دنیای اقتصاد: در سالهای اخیر، کود و سم سهم قابل توجهی از سبد کالای کشاورزی را تشکیل میداد اما طی سال های اخیر واردات آن به شدت کاهش یافته است که این موصوع می تواند امنیت غذایی کشور را به مخاطره بیاندازد.
یکی از چالشهای واردات نهادههای دامی، نوسانات نرخ ارز و دسترسی محدود به ارز دولتی است که این مساله نهتنها هزینههای واردات را افزایش میدهد، بلکه برنامهریزیهای بلندمدت و مدیریت نقدینگی را دشوار میکند.
اخبار
شرکت ها
یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
جزئیات طرح به کارگیری انرژیهای خورشیدی و بادی در صنایع معدنی کشور تشریح شد
این روزها ناترازی انرژی به عنوان یک ابرچالش جدی گریبانگیر صنایع و واحدهای تولیدی و حتی مصارف خانگی است. چالشی که تبعات آن بخشهای مختلف را درگیر کرده و به کاهش بهرهوری و اختلال در فعالیتهای اقتصادی و تولیدی منجر شده است، چرا که صنایع در هم تنیدهاند و اثرات ناشی از قطعی برق بر فعالیت همه صنایع داخلی و حتی مساله صادرات است.
در یک همایش تخصصی سهم اندک کسبوکارهای خانوادگی از اقتصاد ایران بررسی شد
اولیــن همایش ملی کسب و کــارهای خـانـوادگی، توسط انجمن ترویج کسب و کارهای خانوادگی و با حمایت اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران و تهران در سالن میرمحمدصادقی اتاق ایران برگزار و در این همایش توافقهایی مبنی بر ایجاد شورای مرکزی کسبوکارهای خانوادگی در اتاق ایران و راهاندازی مراکز استانی آن در اتاقهای سراسر کشور، صورت گرفت. همچنین مقرر شد اتاق تهران به عنوان پیشقدم در بین اتاقهای استانی، اولین مرکز کسب و کارهای خانوادگی را تاسیس کند. در ابتدای همایش، سعید جابرانصاری، رئیس هیات مدیره انجمن ترویج کسب وکارهای خانوادگی با بیان اینکه در سراسر جهان کسب و کارهای خانوادگی، ستون فقرات بخش خصوصی هستند، تا آنجا که ۷۰ درصد تولید ناخالص داخلی جهانی را به خود اختصاص میدهند، گفت: در ایران این رقم به ۲۰ درصد هم نمیرسد.
کاهش ۷درصدی گاز تحویلی عامل ناترازی سوخت نیروگاههاست. شواهد موجود نشان میدهد ناهماهنگی در تحویل سوخت همسو با رشد مصرف برق در کشور عامل اصلی قطع برق در سه بخش صنایع، عمومی و منازل است. با توجه به رشد سالانه تولید و مصرف برق در کشور و افزایش ۲.۲درصدی تولید برق نیروگاهها در سالجاری، انتظار این بود که تزریق گاز به نیروگاهها نیز به همین میزان افزایش پیدا کند. اما برخلاف این انتظار، میزان گاز تحویلی به نیروگاهها با کاهش ۷درصدی مواجه شد که مشکلات فراوانی را برای نیروگاههای کشور ایجاد کرد.
بورس کالا به عنوان مسیر عرضه بسیاری از اقلام و مواد اولیه صنعتی، صحنه بازی بسیاری از بازیگران است. در بازار شمش، بازیگران اصلی بیش از سهچهارم حجم عرضه را در اختیار دارند که در این بین جایگاه فولاد خوزستان برجسته است.
مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام مجتمع فولاد غدیر نیریز برگزار شد و دستاوردهای ارزشمند این مجتمع در سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ مورد بررسی قرار گرفت. در این مجمع، صورتهای مالی شرکت با رای قاطع سهامداران به تصویب رسید.
مدیر سیستمها، برنامهریزی و بودجه شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر معتقد است: توجه به تفکر سیستمی در این شرکت، تعالی و بهرهوری را به دنبال داشته است. شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر با بهرهگیری از تفکر سیستمی و پیادهسازی استانداردهای بینالمللی مدیریتی، توانسته است در مسیر تعالی سازمانی به دستاوردهای چشمگیری دست یابد.
بروز ناترازی ۳۰۰میلیون مترمکعبی گاز در دورههای پیک مصرف، چالشهای جدی را برای کشور به دنبال داشته است. ناترازیهایی که در حوزه انرژی شاهد آن هستیم، حاصل حداقل دو دهه حکمرانی اشتباه، اهمال و ترک فعل توسط دولتهای مختلف و همچنین نمایندگان ادوار متفاوت مجلس شورای اسلامی است. به بیان دیگر بسیاری از مسوولان و سیاستگذاران کشور در بروز چنین محدودیتهایی دخیل هستند. در همینحال دستگاههای نظارتی نیز موظف به بررسی عملکرد سیاستگذاران و حسابخواهی از مسوولان در حوزه تامین انرژی بودهاند، هرچند در این مسیر موفق عمل نکردهاند. در این سالها قوانین متعددی در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی مصوب شده با وجود این، قوانین موردبحث حتی به مرحله اجرا هم نرسیدهاند.
دنیای اقتصاد: در مراسمی که با حضور بیش از ۱۵۰۰ نفر از بانوان شاغل در شرکتهای منطقه معدنی و صنعتی گل گهر برگزار شد، مشاور اقتصادی رئیس جمهور طی سخنانی به خصوصیات برجسته بانوان ایرانی اشاره و تاکید کرد: چالش ها هیچ وقت زنان ایرانی را خسته نمی کند پس باید تلاش کنید که به جایگاه واقعی تان برسید و به این اصل باور داشته باشید.
دنیای اقتصاد: رییس انجمن حبوبات ایران در نامهای به سرپرست معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: در راستای تحقق اهداف اعضای این انجمن و به منظورحل برخی از مشکلات و موانع موجود در صنعت حبوبات کشور، نسبت به پیگیری و حلوفصل مسائل متعدد که از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و تاکنون به رغم پیگیریهای مستمر این انجمن هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است، توجه ویژهای مبذول کنید.
صنعت پتروشیمی ایران سالهاست که به نماد ظرفیتهای بزرگ و بهرهبرداری کوچک تبدیل شده است. این صنعت که یکی از ارکان حیاتی اقتصاد کشور است، با ارزآوری سالانه ۱۵ میلیارد دلار، نقش پررنگی در تامین نیازهای ارزی ایفا میکند. اما آنچه صنعت پتروشیمی ایران را به چالش کشیده، شکاف عمیق میان ظرفیتهای موجود و ارزشآفرینی واقعی آن است. آمارها نشان میدهد که از سال ۱۳۹۰ تاکنون، تولید محصولات پتروشیمی ایران از ۴۳ میلیون تن به ۷۲ میلیون تن در سال افزایش یافته است و به لحاظ حجم تولید جایگاه قابل قبولی در دنیا برای صنعت پتروشیمی ایران به دست آمده است به طوری که در برخی محصولات مثل متانول، اوره و آمونیاک جزو تولیدکنندگان و صادرکنندگان بزرگ دنیاست، اما ارزش فروش این محصولات همچنان ثابت مانده و تغییری در درآمد ارزی ایجاد نشده است. ۷۲ میلیون تن تولید در سال، اما تنها ۱۵ میلیارد دلار درآمد؛ عددی که بیشتر از یک واقعیت، یک زنگ خطر است.
واحد HSE فولاد سنگان در سال ۱۴۰۳ اقداماتی گسترده برای بهبود وضعیت ایمنی، سلامت جسمی و روانی کارکنان و ارتقای فرهنگ ایمنی در محل کار انجام داده و این اقدامات شامل خرید تجهیزات اورژانس، برگزاری مانورها و آموزشهای تخصصی، و ارزیابی ریسکهای ایمنی و بهداشتی و ... بوده است.
مواد اولیه موردنیاز بنگاهها و کارخانههای تولیدی شامل دو دسته مواد اولیه و تجهیزات ساخت و تولید است. به عنوان مثال کارخانهها مواد اولیهای از قبیل فولاد، آلومینیوم و... را به دو روش میتوانند خریداری کنند؛ کارخانههای بزرگ میتوانند این اقلام را از بورس و حتی با قیمت پایینتر از بازار، خریداری کنند که این میتواند به تولیدکننده بسیار کمک کند تا محصولی با قیمت پایینتر به بازار ارائه کند. اما بنگاههای کوچکتر به دلیل عدمبرخورداری از حمایت و نیز برخی مجوزها، نمیتوانند مواد اولیه موردنیاز را از بورس خریداری کنند و مجبورند از بازار آزاد تهیه کنند. به همین خاطر در روند فعلی سیاستگذاری بخش صنعت، این بنگاهها و واحدهای تولیدی کوچک هستند که از تور سیاستها خارج شده و به حاشیه میروند.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در تارنمای خویش در بخش «بانکها و نهادهای پولی مجاز» «موسسه اعتباری غیربانکی ملل» را ذیل سرفصل «موسسه اعتباری ایرانی غیربانکی و غیردولتی» معرفی کرده است. چنین موسساتی فضای فعالیت حرفهای محدودتری نسبت به بانکها دارند و مجوز ارائه تمامی محصولات یک بانک تمامعیار را ندارند. شایان ذکر است موسسه اعتباری غیربانکی ملل قریب به ۴۰سال با شهرت و هویتهای مختلف در فضای پولی و مالی کشور حضور دارد و قصد از نگارش نوشتار حاضر ممیزی شاخص «سود (زیان) ناخالص» موسسه ملل و تعیین موقعیتش نه در میان بانکهای کشور بلکه در کنار شبکه بانکی در بازه دوساله پایانی برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است. مولفه موصوف معیار مهم ارزیابی بازده کنشگران بازار پول تلقی میشود و حاصل تفریق «هزینه سود سپردهها» از «درآمد عملیاتی» بوده که هر چه درآمد عملیاتی فزونی و هزینه سود سپردهها کاسته شود معادله «سود (زیان) ناخالص» امکان افزایش پیدا میکند.
یکی از چالشهای واردات نهادههای دامی، نوسانات نرخ ارز و دسترسی محدود به ارز دولتی است که این مساله نهتنها هزینههای واردات را افزایش میدهد، بلکه برنامهریزیهای بلندمدت و مدیریت نقدینگی را دشوار میکند.
مدیرعامل شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه گفت: پروژه احداث کارخانه کلافسازی با ظرفیت تولید ۴۵۰هزار تن کلاف فولادی هم اکنون آماده افتتاح است و بهرغم چالشها و موانع متعدد از جمله تحریم، تامین مالی و انتقال تکنولوژی که در مسیر هفت ساله اجرای این پروژه با آنها مواجه بودیم، امروز بسیار مفتخریم که این موفقیت را با تکیه بر توان متخصصان داخلی و تلاش و کوشش بیوقفه کارشناسان و کارگران شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه رقم زدهایم.
شرکت فولاد خوزستان در ۹ ماه نخست ۱۴۰۳ با عملکردی مناسب توانسته جایگاه خود را بهعنوان یکی از بازیگران کلیدی صنعت فولاد کشور تثبیت کند و تامین نیازهای بازار داخلی توسط این شرکت در دشوارترین شرایط، ۸.۵درصد افزایش یافته است. این رشد ۸.۵ درصدی در تامین نیازهای بازار داخلی، بهرغم محدودیتهای بیسابقه برق و از دست رفتن ۷۵۰هزار تن از تولید این شرکت، به ثبت رسیده است.
مدیر زیرساخت سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) از بهرهبرداری ۲هزار و ۳۰۰ مگاوات برق معدن و صنایع معدنی در جهت توسعه زیرساختهای بخش معدن با راهبری این سازمان خبر داد.«منیژه غلامرضایی» در این باره گفت: بخش زیرساخت ایمیدرو دارای یکسری وظایف در زمینه برنامهریزی و تامین بلندمدت زیرساختهای مورد نیاز بخش معدن و صنایع معدنی در حوزه آب، برق، گاز و حملونقل است.
توسعه محور اقدامات راهبردی مدیران منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس است. در این باره رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه توسعه منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس باید با رویکرد رشد صادرات باشد؛ تصریح کرد: هر راهبردی که در تحقق این مهم اثرگذار است؛ باید در اولویت برنامههای این منطقه اقتصادی قرار گیرد.
رئیس اتحادیه مرغداران میهن از جراحی صنعت دام و طیور در دورههای قبل انتقاد کرد و گفت: «صنعت آماده جراحی مجدد نیست و ما خواهان برداشتن ارز ترجیحی به صورت تدریجی هستیم.» حمید کاشانی در برنامه «ایران فود» همچنین پیشبینی کرد که «بخشی از صنعت طیور در ۵ سال آینده به صورت کامل صنعتی شود و بخش دیگر در یک دوره طولانیتر از ساختار سنتی فاصله بگیرد.» مشروح گفتوگو با این فعال صنعت طیور را در ادامه میخوانید.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: بانک ملی ایران همواره به عنوان حامی تولید و صنعت کشور با تامین مالی و تخصیص اعتبار، گامهای حمایتی بسیار بلند و مهمی برای توسعه کشور برداشته است.
به سبب قیمتگذاری دستوریِ تقریبا هر چیزی در اقتصاد ایران، قیمت حاملهای انرژی نیز دستوری تعیین میشود و هر از گاهی سیاستگذاران و اقتصاددانان به یاد اصلاح قیمتها میافتند، به این امید که واقعی شدن قیمتها به تخصیص بهینه منابع و البته کاهش فشار بر بودجه دولت کمک کند. با این حال آنچه که حداقل نگارنده این یادداشت از اظهارنظرها و تحلیلهای سیاستگذاران و اقتصاددانان برداشت میکند، آن است که به حاملهای انرژی و قیمت آنها مشابه دیگر کالاها و خدمات نگاه میشود. یعنی یک رابطه معکوس بین قیمت انرژی و مصرف آن وجود دارد و اگر قیمت انرژی را افزایش دهیم، مصرف آن کاهش مییابد، صرفهجویی بیشتر میشود و در غایت امر، تخصیص بهینه منابع انرژی اتفاق میافتد و رفاه جامعه بیشتر میشود.
شرکت فولاد خوزستان با اختصاص ۵۰درصد از تولید خود به صادرات، به یکی از ارکان مهم تامین ارز غیرنفتی کشور تبدیل شده است. این سهم قابلتوجه، علاوه بر اثبات توان بالای رقابتی این شرکت در عرصه بینالمللی، نقش کلیدی مجموعه فولاد خوزستان را در تقویت منابع ارزی کشور به نمایش میگذارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت که به منظور بازدید از ظرفیتها و میزان پیشرفتهای صورت گرفته در منطقه ویژه اقتصادی لامرد حضور یافته بود پس از بازدید میدانی از زیرساختها و برخی سرمایهگذاریها در نشست تخصصی و جمعبندی این سفر گفت: «منطقه ویژه اقتصادی لامرد متناسب با برنامههای اقتصاد دریامحور باید گسترش بیشتری یابد.»
به عقیده مدیرعامل بانک سینا، هدف بازرسی و نظارت باید بهبود امور و تکامل سازمان باشد. مدیرعامل بانک سینا در همایش سالانه بازرسان این بانک، با اشاره به اهمیت حوزه بازرسی و نظارت در سازمانها و بانک گفت: هدف از بازرسی و نظارت در سازمان، اصلاح و تقویت نقاط قابل بهبود و اعتمادسازی بین کارکنان است.
فرآیند رسمی انبارگردانی در مجتمع اپال پارسیان سنگان که از ۲۱ آذرماه آغاز شده تا ۱ دیماه ادامه خواهد داشت. این اقدام با هدف کنترل دقیق موجودی انبارها، ارزیابی میزان ذخایر و بهینهسازی فرآیندهای انبارداری انجام میشود.
دنیای اقتصاد: در سالهای اخیر، کود و سم سهم قابل توجهی از سبد کالای کشاورزی را تشکیل میداد اما طی سال های اخیر واردات آن به شدت کاهش یافته است که این موصوع می تواند امنیت غذایی کشور را به مخاطره بیاندازد.