در این میزگرد که در محل موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی برگزار شد منصور الیاسی  تولیدکننده پوشاک با اشاره به واردات ۸۰ درصدی مواد اولیه در کشور، گفت: باید تولیدکنندگان شناسایی و خودشان مامور واردات شوند، اما در حال حاضر لابی‌گران مواد اولیه را با ارز نیمایی وارد می‌کنند و با چند برابر قیمت به تولیدکنندگان عرضه می‌کنند.

الیاسی با بیان اینکه ما چند سال است به دنبال عارضه‌یابی در صنعت پوشاک هستیم و هنوز به بحث رونق تولید نرسید‌ه‌ایم، اظهار کرد: مشکلات مشخص است؛ بنابراین ما باید در جلساتی مسوولان را مجاب کنیم که مسوولیت‌هایشان را درست انجام دهند. وی افزود: ما می‌توانیم در این صنعت روش ترکیه را کپی کنیم و به یکی از بهترین تولیدکنندگان پوشاک تبدیل شویم. الیاسی همچنین با بیان اینکه به نظر نمی‌رسد تولیدکننده موفق پوشاک در کشور وجود داشته باشد، تصریح کرد: تولیدکننده موفق کسی است که در طول فعالیتش زمین نخورده باشد. کارخانه من که بزرگ‌ترین کارخانه تولید صنعتی پوشاک است، در حال حاضر بعد از هشت سال با ۲۵ درصد ظرفیت فعالیت می‌کند. این تولیدکننده با بیان اینکه محور جلسات؛ این سوال از مسوولان باشد که چرا راهکارها را می‌دانند، اما به وظایف خود عمل نمی‌کنند؟ تصریح کرد: بیش از ۸۰ درصد مواد اولیه مورد نیاز در صنعت پوشاک وارداتی است، اما در زمینه واردات مشکل وجود دارد.

وی افزود: باید تولیدکنندگان شناسایی و خودشان مامور واردات شوند، اما در حال حاضر لابی‌گران مواد اولیه را با ارز نیمایی وارد می‌کنند و با چند برابر قیمت به تولیدکنندگان عرضه می‌کنند. ‌الیاسی نبود بودجه برای مشارکت تولیدکنندگان در نمایشگاه‌های بین‌المللی و بهره بانکی بالا را از جمله دیگر مشکلات صنعت پوشاک عنوان کرد.  همچنین به گفته این تولیدکننده با وجود افزایش نرخ ارز در سال گذشته قاچاق تغییر زیادی نکرده، به‌طوری‌ که از نزدیک ۳‌میلیارد دلار قاچاق سالانه پوشاک در سال گذشته فقط ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار کمتر شده است. وی با اشاره به واردات ۶۰ میلیون دلاری قانون پوشاک در سال گذشته، گفت: کارگروه توزیع مواد اولیه فقط یک مسکن موقت بوده و نتوانسته دردی را درمان کند. الیاسی در پایان افزود: در سال‌های اخیر شاهد تلاش‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) بودیم، اما این تلاش‌ها کافی نبوده و احتمالا ابزارهای کافی در اختیار این نهاد نیست.  مدیر علمی مرکز پژوهش‌های اتحادیه صنف پوشاک تهران نیز در این میز‌گرد با بیان اینکه تولیدات خانگی و زیرپله‌ای پوشاک باید در جرگه سرانه تولید کشور قرار بگیرد، گفت: در حال حاضر کارخانه‌های پارچه و ریسندگی با ۲۰ درصد ظرفیت فعالیت می‌کنند. ولی‌پور درباره‌ تولیدات خانگی پوشاک گفت: در کشور ما تولید پوشاک نیاز به یک واحد صنعتی ندارد و می‌تواند در یک زیرپله انجام شود که این موضوع یک چالش است. وی افزود: زمانی که ما در تولید پوشاک قوی بودیم؛ چین، اندونزی و دیگر کشورهای موفق در پوشاک حرفی برای گفتن نداشتند، اما الان کشورهای همجوار ما در حوزه پوشاک قوی شده‌اند و ما در جا زده‌ایم. همچنین ابوطالب تولیدکننده و دبیر شورای اتحادیه پوشاک گفت: کره جنوبی اولین کشور دنیا است که از کارگاه‌های خرد حمایت می‌کند و اکثریت کارگاه‌های تولیدی آن خرد هستند، اما در ایران هر کارگاه خرد باید به سازمان‌های مختلفی همچون مالیات و دارایی و... پول پرداخت کند.

برنامه توسعه تولید و تجارت

رئیس اداره نساجی و پوشاک وزارت صنعت رشد صنعت پوشاک در سال‌های اخیر را «معقول» توصیف کرد و گفت که آخرین جلسات برنامه توسعه تولید و تجارت صنعت پوشاک در حال برگزاری است و این برنامه در مرحله اقدام است.  امیرسعید صادقی رئیس اداره نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه ۲۸ سال پیش سهم صنعت پوشاک از ارزش افزوده ۵/ ۲۱ درصد بوده است گفت: صنایع بزرگ همچون خودرو و فولاد رشد عجیب و غریبی داشته‌اند، اما صنعت پوشاک نیز به اندازه خود در سال‌های اخیر رشد کرده است. وی افزود: همچنین باید توجه شود که آسیب‌پذیری صنعت پوشاک با صنایع بزرگ همچون خودرو و فولاد قابل مقایسه نیست. برای مثال قاچاق در صنایع بزرگ ممکن نیست. این مقام مسوول با بیان اینکه وقتی در صنعت پوشاک درباره تولیدکننده صحبت می‌کنیم، صنف و صنعت فرقی ندارد، گفت: در توزیع مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی پوشاک در سال گذشته نیز این مساله رعایت شد و تفاوتی بین واحد صنفی و واحد تولیدی در نظر گرفته نشد. صادقی در ادامه اظهار کرد: برنامه توسعه تولید و تجارت پوشاک که در دستور کار است، الزاماتی را مشخص کرده تا این صنعت در ۵سال به نقطه مطلوب برسد. وی با اشاره به اشتغال‌زایی بالا در صنعت پوشاک تصریح کرد: مالیات ارزش افزوده و تامین منابع از جمله مواردی است که در این برنامه دیده شده و به سازمان برنامه و بودجه نیز اعلام شده است. بنابراین در حال حاضر تشکل‌ها باید اجرای این برنامه را از ما مطالبه کنند. این مقام مسوول گفت: فرصت‌های توسعه صنعت پوشاک، منابع، احداث فروشگاه و شرکت در نمایشگاه از جمله مواردی است که در برنامه وزارتخانه برای صنعت پوشاک در نظر گرفته شده است.

صادقی با بیان اینکه علاوه بر طراحی و مد، بازاریابی و فروش نیز در برنامه صنعت نساجی دیده شده است،‌ اظهار کرد: تهیه این برنامه شهریور سال ۱۳۹۴ شروع شده و اردیبهشت ماه امسال آخرین جلسات آن برگزار شده و در حال حاضر در مرحله اقدام است.

وی افزود: در زمینه مالیات ارزش افزوده درخواست کردیم که به تولیدکنندگان تخفیف‌هایی داده شود،‌ اما امکان حذف کامل مالیات وجود ندارد. این مقام مسوول در پایان در پاسخ به سوال یکی از حاضران درباره اینکه چرا ۸۰ درصد مواد اولیه صنعت پوشاک وارداتی است، تصریح کرد: چون نیاز صنعت پوشاک در کشور کم است، تنوع پارچه نیز محدود است و سفارش طرح‌های جدید صرفه اقتصادی ندارد. اما در یک کانتینر مواد اولیه وارداتی به کشور بیش از ۴هزار طرح مختلف وجود دارد. البته حل این مساله نیز در برنامه صنعت نساجی دیده شده است. یکی از تولیدکنندگان پوشاک نیز در پاسخ به این سوال گفت که علاوه بر کمبود تنوع،‌ به دلیل قدیمی بودن تجهیزات صنعت نساجی، کیفیت پارچه‌های داخلی کیفیت مطلوبی نیست.