مدیرعامل اتحادیه مرکزی «مرغداران میهن» اعلام کرد
افزایش سرسامآور هزینههای مرغداری
در همین راستا به گفته مدیر عامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن بعد از دو سال در پی برنامهریزیهایی که در بخش تولید انجام شد، شرایط تولید کشور نسبت به سال گذشته به خصوص از نظر نظمیکه در تمام حلقهها وجود دارد، بسیار بهتر شده است. در حال حاضر تولید تخم مرغ کشور، چیزی حدود ۳هزار تن در روز است و هر چه به سمت جلو حرکت میکنیم این تولید نیز بیشتر میشود.
محمد مرادی گفت: در این میان آنچه تولیدکنندگان را دچار چالش کرده است، بر هم خوردن نظم در تامین نهادههای واحدهای تولیدی است. باید در نظر گرفت که ماهیت صنعت مخاطب ما، موجود زنده است. نه کارخانهای که در صورت عدم تامین به موقع مواد اولیه، با یک کلید خاموش و روشن شود. ما باید به هر طریق ممکن نهادههای مورد نیاز را تامین کنیم. وقتی عدم تامین اتفاق بیفتد، ممکن است مرغدار خدای ناکرده به سمت استفاده از جیرههای غیر استاندارد سوق پیدا کند یا اینکه به بازار آزاد رجوع کند؛ که آن هم بینظمیهای خودش را دارد و هزینههای تولید را به میزان چشمگیری افزایش میدهد. امیدواریم با تمهیداتی که وزارت جهاد اتخاذ کرده نظم تامین نهاده، سوای موضوع نرخ ارز، زودتر به حالت اولیه برگردد و تولید خوبی که اتفاق افتاده است مستمر باشد.
وی گفت: عمده دلایل بینظمی در تامین نهادهها، افزایش جهانی قیمت نهادهها، به سبب وقوع جنگ بین روسیه و اوکراین بود که باعث افزایش قیمت جهانی نهادهها تا حد سرسامآوری شد. بدون شک کشور ما نیز از این موضوع مستثنی نیست. نزدیک به ۴۰ درصد از نهادههای مورد مصرف ما از اوکراین تامین میشد.
مرادی با بیان اینکه از زمانی که زمزمههای جنگ و موضوع عدم تامین نهاده از اوکراین شروع شد، وزارت جهاد قراردادها و تفاهمنامههایی برای تامین نهادهها از کشورهای جایگزین منعقد کرد، گفت: امروز مساله اصلی ما تامین به موقع است. در رابطه با بحث گرانی، ما به دولت درخواست داده و به جد پیگیری میکنیم که حمایتهای خود را از تولیدکننده همانند قبل ادامه داده تا با توجه به افزایش قیمت تمام شده محصول ما به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه، این استمرار تولید حفظ شود.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن در پاسخ به این سوال که صنعت تولید تخم مرغ کشور چگونه میتواند به مدیریت این بحران کمک کند، گفت: در بحث تامین نهاده، به وزارت جهاد اعلام کردهایم، در صورتی که تخصیص ارز ما به موقع انجام شود، میتوانیم در بخشی از واردات نهاده به دولت کمک کنیم. این مستلزم این است که دولت از ما حمایت کند که بتوانیم نقشآفرینی بیشتری داشته باشیم. امیدواریم این موضوع در یکی، دو ماه آینده محقق شود و حداقل در تامین نهادهها بتوانیم بیشتر فعالیت کنیم. همچنین آمادگی جایگزینی ۳۰ درصد از ذرت مورد نیاز با گندم وجود دارد که مورد موافقت وزارت جهاد نیز قرار گرفته است.
وی در خصوص حذف ارز ترجیحی نیز گفت: اولین دلیل چالش بر سر بحث تامین نهاده، درگیری بین روسیه و اوکراین و افزایش قیمت جهانی نهادههاست. ولی در رابطه با بحث ارز ترجیحی، آنچه باعث تشویش ذهن تولیدکننده است، بلاتکلیفی نرخ ارز است. به هر حال استفاده از ارز ترجیحی یا ارز نیمایی، باید تکلیفش مشخص شود. روشن نشدن تکلیف باعث میشود تولیدکننده نتواند برای برنامهریزی سرمایهگذاری آیندهای را برای خود ترسیم کند. تولیدکننده در گام اول، یک سرمایهگذار است. سرمایهگذاری نیز بررسیهای اقتصادی خودش را میطلبد و باید آینده تعیین تکلیف شدهای پیش روی خود داشته باشد تا متناسب با آن سرمایهگذاری کند.
اخیرا دولت بارها تصمیم گرفته تغییر نرخ ارز را انجام دهد. بعضی مواقع مجلس با آن مخالفت کرده است، گاهی مجلس با آن موافقت کرده ولی شروطی پیش پای دولت قرار داده است که امیدواریم در صورت اصلاح نظام ارزی، این اتفاق به صورت مرحلهای رخ دهد تا بدنه صنعت، امکان تطبیق با شرایط جدید را داشته باشد.
مرادی در پاسخ به این سوال که سیاست اتحادیه برای مدیریت قیمت تمام شده تخم مرغ بعد از آزادسازی قیمتها چیست، خاطرنشان کرد: در حال حاضر آنالیزی که بر اساس قیمت همین اقلام موجود ذرت و سویا انجام شده و سایر هزینههایی که بسیار چشمگیر بوده، شامل اسیدهای آمینه، فسفات، حقوق و دستمزدی که امسال ۵۷ درصد افزایش داشته است و خیلی از اقلام دیگر که دستخوش افزایش قیمت شدهاند، قیمت تمام شده تولید ما چیزی در حدود کیلویی ۲۳ هزار تومان درب واحد تولیدی است. با تغییر نرخ ارز قطعا این عدد افزایش چشمگیرتری خواهد داشت، ولی با همه این اوصاف و شرایط فعلی نیز قیمت فروش تخم مرغ در زمان ماه مبارکرمضان، فصل گرما و سایر عواملی که همه با همدیگر توامان شد، به حدود ۱۶ هزار تومان درب واحد رسیده است. این ادامه زیان تولیدکننده عواقب خوبی نخواهد داشت. درخواستی که از وزارت جهاد داشتهایم این بوده که خرید تضمینی تخم مرغ در دستور کار قرار گیرد تا تولیدکننده نیز متضرر نشود. موضوع دومی که میتواند تا حدی به تولیدکننده کمک کند تا قیمت تولید و فروش خود را به هم نزدیک کند، صادرات تخم مرغ است. این امر تا حدودی به رفع این مشکلات کمک میکند تا زمانی که مشخص شود سیاستهای دولت برای تعیین نرخ ارز به چه سمت و سویی پیش میرود، که قابل ذکر است هر دو موضوع مورد موافقت اولیه وزارت جهاد قرار گرفته است.
این مقام مسوول در بخش دیگر سخنانش در پاسخ به این سوال که آیا برای پیدا کردن بازار صادراتی برای تخممرغ ایرانی اقدامی انجام شده است، گفت: معمولا هر زمانی که در تامین تخممرغ داخلی دچار مشکل نباشیم، ما کشور صادرکننده هستیم. ماهیتا صادرات تخممرغ در تمام دنیا در یک حوزه جغرافیایی محدود اتفاق میافتد. معمولا بازار هدف کشورهای صادرکننده تخم مرغ، به کشورهای همسایه محدود میشود. ما امروز بازار کشورهای افغانستان، عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس را در اختیار داریم. به خصوص در شرایطی که بنا بر برگزاری جام جهانی در قطر است، اتحادیه قراردادی را با قطر منعقد کرده که در صورتی که در مسیر صادرات گشایشی حاصل شود، بتوانیم بخشی از نیاز تخم مرغ قطر را، که خود کشور کمجمعیتی است، ولی با احتساب کارگرانی که در حال حاضر در آنجا مشغول کار هستند و جمعیت زیادی که به این کشور ورود پیدا خواهند کرد، تامین کنیم.
وی ادامه داد: جدا از این ما به دلیل روابطی که با کشورهای همسایه داریم، یکسری بازارهای صادراتی را در اختیار داریم. پسند تخم مرغ ایرانی در کشورهای عراق و افغانستان که بازارهای اصلی صادراتی ما هستند به گونهای است که در صورتی که کشور صادرکننده رقیبی نیز وجود داشته باشد، محصول ایرانی را ترجیح میدهند. البته در صورتی که صادرات استمرار داشته باشد و تصمیمات دستوری برای قطع صادرات مقطعی رخ ندهد. در حال حاضر رایزنیهای اولیه انجام شده است و امیدواریم زودتر محقق شود.
وی در پاسخ به این سوال که پرورشدهندگان طیور، از نیمه دوم سال گذشته با چالش جدی تامین فسفات مواجه بودند. امروز شرایط تامین این مکمل به چه صورت است؟ دلیل آن چیست؟ گفت: متاسفانه با وجود پیگیریهای چندماههای که انجام شده، مشکلات هنوز به قوت خود باقی است. واقعیت این است که تولیدکنندگان داخلی فسفات، توان تولید به اندازه نیازمصرف کشور را دارند، ولی با استناد به صحبت این شرکتها و انجمن آنها، این شرکتها در حلقه قبل، در تامین اسید فسفریک دچار مشکل هستند و اسید به قدر کفایت برای مصرف این کارخانهها تولید نمیشود که متاسفانه توابع آن دامن ما را گرفته است. این درست است که درصد مصرف دی کلسیم فسفات در جیره طیور روی کاغذ ناچیز به نظر میرسد، ولی استفاده از این مکمل بسیار حیاتی است. زمانی که دی کلسیم فسفات استاندارد و بهداشتی تامین نمیشود، مرغدار ناچار به استفاده از محصولات غیراستاندارد یا پودراستخوان میشود. مرغدار نمیتواند در شرایطی که نیاز مبرم به استفاده ازفسفات دارد، آن را آزمایش کند یا در جایی که کالایی وجود ندارد، انتخاب کند. ما به جد از وزارت جهاد خواهش کردهایم اگر واقعا تامین اسید مورد نیاز شرکتهای تولید دی کلسیم فسفات با مشکل مواجه است، به صورت مدیریت شده اقدام به واردات این محصول کنند تا مشکل بخش ما نیز حل شود و این بخش تولید لنگ دیکلسیم نماند.
وی در نهایت گفت: بحث تولید اقتصادی برای تولیدکننده است. عدم زیان تولیدکننده مستلزم این است که دولت بهای تمام شده را به صورت واقعبینانه در نظر گرفته و اعلام کند و متناسب با آن، بازار صادراتی گشایش پیدا کرده و خرید تضمینی انجام شود. امروز با تمام مصائب و مشکلات، تولید ما به حالت ثبات رسیده است. اینکه زحمات قبلی ما ابتر باقی نماند، مستلزم این است که قیمت ما واقعی شود و تولید کننده محصول خود را با زیان نفروشد. امیدواریم با همکاری و مساعدتهای وزارت جهاد کشاورزی همچون ماههای گذشته این اتفاق بیفتد.