تولید کدام خودروهای غیراستاندارد متوقف شد؟
نتایج فاز اول اولتیماتوم به خودروسازان
با این حال رئیس سازمان ملی استاندارد ایران این نکته را مدنظر قرار داده که توقف صورت گرفته نهتنها به استاندارد و کیفیت برخی خودروها مربوط میشده، بلکه به بیتوجهی برخی خودروسازان نسبت به قوانین و مقررات نیز ارتباط داشته و روند توقف خط تولید خودروهایی که استانداردهای ۸۵گانه را رعایت نکنند، ادامه خواهد داشت. براساس استانداردهای ۸۵گانه، خودروسازان تا ابتدای دی ماه امسال باید ۶۱ مورد استاندارد خودرویی را اجرایی میکردند. پس از خوان اول تا ابتدای تیر ماه سال ۱۳۹۷ دو مورد به ۶۱ استاندارد قبلی اضافه میشود و در نهایت با اضافه شدن ۲۲ مورد استاندارد خودرویی دیگر تا دی ماه سال آینده تعداد استانداردهای اجباری خودروهای سواری به ۸۵ مورد افزایش خواهد یافت. پیشبینی سه دوره زمانی برای رسیدن به استانداردهای ۸۵گانه در حالی است که برخی از مسوولان سازمان ملی استاندارد ایران معتقدند که عبور از مرحله اول ارتقای استانداردها خودرو به راحتی امکانپذیر خواهد بود، اما در خوان دوم و سوم خودروسازان با مشکل مواجه خواهند شد و به این طریق در این دو فاز شاهد حذف خودروهایی خواهیم بود که توان پاس کردن استانداردهای جدید را نداشته باشند. با توجه به استانداردهای جدید و به گفته نیره پیروزبخت بهطور حتم با در نظر گرفتن استانداردهای جدید تعداد دیگری از خودروها با توقف خط تولید روبهرو خواهند شد و مطمئنا خودروسازان برنامههایی را در اینخصوص پیشبینی کردهاند؛ بهطور مثال میتوان شرکت سایپا را نام برد که در سه سال گذشته تولید پراید را از ۸۰ به ۲۰ درصد کاهش داده که این امر نشان میدهد برنامهریزی برای جایگزینی پراید توسط آنها در نظر گرفته شده است. هرچند رئیس سازمان ملی استاندارد این نکته را نیز مدنظر قرار داد که مقاومتهایی در مقابل اجرای استانداردهای ۸۵ گانه در مورد خودروهای چینی در ابتدای امر صورت گرفت؛ اما بعد از ۲ روز مذاکرات سخت با چینیها، بالاخره این موضوع که چینیها نیز باید به استانداردهای ۸۵ گانه پایبند باشند، مصوب شد.
وی برخی شایعات درخصوص اینکه خودروهایی نظیر بنز نیز نمیتوانند این استانداردهای ۸۵ گانه را پاس کنند، رد کرد و با اشاره به سفر اخیر خود به آلمان، اظهار کرد: برخی خودروسازان آلمانی نامههای ابلاغی سازمان ملی استاندارد ایران به خودروسازان و واردکنندگان داخلی را ترجمه کرده و این استانداردها را گوشزد کردهاند. به گفته پیروزبخت این نکته را باید مدنظر قرار داد که استانداردهای ۸۵ گانه یاد شده مطابق با استانداردهای اتحادیه اروپاست و در شورایعالی استاندارد و شورای سیاستگذاری خودرو به تصویب رسیده است. وی در مورد اینکه آیا خودروسازان موافق اجرای طرح مذکور بودهاند یا خیر؟ اظهار کرد: همه خودروسازان در جلسه سیاستگذاری خودرو حضور داشتند و تنها یک خودروساز مخالفت خود را با این طرح اعلام کرد. این جلسه با حضور کلیه خودروسازان، نمایندگان انجمن مربوطه و حضور وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت برگزار شد. به گفته رئیس سازمان ملی استاندارد ایران، راهنمایی و رانندگی نیز بدون تاییدیه سازمان ملی استاندارد ایران و سازمان حفاظت محیط زیست، خودروها را شمارهگذاری نخواهد کرد.
اجرای فاز نخست استانداردهای جدید اجباری خودرو از روز نخست دی ماه ۱۳۹۶، تولید و واردات برخی از خودروهای غیراستاندارد را از دستور کار خودروسازان خارج کرد. در فاز نخست خودروهای MVM ۳۱۵ سدان، MVM ۵۵۰، تیگو ۵، سایپا ۱۳۱ و سایپا ۱۳۲ دوگانهسوز، سایپا ۱۴۱ بنزینی و دوگانه سوز، آریو ۱۵۰۰ سیسی، پژو پارس با موتور XUM، وانت تککابین و دوکابین مزدا و کارا ۱۷۰۰(بنزینی و دوگانه سوز)، آسا B ۵۰F، لیفان ۶۲۰، لیفان X۵۰، لیفان X۶۰، جک J۵، هیوندای i۱۰ و برخی از خودروهای سنگین جادهای از دستور کار خودروسازان خارج شد.
آخرین وضعیت استاندارد بنزین
نتایج جدیدترین آزمون کیفی بنزین یکی دیگر از مواردی است که رئیس سازمان ملی استاندارد در نشست خبری به آن پرداخت و گفت: دو نمونهبرداری که از بنزین تهران صورت گرفته نشان میداد، میزان گوگرد در حد استاندارد نبوده است؛ بهطوری که گوگرد تهران در ارزیابیها عدد ۶۰ ppm را نشان میداد، در حالی که طبق استاندارد این رقم باید ۵۰ باشد؛ البته این نکته را نیز باید مدنظر قرار داد که رقم گوگرد نسبت به سال گذشته بهتر شده است.
پیروزبخت با بیان اینکه در تهران یک مورد مردودی گوگرد در بنزین تولید شده توسط پالایشگاه شازند اراک داشتهایم که برطرف شده است، گفت: بنزین یورو ۴ و یورو ۵ پالایشگاه ستاره خلیجفارس منطبق با استانداردها بوده است. وی همچنین با اشاره به کنترل بنزینهای وارداتی در آزمایشگاه مرجع بندرعباس، تاکید کرد: از ۳۷ مورد نمونهگیری انجام شده، ۹ مورد مردود اعلام و مرجوع شده است؛ هرچند در موضوع بنزین، مهم بنزین توزیعی است و بنزینهای وارداتی با بنزینهای تولیدی داخل اختلاط مییابند. به گفته پیروزبخت، قرار بود امسال نمونهبرداری بنزین از ۸ کلان شهر به ۱۷ کلانشهر افزایش یابد که تا به حال ۵۰ مورد نمونهبرداری از بنزین صورت گرفته و طی روزهای آینده نیز حدود ۹۲ نمونهبرداری در کشور صورت خواهد گرفت.
پیروزبخت در مورد کنترل کیفی گازوئیل نیز گفت: استاندارد گازوئیل هنوز اجرایی نشده که امیدواریم وزارت نفت هرچه زودتر در این زمینه برنامهریزی کند تا گازوئیل نیز استاندارد شود، زیرا بخشی از آلودگی هوا مربوط به کیفیت گازوئیل است. به گفته این مقام مسوول، نتایج به عمل آمده از ۵۰ نمونه یاد شده حاکی از این است که عدد اکتان بنزین حدود ۹۰ است که زیر حد استاندارد است، اما فاکتورهای نگرانکنندهای نظیر بنزن و آروماتیکها بهبود یافته است. پیروزبخت در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا چارهاندیشی جهت کاهش آلایندگی موتورسیکلتها و رعایت استانداردها در مورد این ردیف از وسایل نقلیه همچون خودروها صورت گرفته است یا خیر، اظهار کرد: بنابر تمهیداتی که صورت گرفته تعداد استانداردهای مربوط به موتورسیکلتها از ابتدای سال آینده به ۲۵ مورد افزایش مییابد و این در حالی است که استانداردهای مربوط تاکنون ۱۷ مورد بوده است. به گفته رئیس سازمان ملی استاندارد، میزان آلایندگی موتورسیکلتها سه تا چهار برابر خودروهاست و باید به سمتی حرکت کنیم که علاوه بر موتورسیکلتهای انژکتوری از موتورسیکلت برقی استفاده شود.
استاندارد تنها مرجع اعطای نشان حلال
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران در ادامه همچنین به قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد که در راستای یکپارچگی نظام استاندارد صورت گرفته اشاره کرد و افزود: براساس این قانون ٢٥ وظیفه و ماموریت برای این سازمان در نظر گرفته شده که مهمترین وظیفه پیشبینی شده برای این سازمان رویکرد نوین استانداردسازی است. به گفته پیروزبخت، در قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد صراحتا اعلام شده فهرست کالا و تجهیزات پزشکی و استاندارد آنها به موجب آییننامهای خواهد بود که توسط سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تصویب هیات وزیران میرسد که در این راستا در حال هماهنگی با وزارت بهداشت هستیم تا آن را به هیات دولت ارسال کنیم. از سوی دیگر سازمان ملی استاندارد ایران تنها مرجع اعطای نشان حلال به کلیه کالاها و خدمات اعم از صادراتی و وارداتی خواهد بود.
استاندارد آسانسورها
پیروزبخت به بازرسی آسانسورهای دستگاههای دولتی و بیمارستانها از ۲ سال پیش اشاره کرد و افزود: امروز شاهدیم بازرسی دورهای آسانسورها بهتدریج در حال فرهنگ شدن است. وی بیان کرد: پس از ساختمانهای تجاری، عمومی و دولتی، بازرسی دورهای منازل و آپارتمانهای مسکونی نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت. این مقام مسوول همچنین با اجباری برشمردن استاندارد وسایل شهربازیها و تلهکابینها، از کنترل این اسباب در همه جای کشور و حتی ورود استانداریها با ابلاغیهها و بخشنامهها به این موضوع خبر داد.
ارسال نظر