعد بازار را تعیین می‌کند.
  • امکان بازگشت بارقه‏‏‌های امید به صنعت برق

    دنیای اقتصاد-زینب طاری: در حالی که میزان ناترازی برق در کشور به حدود ۱۸‌هزار مگاوات رسیده، عباس علی‌آبادی به عنوان وزیر نیرو از طرف رئیس جمهوری به مجلس شورای اسلامی ‌‌‌برای گرفتن رای اعتماد معرفی شده است؛ مدیر با‌سابقه‌ای که فعالیت در هر دو طرف میز یعنی بنگاه‌داری و فعالیت در وزارت نیرو را در کارنامه دارد و اهالی صنعت برق امیدوارند با اتکا به این سابقه و همچنین برنامه‌‌‌های اعلامی ‌‌‌او شاهد تغییرات مثبت در بخش‌‌‌های مختلف و همچنین رشد سرمایه‌گذاری در این صنعت باشند.
  • قرارداد میتسوبیشی پاور در مالزی و برزیل

    دنیای‌اقتصاد: نیروگاه GTCC، متعلق به پتروس پاور، یکی از شرکت‌های تابعه شرکت دولتی پترولیوم ساراواک برهاد (PETROS) است که در شهر میری، یک‌‌‌ هاب استراتژیک گازی در کشور مالزی واقع شده است. میتسوبیشی پاور همچنین یک قرارداد خدمات بلندمدت با پتروس منعقد کرده است تا از عملکرد پایدار نیروگاه پس از شروع عملیات تجاری اطمینان حاصل کند. ژنراتورهای این نیروگاه توسط شرکت میتسوبیشی ژنراتور تولید خواهند شد، شرکتی که از طریق ادغام شرکت‌های MHI و شرکت میتسوبیشی الکتریک در سیستم‌های تولید برق تاسیس شده است.
  • غربالگری طرح‏‏‌ها ؛ راهکاری برای کمبود منابع

    دنیای اقتصاد: در برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای که وزیر نیرو در ابتدای دولت سیزدهم تقدیم مجلس کرد، مقرر شد حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت طرح‌‌‌‌‌‌های آبرسانی اضافه شود و حال آمارها نشان می‌دهد در پایان زودهنگام دولت سیزدهم، حدود ۸۰ طرح با ظرفیت آبرسانی ۱۴۸۴ میلیون مترمکعب محقق شد یعنی در بخش پروژه‌‌‌‌‌‌های آبرسانی ضریب تحقق ۲۱۲‌درصد بوده است.
  • تبدیل زباله به برق

    دنیای‌اقتصاد: یکی از راه‌‌‌حل‌‌‌های مدیریت زباله شهری پایدار اغلب شامل نیروگاه‌‌‌های تبدیل زباله به انرژی است که می‌توانند برق تولید کنند و در عین حال بخار لازم را برای سیستم‌های گرمایش منطقه‌‌‌ای تامین کنند. از این رو استفاده از توربین‌‌‌های بخار کارآمد در این کاربردها بسیار حائز اهمیت هستند.
  • بی‏‏‌توجهی وزارت نیرو به بخش خصوصی

    دنیای اقتصاد-زینب طاری: ناترازی برق در پیک تابستان روز‌به‌روز افزایش می‌‌‌یابد؛ به گونه‌‌‌ای که اخیرا به بیش از ۱۷‌هزار مگاوات رسیده و این اتفاق یعنی خاموشی هر چه بیشتر صنایعی که در تابستان با بیشترین تقاضای خرید مواجه هستند. کارشناسان معتقدند در ایجاد این وضعیت عوامل مختلفی دست به دست هم دادند که مهم‌ترین آنها بی‌توجهی به مشکلات بخش خصوصی از جمله اقتصاد ناتراز این صنعت بود که باعث شد از برنامه ششم توقف توسعه نیروگاه‌‌‌ها را شاهد باشیم و بسیاری از سرمایه‌گذاران صنعت برق سر از صنایع ارزآوری همچون فولاد و پتروشیمی ‌‌‌درآورند تا با توجه به رشد ۵‌درصد سالانه مصرف و همچنین اتلاف حدود ۳ درصدی در شبکه توزیع و انتقال امروز به نقطه‌‌‌ای برسیم که حتی شرکت‌های بزرگی که برای استفاده خودشان نیروگاه کوچک‌مقیاس احداث کردند، اجازه استفاده از آن را نداشته باشند.
  • سرابِ سرانه آب

    دنیای اقتصاد: آمارها نشان می‌‌‌دهد در چند دهه گذشته حجم منابع آب تجدیدپذیر کشور، از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب به حدود ۱۰۳ میلیارد مترمکعب رسیده و همچنین جمعیت کشور بیشتر شده؛ از این رو سرانه آب در اختیار هر ایرانی به حدود یک‌‌‌سوم یا یک‌‌‌چهارم گذشته رسیده است. در این راستا سخنگوی طرح‌‌‌های ملی آب با اشاره به آخرین وضعیت بارشی ایران در مقایسه با جهان گفت: متوسط بارش کشور ۲۴۰ تا ۲۵۰ میلی‌‌‌متر است یعنی در یک دوره بلندمدت بیش از ۵۰ سال، باید به طور متوسط حدود ۲۴۰ تا ۲۵۰ میلی‌‌‌متر بارش داشته باشیم. البته بارش نرمال در ایران با بارش نرمال جهانی قابل مقایسه نیست. متوسط بارش در پهنه گسترده ایران حدود یک‌‌‌سوم و حتی کمتر از یک‌‌‌سوم متوسط جهانی است. بنابراین وقتی از مقادیر نرمال بارش ایران صحبت می‌‌‌کنیم، با مقادیر بارش نرمال در متوسط جهانی یا در کشورهایی اروپا که حتی از متوسط جهانی هم بالاتر هستند، متفاوت است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر