دو فصل با ارقام درشت اقتصاد ایران
به تازگی بانک مرکزی تغییرات شاخصهای عمده اقتصادی در دو فصل ابتدایی سال جاری را منتشر کرد.
جمعیت ۸۰ میلیونی ایران
بر اساس این گزارش، تا پایان نیمه اول امسال جمعیت ایران به بیش از ۸۰ میلیون نفر رسیده که برای شهرها بالغ بر ۶۰ میلیون و روستاها بیش از ۲۰ میلیون نفر است. رشد جمعیت ۱.۳ و تراکم جمعیت ۴۹.۱ نفر در هر کیلومتر مربع است. در سه ماهه دوم امسال جمعیت فعال ۲۷ میلیون نفر و نرخ بیکاری ۱۱.۷ درصد بوده است.
رشد اقتصادی ۴.۵ درصد
در بررسی جزئیات متغیرهای کلان اقتصادی تولید ناخالص داخلی حدود ۴.۵ درصد در نیمه اول امسال رشد داشته است که در سه ماهه دوم به ۴.۶ همراه با نفت و ۴.۳ بدون نفت میرسد.
تورم ۹.۹ درصد
براساس آمارهای بانک مرکزی شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی در ۱۲ ماهه منتهی به شهریورماه امسال به ۹.۹ درصد رسیده است. تورم نقطه به نقطه ۸.۴ درصد و تورم ماهانه ۰.۳ درصد گزارش شده است.
بدهیهای خارجی به ۹۴۴۴ میلیون دلار رسید
در بررسی تغییرات مالی در بخش خارجی نیز تراز حساب تجاری به ۷۴۴۱ میلیون دلار رسیده است. تراز بازرگانی حدود ۱۰ میلیون و ۷۲۶ هزار دلار بوده که در این بین صادرات کالا ۴۴ میلیون و ۲۷۸ هزار دلار و واردات کالا تا ۳۳ میلیون و ۵۲۵ هزار دلار ثبت شده است. این ارقام با محاسبه نرخ دلار در بازار بین بانکی با ۳۲۶۶ تومان گزارش شده است.
خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی ۱۸۷ هزار میلیارد تومان شد
جریان داراییهای خارجی بانک مرکزی نیز نشان میدهد که مجموع آن در پایان شهریورماه امسال به ۱۱۸۷ هزار میلیارد تومان رسیده که حدود ۰.۸ درصد رشد دارد. داراییهای خارجی بانکها نیز حدود ۱۹.۴ درصد رشد داشته و به ۶۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافت. در مجموع سیستم بانکی نزدیک به ۲۴۹ هزار میلیارد تومان دارایی خارجی دارد که این رقم رشد ۴.۹ درصدی داشته است.
دولتی و غیردولتی چقدر به بانکها بدهکارند؟
آخرین گزارشها حاکی از آن است که در پایان دو فصل ابتدایی امسال بدهی بخش غیردولتی به بانکها بالغ بر ۹۹۱ هزار میلیارد تومان بوده که ۱۷.۷ درصد افزایش دارد. در عین حال که بخش دولتی نیز در ترازنامه بانکها تا ۲۳۷ هزار میلیارد تومان بدهی دارند که ۱۶.۳ درصد رشد برای آنها ثبت شده است.
بدهی ۱۱۰ هزار میلیاردی بانکها به بانک مرکزی
با وجود طلبی که بانکها از دولت و بخش غیردولتی دارند خود نیز از بدهکاران بزرگ به بانک مرکزی به شمار میروند، به گونهای که در پایان نیمه اول امسال بانکهای تجاری حدود ۶۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به بانک مرکزی بدهکاری دارند که با رشد ۷۰ درصدی همراه بوده است. بانکهای تخصصی نیز بیش از ۴۸ هزار میلیارد تومان به بانک مرکزی بدهی دارند، ولی این رقم حدود ۱۷ درصد کاهش دارد.
رشد ۱۰.۹ درصدی نقدینگی
در پایان نیمه اول امسال حجم نقدینگی حدود ۱۰.۹ درصد رشد دارد. این متغیر در پایان هشت ماهه اول امسال حدود ۱۴۲۴ هزار میلیارد تومان گزارش شد. در پایان نیمه اول سال جاری حجم پول به عنوان بخشی از نقدینگی ۳.۲ درصد، شبه پول ۱۲ درصد و سپردههای بخش دولتی تا ۱۱.۶ درصد رشد دارد.
درآمد ۳۳ هزار میلیاردی در ۶ ماه
اما در بررسی وضعیت مالی دولت باید یادآور شد که در پایان نیمه اول امسال درآمدها به حدود ۳۳ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان رسیده و دولت حدود ۵۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان پرداختهای هزینهای داشته است. واگذاری داراییهای سرمایهای یعنی فروش نفت و فرآوردههای آن ۲۵ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان رسیده و در مقابل تا ۷۰۰۰ میلیارد تومان فقط بابت بودجههای عمرانی پرداخت شده است. بانک مرکزی گزارش داده کسری تراز عملیاتی و سرمایهای دولت در پایان نیمه اول سال جاری به حدود ۶۰۰ میلیارد تومان رسید.
شروع صعود دلار از شهریور
در دو فصل اول امسال جریان بازار ارز نیز به گونهای بوده که نرخ در بازار آزاد برای شهریورماه به بالاترین حد خود رسیده است به گونهای که قیمت دلار که از ابتدای شهریورماه روند صعودی خود را آغاز کرد به ۳۸۸۸ تومان به طور متوسط در بازار آزاد فروش رفته است. این در حالی است که اکنون دلار در بازار آزاد در کانال ۴۵۰۰ تومان قرار داشته و اختلاف خود با قیمتهای شهریورماه را تا حدود ۷۰۰ تومان رسانده است. در نیمه اول امسال کمترین متوسط قیمت فروش دلار به خردادماه با حدود ۳۷۳۵ تومان اختصاص داده است.
در بورس چه خبر؟
بازار سرمایه در نیمه اول ۱۳۹۶ به گونهای عمل کرده که شاخص کل قیمتها تا بیش از ۸۵ هزار واحد حرکت کرده است. در این بین ارزش سهام و حق تقدم معامله شده بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان و حجم سهام و حق تقدم معامله شده بالغ بر ۴۵ میلیارد تومان سهم است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر