پایتخت چه میزان برای بحران پس از زلزله آماده است؟
اوضاع «قرمز» تهران در امداد و نجات
به گزارش «دنیای اقتصاد» پس از مطالعاتی که از سوی مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران درخصوص میزان آمادگی پایتخت در هنگام بروز زلزلهای با بزرگای دستکم ۶ ریشتر منتشر شد؛ یک بررسی اولیه از میزان آمادگی تهران در برابر زلزله حاکی از آن است که براساس تعداد پایگاههای پشتیبانی و مدیریت بحران فعال و در دسترس، در حال حاضر میزان توانمندی شهر تهران در حوزه مدیریت بحران از شاخص ۱۰۰ در ایستگاه ۱۷ قرار دارد.
پایگاههای پشتیبانی و مدیریت بحران، سولههای مخصوصی هستند که سازمان پیشگیری و مدیریت بحران وابسته به شهرداری تهران در زمان بروز حوادث غیرمترقبه از جمله زلزله به واسطه در اختیار داشتن آنها، میتواند سکان کنترل بحران در شهر را به دست گیرد و عملیات امداد و نجات را به واسطه امکانات مستقر در این پایگاه پیش ببرد. این پایگاهها دارای چندین ویژگی هستند که مهمترین آنها از یکسو فراهم کردن امکان اسکان موقت برای زلزلهزدگان و از سوی دیگر جلوگیری از افزایش تلفات به دلیل توزیع امکانات موجود در آنها است.
در این پایگاه امکانات مختلفی همچون استقرار سامانه هشدار سریع، شتابنگاری، تخمین برآورد خسارت و همچنین امکاناتی نظیر چادرهای اسکان موقت، کپسول آتشنشانی، موتور برق و... است.
احمد صادقی رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران درخصوص تعداد پایگاه پشتیبانی و مدیریت بحران فعال و در دسترس شهر تهران به «دنیای اقتصاد» گفت: براساس فرمول استاندارد و قابل قبول به ازای هر منطقه شهر تهران یک پایگاه متمرکز و به ازای هر ناحیه شهر تهران یک پایگاه پشتیبانی نیاز پایتخت است. به این ترتیب شهر تهران به دلیل دارا بودن ۱۲۲ ناحیه و ۲۲ منطقه نیازمند ۱۴۴ پایگاه مدیریت بحران است. او ادامه داد: علاوه بر این از آنجا که برای شهر تهران، ۶ استان معین از بابت امدادرسانی فرااستانی پیشبینی شده است ۶ پایگاه در استانهای معین نیز مطابق با برنامه باید احداث شود بنابراین، در مجموع شهر تهران به ۱۵۰ ایستگاه پشتیبانی نیاز دارد که از این تعداد ۱۰۱ پایگاه ساخته شده و موجود است، ۱۲ پایگاه در حال ساخت و ۳۷ پایگاه کسری وجود دارد.
او به میزان استفاده از پایگاهها مطابق با کاربری پیشبینی شده برای آنها اشاره کرد و افزود: از تعداد ۱۰۱ پایگاه موجود در شهر تهران، فقط ۲۶ پایگاه آزاد، در اختیار شهرداری و آماده به خدمت است که از این تعداد نیز ۶ پایگاه مربوط به استانهای معین است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد: با توجه به اینکه ۱۵۰ پایگاه مورد نیاز شهر تهران است و فقط ۲۶ پایگاه در اختیار شهرداری قرار دارد و بقیه به کاربریهای غیرمرتبط همچون سالن ورزشی و... اختصاص دارد؛ اگر میزان آمادگی شهر تهران برای عملیات امداد و نجات براساس شاخص ۱۰۰ محاسبه شود هماکنون آمادگی پایتخت در سطح ۱۷ قرار دارد. در عین حال کارشناسان شهری شاخص دیگر در محاسبه میزان آمادگی تهران در حوزه مدیریت پسازلزله را تعداد ایستگاههای آتشنشانی عنوان میکنند. بررسیها نشان میدهد از تعداد ۱۳۴ ایستگاه پیشبینی شده در برنامه پنج ساله دوم تاکنون ۱۲۳ ایستگاه احداث شده است.
برای سنجش میزان کفایت این تعداد ایستگاهها برای امدادرسانی گسترده، مدیریت بحران در حادثه پلاسکو مقیاس مناسبی است. سال گذشته در زمان بروز حادثه پلاسکو، دستکم ۱۰ایستگاه برای مدیریت بحران به منطقه حادثه اعزام شدند. با توجه به اینکه هماکنون حدود ۹۰۰ برج در شهر تهران هستند اگر ۱۰درصد این برجها دچار وضعیت مشابهی همچون پلاسکو شوند ظرفیت آتش نشانی برای ۱۰ درصد برجها هم کفایت نمیکند چه برسد به یک امدادرسانی گسترده در زمان بروز حوادثی همچون زلزله.
در عین حال اگرچه مدیران شهری از در دسترس بودن ۵۰هزار بسته امدادی برای توزیع در زمان حوادثی همچون زلزله خبر میدهند، اما بررسیهای مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران نشان میدهد در صورت وقوع زلزلهای با بزرگای بیش از ۶ ریشتر، علاوه بر خسارت ۱۰ تا ۵۵ درصدی ساختمانها، حداقل نیم میلیون نفر جان خود را از دست میدهند، بنابراین تعداد این بستههای امدادی نمیتواند جوابگوی این تعداد آسیبدیده باشد.
ارسال نظر