«دنیایاقتصاد» روند بازارها را بررسی میکند
رقابت بورس و سکه در عملکرد هفتگی
بازار سهام
هفتمین هفته مثبت شاخص
بورس اوراق بهادار تهران برای هفتمین هفته متوالی با عملکرد مثبت همراه بود. به طوری که شاخص کل بازدهی 77/ 1درصدی را به ثبت رسانده است و کار خود را در سطح 2میلیون و 365هزار واحدی به پایان رساند. این در حالی است که شاخص هموزن رشدهای بیشتری را نسبت به نماگر اصلی تالار شیشهای تجربه میکند. به طوری که هفته گذشته دماسنج یاد شده 38/ 3درصد را در عملکرد هفتگی خود به ثبت رساند. از این رو به عقیده برخی از کارشناسان این بازار با توجه به رفتار شاخص هموزن که نمای بهتری را از روند و وضعیت بازار به نمایش میگذارد، میتوان گفت در حال حاضر در وضعیت نسبتا مناسبی قرار گرفته و هفته جاری نیز با احتمال بالایی متعادل پیشبینی میشود. در مقابل نیز گفته میشود که شاخص کل در نزدیکی سطوح حساس تکنیکالی قرار گرفته و میتوان منتظر یک اصلاح نیز بود.
بازار سکه
دلار اهرم رشد قیمت سکه
بازار طلا و سکه طی معاملات هفته گذشته با نوسانات زیادی همراه بود. به طوری که در روزهای پایانی قیمت سکه امامی با تغییرات مثبت نرخ دلار در بازار آزاد، رشد قیمت را تجربه کرد. به این ترتیب هر قطعه سکه امامی با نگاه به روند دلار آزاد وارد ابر کانال 32 میلیون تومان شد. به این ترتیب مسکوک یاد شده در آخرین روز معاملات خود در قیمت 32 میلیون و 580هزار تومان مورد دادوستد قرار گرفت و عملکرد هفتگی 71/ 3 درصدی را به ثبت رساند. رشد بیشتر ارزش سکه یاد شده نیز با افزایش تمایلات نزولی در بهای طلا در بازار جهانی تا حدود زیادی محدود شد. به طور خلاصه روند معاملات و قیمت هفته گذشته قیمت سکه امامی با توجه به نوسانات نرخ ارز و افزایش جزئی تقاضا گارد افزایشی به خود گرفت و نزدیک به یک میلیون تومان در آخرین روز معاملاتی افزایش داشت.
بازار طلای جهانی
احتمالات مثبت پیرامون طلا
سیاستهای سختگیرانه فدرال رزرو آمریکا در بالا بردن نرخ بهره هزینه نگهداری طلا را افزایش داده و تمایل برای خرید آن را پایین میآورد. به این ترتیب هر اونس طلا در بازار جهانی روز جمعه مجددا اندکی عقبنشینی کرد و در قیمت 1982 دلار مورد معامله قرار گرفت. گفته میشود که سرمایهگذاران حالا منتظر شاخص هزینهکرد مصرف شخصی در آمریکا هستند که قرار است منتشر شود تا بتوانند روند احتمالی بهای طلا را برای هفته آتی پیشبینی کنند. به عبارتی عملکرد اقتصادی ضعیف آمریکا میتواند احتمال یک افزایش دیگر در نرخ بهره را در هفته آینده کاهش و به این ترتیب ارزش شاخص دلار را افزایش دهد و قیمت طلا را با تمایلات نزولی همراه کند. برخی کارشناسان این حوزه بر این باور هستند با وجود اینکه بالا رفتن نرخ بهره به ضرر طلاست، اما میتواند تا حدی به نفع این فلز گرانبها هم عمل کند چون احتمال یک بحران بانکی دیگر را افزایش میدهد.
بازار اوراق مسکن
نیاز مسکن به یکپارچگی
اوراق تسهیلات بانک مسکن بهمن 1400 برخلاف هفته معاملاتی ماقبل با عملکرد منفی 45/ 5 درصدی پشت سر گذاشت. به این ترتیب هر برگ از این اوراق تسهیلات یاد شده کار خود را در قیمت 91هزار و 662 تومان به پایان رساند. شنیدهها حاکی از آن است که تعدادی از بانکها، دستگاهها و افراد واحدهای مسکونی و املاک تجاری و اداری بسیاری را به منظور سرمایهگذاری در اختیار گرفته و به نوعی احتکار کردهاند که این عامل باعث شده مسکن و محیط کسب و کار فعالیت مناسب از دسترس خارج شود و مشکلات بسیاری را در برخی مناطق ایجاد کند. گفته میشود یکی از مهمترین موضوعات برای تولید و ساماندهی بازار مسکن، شفافیت اوضاع آمار و اطلاعات دقیق آن است. باید اطلاعات شفاف و بهروز در رابطه با تعداد واحدهای مسکونی کشور و اطلاعات بهروز بهطور کمی و کیفی در سیستم یکپارچه، شناسایی موجود باشد تا بتوان در جهت رفع کمبودها برنامهریزی کرد.
بازار نفت
عقبنشینی هفتگی قیمت نفت
بازارها آرامش چندانی نداشتند زیرا فشارهای ناشی از نرخ بهره بالا و تورم دادهها نشان میداد که رشد اقتصادی ایالات متحده در سه ماه اول سال 2023 بیش از حد انتظار کاهش یافته است. این موضوع با دادههای چین همراه شد که نشاندهنده فشار مداوم بر بخش صنعتی بود که نشان از نابرابری اقتصادی در بزرگترین واردکننده نفت خام جهان است. ضررهای شدید در بازارهای نفت باعث شد که قیمتها به دلیل کاهش غیرمنتظره تولید اوپک تمام دستاوردهای اوایل آوریل را معکوس کنند و قیمتها را به زیر سطح کلیدی 80 دلاری بازگردانند. به این ترتیب هر بشکه نفت خام برنت روز گذشته در قیمت 78 دلار و 90 سنت و نفت WTI نیز در قیمت 75 دلار و 13 سنت معامله شد. چشمانداز نرخهای بهره بالاتر نگرانیهای بیشتری را در مورد رکود بالقوه در سالجاری برانگیخت و ترس از بدتر شدن تقاضای نفت در میان کند شدن رشد اقتصادی را تشدید کرد.