علی عبدالله صالح، رئیس جمهور سابق یمن اخیرا با خروج از ائتلاف حزبی خود با ارتش ملی و جنبش انصارالله یمن، به سوی ائتلاف عربی متجاوز به یمن گرایش یافت که در نتیجه آن از روز چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته نیروهای صالح با نیروهای امنیتی و جنبش انصارالله در صنعا پایتخت یمن درگیر شدند و اوضاع این شهر را به آشوب کشیدند، در نهایت این اقدام او موجب شد تا روز دوشنبه سرانجامی تلخی برای این رئیس جمهور سابق یمن رقم بخورى و جان خود را از دست بدهد.

بلافاصله خبر کشته شدن علی عبدالله صالح در صدر اخبار جهان قرار گرفت و تفسیرهای مختلفی از آن ارائه شد که به برخی از آن در اینجا اشاره می‌شود.

سی.ان.ان؛

پایگاه شبکه خبری «سی ان ان» آمریکا با درج خبر مرگ صالح در صفحه اصلی خود با عنوان «قتل علی عبدالله صالح رئیس جمهور سابق یمن در حال فرار از صنعا» نوشت: صالح به دست حوثی‌ها در حال فرار از درگیری‌های صنعا کشته شد.

«هیلاری کلارک»، نگارنده این خبر دوشنبه شب آورده است: دو روز پیش، صالح از خاتمه یافتن ائتلاف سه ساله‌اش با حوثی‌ها خبر داد و گفت که فصل روابطش با ائتلاف عربی به فرماندهی عربستان را تغییر می‌دهد؛ ائتلافی که با حمله نظامی به یمن در سال 2015 این کشور را در محاصره‌ای طاقت فرسا قرار داده است.

سی ان ان افزود: وزارت کشور در صنعا هم خبر مرگ صالح را تایید کرد و در بیانیه‌ای آورد: شبه نظامیان خیانتکار به آخر خط رسیدند و رهبرشان کشته شد. این پایگاه خبری غربی تاکید کرد: صالح هنگام فرار از صنعا به زادگاه خود در سنحان کشته شد و منزلش در صنعا بیش از 48 ساعت قبل از ترک آنجا در محاصره حوثی ها بود.

سی ان ان به نقل از یک فرمانده ارشد حوثی‌ها آورده است: خودروی صالح در پست ایست و بازرسی در جنوب صنعا متوقف شده و در پی وقوع درگیری، صالح و تنی چند از معاونانش کشته شدند.

اسماعیل ولد الشیخ احمد، فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن هم در بیانیه‌ای گفت: ما بار دیگر بر موضع خود تاکید می‌کنیم که راه حل سیاسی تنها راه خروج از نزاع به درازا کشیده در یمن است.

«ادم بارون»، تحلیلگر یمنی در شورای روابط خارجی اروپا که پیش‌تر مقیم صنعا بوده گفت: با وجود اینکه به نظر می‌رسید صالح به پیروزی بزرگی در صنعا رسیده اما حوثی‌ها مبارزه کردند و با قدرت زمام امور را به دست گرفتند.

وی افزود: چیزی که ما حالا می‌بینیم این است که احتمالا حوثی‌ها قادر به تحکیم قدرت و سلطه خود در یمن هستند و این امر توافق صلح را ممکن می کند. تحلیلگر یمنی گفت: جدا شدن رئیس جمهور سابق یمن از انصار الله اگرچه موجب بروز ناارامی‌های بزرگی در صنعا شد اما می‌تواند جنگ یمن را از بن بستی را که از دو سال پیش در آن گرفتار آمده خارج کند.

سی ان ان نوشت: اهالی شهر صنعا که قریب به 5 میلیون نفر جمعیت دارد 24 ساعت پیش از مرگ صالح را مرگبارترین روز بحران یمن توصیف و تاکید کردند درگیری های و انفجارهای پیاپی در خیابان ها موجب بسته شدن مدارس و بیمارستان ها شده بود.

این پایگاه خبری آورده است: به گفته سخنگوی کمیته بین الملل صلیب سرخ طی پنج روز درگیری‌های صنعا دستکم 125 نفر کشته و 238 نفر دیگر زخمی شدند و این کمیته به سرعت برای تامین سوخت مولدهای برق و کیسه های جسد برای بیمارستان‌های اصلی صنعا وارد عمل شده چون در سایه تحریم های تجاری علیه یمن این دو مورد در بین کمک های امدادی رسیده به صنعا بسیار اندک است.

الجزیره؛

الجزیره انگلیسی نیز عنوان مرگ صالح را برای خبر کشته شدن رئیس جمهور سابق یمن را برگزید و نوشت: علی عبدالله صالح رئیس جمهور مخلوع یمن به دست حوثی‌ها در نزدیکی صنعا کشته شد اتفاقی که انتظار می‌رود بازتاب‌های بزرگی بر جنگ در فقیر ترین کشور دنیای جهان داشته باشد.

الجزیره به نقل از منابع حوثی آورده است صالح به دست شورشیان بر اثر تیراندازی به سمت خودروی وی در یک پست  بازرسی در خارج صنعا کشته شد و یاسر العوضی معاون دبیر کل حزب کنگره مردمی عمومی نیز در این درگیری‌ها کشته شد. منابع نزدیک به صالح به الجزیره گفتند : حسین الحمیدی، رئیس سابق دستگاه امنیتی یمن نیز در بین کشته هاست اما جزئیات بیش تری را ذکر نکرد.

الجزیره آورده است: صالح دو روز پس از قطع رابطه علنی آن با گروه الحوثی در جریان درگیری‌های شدید بین این گروه های درگیر که با کشته شدن ده‌ها نفر همراه بود کشته شد.

به نوشته الجزیره صالح روز شنبه گذشته در بیانیه‌ای تلویزیونی از آمادگی خود برای گفت‌وگو با ائتلاف عربستان سخن گفت موضوعی که شورشیان حوثی آن را کودتایی علیه ائتلافشان در مقابله با تجاوز عربستان توصیف کردند.

نیویورک تایمز؛

در همین حال عنوان خبر مرگ صالح در روزنامه نیویورک تایمز این گونه آمده است که رئیس جمهور سابق یمن پس از هرج و مرجی که خودش بانی آن بود کشته شد.

این روزنامه آمریکایی به زبان «بن هوبارد» نویسنده خود در این خبر آورده است: چند روز پیش چهره قدرتمند رئیس جمهور سابق در یمن به مخالف متحدانش مبدل شد و آشکارا آنها را شبه نظامیان کودتا خواند که در نهایت به کشته شدن خودش منتشر شد و کلیپ تصویری جسد وی که در پشت یک خودروی پیک آب افتاده بود منتشر شد.

مرگ مرد قدرتمند سابق یمن سرانجام سیاه سیاستمداری کهنه‌کار شد که چندین دهه از حضور در دنیای سیاست را با دوگانگی در شخصیت خود از یک چهره کاریزماتیک به چهره‌ای ظالم و ستمگر در کشور عربی فقیر خود سپری کرد.

گاردین؛

اما روزنامه انگلیسی «گاردین» نیز نوشت: «رقصنده بر سر مارها بالاخره گزیده شد».

گاردین آورده است: جنگ در یمن پس از مرگ علی عبدالله صالح وارد مرحله جدیدی می شود و مقاماتی نظامی گفتند صالح در حالی که با فرماندهان ارشد خود در صنعا عازم زادگاهش در منطقه سنحان بود کشته شد؛ نیروهای حوثی با 20 خودروی زرهی به  کاروان او حمله کردند و همه آنها را کشتند.

گاردین نوشت: شکستن ائتلاف صالح با حوثی‌ها بخشی از تلاش مایوسانه عربستان برای تسلط کامل بر صنعا بود و مرگ صالح می‌تواند با واکنش خشمگینانه عربستان همراه شود.

گاردین با اشاره به کشته شدن دستکم 125 نفر در درگیری های پنج روزه صنعا  آورده است: توزیع کمک‌های بشردوستانه در همه مناطق یمن با خطرات فراوانی روبرو است و هفت میلیون نفر از جمعیت یمن به کمک‌های فوری نیازمندند که به گفته سازمان ملل بدترین فاجعه انسانی در دنیا در یمن به وقوع پیوسته و این جنگ تاکنون جان ده هزار نفر را گرفته است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.