روحانی:ترامپ تحریمها را بردارد،ساعت بعد ملاقات میکنم/ما در مساله تحریم نه آغازگریم،نه لجبازیم/بزرگترین کلاهی که بر سر ترامپ رفت،درباره برجام بود
حجتالاسلام حسن روحانی صبح امروز(چهارشنبه) در بیست و ششمین همایش ملی بیمه و توسعه اظهار با تبریک روز بیمه داشت: امیداورم این روز که روز تجلیل از صنعت بیمه است، روحیه جدیدی برای همه دست اندرکاران، به منظور خدمت بیشتر به مردم عزیز کشورمان باشد.
وی افزود: ظاهر صنعت بیمه بیشتر در قالب اقتصادی و جز بازارهای مالی گنجانده شود و در کنار بازار سرمایه و بازار پول تعریف می شود اما واقعیت امر این است که ماهیت بیمه ماهیت امنیت بخشی به جامعه است؛ یعنی باید ذیل تامین اجتماعی تعریف شود. همان که در دنیا هم به عنوان Social Security است.
اهم اظهارات وی را در ادامه به نقل از خبرگزاری مهر و ایلنا بخوانید؛
* بیمه می خواهد به مردم جامعه اعم از تولیدگر، کشاورز، صنعت گر، کارآفرین، کسی که دارای کارگاه و فروشگاه است، مردم عادیای که زندگی روزمره دارند اطمینان بدهد که برای روز سختی، در روز خسارت و در روز مشکلات شما تنها نیستید و یار و یاوری به نام صنعت بیمه دارید؛ شرکت بیمه در کنار شما هست و شما را یاری می کند.
* میخواهم از این جمله استفاده کنم که کار بیمه و عملکرد این صنعت و شرکت های مربوطه باید به گونه ای باشد که مردم احساس آرامش کنند. خدای نکرده اگر من تصادفی کردم و حادثه ای پیش آمد در یک زمان کوتاهی مشکل من حل می شود.
* اینکه الان شاید وضع خیلی بهتر باشد اما با قبل از انقلاب در تصادفی که طرف مقابل هم مقصر بود طوری روند کار طول می کشید که تا رفتیم به پول بیمه برسیم، وسط راهش پیشمان می شدیم. سرعت عمل و از بین بردن بوروکراسی و کارشناسی و تعیین خسارات و پرداخت خسارت اصل تامین است.
* { با اشاره به مذاکره تلفنی خود با رئیسجمهور پیشین آمریکا}: سال ۹۲ زمانی که در نیویورک بودم با رییس جمهوری آمریکا درباره مذاکرات گفت و گوی تلفنی انجام دادم.
*مشاورین و همراهان من در سفر نیویورک مرا قانع کردند که برای پیشرفت در مذاکرات، جواب تلفن رئیس جمهوری آمریکا را بدهم. انجام این کار مورد تردید من بود، اما همه مشاورین من به اتفاق این نظر را دادند و پذیرفتم. در نتیجه در آخرین لحظاتی که در حال ترک نیویورک بودم، رئیس جمهوری آمریکا به من زنگ زد و من جواب او را دادم.
*این صحبت کوتاه یک ربع تا بیست دقیقه ای، یک لوکوموتیو بسیار قوی برای حرکت قطار مذاکره بود و ما چارچوب را با وی مطرح کردیم و او در این گفت و گوی تلفنی سه موضوع را مطرح کرد که به او گفتم که راجع به سه موضوع آمادگی برای مذاکره نداریم اما اگر موضوع اول که هسته ای است، انجام شد و شما آن را درست اجرا کردید، موضوع دوم و سپس موضوع سوم در دستور کار مذاکره قرار خواهد گرفت.
* این حرکت باعث شد در کمتر از ۱۰۰ روز به توافق موقت ژنو رسیدیم و تحریمها بطور موقت برداشته شد و از جمله پولهایی که در بانک ها بلوکه شده بود ماهانه ۷۰۰ میلیون دلار در اختیار ایران قرار میگرفت و از جمله ایران حق غنیسازی دارد و این مهمترین دستاورد در آن مذاکرات بود.
*هیچ کس باور نمیکرد که در مذاکرات میتوانیم از ۶ قدرت بزرگ دنیا این نکته را بگیریم که ایران حق غنی سازی دارد بر خلاف آنچه در قطعنامه ها آمده بود.
* در مرحله بعدی مذاکرات نیز هدفی داشتیم که بسیاری میگفتند شدنی نیست و ما میگفتیم در پایان مذاکرات تمامی قطعنامههای فصل هفتمی باید حذف شود که هیچ متخصص حقوق بینالمللی باور نمیکرد که ۶ قطعنامهای که البته ما یک ساعت آن را اجرا نکردیم توسط همان شورای امنیت یکجا لغو شود و این کار شد. بعد ۵ روز از پایان مذاکرات با قطعنامه ۲۲۳۱ آن قطعنامه ها لغو شد.
* { خطاب به فعالان حوزه بیمه}: بعد آن شما دیدید کارتان راحت شد؛ صنعت بیمه تسهیل پیدا کرد؛ تولید حرکت کرد و قراردادها امضا شد. فقط یک کشور در آن زمان ۵۰ هزار میلیارد دلار به ما اعتبار داد و به قول یکی از رهبران آسیایی میگفت ما داشتیم با چشم حسادت به ایران نگاه میکردیم که هم سرمایهها به سمت ایران سرازیر شده است. در این شرایط ما لازم بود این قرار داد را حفظ کنیم.
* اینجا جایش نیست برخی مسائل را مطرح کنم و در آینده خواهم گفت با چه فشارهایی برجام را نگه داشتیم و من نگذاشتم ایران ناقض این قطعنامه باشد و گفتیم اگر روزی قرار است این توافق نقض شود، ما ناقض نباشیم چرا که ما مسلمان هستیم و به عهد خود وفادار خواهیم ماند. دولت خیلی سختیها تحمل کرد تا زمانی که دولت آمریکا عوض شد و فرد جدیدی آمد.
* ما در سال ۱۳۹۳ میتوانستیم به توافق نهایی برسیم اما تا ۹۴ به تاخیر افتاد و دلیل آن فشار صهیونیستها و عربستان بود؛ وزیر خارجه عربستان و نخستوزیر رژیم صهیونیستی به وین رفتند تا تاخیر بیندازند. آنجا به آمریکا قول دادند تا جایی قیمت نفت را پایین بیاورند که ایران به هرچیزی تن دهد و قیمت نفت را از ۱۱۲ دلار به ۸۰ دلار، ۷۰ دلار و تا زیر ۳۰ دلار رساندند و گفتند ایران دیگر نمیتواند کشورش را اداره کند. ما ایستادگی کردیم و تا اواخر سال ۹۳ و اوایل ۹۴ توانستیم کشور را حفظ کنیم و تورم را پایین بیاوریم و در ۹۴ تورم را تک رقمی کردیم و شرایط ما آرامش پیدا کرد؛ آن زمان متوجه شدند حرف عربستان و رژیم صهیونیستی درست نیست و در سال ۹۴ توافق را امضا کردند.
* همین دو کشور بعد روی کاخ سفید تاثیر گذاشتند که اگر از برجام خارج شوی و تحریم بگذاری این کشور تا چند ماه بیشتر دوام نمیآورد.
* { مجددا خطاب به فعالان حوزه بیمه}: باید بگویم که شما صاحبان کاهش خسارت و ریسک در زندگی مردم هستید و این وظیفه در سطح دیگر در اختیار ما است. ما شرایط مردم را برای تعالی آماده میکنیم والا اینکه بگوییم مذاکره نمیکنیم خیلی راحت است.
* وقتی کسی گفت مذاکره میکنم تازه اول گرفتاری است. خب از اول میگفتید مذاکره نمیکنیم و تحریمها هم ادامه داشته باشد درآن صورت هم منطقه و هم شما و هم ما ضرر میکردیم. ما دولتی نبودیم که از زیر بار یک مسئولیت سخت فرار کنیم.
* من میدانستم که اگر جواب تلفن رئیسجمهور آمریکا را بدهم عدهای در فرودگاه لنگه کفش پرتاب میکنند اما این برای من اهمیت نداشت و برایم مهم این بود که وجدانم راحت باشد. افراطیون سر ترامپ را کلاه گذاشتند. بزرگترین کلاهی که بر سر ترامپ رفت درباره برجام بود به او گفتند اگر از برجام خارج شوی نظام ایران سقوط میکند. به او گفتند در آن صورت این تو هستی که میگویی بعد از ۴۱ سال این نظام را ساقط کردم. میخواست ادایی شبیه ریگان در آورد در شوروی سابق.
* ترامپ نمیدانست فرهنگ و جامعه و جوانان و مسئولان ایران برای استقلال و عزت و کشورشان تا پای جان میایستند. آنها نقض پیمان کردند و در ذهن ما بماند که ایران با شش قدرت جهانی قراردادی را امضا کرد که آنها زیر پا گذاشتند و ما زیر پا نگذاشتیم. ما هنوز داریم به آن تعهدات عمل میکنیم و اگر کاهش تعهد دادیم در چارچوب همین تعهد کاهش دادیم.
* حالا میگویند بیایید حل کنید بیشتر هم نیویورکیها. وقتی در نیویورک بودم وقت نکردم از هتل خارج شوم. روسای کشورها پشت درب اتاق من بودند و همه پیامها این بود که شما با ترامپ ملاقات کنید تا مشکلتان حل شود. اینها یک چیز در نیویورک در ذهن سران جا انداخته بودند که همه چیز درست میشود و اشکال با ایران است. این را نه یک نفر از سران بلکه تمام رهبران جهان میخواستند با ترامپ ملاقات کنیم تا کل مشکلات حل شود. ولی ما میخواستیم که این توطئه را بشکنیم اینطور نیست که ما حاضر به مذاکره نیستیم.
* تحریمها را رئیسجمهور آمریکا بردارد ساعت بعد من ملاقات میکنم. در آن صورت ۵+۱ همه در نیویورک جمع میشویم و بحث میکنیم. ما این حربه را از دست آمریکا گرفتیم. اما آمریکاییها میگفتند اول ملاقات کنیم و بعد تحریمها را حذف کنیم اما ما حاضر نیستیم کلاه سرمان رود و نمیخواهیم سر کسی کلاه بگذاریم بلکه میخواهیم آنچه حق است انجام شود. الان هم این بحثها ادامه دارد بعضی کشورها واسطه هستند و به ملت ایران میگویم آمریکا هروقت حاضر شد که تحریمها را بردارد سران ۵+۱ میتوانند مذاکره کنند.
* شما ذهنتان روشن باشد که ما در مساله تحریم نه آغازگریم و نه لجبازیم. در ذهن جوانها است که لج بازی میکنید. خیر ما این بهانه را از آنها گرفتیم. تحریمها را کنار بگذارند مشکلی برای مذاکره نداریم اما در شرایطی که حق ما تامین نشود همه باید دست به دست هم دهند. صنعت بیمه در کنار بانکها و کارآفرینان و دانشگاهها همه باید متحد باشیم.
* امروز ۱۶ آذر ما این است که بگویید و اعلام کنید راه برای ایستادگی در برابر تحریمهای تروریستی اقتصادی آمریکا چیست. برای همه دانشجوها و اساتید باید یک شعار وجود داشته باشد شعار علیه ترور و تروریسم اقتصادی و آمادگی برای مقابله با تحریمها که این باری برای دوش ماست.
* تحریمها ریسک آفرین است و شرایط مقداری غیر عادی و غیر طبیعی است و شرایط غیر طبیعی را شما باید وارد شوید. از طرف دیگر باید با همکاری شرکتهای بیمهای کشورهای دیگر پوشش دهیم، برای رقمهای بالا مثلا در نفتکشها.
* در این تحریم در کنار بانک، بیمه هم در تحریم قرار میگیرد. فروش نفت، فروش سایر اجناس صادراتی ما هم در تحریم قرار میگیرد. اینکه بیمه در تحریم قرار میگیرد دال بر اهمیت بیمه است چون بدون بیمه گاهی ریسک بالاست که هر صنعتگری تا حدی ریسک را تحمل میکند. یا باید اتکا به جایی کند که بتواند ریسک را جبران کند. ما در شرایط تحریم هستیم و این تقصیر ما نیست و این تحریمها ناشی از تحریک صهیونیسم ها و سعودیها و کاخ سفید است. راهی جز مقاومت در برابر تحریمکنندگان نداریم و در عین حال ما روزنه مذاکره را هم نبستهایم.
* نکته دوم نکته شرایط اقلیمی است؛ ایران کشوری با شرایط اقلیمی خاص است و گریزی از آن نیست. کشور ما روی خط زلزله است و البته برخی کشورها شدیدتر از ما و برخی کمتر از ما هستند. شما در ژاپن که هستید میبینید که روزی سه بار زلزله میآید و همه ساختمانها میلرزد؛ گاهی یکماه آرام است و گاهی دوروز پشت سر هم زلزله میآید و البته معمولا ساختمانها مقاوم است و مردم آرامش دارند. مقاومسازی ساختمان، ریسک را گرفته است اما در یک روستایی که با خشت و گل ساخته شده با ۵ ریشتر هم احساس ریسک میکنید.
* همین اخیرا که به روستاهای میانه و سراب رفتم و دیدم هر خانهای که مرمت شده بود سالم بود اما خانههایی که بازسازی نشده بود خسارت دیدند. در اینجا این نکته را عرض میکنم که از شما کمک بیشتری میخواهیم و از مردم هم میخواهیم زندگی خود را بیشتر با بیمه نزدیک کنند. همه باید تلاش کنیم این فرهنگ را بگسترانیم. این ضریب که شما میگویید کم شده باید با فرهنگسازی عملی شود. من اگر روزی به بیمه مراجعه کردم و شما در عرض یک روز گفتید آدرس شما کجاست و خسارت را رفتید و دیدید و ۲۴ ساعت بعد پول را واریز کردید این فرهنگ بیمه است.
* خوشبختانه از ۳۲ شرکت بیمه ما ۳۱شرکت غیر دولتی است. آمار و ارقام نشان میدهد درآمد و مخارج شما بحمدالله خوب است و ضرر نمیکنید و هرچه فرهنگ بیمه افزایش پیدا کند و کار شما رونق پیدا کند تولید ما هم توسعه پیدا میکند؛ پس از یک طرف امنیت مردم را تامین کردید و از یک طرف رشد تولید ایجاد کردید.
* در این زمینه دولت دوازدهم با دو حادثه سختی مواجه شد؛ در آغاز دولت با زلزله کرمانشاه مواجه شدیم و خسارتهای زیادی به ما زد. ۱۰۷ هزار و ۷۱۰ واحد مسکونی ما خسارت دید یا کامل تخریب شد یا بخشی تخریب شد. تمام آنهایی که مرمتی بود و آنهایی که بازسازی نیاز داشت عمدتا ظرف یکسال انجام شد که کار عظیمی است. در این حادثه زلزله ۱۰۷ هزار واحد دچار آسیب شد و ما جبران کردیم؛ یا بیمه جبران کرد یا ما جبران کردیم و انجام شد. در سال ۹۷ مشغول زلزله بودیم تا تمام شد؛ در فروردین ۹۸ سیل در ۲۵ استان سراغ ما آمد که آن هم بیسابقه بود. ما ساعتی با ۲۵ استاندار در تماس بودیم و برخی مواقع شرایط بحرانی داشتیم. در این حادثه سیل، ۱۴۷ هزار واحد مسکونی دچار آسیب شدند و تقریبا مرمتها انجام شده و احداثیها هم آغاز شده و میخواهیم تا پایان سال تمام شود.
* دستگاههای تبلیغاتی ما آن روزی که سیل میآید و زلزله میآید همه پای کار هستند و هرگاه آرامشی ایجاد میشود تنها ما و مردم میمانیم. شما ببینید در آمریکا سیل و زلزله میآید آیا در یک سال زندگی مردم به روال عادی برمیگردد؟ ما جزو کشورهای کارآمد در این زمینه هستیم. در این حوزه شرکت های بیمه باید به میدان بیاید. اگر خانهها، مغازهها و ادارات بیمه باشند خیلی مشکلات حل میشود. البته در حادثه سیل، رئیس بیمه مرکزی در کنار من بود و آن گزارشی که میداد امیدوار کننده بود. خانه هایی که بیمه بودند هرچند مدت بیمه آن کم بوده اما بیمهایها پیشتاز بودند و پول را پرداخت میکردند. این را باید تبلیغ و تبیین کنیم که مردم حق بیمه پرداخت کنند که رقم کمی است. من خواهش میکنم شرکتهای بیمه در این زمینه فعال شوند. تمام شما عزیزان و تمام شرکتها در استانهای مختلف فعال شوید و مردم را تشویق کنید.
* کشاورزی و دامپروری و بازار وقتی بیمه باشند راحت هستند. فرهنگ بیمه به کمک مردم میآید مخصوصا بیمه زندگی و بیمه عمر. قانون اساسی به ما میگوید کاری کنید که همه مردم تحت پوشش بیمه قرار گیرند. دولت یازدهم کار بزرگی که کرد و همه به من میگفتند به دنبال آن نرو که آن بیمه سلامت همگانی بود. دهها تن از روسای کشورها از من درباره چگونگی اجرای بیمه همگانی سلامت را پرسیدند.
* ما الان در ایام بودجه هستیم، آخرین روزهای بودجه را سپری میکینم که باید نهایی کنیم. علیرغم همه مشکلات بودجه را مقداری با برخی صرفه جوییها و با افزایش حقوق کارمندان بالا نهایی میکنیم. در بودجه عمرانی هم حرکت میکنیم. از اول دولت یازدهم تا الان بودجه عمرانی را حداقل شش برابر کردیم. سال ۹۲ میزان بودجه عمرانی ما ۱۱ هزار میلیارد و سال آینده ما ۶۶ هزار میلیارد بودجه عمرانی را تامین کردیم.
* ما در زمینه توسعه هم کار میکنیم. اما اگر تحریم و جنایت ارتجاع نبود شرایط متفاوت بود. این نکتهای است که اقتصاددانهای ما باید برای مردم توضیح دهند که چرا قیمتها بالا میرود. اگر قیمتها چند برابر شد و حقوق شما ثابت بود زندگی خیلی مشکل است و به همین دلیل ما آمدیم برای ۱۸ میلیون خانواده یک کمک معیشتی در ماههای باقی مانده امسال در نظر گرفتیم و تا پایان دولت دوازدهم به مردم پرداخت میکنیم.
* بعضی دوستان به من میگویند برای چه این کار را کردید؟ برادران عزیز و خواهران گرامی ما باید به فکر آینده کشور و چهار سال بعد و سه سال بعد هم باشیم. این مروت نیست که من بگویم پس چون تا سال ۱۴۰۰ رئیس جمهورم سال ۱۴۰۱ به من مربوط نیست.
* این همه تلاش ما برای راهآهن چابهار تا پایان این دولت ادامه دارد، ممکن است ما نتوانیم وصل کنیم اما این کار بزرگی است و سالهای بعد انجام میشود. راهآهن رشت به آستارا کار بسیار بزرگی است و این کار بزرگی است که باید انجام دهیم. شما نمیدانید این راهآهنها چه تحول بزرگی را در حمل و نقل ایجاد میکند و از یک کشور ۶ میلیون بار جابهجا خواهد شد.
* اینجا باز بیمه سر کار میآید و قطار و بار و کشتی را بیمه میکند. ما باید حرکتی بزرگ انجام دهیم. من از وزیر نفت میخواهم به طور منظم به مردم گزارش دهد که در ماههای بعد از سهمیهبندی بنزین چقدر صرفه جویی شده و خود اتکایی ما چقدر بیشتر شده است. روزی که آمدیم تولید بنزین ما ۵۲ میلیون لیتر بوده است و امروز تولید بنزین ما ۱۰۷ میلیون لیتر است. وزارت نفت ما کار بزرگی انجام داده است. ما گفتیم مصرف بنزین باید محدود شود که ما به فکر آینده بودیم و از طرف دیگر این ۶۰ میلیون نفری که در فشار بیشتر هستند گفتیم هرچه درآمد از این بخش است در خدمتشان باشد.
* سازمان برنامه و وزیر رفاه بگویند که چقدر درآمد ما بوده و چقدر به مردم دادهایم. دیروز هم در دولت تصویب کردیم که تمام وسایل نقلیه که بنزین سوز است و وسایل نقلیه عمومی همه با پول دولت دوگانهسوز شود. یک میلیون و ۴۰۰ هزار خودرو مشمول این طرح میشود. این طرحی که اعلام کردیم نزدیک ۷ هزار میلیارد تومان بودجه میخواهد. باز هم مشابه این هم اجرا میکنیم برای اینکه مردم بتوانند زندگیشان را بهتر بگذارند.
* در حوادث هفته گذشته ما دچار یک مسالهای شدیم که از نظر من در سال ۹۸ قابل پیشبینی بود و به دوستان گفته بودم. عدهای از کسانی که دستگیر شدند بیگناهند و عدهایشان تخلفی کردند و جرمی نیست مثل کسانی که لاستیکی آتش زده اند، ما نباید سختگیری کنیم. جوانی بوده که شعاری داده و داد زده حالا دیگر زده. کسی است که با سلاح سرد و گرم آمده و فروشگاه را تاراج کرده اینها فرق دارد و بایدتفکیک شود. قوه قضائیه باید تلاش بیشتری کند و با آنهایی که مجرم هستند برخورد کند آن هم در حد قانون برخورد کند. آنهایی که جرم کوچک و تخلفی داشتند با رافت اسلامی میتوان با آنها برخورد کرد.
* آنهایی که سازمان یافته آمدهاند و در اعترافاتشان در آینده میبینید بیش از دو سال برنامه ریزی کرده بودند. امسال هم بیشتر به فکر ایام اواخر دی و بهمن و آن ایام انتخابات بودند اما اربابهایشان از خارج گفتند الان وقتش است و با اینها باید برخورد شود. عددشان هرچه هست قوه قضائیه باید رسیدگی کند اما کسانی که جرم و گناهی نداشتهاند باید با رحمت با آنها برخورد شود. من دیروز وزیر کشور را خواستم و گزارش مفصلی به من داد و از آغاز تا پایان مساله گزارشی به صورت کتبی و شفاهی ارائه داد.
* یک هیئت سه نفره در دولت قرار است این مسائل را بررسی کنند. کسی شاید کشته شده و مقصر نیست و کسی در حکم شهید است. گلولهها هم مشخص است که با چه سلاحی بوده است. آنهایی که بیگناه از دست رفتند باید به آنها رسیدگی شود. همه یکسان نیستند.
* من هیاتی سه نفره شامل معاون حقوقی، وزیر دادگستری و وزیر کشور را موظف کردهام تا ببینند که اگر کسی کشته شده و مقصر نیست؛ عابر بوده، رفته از مغازه خود دفاع کند که در حکم شهید است، یک نفر از آنهایی که تیراندازی میکرده و پزشکی قانونی تعیین میکند نوع گلوله چیست، را مشخص کنند. آنهایی که بیگناه از دست رفتند باید به آنها رسیدگی شود. اگر در محل ما یک نفر کشته شده نکوییم آشوبگر بوده، شاید بیتقصیر بوده یا شعار ساده داده یا مواجه شده با آنهایی که کودکان مدرسه را آزار میدادند. اینها مختلف است و من از این هیات سه نفره میخواهم هرچه سریعتر گزارش تهیه کنند؛ شما فعالین حوزه بیمه هم در بخش بیمه اگر میتوانید کمک کنید و در اسرع وقت این کار را انجام دهید. مردم ما در این حوادث بزرگواری و عزت خود را نشان دادند و همه باید تلاش کنیم که به این ملت خدمت کنیم
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.