جامعه هدف و سقف تسهیلات ارزان صنعتی افزایش یافت
جزئیات وام رونق ۹۸
اما براساس طرح پیشنهادی از سوی وزارت صنعت،معدن و تجارت طرح پرداخت تسهیلات ارزان قیمت برای سالجاری همانند سالهای گذشته مشمول سه گروه «تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی»، «نوسازی و بازسازی واحدها» و «تکمیل طرحهای نیمهتمام بالای ۶۰ درصد» خواهد بود. طرح رونق تولید در ابتدای امر و در قالب رفع موانع تولید برای ۷۵۰۰ واحد تولیدی در دستور کار قرار گرفت، اما با پایان طرح رونق سال ۹۵ مشخص شد که در مجموع بیش از ۱۵ هزار متقاضی توانستند به تسهیلات دسترسی پیدا کنند.
برای سال ۹۶ نیز جامعه آماری برای تسهیلات پرداختی ۱۰ هزار بنگاه تولیدی درنظر گرفته شد. برای سال گذشته نیز سهم در نظر گرفته شده برای دریافتکنندگان وام ارزان در مجموع برای ۲۱ هزار بنگاه متقاضی در نظر گرفته شد و حال در سالجاری متولیان امر سعی دارند تا سقف دریافتکنندگان تسهیلات را به ۳۵ هزار و ۶۱۰ واحد تولیدی برسانند. سال گذشته نحوه توزیع تسهیلات پیشبینی شده به این گونه بود که از مجموع ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پیشبینی شده، سهم تامین سرمایه در گردش موردنیاز برای ۱۰هزار بنگاه اقتصادی به میزان ۱۰ هزار میلیارد تومان و تامین منابع مالی موردنیاز ۶ هزار طرح نیمهتمام با پیشرفت فیزیکی ۶۰درصد نیز به میزان ۱۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شد. همچنین برای نوسازی و بازسازی ۵ هزار واحد اقتصادی نیز تسهیلاتی به میزان ۱۰ هزار میلیارد تومان تعیین شد. اما برای سالجاری با توجه به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت در صورت مصوب شدن طرح پیشنهادی رونق تولید، ارقام پیشنهادی مبلغ ۸۰هزار میلیارد تومان برای تامین سرمایه در گردش، ۴۰هزار میلیارد تومان برای نوسازی و بازسازی واحدها و ۲۰ هزار میلیارد تومان برای تکمیل طرحهای نیمه تمام بالای ۶۰ درصد خواهد بود.
از سوی دیگر براساس طرح پیشنهادی برای سالجاری همانند سالهای گذشته واحدهای تولیدی متقاضی دریافت این تسهیلات باید در سایت بهینیاب ثبتنام کنند؛ سپس کمیتههایی برای بررسی این واحدها در سطح استانها تشکیل خواهد شد و پس از بررسی احراز شرایط واحد صنعتی، پرونده برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی خواهد شد. برای سال گذشته چهار فیلتر برای متقاضیان دریافت تسهیلات درنظر گرفته شده بود که در طرح پیشنهادی سالجاری وزارت صنعت، معدن و تجارت خبری از این پیششرطها نیست و هنوز مشخص نیست که برای سالجاری متقاضیان دریافت تسهیلات باید چه شرایطی داشته باشند؛ هرچند این احتمال وجود دارد که شروط سال گذشته برای سالجاری تمدید شود.
براساس شرط اول، کارخانهها با دریافت تسهیلات باید تولید خود را ۱۰درصد افزایش داده و براساس شرط دوم بنگاهها باید افزایش ۱۰ درصدی اشتغال را نیز در دستور کار قرار میدادند. همچنین تسهیلات پیشبینی شده مشمول بنگاههایی میشود که از سوی کارگروه استانی مشروط به احراز توجیه فنی، مالی و اقتصادی مناسب به بانکهای عامل معرفی شوند. مطابق شرط چهارم محصولات باید در بازار فروش قابلعرضه بوده و منجر به انباشته شدن محصولات در انبار نشوند. از سوی دیگر، براساس هدفگذاری صورت گرفته برای سالجاری مانند سال گذشته پرداخت تسهیلات در راستای «استمرار رونق تولید، حفظ اشتغال فعلی، ایجاد اشتغال جدید و افزایش رشد اقتصادی کشور» در قالب سه نوع وام در دستورکار قرار خواهد گرفت. به گفته معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت برای طرح رونق تولید در سالجاری چند پروژه تعریف شده که شامل هدفگذاری احیای ۲ هزار واحد تولیدی، به ظرفیت رساندن واحدهای صنعتی و نوسازی و بازسازی این واحدها است.
علاوه بر احیای ۲ هزار واحد تولیدی که برای سالجاری در اولویت دریافت تسهیلات ارزان قیمت قرار گرفتهاند، به گفته فرشاد مقیمی رفع مشکلات واحدهای صنعتی که شامل صنوف میشوند نیز از دیگر اهداف طرح رونق تولید در سالجاری محسوب میشود و سعی بر آن است تا با اجرای این طرح شرایط برای افزایش تولید و اشتغال، کاهش قیمت تمامشده و اصلاح ساختار واحدهای تولیدی همچون خط تولید، منابع انسانی، مالی و مدیریتی در کشور فراهم شود. به گفته معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت پروژههایی که میتوانند ساخت داخل را در کشور رشد دهند، محصولات صادراتی تولید کنند و زنجیره تولید یک کالا را تکمیل کنند، از دیگر اولویتهای پرداخت تسهیلات محسوب میشوند.
طرحی که استقبال نشد
هرچند کمبود نقدینگی یکی از چالشهای اصلی بنگاههای تولیدی محسوب میشود، اما معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت معتقد است که سال گذشته این طرح نتوانست چندان مورد استقبال بنگاههای تولیدی قرار گیرد.
مقیمی در گفتوگو با «ایسنا» اظهار کرده که سال گذشته علاوه بر طرح رونق تولید، مجلس شورای اسلامی مبلغ یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی بهعنوان تسهیلات برای ایجاد اشتغال روستایی تخصیص داد و با توجه به اینکه طرح اشتغال روستایی شامل یارانه بود و نرخ تسهیلات آن در مقایسه با طرح رونق تولید کمتر بود، رغبت و انگیزه نسبت به طرح رونق تولید کمتر بود. به گفته مقیمی، طرح اشتغال روستایی هم شامل محدودیتهایی بود؛ از جمله اینکه واحد تولیدی باید در روستا و نواحی صنعتی مستقر باشد که این مساله باعث شد درخواستهایی مبنی بر تعمیم این طرح به شهرکهای صنعتی نیز مطرح شود؛ پیششرطهایی که موجب شد تا طرح رونق تولید چندان مورد استقبال تولیدکنندگان قرار نگیرد؛ به همین منظور برای سالجاری بازنگری طرح رونق تولید در دستور کار قرار گرفته است.
براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای اجرای پروژههای اقتصاد مقاومتی در سال گذشته در مجموع بیش از ۲۳ هزار و ۲۸۶ میلیارد تومان تسهیلات به ۳۲ هزار و ۱۵۱ واحد در قالب تامین مالی بنگاههای تولیدی کوچک، متوسط و طرحهای نیمهتمام با پیشرفت بالای ۶۰ درصد پرداخت شده است که این رقم با تسهیلات ۳۰ هزار میلیارد تومان فاصله دارد و مشخص نیست که آیا باقیمانده تسهیلات سال گذشته به سال ۹۸ منتقل خواهد شد؟
ارسال نظر