بازار داخلی

روند هفتگی مثبت ارزش معاملات خرد

با افت شاخص های اصلی بازار سهام پس از ۹ روز متوالی سبزپوشی، هفته معاملاتی منتهی به چهارشنبه ۳۰ آبان ماه به پایان رسید. در این روز و پس از پایان معاملات شاخص کل بورس اوراق بهادار با ۱۲هزار واحد افت معادل با ۰.۵۳ درصد در محدوده ۲میلیون و ۲۵۷هزار واحد قرار گرفت. شاخص هم‌وزن نیز کاهش ارتفاع ۰.۴۹درصدی را تجربه و تا سطح ۷۱۹ هزار واحد عقب‌نشینی کرد. به علاوه شاخص کل فرابورس نیز در حرکتی هم‌جهت با دیگر شاخص‌های مذکور ۰.۴۸درصد کاهش یافت و با قرار گرفتن در سطح ۲۲هزار و ۳۱۶واحد به کار خود در آخرین روز معاملاتی هفته پایان داد. همچنین در این روز پس از دو روز ورود پول، سهامداران حقیقی ۲۸۰ میلیارد تومان نقدینگی صرفا از محل فروش سهام از مجموع بورس و فرابورس خارج کردند که بیشترین مقدار خروج پول در هفته جاری نیز هست. به علاوه ارزش معاملات خرد(سهام و حق تقدم) نیز ۱۴‌درصد کاهش یافت و در محدوده ۶۳۶۸ میلیارد تومان قرار گرفت. اگرچه این پارامتر در روز چهارشنبه کاهش یافت، اما همچنان در سطوح قابل قبولی قرار دارد و برآیند هفتگی آن صعودی است. تا جایی که کارشناسان از امیدوارکننده‌ترین اتفاقات این هفته را افزایش میانگین ارزش معاملات خرد می‌دانند که تا حدودی می‌توان آن را نشان از بازگشت جذابیت‌های از دست‌رفته بازار سهام نزد سرمایه‌گذاران دانست. برخلاف بورس، قیمت‌ها در بازار ارز، طلا و سکه صعودی بودند. به طوری که چهارشنبه و تا لحظه تنظیم گزارش پیش رو، هر دلار در بازار آزاد از مرز ۶۸ هزار تومان عبور کرد و به محدوده ۶۹ هزار و ۴۰۰ تومان رسید.

هر قطعه سکه امامی و هر گرم طلای ۱۸عیار نیز به ترتیب رشد ۱.۷۲ و ۱.۴۲درصدی را تجربه کردند و در محدوده ۵۲میلیون و ۳۰۰هزار تومان و ۴ میلیون و ۴۸۵ هزار تومان خرید و فروش شدند.

کارشناسان معتقدند که یکی از دلایل مهم رفتار بازارها در این روز اخبار مربوط به قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی شورای انرژی علیه ایران بوده است و هفته آینده نیز با توجه به تصمیمات نهایی مربوط به آن، بازارها واکنش نشان خواهند داد.

بازار خارجی

آرامش تقویم اقتصادی

تشدید درگیری‌‌‌ها بین روسیه و اوکراین تنها تاثیری کوتاه‌‌‌مدت بر بازار فارکس داشته است. تقاضا برای دارایی‌‌‌های امن که معمولا در شرایط بحران افزایش می‌‌‌یابد، به سرعت کاهش یافته است. اکنون، ریسک‌‌‌ها بیشتر به سمت افزایش ارزش دلار آمریکا گرایش پیدا کرده‌‌‌اند، به ‌‌‌ویژه به دلیل تعدیل‌‌‌های احتمالی در موقعیت‌‌‌گیری سرمایه‌گذاران که وجود دارد. در بریتانیا، تورم بالا باعث می‌شود بانک مرکزی انگلستان در ماه دسامبر نرخ بهره را کاهش ندهد. بنابراین، تحلیلگران همچنان چشم‌‌‌انداز ضعیفی برای یورو در برابر پوند دارند و انتظار کاهش ارزش یورو نسبت به پوند را دارند. اوکراین از موشک‌‌‌های دوربرد تامین‌‌‌شده توسط آمریکا برای حمله به خاک روسیه استفاده کرده و مسکو آستانه استفاده از تسلیحات هسته‌‌‌ای را پایین آورده است. با این حال، این تحولات تنها باعث نوسانات محدود در بازار ارز شده و تغییرات بزرگ قیمتی در بازارها مشاهده نشده است.

به نظر می‌رسد اشباع خرید دلار مانع از افزایش بیشتر ارزش آن به دلیل تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک شده است. ین ژاپن و فرانک سوئیس نیز تنها حمایت محدودی را تجربه کردند. با این حال، ین که در اشباع فروش قرار دارد، بیشترین پتانسیل رشد را در صورت تشدید درگیری‌‌‌ها دارد.

ارزهای اروپایی (به‌‌‌جز فرانک سوئیس) به دلیل نزدیکی جغرافیایی به بحران آسیب‌‌‌پذیرتر هستند، در حالی که ارزهایی مانند دلار کانادا و دلار استرالیا به‌‌‌طور غیرمستقیم و از طریق افزایش ریسک‌‌‌گریزی تاثیر می‌‌‌پذیرند. تقویم اقتصادی آمریکا در حال حاضر آرام است، اما توجهات به سخنرانی‌‌‌های برخی از مقامات فدرال رزرو جلب شده است. علاوه بر این، اطلاعات مربوط به اشتغال ایالتی نشان می‌دهد که تاثیر توفان‌‌‌ها و اعتصابات باعث کاهش در داده‌‌‌های ضعیف ماه اکتبر شده است. انتظار می‌رود که در ماه نوامبر حداقل ۱۰۰‌هزار شغل به‌‌‌صورت فنی اضافه شود که می‌تواند احتمال غافلگیری ناشی از سیاست‌‌‌های انقباضی فدرال رزرو را کاهش دهد. با افزایش اخیر ریسک‌‌‌های ژئوپلیتیک و تغییر موقعیت‌‌‌‌‌‌های معاملاتی سرمایه‌گذاران، احتمال رشد دوباره دلار وجود دارد و ممکن است مقاومت کمتری برای افزایش بیشتر آن دیده شود.

1 copy

2 copy