بهشتی برای ایدهپردازان و انتقادکنندگان
بخش بیستوچهارم
در بخشهای قبلی این سلسله مطالب به شرکتهایی اشاره شد که موفق شدهاند از طریق تمرکز بر این موارد، به موفقیتهای بسیاری دست پیدا کنند: تناسب حداکثری شغل با تواناییها و مهارتهای فردی، ترویج شادکاری و افزایش بهرهوری از طریق ارائه مشوقهای شادیآور به کارکنان، توجه ویژه به سلامت و رفاه کارکنان، یکسان دیدن کارکنان و مدیران در زمان پرداخت حقوق و مزایا، آزادی عمل در مورد مرخصی رفتن کارکنان، توجه به علایق خاص مشتریان، به چالش کشیدن و برانگیختن تواناییهای کارکنان، محور قرار دادن رعایت اصول اخلاقی همیشه و همهجا، برگزاری جشنهای کاری متعدد، ایجاد حس مالکیت در میان کارکنان، تقویت حس مربیگری کارکنان، هویتبخشی به کارکنان و محصولات، استقبال از مخالفتهای کارکنان و مشتریان، بالاتر بودن حقوق کارکنان نسبت به مدیران، بازخورد نشان دادن سریع و اجباری کردن انتقاد از مدیران، شفافسازی حداکثری، خودمدیریتی کارکنان، جایگزین کردن فرزندان کارکنان پس از بازنشسته شدن آنها و ممنوعیت کار کردن کارکنان در خانه. در بخش بیست و چهارم این مطلب به فرهنگ سازمانی در شرکت اطلسیان اشاره خواهد شد که فرهنگ سازمانی موفقی را مبتنی بر ایدهپردازیها و انتقادات بیمحابا شکل داده است.
شرکت اطلسیان (Atlassian) که غول تکنولوژی استرالیا و بزرگترین شرکت تولیدکننده نرمافزار در قاره اقیانوسیه به حساب میآید، نمونه بارز شرکتی است که به نوآوری، ایدهپردازی و انتقاد بهطور واقعی بها داده و نتایج آن را نیز مشاهده کرده است. در شرکت اطلسیان آنچه که هیچ اهمیت و جایگاهی ندارد منیت و فردگرایی است، بهطوری که هویت کاری افراد نه براساس مدرک تحصیلی یا سوابق کاریشان، بلکه بر مبنای نقشآفرینی آنها در تیمهای کاری و سهمشان از موفقیتهای کسب شده توسط تیم تعریف و تعیین میشود. اگر سری به وبسایت رسمی شرکت اطلسیان بزنید، جملهای با فونت بزرگ در آنجا خودنمایی میکند که بسیار معنادار است و میگوید: «پشت هر دستاورد بزرگ بشری یک تیم وجود داشته است.» در واقع براساس فرهنگی که در شرکت اطلسیان حاکم است، باید به افراد کمک کرد تا پتانسیلها و ظرفیتهای درونی خود را در قالب تیمهای کاری بروز دهند و صرفا بهدنبال فردگرایی و خودنمایی نباشند.
یکی از موفقیتهای شرکت اطلسیان در زمینه فرهنگ سازمانی این بوده که در این شرکت تمام اطلاعات و دادهها به صورت آزاد با تمام کارکنان به اشتراک گذاشته میشود و همین مساله این فرصت را به افراد میدهد تا پتانسیلهای درونیشان را آزاد کنند. اسکات فارکوهار، یکی از بنیانگذاران شرکت و مدیرعامل اطلسیان در این مورد میگوید: «هنگامی که اطلاعات شرکت آزادانه و نامحدود در اختیار کارکنان قرار میگیرد، آنها این امکان را پیدا میکنند تا در موقعیت مناسبی برای خلق ایدههای خلاقانهشان قرار بگیرند.»
ایدهپردازیهای آزادانه و به چالش کشیدن ایدههای دیگران که در شرکت اطلسیان پدیدهای رایج و جاافتاده بهحساب میآید هیچ محدودیتی ندارد، بهطوری که در این شرکت افراد حق دارند تا ۲۰ درصد وقتشان در محل کار را صرف پرداختن به ایدهپردازی و به چالش کشیدن ایدههای دیگران کنند، بدون اینکه بهخاطر این کار مورد بازخواست و توبیخ مافوقهایشان قرار گیرند. علاوه بر این، براساس رسمی که در این شرکت وجود دارد، تمام کارکنان چهار روز در هر سال (هر فصل یک روز) باید دست از انجام کارهای روزمره بکشند و در طی آن روز که
ShipIt Day نامیده میشود، در مورد بهترین و جالبترین ایدهای که طی هفتههای گذشته به ذهنشان رسیده با همکارانشان صحبت کنند و هم خود را در معرض به چالش کشیده شدن قرار دهند و هم ایدههای مطرح شده توسط دیگران را به چالش بکشند. و اینچنین است که میتوان اطلسیان را «بهشتی برای ایدهپردازان و انتقادکنندگان» نامید.