در اولین رویداد شتاب حوزه صنعت پخش عنوان شد
ضرورت ایجاد دانشگاه فروش
در مرحله اول این رویداد ۶۸ ایده از سراسر کشور جمعآوری و مورد ارزیابی قرار گرفت و در روز رویداد از ۱۵ ایده برگزیده که به مرحله دوم راه یافته بودند رونمایی شد و توسط تیم داوری متشکل از متخصصان و پیشکسوتان صنعت پخش مورد قضاوت قرار گرفت و در نهایت چهار ایده به عنوان ایدههای برتر اعلام شدند. همچنین ایدههای برتر توسط شرکت پخش سایه سمن مورد حمایت و سرمایهگذاری قرار خواهند گرفت.
میهمانان این رویداد، جمعی از استادان دانشگاه و مدیران ارشد سازمانهای پخش کشور و پیشکسوتان حوزه صنعت پخش بودند.
همچنین در این رویداد موضوعات و مسائل روز صنعت پخش از جنبه ضرورت توسعه فناورانه در حوزه پخش مورد بررسی قرار گرفت و سخنرانهای متعدد به بیان دیدگاههای خود در زمینه آینده این صنعت پرداختند. موضوعاتی مانند ضرورت استفاده از توان شرکتهای استارتآپی در صنعت پخش، سیاستهای دولت و ضرورت حمایت از ایدههای خلاق در حوزه توزیع، لزوم بازنگری در قواعد فروش و تربیت نیروی انسانی دانشآموخته در این حوزه از مواردی بودند که در این نشست مورد تبادل نظر قرار گرفتند.
در این رویداد فرزان قالیچی رئیس دانشگاه علمی-کاربردی آذربایجان شرقی با بیان اینکه مسیر ترقی و توسعه هر جامعهای از علم میگذرد، گفت: هر نوع پیشرفت یا عقبماندگی در این زمینه ما را در حوزه رویدادهایی که در جهان رخ میدهد با تغییر جهت روبهرو خواهد کرد. قالیچی با بیان اینکه ایران کشوری غنی است و دارای همه انواع منابع و ثروتها است، گفت: نفت تنها یکی از منابع ثروت در کشور است، درحالیکه نیروی انسانی کیفی را باید یکی از ثروتهای مهم دیگر دانست و این در حالی است که کشورهای دارای منابع و حتی آنها که منابع کافی در اختیار ندارند تمام تلاش خود را به منظور ایجاد رفاه برای مردم جامعه مصروف میدارند، اما ما با وجود برخورداری از تمام این منابع نتوانستهایم اقدام مهمی برای رفاه جامعه انجام دهیم که مهمترین دلیل آن مشکل در تصمیمگیری مدیران است.
وی در ادامه به برخی شاخصههای دارای اهمیت در ایران اشاره کرد و افزود: ایران با دارا بودن رتبههای علمی در منطقه و دنیا همچنان در کاربرد علم در کشور برای رفاه جامعه و رتبه اقتصادی کشور در بین کشورهای صاحب اقتصاد عقب افتاده است. به گفته او فعالیتهای ما هنوز کاربردی نیستند و دانشگاهها با آنکه وارد نسل چهارم میشوند، اما اغلب آنها در نسل اول باقی ماندهاند و تنها با تولید مقالات سعی میکنیم ادای دانشگاههای نسل دوم را دربیاوریم، اما هنوز وارد ساختار دانشگاههای کاربردمحور نشدهایم.
قالیچی با تاکید بر اینکه دانشگاه علمی- کاربردی که بالقوه دانشگاهی کارآفرین است، اما همچنان برای رسیدن به فعلیت باید تلاش کنیم ادامه داد: اغلب دانشگاههای کشور تئوریمحور هستند و از دانشگاهها انتظار میرود سیاستهای خود را در جهت تقسیمبندی نیروهای جوان بر مبنای نیروهای مهارتمحور در کنار نیروهای دانشمحور تدوین کنند و در این زمینه نیازمند سیاستگذاری و تشکیل واحدهای فناور در واحدهای علمی - کاربردی هستیم.
رئیس دانشگاه علمی - کاربردی تبریز در ادامه با بیان اینکه بر اساس آمارهای یونسکو در کشورهای در حال توسعه تعداد مهندسان به ازای هر یک میلیون نفر ۱۸۹ نفر است گفت: این رقم برای کشورهای پیشرفته بالغ بر ۳۶۹۴ نفر است، در عین حال هزینههای تحقیقاتی برای هر شهروند در کشورهای پیشرفته ۹۰۰ دلار و در کشورهای در حال توسعه ۵ دلار است. به علاوه سهم پژوهش نیز از بودجه سرانه در کشورهای در حال توسعه نیم درصد است، در حالیکه این رقم در کشورهای پیشرفته به ۵/ ۲درصد میرسد.
وی ادامه داد: وضعیت کارآفرینی و کسب و کارهای نوپا در ایران نسبت به جهان چندان قابل قبول نیست و با آنکه به تازگی رتبههای ما بهتر شده هنوز بین رتبههای ۸۵ تا ۹۰ دنیا هستیم و حتی در منطقه نیز رتبههای مناسبی کسب نکردهایم. قالیچی در ادامه با اشاره به اینکه بازار دارای چهار مولفه محصول، قیمت، پخش و کیفیت است، گفت: در سالهای اخیر موضوع پخش مخصوصا در شرایط غیرعادی مانند پاندمی کرونا اهمیت ویژهای یافته است.
به گفته وی با گسترش اینترنت و رشد شرکتهای اینترنتی تصور بر این بود که محصولات با بهای کمتری به دست مصرفکننده برسند و رضایت خاطر مصرفکنندگان را تضمین کنند، اما به نظر میرسد این هدف چندان محقق نشده و شرکتهای واسط که ابتکار عمل دارند کنترل قیمتها را از دست تولیدکننده خارج کردهاند و خود در اختیار گرفتهاند، بنابراین کمکی به مصرفکننده نشده است.
وی با تاکید بر اینکه توسعهیافتگی سیستم حمل و نقل و وجود خودروهای تمیز و سالم از یکسو و ارتقای سطح مهارتهای فعالان این حوزه از همه نظر، موضوعات مهمی هستند که در کشورهای پیشرفته دنیا مورد توجه صاحبان صنایع پخش قرار گرفته افزود: با توجه به موضوعات مختلفی مانند وضعیت جادهها، ترافیک و... که روی هزینههای حمل اثرات زیادی میگذارند حمایت از افرادی که در حوزه توسعه استارتآپی در این بخش فعالیت میکنند ضروری است و انتظار میرود شرکتهای پخش و دولت از ایدههای نخبگان در این رابطه حمایت کنند.
دانشگاه فروش تاسیس شود
در ادامه مدیرعامل شرکت پخش سایه سمن نیز با بیان اینکه نتایج این نشست و طرحهای ارائه شده در آن مورد توجه این شرکت قرار خواهند گرفت، گفت: از آنجا که تقاضا همواره بالاتر از عرضه بوده به موضوع پخش هیچ گاه اهمیت کافی داده نشده است، این در حالی است که در شاخصهای توسعهیافتگی کشورها یک شاخص مخفی وجود دارد و آن تعداد فروشندههای حرفهای است که نقش مهمی در پیشرفت هر کشوری دارد.
به گفته مقصود نصیرزاده ما در ایران ماشینآلات و تکنولوژی کم نداریم و در بسیاری صنایع با دریافت وام و راهاندازی سوله و ماشینآلات و... سرمایهگذاریهای کلانی صورت گرفته است، اما تعداد زیادی از آنها اکنون تعطیل هستند، زیرا در کشور مشکل مدیریت وجود دارد؛ این در حالی است که دومین موضوع، کمبود فروشنده است. مدیرعامل شرکت پخش سایه سمن با بیان اینکه در حوزه صنایع باید یک مدرسه فروش یا دانشگاه فروش راهاندازی کنیم و ویزیتور تربیت کنیم، گفت: سرمایهگذاران به فروشندگان زبردست نیاز دارند و اگر فروشنده نباشد تولید و سرمایهگذاری به نتیجه نخواهد رسید؛ به عبارتی شرکتهایی موفق میشوند که سهم مناسبی از فروش داشته باشند و این اهمیت موضوع فروش را در کشور نشان میدهد.
وی در ادامه ابراز امیدواری کرد به نقطهای برسیم که جایگاهی برای فروش در کشور ایجاد شود و خلائی که در این زمینه در فرهنگ کشور وجود دارد، برطرف شود و برای این منظور باید تخصص فروش را در کشور توسعه داد.
به گفته این فعال صنعت پخش، صنعت مذکور در سطح جهان، تکنولوژیهای پیشرفته و انبارهای بسیار مکانیزه و نرمافزارهای توسعهیافته و هوش مصنوعی را در اختیار دارد، اما در ایران به دلیل کمارزشانگاری در این قسمت، سرمایهگذاری در این صنعت و تجهیز آن با تکنولوژی و دانش فنی جدید بسیار ناچیز بوده است و در نتیجه صنعت پخش در ایران فرسوده و بسیار هزینهبر و نیازمند حمایت همه سازمانها است.
بخشنامه جدید دولت و آینده پخش
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اینکه بخشنامه جدید دولت برای ثبت قیمت روی محصولات که به تازگی ابلاغ شده و با زمان برگزاری این نشست همزمان شده گفت: طی ۴۰ سال گذشته از زمانی که ایده نصب برچسب قیمت روی محصول و راهاندازی سازمانهای عریض و طویل نظارتی در دستور کار قرار گرفت، جز فساد و تخلف و هزینههای گزاف برای کشور نتیجهای به همراه نداشته است و امروز امیدواریم مسیر غلط گذشته را مجددا باب نکنیم و بخشنامه جدید، دوره گذاری باشد که دولت به دلیل ناچاری برای رسیدن به آزادسازی قیمتها مجبور شده است در آن گام بگذارد.
نصیرزاده با بیان اینکه مهمترین تصمیم، استفاده از ظرفیت بازار برای قیمتگذاری است، گفت: بازار خلاق عمل میکند و زیر بار تصمیمات دستوری و بخشنامههای این چنینی نمیرود و این قبیل بخشنامهها فسادزا هستند. در عین حال دولت حداکثر میتواند در صنایع و محصولاتی که کالاهای اساسی و استراتژیک محسوب میشوند و یارانه دریافت میکنند دخالت کند، اما در همه محصولات نباید دخالت کند، زیرا تنبیه گرانفروش، نخریدن کالا است و باید نظارت به عهده مصرفکننده سپرده شود، درحالیکه اکنون دولت این وظیفه را بر عهده گرفته است.
وی در ادامه افزود: این سیاستها تبعاتی به همراه دارند و باید هوشمندانه از این دوره عبور کنیم، زیرا پیشبینی میشود موضوع آزادسازی قیمتها به زودی اتفاق افتد و باید در صنعت پخش آماده این تصمیم مهم باشیم، زیرا تا امروز با ارائه تخفیفات بالا، مشتری را به نوعی در اختیار گرفتهایم، ولی در صورت آزادسازی قیمتها آنچه موفقیت شرکتهای پخش را تضمین میکند هنر فروش فروشندهها است، لذا تولیدکنندهای که هزینههای اضافی را کاهش دهد و قیمت و کیفیت و توزیع و فروش موثر و بهتری داشته باشد موفقتر خواهد بود و لذا شرکتهای پخش صاحب ایده در آینده موفق خواهند بود و همین موضوع باعث میشود بسیاری از شرکتهای پخش بعد از این اقدامات از دور خارج شوند.
بازگشت دانشگاههای علمی - کاربردی
در ادامه رئیس مرکز آموزشی علمی- کاربردی عالیفرد با بیان اینکه دانشگاههای نسل سوم در ایران با علمی -کاربردیها راهاندازی شدند اما رسالت آنها گم شد، گفت: از ابتدا این دانشگاهها باید از دولت منفک میشدند و در کنار صنعت و تحت حمایت صنعت قرار میگرفتند، اما این اتفاق نیفتاد و بسیاری از سازمانهای دولتی در گذشته دانشگاههای علمی- کاربردی تاسیس کردند و رسالت نسل سوم دانشگاهها زیر سوال رفت. دکتر تورج زهفروش در ادامه گفت: با این حال در دو، سه سال اخیر مراکز علمی- کاربردی دولتی تعطیل شدند و اکنون زمان مناسبی است تا بخش غیردولتی با تاکید بر بخشهای استارتآپی، تحقیقات و در نهایت دانشبنیان شدن شرکتهای تولیدی فعالتر از گذشته شوند که این سه موضوع در شرکتهای پخش نیز قابل اجرا است و باید عملی شود.