به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، شهر تهران حدود سه هزار و ۲۰۰ هکتار بافت فرسوده دارد که در تمام مناطق ۲۲ گانه وجود دارند، اما در این میان منطقه ۱۲ به‌عنوان هسته مرکزی پایتخت و قلب تاریخی و اقتصادی شهر، فرسوده‌ترین منطقه به‌شمار می‌آید، طوری که تقریبا ۵۰ درصد از مساحت حدود ۹۰ کیلومتر مربعی این منطقه را بافت‌های فرسوده تشکیل می‌دهد. این فرسودگی درون‌بافتی یکی از دلایلی است که رشد قیمت مسکن در منطقه ۱۲ را کنترل کرده و از شکل‌گیری حباب قیمتی در محله‌های مسکونی این منطقه جلوگیری می‌کند.

اما با تغییر شرایط بازار مسکن در ماه‌های اخیر از جمله افزایش قیمت مسکن در مناطق مصرفی و پرمتقاضی و نیز ابلاغ مصوبات جدید تسهیلاتی به نفع تغییر چهره بافت‌های فرسوده و شیفت تقاضای سکونت از سایر مناطق، به محله‌های فرسوده، بازار مسکن در منطقه ۱۲ نیز دستخوش تحولات اساسی شد. طی اردیبهشت امسال که یک ماه شاخص و متفاوت از نظر معاملات مسکن به‌شمار می‌آید، منطقه ۱۲ رکورد بیشترین رشد معاملات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته را از آن خود کرد؛ طوری که معاملات آپارتمان مسکونی در این منطقه در مقایسه با اردیبهشت پارسال حدود ۷۰ درصد افزایش یافت. در عین حال قرار گرفتن عمده مساحت بافت‌های مسکونی این منطقه در زمره بافت‌های فرسوده که واجد سه ویژگی ریزدانگی، نفوذناپذیری و ناپایداری هستند، موجب شده رشد قیمت مسکن منطقه ۱۲ در ماه گذشته با وجود رکوردزنی حجم معاملات، زیر ۱۵ درصد ثبت شود. این در حالی است که به‌طور متوسط قیمت مسکن در تهران با ۳۳ درصد رشد نسبت به اردیبهشت سال گذشته روبه‌رو شده است.

مناسب بودن قیمت مسکن در منطقه ۱۲ به‌طور نسبی یک عامل مهم برای رشد معاملات در این منطقه بوده است. افزون بر این، طی ماه‌های اخیر اگرچه سقف تسهیلات مسکن افزایش نیافت اما امتیازهایی برای استفاده از وام مسکن برای خرید ملک در بافت فرسوده منظور شد که رغبت برای خرید آپارتمان در مناطق فرسوده را افزایش داد. از جمله این امتیازها می‌توان به کاهش ۵/ ۱ درصدی سود وام اوراق، کاهش ۲ درصدی سود وام صندوق پس‌انداز مسکن یکم، افزایش دوره بازپرداخت وام اوراق از ۱۲ به ۱۵ سال و نیز حذف شرط خانه اولی برای صندوق یکم در صورت استفاده از این وام برای خرید املاک نوسازی شده در بافت‌ فرسوده اشاره کرد. با این حال بخش وسیعی از پهنه منطقه ۱۲ به فعالیت‌های تجاری اختصاص دارد، صرف‌نظر از بازار بزرگ تهران که قلب فعالیت‌های اقتصادی و تجاری پایتخت‌نشینان به‌شمار می‌آید، پهنه‌های دیگری نیز در حلقه معابر اطراف بازار به تدریج کاربری مسکونی خود را از دست داده و به انبار و کارگاه تبدیل شده‌اند. طبعا عمده معاملات مسکن در محله‌های مسکونی این منطقه انجام می‌شود. بررسی سامانه اطلاعات بازار املاک ایران نشان می‌دهد محله‌های ۱۷ شهریور، آبشار و خراسان در زمره پرمعامله‌ترین محله‌های این منطقه در ماه گذشته قرار دارند.

 

07-02