بالا بودن ضایعات در پی توسعهنیافتگی ماشینآلات صنایع غذایی
در همین راستا مدیر گروه طراحی ماشینآلات صنایع غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با تاکید بر اینکه هماکنون در صنعت غذایی به دلیل چالشهایی که در زمینه بهکارگیری دانش و فناوری روز دنیا وجود دارد، هزینه تولید و حجم ضایعات بالا است، گفت: طراحی و ساخت ماشینآلات صنایع غذایی و طراحی و ساخت ماشینآلات فرآوری محصولات غذایی باهدف کاهش ضایعات در دستور کار این گروه قرار دارد.
امنیت غذایی از مزرعه تا خانه
سید مهدی میرزا بابایی افزود: امروزه بحث امنیت و سلامت غذایی الزاماتی را به وجود آورده که ناخواسته صنعت غذایی کشور را به مهمترین و بزرگترین چرخه اقتصادی از «مزرعه تا سفره» تبدیل کرده و سهم قابلتوجهی از اشتغال و گردش مالی را به خود اختصاص داده است. با این وجود هنوز ظرفیت خالی بسیاری در این چرخه وجود دارد.
مدیر گروه پژوهشی طراحی ماشینآلات صنایع غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی بابیان اینکه چالشهای متعددی بر سر راه رشد و توسعه ساخت ماشینآلات غذایی وجود دارد، یادآور شد: یکی از چالشهای مهم این صنعت وابستگی شدید به مواد اولیه و تجهیزات است که متاسفانه این روزها با نوسانات شدید ارز، تولید ماشینآلات و اشتغال این بخش را دچار بحران جدی کرده است. میرزا بابایی چالش مهم دیگر در زمینه توسعه ماشینآلات بخش کشاورزی را واردات ماشینآلات صنایع غذایی دانست که در داخل امکان تولید آن وجود دارد و یادآور شد: متاسفانه ارزهای دولتی که باید بهصورت هدفمند در اختیار بخش تولید و اشتغال باشد، در جهت تضعیف آن هزینه میشود و نیز باوجود پتانسیل بسیار خوبی که برای تولید ماشینآلات صنایع غذایی وجود دارد، سیاستهای تعرفهای در این خصوص بهگونهای است که بازدارنده نبوده و در جهت حمایت از تولید نیست. به گفته این محقق، سودهای ناشی از واردات ماشینآلات خارجی بهاندازهای است که همه منافع ملی زیر پا گذاشته میشود و نظارتهای موثری نیز در این زمینه صورت نمیگیرد. بابایی اضافه کرد: ازجمله چالشهای مهم دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، نبود برنامههای حمایتی برای تولید ماشینآلات جدید است که ریسک پژوهشی داشته و بخش خصوصی توان ورود به آن را ندارد.
بالا بودن ضایعات در صنایع غذایی
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر در بخش صنعت غذا با توجه به شرایط اضطرار و بحران چه در بخش ساخت ماشینآلات و چه در بخش فرآیندها کموکاستیهایی به لحاظ بهکارگیری دانش و فناوری روز دنیا وجود دارد، بهگونهای که هماکنون هزینه تولید و حجم ضایعات در این بخش بالا بوده و بسیار ضروری است تا با همکاری ضمانتدار با بخشهای علمی و با استفاده از متخصصان داخلی و حتی خارجی اقداماتی در جهت افزایش بهرهوری و بهینهسازی خطوط تولید و فرآیندها انجام پذیرد. میرزا بابایی اضافه کرد: از این میان گروه پژوهشی ماشینآلات صنایع غذایی این موسسه با شناخت نیازها و خلأهای صنعت غذایی کشور و با توجه به برنامههای تحقیقاتی پیشرو آمادگی دارد تا در قالب طرحهای تحقیقاتی، بخشی از نیازهای علمی و فناوری صنعت غذای کشور را در حوزه ماشینآلات مرتفع کند.
برنامههایی برای توسعه ماشینآلات صنایع غذایی با تکیهبر توان داخلی
مدیر گروه پژوهشی طراحی ماشینآلات صنایع غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با اشاره به برنامههای این گروه پژوهشی در زمینه توسعه ماشینآلات صنایع غذایی، طراحی و ساخت ماشینآلات صنایع غذایی با تکیه بر بهکارگیری فرآیندهای نوین صنایع غذایی را مهمترین رئوس برنامههای تحقیقاتی این گروه دانست و یادآور شد: طراحی و ساخت ماشینآلات فرآوری محصولات غذایی با هدف کاهش ضایعات و طراحی و ساخت خشککنهای حرارتی و برودتی موردنیاز صنایع غذایی از دیگر برنامههای ما است که اجرای آن در دستور کار قرار دارد.