خاویر میلی ایران کجاست؟
میلی در گام اول تعداد وزارتخانهها را از ۱۹به ۹ کاهش داد. همراه با این کاهش، ۳۰هزار کارمند دولتی راهی خانههایشان شدند. اصطلاحی در آرژانتین برای کارمندان دولتی استفاده میشود به نام «نوکی» (Gnocchi) که خود این کلمه نوعی شیرینی است که مهاجران ایتالیاییتبار به آرژانتین آوردند. کارمندان دولت چون حقوق دریافت میکنند، اما کار آنچنانی برای مردم نمیکنند در واقع صاحب پستی شدند که چون «نوکی» خوشمزه است! میلی، نوکیها را جمع کرد. در پی این تحول میلی توانست کسری بودجه شدید دولت را به مازاد تبدیل کند؛ امری کمسابقه در تاریخ آرژانتین.
آخرین آمار عملیاتی بودجه نشان میدهد با وجود تورم ۱۶۶درصدی نقطه به نقطه، هزینه دولت ۱۱۴درصد رشد داشته، یعنی به شکل واقعی کاهش داشته و درآمد دولت نیز ۲۵۶درصد رشد داشته است. این اقدامات باعث شد تورم ۲۹۲درصدی آوریل در آخرین آمار به ۱۶۶درصد برسد. پس از ثبات بودجهای دولت، میلی به سمت باز کردن فضای کسبوکار از طریق اره کردن مقررات و مجوزهای دولتی و همچنین برداشتن موانع تعرفهای و غیرتعرفهای تجارت رفته است. یکی از بزرگترین اقدامات وی آن است که اگر فرد و شرکتی درخواستی برای صدور مجوز داشته باشد و در مهلت مقرر دولت پاسخی ندهد، سکوت دولت به معنای رضایت وی است و درخواستکننده میتواند کار خود را انجام دهد.
هرچند مشکلات بسیاری اقتصاد فقرزده آرژانتین دارد و گروههایی که منافع آنها از طریق موانع، مقررات و رانتهای دولتی تضمین می شود در پی سرنگونی میلی هستند و همچنین خود سرعت عملکرد دولت میلی هم تبعاتی در پی داشته، آنچنان که قدرت پزو به شکل واقعی چنان رشد داشته است که بخش صادرات و تولید آرژانتین از آن ضربه خورده، اما نکته آنجاست که استراتژی مشخص از سوی میلی و توانایی وی در اعمال سیاستهایش باعث شده است زمین بازی اقتصاد در آرژانتین به کل با پیش از حضور وی تغییر کند.
این سوی دنیا اما، مایی هستیم که شباهتهای بسیاری با آرژانتینیها داریم. کسری بودجه حداقل ۸۵۰همتی امسال که ۳۰درصد بودجه عمومی را شامل میشود، گسترش حداقل دو دهکی فقر در سالهای اخیر، بوروکراسی عریض و طویل با نیروی کار مازاد دستگاههای دولتی، فرآیند صعبالعبور در راه تجارت و موانع بیشمار اداری برای معامله ارز، مداخلات قیمتی در تمامی بازارها، پیچیدگیهای اخذ مجوز کسبوکار و مالیاتدهی و بیمه، ناترازیهای مختلف از انرژی گرفته تا بانکی و... همچنین به این لیست بلند بالا اضافه کنید تحریمهای اقتصادی و منفک شدن از زنجیره ارزش جهانی را. چگونه میتوان از شر این بیماریهای ساختاری خلاص شد؟ دستگاههای اقتصادی دهههاست به دنبال پیدا کردن راهحل هستند، اما نه تنها به این فرآیند کمکی نکردهاند، بلکه به بدتر شدن شرایط هم دامن زدهاند.
ما برای بهینه کردن انرژی، مدیریت ارز، مالیاتستانی و بهینه کردن یارانهها و... فقط به اضافه کردن پرسنل دولت و ایجاد بار مالی بیشتر برای دولت دامن زدهایم.
عزمی باید پیدا شود که واقعا اره به دست گیرد و وزارتخانهها و نهادها و ارگانهایی را که از دولت بودجه میگیرند، مانند آرژانتین قلعوقمع کند. عزمی که بتواند حداقل ۳۰درصد هزینه دولت را کاهش دهد؛ که بتواند روزگاری رویایی را برای ما رقم زند و بودجه دولت مازاد بیاورد. عزمی که بتواند دیوار تعرفهها را از بین ببرد، واردات کالاها مانند خودرو را آزاد کند؛ که بتواند فرآیند بیثمر و رانتخیز پیمانسپاری ارزی را بردارد و حق مالکیت و آزادی را به فعالان اقتصادی بازگرداند. عزمی باید پیدا شود که راه تنفس اقتصاد ایران را باز کند؛ که بتواند ایران را به جرگه اقتصاد جهانی بازگرداند؛ که بتواند حسرت عقبماندگی شمال و جنوب خلیجفارس را رفع کند؛ راهحل را بدون ترس روی میز بگذارد و برای اجرایش دست بهکار شود و از ریسکها و خطراتش نهراسد. عزمی باید پیدا شود! خاویر میلی ایران کجاست؟
* سردبیر روزنامه دنیای اقتصاد
سردبیر روزنامه دنیای اقتصاد
پویا جبل عاملی، مترجم و اقتصاددانی که مدرک دکتری خود را از دانشگاه لستر انگلیس گرفته است. او کتابهای اقتصادی مهمی را به زبان فارسی برگردانده است. از بهترین ترجمههای پویا جبل عاملی میتوان به «اقتصاد کلان مدرن»، «چرا کشورها شکست میخورند» و «جاده باریک آزادی» اشاره کرد.