تلاطمات اقتصادی و افزایش افسار گسیخته قیمت‌ها در طول یکسال گذشته، در بازار خودرو بصورت بسیار پررنگی بروز پیدا کرده است.

به واقع کمبود عرضه خودرو، انتظار فراتر از قاعده برای تحویل خودروهای ثبت نام شده و البته کاهش قدرت خرید مردم، مزید بر علت شده است تا بسیاری از مردم عطای خرید خودروی صفر کیلومتر را به لقایش ببخشند و گرایش آن‌ها به خرید خودروهای کارکرده بیش از پیش افزایش یابد.

البته در این میان، کم نیستند افراد و گروه‌هایی که معتقدند، خرید خودروی دست دوم منطقی‌تر از خودروی صفر کیلومتر است.

نظریه‌ای که پیش‌تر از نوسانات قیمت‌ها در بازار خودرو، طرفداران پر و پا قرصی برای خود داشته و دارد.

عبدالکریم نصرتی، یکی از فعالان بازار خودرو و نمایشگاه داران فعال در تشریح محاسن و مزایای خرید خودروی دست دوم، اظهار کرد: فارغ از موضوع افزایش شدید قیمت‌ها که اصلی‌ترین مولفه در سوق پیدا کردن بخش قابل توجهی از مردم به سمت خودروهای دست دوم محسوب می‌شود برخی از مولفه‌های دیگر نیز باعث شده است تا همواره بازار خودروهای دست دوم با متقاضیان خاص به خود همراه شود.

وی افزود: یکی از دلایل مطروحه مشتریان خودروهای این چنینی معطوف بر این امر می‌شود که اُفت قیمتی خودروهای دست دوم به نسبت خودروهای صفر کیلومتر به مراتب کمتر و محدودتر است.

نصرتی می‌گوید: به عنوان مثال، یک خودروی مدل ۹۷، با افزایش سنوات و ورود به سال جدید، با کاهش قیمتی همراه می‌شود، اما در ارتباط با خودروهای دست دوم این کاهش قیمت انجام پذیرفته و بار آن بر دوش خریدار جدید نخواهد بود و به تبع در چنین شرایطی، متقاضی با خسارت و ضرر و زیان کمتری مواجه خواهد شد.

این فعال در بازار خودرو در ادامه بیان کرد: از دیگر سو، بعضا شاهد  بروز نارسایی‌هایی در خودروهای صفر کیلومتر هستیم که البته اصل و نفس این عارضه، خود، موضوعی قابل تامل و قابل نقد است که می‌باید برای آن چاره اندیشی شود.

وی افزود: به تبع در خودروهای کارکرده، نواقص احتمالی این چنینی مرتفع شده و متقاضی یا مالک جدید مجبور نخواهد بود هزینه مضاعفی را برای رفع ایراد موجود در خودرو مصروف کند که البته این حُسن زمانی معنا پیدا خواهد کرد که خودروی کارکرده، اتومبیلی سالم و بدون نقص باشد در غیر اینصورت نمی‌توان از مولفه مذکور به عنوان مزیتی برای خرید خودروی کارکرده یاد  کرد.

 

مخالفان خرید خودروی کارکرده چه می‌گویند؟

در این میان، برخی نیز معتقدند در صورت وجود بضاعت مالی کافی، خرید خودروی صفر کیلومتر مقرون به صرفه‌تر خواهد بود، زیرا پس از خریداری آن، مالک با خیالی آسوده ۴ تا ۵ سال و حتی بیشتر، از اتومبیل مذکور استفاده خواهد کرد.

مصطفی خزائی، یکی از مکانیک‌های خودرو در غرب استان تهران (به عنوان یکی از مدافعان خرید خودروی صفر کیلومتر) اظهار کرد: اگرچه بعضا در اتومبیل‌های نو نیز نواقصی وجود دارد که البته این موضوع جای تاسف دارد، اما در اکثر قریب به اتفاق مواقع، اتومبیل‌های این چنینی فاقد نارسایی خاصی هستند و در صورت بروز مشکل، نیز با اندک هزینه ای، عارضه موجود قابل رفع خواهد بود.

وی افزود: در چنین شرایطی، مالک خودرو، در طول سالیانی که از اتومبیل استفاده می‌کند، جز قطعات منفصله مصرفی همچون لنت ترمز، تسمه تایم و برخی از احتیاجات خودرو همچون روغن، بنزین، شمع و... متحمل هزینه خاصی نخواهد شد.

این مکانیک و کارشناس فنی اتومبیل در ادامه بیان کرد: البته نحوه استفاده از خودرو نیز در حصول این امر بسیار موثر است و در صورت استفاده ناصحیح از اتومبیل، یک خودروی صفر کیلومتر نیز در بازه زمانی کوتاه مدتی دچار نواقص ریز و درشت خواهد شد.

خزائی تصریح کرد: برخورداری خودروی صفر کیلومتر از گارانتی از دیگر محاسنی محسوب می‌شود که مالک می‌تواند از این مزیت برای رفع ایرادات ثانوی ایجاد شده در خودرو استفاده کند و هزینه چندانی را نیز متحمل نشود که البته در این خصوص بسیاری از مدافعان خرید خودروهای کارکرده معتقدند، خدمات پس از فروش نمایندگی‌ها در قالب گارانتی آنچنان که باید مطلوب نیست و در بسیاری از موارد، مراکز ذی ربط با بهانه جویی از ارائه خدمات بدون هزینه، استنکاف می‌ کنند.

 

گرانی خودرو، حق انتخاب خریداران را بسیار محدود ساخته است

شهرام عطائی، یکی دیگر از فعالان بازار خودرو در تشریح وضعیت بازار خودرو و افزایش ضریب تمایل و رغبت عمومی بسیاری از اقشار جامعه برای خرید اتومبیل‌های کارکرده، بیان کرد: نمی توان این واقعیت را نادیده انگاشت که قدرت خرید مردم به میزان قابل توجهی کاهش یافته و طبیعتا در چنین شرایطی، عرصه برای نظریه پردازی‌های این چنینی که خودروی صفر کیلومتر بهتر است یا خودروی کارکرده سالم، تنگ و محدود خواهد شد.

وی افزود: به واقع در چنین شرایطی، متقاضی چه بخواهد و چه نخواهد به دلیل بنیه ضعیف اقتصادی خویش، ناچار است به خرید خودروی دست دوم مبادرت ورزد و حق انتخاب دیگری نخواهد داشت.

عطائی تصریح کرد: این واقعیت صرفا به بازار خودروهای داخلی خلاصه نمی‌شود و با توجه به اختلاف قیمتی محسوس میان یک دستگاه خودروی خارجی صفر کیلومتر با خودروی مشابه کارکرده، میل به اتومبیل‌های دست دوم بیشتر از گذشته شده است.

این فعال در حوزه بازار خودرو در ادامه بیان کرد: البته ناگفته نماند که خودروهای دست دوم و کارکرده نیز با افزایش قیمت همراه شده اند و طبیعتا وقتی اتومبیل صفر کیلومتر با رشد قیمت بسیار محسوس و قابل توجه همراه می‌شود، به تبع قیمت خودروی مشابه کارکرده نیز تحت الشعاع قرار می‌گیرد.

عطائی گفت: در هر صورت بسیاری از افرادی که با اندوخته مالی خویش برای خرید خودروی صفر کیلومتر برنامه ریزی کرده بودند، در حال حاضر ناچار هستند به خرید اتومبیل کارکرده مبادرت ورزند.

 

کیفیت بالای خودروهای قدیمی تر، استدلالی برای خرید اتومبیل‌های کارکرده

این فعال در حوزه خرید و فروش خودرو (عطایی) در ادامه این گفتگو از منظری دیگر دلیل تمایل برخی از متقاضیان خرید اتومبیل‌های کارکرده را مورد تبیین و واکاوی قرار داد.

وی در این خصوص بیان کرد: بسیاری از مردم، معتقدند، خودروهای دست دوم از حیث کیفیت قطعات در شرایط مساعدتری قرار دارند و استدلال این گروه معطوف بر این امر می‌شود که در سالیان اخیر، کیفیت قطعات خودروها با اُفت کیفی قابل توجهی همراه شده اند.

عطائی در پایان تصریح کرد: اشاره برخی از مالکان، فروشندگان و یا خریداران به اینکه فلان خودرو، در زمره اتومبیل‌های تولیدیِ سری اول محسوب می‌شوند، ناظر بر همین موضوع است و در مجموع، دلایل مطروحه باعث شده است تا این روزها، بازار خودروهای دست دوم به نسبت خودروهای کارکرده با رونق قابل توجه تری همراه شود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.