بازار داخلی

خودروی بورسی؛ محرک بعدی شاخص؟

شاخص کل بورس تهران در چهارمین روز معاملاتی در هفته جاری، با رشد ۰.۶۳درصدی مواجه شد و روند رشد‌های متوالی خود را به ۹ روز متوالی افزایش داد. قرار گرفتن شاخص کل در محدوده ۲ میلیون و ۲۶۹‌هزار واحدی با رشد ۰.۴۹ درصدی شاخص کل هم‌وزن همسو شد. شاخص کل هم‌وزن با حدود ۳‌هزار و ۵۰۰واحد صعود به ۷۲۳‌هزار و ۳۸۳ واحد رسید، که می‌توان آن را نشانه‌‌‌ای از نوسان مثبت شاخص در صنایع مختلف بازار  دانست. همچنین، شاخص کل فرابورس نیز با افزایش ۰.۹۸درصدی همراه شد و به ۲۲‌هزار و ۴۲۳واحدی رسید.  

از دیگر سو ارزش معاملات خرد بازار شامل سهام و حق‌تقدم، روز گذشته با صعود ۳۷ درصدی به ۷۳۹۲ میلیارد تومان رسید. با پایان روز معاملاتی گذشته بازار سرمایه با ورود نقدینگی ۳۳ میلیارد تومانی مواجه شد تا مجموع ورود نقدینگی در دو روز گذشته به بازار ۶۱۳ میلیارد تومان شود. روز سه‌شنبه دو نماد خودرو و خساپا در شرایطی پس از افزایش نرخ محصولات بازگشایی شدند که شورای رقابت قیمت‌های جدید خودرو را تایید کرد. بهبود ارزش معاملات در کنار اخبار مثبت گوناگون چشم‌اندازهای امیدوار‌کننده‌ای از بورس را برای سرمایه‌گذاران به وجود آورده است. در صورتی که ترس سهامداران با رفع کامل انواع ریسک‌ها برداشته شود، بازار می‌تواند به صعود ادامه‌دار خود امیدوار باشد. با وجود اینکه صحبت‌های زیادی همچنان بر سر عرضه خودرو در بورس‌کالا وجود دارد، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه هیچ‌گونه منع قانونی برای عرضه خودرو در بورس‌کالا وجود ندارد، گفت: در آخرین جلسه‌‌‌ای که با حضور ریاست جمهوری برگزار شد، موضوع عرضه خودرو در بورس‌کالا مجددا مطرح شد و رئیس جمهور نیز از این موضوع حمایت کردند. حجت‌‌‌اله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: در رابطه با عرضه خودرو در بورس‌کالا هیچ‌گونه منع قانونی وجود ندارد و تمامی زمینه‌‌‌های عرضه و سیستم «مچینگ» یا تطابق خریدار و فروشنده نیز در بورس‌کالا فراهم شده است.

فرار سرمایه‌گذاران از چین

شاخص دلار آمریکا (DXY) در ۶ هفته گذشته حدود ۷‌درصد رشد داشته است که یکی از سریع‌‌‌ترین تغییرات در بازارهای ارز از تابستان ۲۰۲۲ تاکنون محسوب می‌شود. با این حال، بزرگ‌ترین تهدید برای دلار در حال حاضر وضعیت پوزیشن‌‌‌های سرمایه‌گذاران است. همچنین ممکن است دوباره موضوع «فصلی بودن دلار» مطرح شود، چرا که شاخص دلار در هشت مورد از ۱۰ مورد در دسامبرهای گذشته و به طور متوالی در هفت دسامبر اخیر کاهش یافته است. در هفته جاری که تقویم داده‌‌‌های اقتصادی آمریکا نسبتا آرام است، توجه‌‌‌ها به انتخاب اعضای کابینه رئیس‌‌‌جمهور منتخب، دونالد ترامپ، معطوف شده است. یکی از مهم‌ترین موقعیت‌‌‌ها برای بازارهای مالی، پست وزیر خزانه‌‌‌داری آمریکاست که هنوز انتخاب نشده است. بازارهای مالی پس از یک دوره نوسانات شدید، اکنون در حال تثبیت هستند. با توجه به کسری بودجه بزرگ آمریکا، انتظار می‌رود سرمایه‌گذاران به دنبال انتخاب فردی با مهارت و تجربه مناسب برای این جایگاه باشند تا اطمینان حاصل شود که اقتصاد به درستی مدیریت خواهد شد. در حال حاضر، شاخص DXY حمایت خود را بالای سطح ۱۰۶ حفظ کرده است و حتی اگر تا ۱۰۵.۶۵ اصلاح شود، روند صعودی کوتاه‌‌‌مدت همچنان پابرجا خواهد بود. در حال حاضر، هیچ دلیلی برای اصلاح گسترده دلار وجود ندارد، اما همچنین محرک واضحی برای پیشرفت بیشتر نیز دیده نمی‌شود. در رابطه با اختلاف نرخ‌های بهره، بازار در حال حاضر انتظار کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو (Fed)  در دسامبر را دارد و همچنین کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی اروپا (ECB) بسیار کم است. اگر فدرال رزرو نرخ را ۰.۲۵ واحد  درصد کاهش دهد و بانک مرکزی اروپا تنها ۰.۲۵ واحد  درصدکاهش دهد، ممکن است کمی تقویت برای EURUSD رخ دهد، به‌‌‌ویژه در چارچوب الگوهای فصلی دلار که در بالا به آن اشاره شد. ارقام تورم اکتبر کانادا در روز سه‌شنبه منتشر شد. انتظار فعالان مبنی‌بر افزایش نرخ تورم کل (Headline CPI) به ۱.۹‌درصد است. در حالی که نرخ‌های تورم هسته (Core CPI)  انتظار می‌رود در حدود ۲.۴‌درصد تثبیت شده باشد. این گزارش آخرین داده‌‌‌ای است که بانک مرکزی کانادا (BoC)  پیش از نشست ۱۱ دسامبر دریافت می‌کند، به همین دلیل می‌تواند تاثیر قابل‌‌‌توجهی بر انتظارات بازار بگذارد. در حال حاضر، بازار به‌‌‌طور مساوی شانس کاهش نرخ بهره ۲۵ یا ۵۰ نقطه پایه را پیش‌بینی می‌کند. دیوید سولومون رئیس گلدمن ساکس روز سه‌‌‌شنبه در رابطه با اقتصاد جهانی نظراتی را عنوان کرد. سولومون اظهار کرد که سرمایه‌گذاران جهانی از سرمایه‌گذاری در چین اجتناب می‌کنند. عدم‌قطعیت‌‌‌های موجود در بازارهای چینی، باعث شده است تا بسیاری از سرمایه‌گذاران بزرگ جهانی تصمیم بگیرند که فعلا از ورود به این بازار پرهیز کنند.

5 copy

6 copy