کسبوکار پایدار
کاربرد اینترنت اشیا برای پایداری کسبوکارهای کوچک و متوسط
تکنولوژی اینترنت اشیا فرصتی بزرگ برای ساختن یک آینده پایدار و پررونق برای SMEها است. تحلیلها نشان میدهند ۸۴درصد استفادههای فعلی از اینترنت اشیا، یا در راستای «اهداف توسعه پایدار» سازمان ملل هستند یا پتانسیل این را دارند که برای این هدف به کار روند. این تکنولوژی از طریق کاربردهایی مثل افزایش بهرهوری انرژی و تشویق به استفاده بیشتر از انرژیهای تجدیدپذیر، میتواند آثار زیست محیطی کسبوکارها را به حداقل برساند و به آنها کمک کند خود را با یک واقعیت جدید سازگار کنند و همزمان، به دستاوردهایی در بهرهوری و کارآیی خود برسند.
یک نظرسنجی جدید به این نتیجه رسیده که از هر ۱۰ مدیر، ۷ نفر معتقدند تکنولوژی اینترنت اشیا به افزایش درآمد آنها کمک کرده و ۴۵ درصد موافقند که این تکنولوژی منجر به افزایش سود یک تا ۵ درصدی آنها شده است. استفاده از فعالیتهای کسبوکار پایدار همچنین این پتانسیل را دارد که فرصتهای بازار چند تریلیون دلاری و میلیونها شغل جدید ایجاد کند. راهحلهای اینترنت اشیا میتوانند به SMEها کمک کنند با قوانین و استانداردهای سبز بهتر کنار بیایند و این امکان را داشته باشند که از فرصتهای جدید بازار و منابع مالی با کمک برنامههای دولتی استفاده کنند. از آنجا که خیلی از SMEها منابع کافی برای موفقیت در این فضا را ندارند، تکنولوژی نوآورانه و مقرون به صرفه باید با یک رویکرد استراتژیک و کلنگرانه تلفیق شود تا بهکارگیری آنها آسانتر شده و آیندهای سبزتر برای این بخش مغفول مانده ایجاد شود.
کاربردهای اینترنت اشیا برای پایداری
ارزیابیها نشان میدهند میانگین قیمت سنسورهای اینترنت اشیا در دو دهه گذشته کاهش یافته و از ۳۰/ ۱ دلار در سال ۲۰۰۴ به ۳۸/ ۰ دلار در سال ۲۰۲۰ رسیده است. این کاهش قیمت به واسطه افزایش تعداد تامینکنندهها، تکنولوژی کارآمدتر و بهینهتر و کاهش هزینه اینترنت، ذخیرهسازی و پردازش بوده است. هر چقدر تکنولوژیهای اینترنت اشیا دسترسپذیرتر میشوند، کسبوکارهای کوچک و متوسط در موقعیت بهتری برای استفاده از آنها قرار میگیرند و این موضوع سودآوری و پایداری آنها را بیشتر میکند.
سه کاربرد اصلی اینترنت اشیا برایSMEها عبارتند از:
۱- مدیریت هدرروی آب
اینترنت اشیا میتواند در برابر خرابیهایی که منجر به نشتی و هدرروی آب میشوند، حفاظت آنی ایجاد کند. سنسورها میتوانند منشأ نشتی را تشخیص دهند و مثلا یک دستگاه مترخوان نوری میتواند همان لحظه دادههای مرتبط را ارسال کند. علاوه بر آب، از این روش میتوان برای مشکلات مربوط به گاز، برق، دما و فشار هم استفاده کرد. رویکرد یکپارچه نسبت به اینترنت اشیا که تحلیل داده را مهار کند، آثار مخرب هدرروی آب را به حداقل میرساند و سالانه میلیاردها دلار در اقتصاد کشورها صرفهجویی میکند.
۲- پشتیبانی پیشگیرانه
ابزارهای اینترنت اشیا میتوانند دادهها را از دستگاههای صنعتی جمعآوری کنند. مثلا در تولید صنعتی، میتوانند مدلهایی درست کنند که رویدادهای منجر به هدرروی انرژی را پیشبینی کنند؛ از جمله احتمال از کار افتادن دستگاه، حوادث یا زمانهایی که قطعهای نیاز به عوض شدن دارد. به این ترتیب، بنگاهها میتوانند از خرابیهای احتمالی جلوگیری کنند و زمان تعطیلی کار را پیشبینی و برای آن برنامهریزی کنند و ظرفیت تولید را به حداکثر رسانند. یک مطالعه دریافته که پشتیبانی پیشگیرانه بهطور میانگین بهرهوری را تا ۲۵ درصد افزایش و تعطیلی کار را تا ۷۰ درصد کاهش میدهد و هزینههای پشتیبانی را ۲۵ درصد کم میکند.
۳- نظارتهای زیست محیطی
سنسورها میتوانند وجود آلودگی در آب و هوا را تشخیص دهند و میزان دما و رطوبت را پیگیری کنند. ترکیب سنسورها و ابزارهای به هم متصل که در لولهها، تجهیزات و فضاها نصب شده، محیطهای کاری را امن، پاک و کارآمد میکنند. این موضوع به کسبوکارها کمک میکند عملیات خود را پایش کنند، از هدررویها جلوگیری کنند و با استانداردهای زیست محیطی همگام شوند.
تسریع تحول
قوانین در سراسر دنیا به شکل فزایندهای SMEها را ملزم میکنند به مقررات مربوط به پایداری پایبند باشند و خیلی از کسبوکارها در همین زمینه با دشواری مواجه میشوند. مثلا در اتحادیه اروپا، کسبوکارها ملزم میشوند آلودگی را در عملیات و زنجیرههای تامین خود شناسایی و از آن جلوگیری کنند. در آمریکا، کمیسیون بورس و اوراق بهادار، شرکتها را ملزم به انتشار اطلاعات ریسکهای اقلیمی و بهرهوری انرژی کرده است. همزمان، افزایش انتظارات مردم از کسبوکارها برای فعالیت مسوولانه و شفاف، لایه دیگری از اضطراری بودن این تحول را به نمایش میگذارد. کسبوکارهای کوچک و متوسط برای استفاده از تکنولوژیهای اینترنت اشیا در جهت عملکرد پایدار، با چالشهای متعددی مواجه هستند. جدا از فاکتورهای توانمندساز مثل سرمایهگذاری و نیاز به داشتن کارکنان ماهر، کسبوکارهای کوچک و متوسط به حمایت استراتژیک نیاز دارند تا موارد درست استفاده را مشخص کنند، نقشه راه برای اجرا ایجاد کنند و بازدهی سرمایه را اندازه بگیرند.
برخی سازمانها هم از این فرآیند حمایت میکنند. مثلا در ماه مه امسال، شرکت مخابرات ژاپنی NTT سرویس ویژه اینترنت اشیا را برای توسعه پایدار راهاندازی کرد. قرار است به کسبوکارهای کوچک و متوسط کمک شود عملیات خود را بهتر بشناسند و بدانند چطور میتوانند از اینترنت اشیا برای تحقق اهداف پایداری استفاده کنند. کسبوکارهای کوچک و متوسطی هم که سفر پایداری را شروع میکنند و به دنبال سرمایهگذاری در انقلاب صنعتی چهارم هستند، به حمایت بخشهای دولتی و خصوصی نیاز دارند. سیاستهایی مثل کمک هزینههای نوآوری، برنامههای ارتقای مهارت کارکنان و همکاری صنعتی، تنها چند روش برای مانعزدایی استفاده از تکنولوژی برای کسبوکارهای کوچک و متوسط هستند.