به گزارش «دنیای اقتصاد» طرح واگذاری زمین‌های ۹۹ ساله مسکن مهر به خریداران این واحدها، اواخر دولت دهم نیز مطرح شد اما تاکنون اقدامی بابت انتقال مالکیت عرصه مسکن مهر به خریداران این واحدها صورت نگرفته است. با این حال روز گذشته پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، درباره نحوه سنددار شدن واحدهای مسکن‌مهر، ضمن اشاره به ماده قانونی که به وزارت راه و شهرسازی اجازه می‌دهد در صورت درخواست مالکان اعیانی نسبت به واگذاری قطعی زمین‌های اجاره‌ای ۹۹ ساله پروژه مسکن مهر به قیمت کارشناسی روز، اقدام و درآمد حاصله را به حساب خزانه واریز کنند، نوشت: در قانون پیش‌بینی‌شده که ۱۰۰ درصد درآمد حاصله از طریق بودجه سنواتی برای اجرای طرح‌های زیرساختی، تاسیسات زیربنایی و روبنایی مسکن مهر با اولویت همان مجموعه‌ها یا شهرهای جدید به مصرف برسد. قانون‌گذار و دولت بنا را بر این گذاشته تا اگر مالکان اعیانی گروه هدف مسکن مهر، علاقه‌ای به تملک عرصه دارند بتوانند مالکیت عرصه را هم بگیرند که این موضوع با هدف رونق دادن به معاملات ثانویه و طرح‌های مسکنی بود. همچنین بنا بر این بود تا درآمد حاصل از اجرای این طرح ۱۰۰درصد صرف طرح‌های مسکن مهر شود تا از این طریق بتوان مشارکت واقعی مردم را در اجرای طرح مسکن مهر داشت. در این گزارش اعلام شده است: تدارک اجرایی‌شدن سند‌دار شدن واحدهای مسکن مهر به‌صورت اجاره ۹۹ ساله از سال گذشته در وزارت راه وشهرسازی آغاز شده و برای ایجاد رویه مشترک در سراسر کشور در این وزارتخانه به تصویب رسیده است.

این در حالی است که پیش‌بینی قانون‌گذار این است که در صورتی که خود مردم تمایل داشته باشند این‌کار انجام شود. ساز و کار نیز به این صورت است که هر مجتمعی که بیش از ۳ واحد است باید هیات‌مدیره‌اش انتخاب شود و با انتخاب هیات‌مدیره باید برای واحدهای سند اعیانی در مجموعه ادارات ثبت سند صادر شود. در عین حال، پروژه حتما باید دارای پایان کار ساختمانی باشد که نیازمند تعامل با شهرداری‌هاست. به صرف یک درخواست و فرآیند کار کارشناسی امکان انتقال اسناد مالکیت به نام گروه هدف وجود دارد. براین اساس، مردم می‌توانند بین اجاره ۹۹ ساله که با دولت قرار داد بسته‌اند یا تملیک و مالکیت عرصه مسکن انتخاب داشته باشند.

براساس اعلام وزارت راه وشهرسازی، در قانون پیش بینی شده است که عرصه به قیمت کارشناسی روز براساس نظر کارشناسان رسمی دادگستری تعیین و اعلام شود؛ هر چند در حال حاضر اجرای این طرح به‌صورت نقدی پیش‌بینی شده است اما پیشنهادهایی در مورد تقسیط کردن ارزش روز زمین برای مالکان مسکن مهر نیز مطرح است تا امکان سنددارکردن واحدهای مسکن مهر به‌صورت قسطی نیز فراهم شود. هر چند این اقدام نیازمند طی تشریفاتی است که از آن جمله می‌توان به ارائه این پیشنهاد به مجلس برای تصویب اشاره کرد.

براساس پیش‌بینی‌های به‌عمل‌آمده وجوه دریافت شده برای سنددار کردن واحدهای مسکونی مهر به حساب خزانه واریز و این وجوه صرف هزینه‌های زیرساخت و تاسیسات زیربنایی و روبنایی مسکن مهر می‌شود. همچنین امکان اجرای این طرح برای تمام واحدهای مسکن‌های مهر سراسر کشور وجود دارد. از آنجا که اجرای این طرح با هدف تثبیت مالکیت مردم و حل و فصل مشکلات مردم است به‌طور قطع با هدف کمک حداکثری به مردم اجرا خواهد شد. با این حال، به نظر می‌رسد در صورت انجام مقدمات کار در بازه زمانی یک ساله، فرآیند انتقال اسناد مالکیت عرصه، به مالکان مسکن مهر عملیاتی شود.

بنا بر اعلام وزارت راه وشهرسازی، یکی از ویژگی‌های اصلی این طرح کمک به نقل و انتقالات رسمی مسکن مهر است و از پراکندگی و احیانا اتفاقاتی که در خرید و فروش‌های عادی مسکن مهر رقم می‌خورد،جلوگیری می‌کند. در واقع، زمانی که مسکن‌های مهر دارای سند رسمی باشند امکان کنترل و جلوگیری از جرایم جعل، فروش‌های متعدد و... وجود دارد. اگرچه سند اراضی مسکن مهر به نام دولت بود، اما به اعتقاد مسوولان مسکن، با اجرایی شدن این پیشنهاد، برخی از مسائل حقوقی ایجاد‌شده در ارتباط با این واحدها به میزان چشمگیری کاهش می‌یابد.