مدیر عامل شرکت سبلان خودرو اعلام کرد
واردات اولین محموله کامیون در طرح نوسازی ناوگان
سعید خادمی، مدیرعامل شرکت سبلان خودرو با اعلام این خبر به «دنیایاقتصاد» گفت: مجوز واردات هزار دستگاه کامیون کشنده را از وزارت مسکن، راه و شهرسازی در قالب این طرح اخذ کردهایم. این طرح جزو احکام دائمی بوده و مصوبه هیات وزیران را دارد. احکام دائمی همیشه میتواند ادامه داشته باشد، ولی زمانی که نیاز کشور در این زمینه برطرف شود، ثبت سفارش آن نیز از طرف وزارت صمت متوقف میشود.
وی درباره مشکلات این طرح گفت: اختلاف نظری بین بانک مرکزی و اداره استاندارد وجود داشت. موضوع این اختلاف این است که اداره استاندارد معتقد بود ابتدا باید کامیونها وارد شده و بعد از بررسی استانداردها و تایید آن، ثبت سفارش میشد. در حالی که بانک مرکزی این موضوع را به مثابه واردات خودروی قاچاق محسوب کرد و اعتقاد داشت که قبل از هر گونه ورود خودرویی به گمرکات کشور ثبت سفارش و تخصیص ارز آن باید انجام شود.
وی افزود: به تازگی این مشکل مرتفع شده و قرار است ابتدا خودروها ثبت سفارش شوند و بعد از ورود کامیونها به گمرک، استانداردهای آنها بررسی و بعد از تایید برای شمارهگذاری معرفی شوند. معتقدم کامیونهایی که وارد شده، مشکل استاندارد ندارند زیرا به دلیل اینکه آنها در اروپا تولید و استفاده میشدند، همگی استانداردهای اتحادیه اروپا را دارند.
مدیرعامل شرکت سبلانخودرو درباره مزایای این طرح گفت: مزیت عمده این است که خودروهای تجاری به شخصی قابل واگذاری بوده که خودروی فرسوده فعال داشته باشد. از دیگر مزیتهای این طرح این است که به کاهش آلودگی و کاهش مصرف سوخت کمک شایانی میکند.
وی افزود: کامیونهایی که وارد میشود عمدتا از کشورهای اروپایی بوده و به دلیل پیشرفته بودن خودروهای یاد شده و کم بودن عمر تولید آنها (کمتر از سه سال) به طور متوسط کمتر از ۲۷ تا ۳۰ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش مصرف سوخت دارند. در حالی که کامیونهای فرسوده بالای ۳۰ سال ساخت به ازای همین میزان پیمایش حدود ۷۰ تا ۸۰ لیتر مصرف سوخت دارند.
خادمی در خصوص فرسوده بودن کامیونهای کشور گفت: ناوگان حمل بار کشور به شدت فرسوده است که زیان بسیار زیادی را به کشور وارد کرده و در فرآیند حمل بار اختلال ایجاد میکند. این خودروهای فرسوده که طول عمری بین ۳۰ تا ۴۰ سال دارند، مصرف سوخت ۲ تا ۳ برابری نسبت به کامیونهای نو دارند و به علت قدیمی بودن موتور آنها، آلایندگی زیستمحیطی بالایی (استاندارد ECR۸۳-EURO ۰) دارند، در حالیکه کامیونهای وارداتی همگی دارای استاندارد EURO ۶ هستند.
وی افزود: با توجه به اینکه شرکتهای خودروسازی دچار تحریمهای ظالمانه هستند و امکان ورود قطعات CKD خودرو به کشور امکانپذیر نیست، کارخانههای ساخت کامیون به این دلیل امکان تولید بسیار کمی دارند، ولی واردات خودروی ساخته شده (CBU) مشمول تحریم نمیشود. در همین راستا با پیشنهاد مدبرانه و هوشمندانه وزیر راه و شهرسازی این امکان فراهم شده که برای کمک به توسعه و نوسازی ناوگان در قالب یک طرح به شرکتهای خودروساز و شرکتهای فعال در حوزه حملونقل اجازه واردات خودروهای CBU صادر شد که از این طریق نهتنها نیاز ناوگان حملونقل باری کشور تامین میشود، بلکه کمک شایانی به سیستم حملونقل جادهای کشور و کاهش چشمگیر مصرف سوخت و آلایندگی محیطزیست میکند.
خادمی در ادامه گفت: این موضوع برای شرکتهای خودروساز که دچار بحران تولید بودند، میتواند یک فعالیت اقتصادی باشد تا به واسطه آن بتوانند قسمتی از هزینههای خود را جبران و پرسنل خود را حفظ کنند، زیرا با ورود کامیونهای مذکور علاوه بر سود فروش، سرویسهای دورهای و گارانتی نیز با خودروسازان است. در همین راستا مجوز واردات هزار دستگاه کامیون را مشروط به خرید و واردات کامیونهایی با عمر زیر سه سال در قالب پارتهای ۵۰ تایی دادند. تا زمانی که نیاز کشور در این زمینه برطرف نشود، اجازه واردات ادامه خواهد داشت. این کامیونها برای مصرفکننده نیز قیمت مناسبی دارد و اقتصادی است و دیگر شامل افت قیمت نخواهند شد.
برنامهریزی برای تولید مینیبوس شهری با ۵۵ درصد داخلیسازی
مدیرعامل شرکت سبلان خودرو در خصوص برنامههای تولیدی این شرکت گفت: این شرکت تولیدکننده خودروهای تجاری است و برنامه تولید دو پروژه اتوبوس و مینیبوس شهری را داریم که هر دوی آنها از طریق وزارت کشور و وزارت راه و شهرسازی پیش برده میشود. در این راستا قرارداد با اتحادیه اتوبوسرانی کشور تقریبا آماده شده و تمام شرکتهای خودروسازی در این پروژه حضور دارند. آخرین خبر این است که تمامی قراردادهای شرکتهای خودروساز آماده و برای سازمان برنامه و بودجه ارسال شده و سازمان برنامه و بودجه باید آن را تایید کند و به محض تایید، تولید اتوبوس شهری را در داخل آغاز میکنیم.
وی درباره برنامهریزی برای تولید مینیبوسهای شهری گفت: در بخش مینیبوس شهری یک محصول جدید به نام «آرتا پلاس» داریم که استانداردهای ۸۵گانه را داشته و تمامی تستهای آن در حال انجام بوده و در حال اخذ مجوز از اداره استاندارد است.
وی گفت: ابتدا قرار بود خط تولید این مینیبوس را از یک شرکت چینی خریداری کنیم، ولی محدویتهای ناشی از تحریمها به توان فنی ما افزود و خط تولید آن را خودمان در کشور بومیسازی و ساخت داخل کردیم و آماده بهرهبرداری است. قرار است تولید این مینیبوس با ۴۰درصد داخلیسازی آغاز شود و امیدواریم در ادامه به ۵۵درصد داخلیسازی برسیم.