حرف و حدیثهای تازه درباره دستمزد بازیگرها
دستمزد بازیگران سینمای ایران موضوع داغ این روزهای سینمای ایران است. حرف و حدیثها حکایت از این دارد که دستمزدهای بازیگران باید دستخوش تغییرات عمده شود. این در حالی است که ارقام نجومی پیش از این گفته شده نیز از سوی بازیگران تکذیب شد و بر همین اساس برنامه تلویزیونی هفت در میزگردی با حضور علی معلم - تهیه کننده و سردبیر «دنیای تصویر»- و محمد رضا شریفی نیا - بازیگر و بازیگردان سینما - به نقد و بررسی دستمزدهای بازیگران در سینمای ایران پرداخت.
علی معلم با بیان اینکه «ستارههای ما ستارههای داخلی هستند»، گفت: در حالی که ستارههای ما بومی هستند باید دستمزدها نیز تابع شرایط داخلی باشد. اینکه بعضی از دوستان از روند صعودی دستمزدها در سینمای دنیا صحبت میکنند باید دقت داشته باشند که بازیگر بینالمللی دستمزد بینالمللی میگیرد و تابع شرایط بینالمللی است. به نظرم این مشکل ناشی از صنعتی نبودن سینمای ماست.
این تهیهکننده سینما ادامه داد: البته بازیگران فهم این را دارند که اگر پروژهای خوب مطرح باشد در مورد دستمزد زیاد سختگیر نباشند. به نظرم دستمزدهایی که بعضا مطرح میشود رقمهای درستی نیست. سینمای ما یک سینمای محلی است و نهایت فروش آن در داخل کشور است. در سال گذشته تنها چهار فیلم بودند که سودی برابر هزینههایشان داشتند. در سینمایی که به نوعی ورشکستگی ذاتی مبتلاست نمیتوان از دستمزدهای آنچنانی صحبت کرد.
وی درباره عواملی که باعث بالا رفتن دستمزد بازیگران شده است نیز بیان کرد: به نظرم چند عامل در این زمینه میتواند مهم باشد. یکی از این عوامل، کمبود سالن در سالهای گذشته است که فیلمها را به دو دسته سینمایی و شبکه خانگی تبدیل کرده است. به طور طبیعی جریان ویدئو (نمایش خانگی) و تله فیلمها نیز به بالا رفتن دستمزدها دامن میزند.
علی معلم با بیان اینکه «اگر بازیگری واقعا اعتقاد دارد که او در فروش موثر است باید درصدی از دستمزدش را پس از فروش فیلم بگیرد»، گفت: اشکال از این است که بعضی از بازیگران نمیدانند در کجای سینمای ایران واقع شدهاند و البته مشاوری هم ندارند.
اگر بازیگری واقعا اعتقاد دارد که او در فروش موثر است باید درصدی از دستمزدش را پس از فروش بگیرد. در این حالت ممکن است خیلیها ضرر کنند، اما در هر صورت سینمای ما سینمای ریسک است.
محمدرضا شریفینیا نیز آمار منتشر شده از دستمزدها را خلاف واقع دانست و عنوان کرد: اغلب آماری که در مورد دستمزدهای بازیگران داده میشود آماری غلط است که بعضی سعی میکنند با آن جوسازی کنند. معتقدم در سینما هر کس باید به اندازه خودش پول بگیرد. به عنوان مثال امین حیایی در فیلمی که تیپی خاص را ارائه کرده که این تیپ فروش میکند باید قیمت این کار را بگیرد. اما اگر در فیلم دیگری آن تیپ را ارائه نداد نباید مانند فیلم قبل دستمزد طلب کند.
وی ادامه داد: در خارج از کشور آژانسی وجود دارد که بازیگران را در سینما هدایت میکند، اما چنین آژانسی در ایران وجود ندارد. وظیفه این آژانس این است که موقعیت بازیگر را در جامعه برای او تشریح کند.
این بازیگردان، سوپراستارها را در سینما به دو دسته تقسیم کرد و گفت: ما دو نوع ستاره تجاری و فرهنگی داریم. به نظرم در ایران سوپراستار تجاری که تماشاچی برای او پول خرج کند و به سینما بیاید، نداریم. امکان ندارد بتوانید کسی را با چنین مشخصهای نام ببرید. به نظرم در سینمای ایران اول، دوم و سوم فیلمنامه است و پس از آن در فیلمها ساختار مهم هست.
شریفینیا برای توضیح سخنانش از «جدایی نادر از سیمین» به کارگردانی اصغر فرهادی نام برد و افزود: «جدایی نادر از سیمین» از همه لحاظ فیلم درستی است و میبینیم که از آن استقبال میشود. به نظرم این فیلم، فیلمی است که در اینجا ساخته شده، در 14 بخش نامزد شده و قصه و بازیگر خوبی دارد و این عوامل سبب شده است که استقبال خوبی نیز از آن شود. چرا بقیه کارگردانها اینگونه فیلمها را نمیسازند و پشت آقای فرهادی پنهان میشوند؟
شریفینیا در ادامه سخنانش در مورد روند صعودی دستمزدهای بازیگران در سینمای ایران، عنوان کرد: ممکن است تهیهکننده یا سرمایهگذاری که مبتدی است بخواهد با بازیگری عکس بگیرد یا نهار بخورد.
در این جا او به این بازیگر رقمهای بالایی پیشنهاد میدهد و این به من ربطی ندارد. اما تهیهکننده استخوان دار سینمای ما چنین پولهایی را خرج نمیکند.
ارسال نظر