گروه غذایی و زراعت در آستانه جهش بازدهی یا زیان؟
در ماههای گذشته به دلیل فروکش کردن تنشهای بین روسیه و اوکراین و فراهم شدن مسیری برای انتقال محصولات کشاورزی اوکراین به سایر کشورهای مصرفی قیمت کالاهای اساسی و پایه تا حدودی تعدیل شد و این مساله فرصتی فراهم کرد تا دیگر صنایع غذایی به سودسازی برسند و از طرف دیگر بسیاری از شرکتها در همین بازه زمانی انبارهای خود را دوباره پر کردند. افزایش تقاضا برای محصولات غذایی باعث شده که چشمانداز رشد قیمت کالاهای گروه غذایی بار دیگر جدی شود. زیرا از یکسو انبار محصولات اساسی شرکتها رو به اتمام است و از سوی دیگر شرکتها با در نظر گرفتن چشمانداز تورم مجدد در محصولات کشاورزی تلاش دارند محصولات خود را گرانتر به بازار عرضه کنند و این به معنای افزایش حاشیه سود شرکتهای غذایی خواهد بود و برخی بر مبنای همین استراتژی وارد معاملات سهام گروه غذایی شدهاند.
امتیاز شرکتهای صادرکنندگان به روسیه
در هفته اخیر که بازار سرمایه به حالت تعادل برگشته پیشبینی میشود گروهها و نمادهای پرپتانسیل مسیر خود را از سایر بازارها جدا کنند و از آنجا که در گزارشهای ۹ ماهه گروه غذایی توانستهاند رشدهای بالای ۱۰۰درصد ثبت کنند و برخی از آنها وارد عرصه صادرات محصول به روسیه شدهاند، از این رو پیشبینی میشود گروه کشاورزی و مواد غذایی با یک تقاضا مواجه شوند و روند صعودی خود را پیش بگیرند. چراکه رشد قیمت ارز این ظرفیت را به وجود آورده که شرکتهای صادرکننده محصول به روسیه با حاشیه سود بالایی روبهرو شوند، همانطور که گزارشها حکایت از این دارد که در یک سال گذشته لبنیاتیها با ورود به این عرصه درآمد خوبی کسب کردهاند.
یک کارشناس بورس ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر شاخص هموزن در موقعیت مناسبتری نسبت به شاخص کل بورس قرار دارد، گفت: از این رو پیشبینی میشود تقاضا برای نمادهای کوچک بار دیگر افزایش پیدا کند و جو مثبتی را در کل بازار حاکم کنند و بار دیگر شاخص به سمت قله حرکت کند و شاخص هموزن هم از سقف قبلی خود عبور کند.
علیرضا سادات با بیان اینکه در چند سال اخیر بعد از اصلاح شاخص کل بورس، گروه غذایی اصلاح زیادی داشته است، تصریح کرد: در حال حاضر به نظر میرسد نمادهایی که اصلاح بالایی داشتهاند و از طرف دیگر سودسازی آنها رشد قابلتوجهی داشته دوباره به سمت سقف قبلی حرکت کنند. در بین گروه غذایی برخی نمادها که با رشد قیمت غلات نرخهای جدیدی را گرفتند و از طرف دیگر محصولات تولیدی آنها جزو کالاهای اساسی نیست که دولت درباره قیمت محصولات آنها حساسیت داشته باشد، پتانسیل بالایی برای سودسازی دارند و میتوانند بازدهی خوبی در رشد مجدد بورس کسب کنند.
هماکنون دولت به دنبال تثبیت قیمت برخی محصولات غذایی است و حتی اجازه افزایش قیمت به محصولاتی مانند مرغ و... را نداده و شرکتها زیر قیمت مصوب، تولیدات خود را عرضه میکنند، اما پیشبینیها حکایت از این دارد که بعد از یک مرحله افت قیمت شاهد کاهش تولید و در نتیجه رشد مجدد قیمتها خواهیم بود، به همین دلیل در حال حاضر نمادهای گروه زراعت در یک محدوده قیمتی رنج خواهند زد و بعد از آن با یک رالی صعودی همراه خواهند شد که پیشبینی میشود روند صعودی قیمت سهام آنها به بعد از عید موکول شود.