رتبه‌بندی جدید خودروسازان در شاخص ارتباط با زنجیره تامین

شاخص ارتباط کاری با تأمین‌کنندگان و سازندگان اصل که در اصطلاح به آنها او. ای. ام. OEM می‌گویند در سالی که گذشت، با فراز و نشیب‌های زیادی رو به رو بود. کمبود تراشه، مونتاژ در خیلی از کارخانه‌های خودروسازی را با توقف مواجه کرد و انبارهای قطعات را خالی گذاشت و در مجموع هزینه‌های تولید را بالا برد. ۷۵ درصد ارزش یک خودرو را زنجیره تأمین خودرو تشکیل می‌دهد و کاهش اعتماد بین خودروساز و زنجیره تأمین تاوان سنگینی دارد. دیو آندرآ (Dave Andrea) از مدیران راهبردی پلانت مورن می گوید حفظ ارتباط و همکاری بین خودروساز و زنجیره تأمین یکی از شاخص های مهم گذار از بحران‌های آینده است. وی می‌گوید: باید مراقب بود که در بحران‌ها رابطه با زنجیره تأمین ضعیف نشود. به گفته او هوندا و نیسان رابطه خود را با ۶ سازنده اصل بهبود بخشیده‌اند.

هوندا با ۱۸ امتیاز بهبود به ۳۳۴ رسیده و با صدر جدول یعنی تویوتا فقط ۱۱ امتیاز فاصله دارد. تویوتا با این‌که ۲ امتیاز نسبت به سال گذشته از دست داده اما همچنان در صدر جدول قرار دارد و بیش‌ترین تعداد خودرو را در جهان به فروش رسانده است. نیسان با ۲۱۹ امتیاز در مقام پنجم قرار دارد و نسبت به سال گذشته ۸ امتیاز ارتقا پیدا کرده است. نقطه قوت هوندا، در یافتن راه‌حل‌های به‌موقع و بالا بردن سطح دسترسی خود بوده است. بخشی از آن به خاطر انتصاب قائم‌مقام جدید در خرید و بازرگانی است. برای نیسان هم راهبرد اصلی بهبود رابطه با زنجیره تأمین است. براساس اطلاعات منتشر شده توسط پلانت مورن، ارزیابی و اندازه‌گیری شاخص رابطه خودروساز با زنجیره تأمین از اواسط ماه فوریه شروع شده و تا اواسط آوریل ادامه پیدا کرده و از ۶۷۳ پاسخ به‌دست‌آمده از ۴۳۶ قطعه‌ساز امتیازهای خودروسازان به دست آمده است.

شرکت خودروسازی جنرال موتورز آمریکا با ۲۸۷ امتیاز مقام سوم را به دست آورده است. این خودروساز در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ تلاش خیلی زیادی برای بهبود روابط خود با زنجیره تأمین به خرج داده است. فورد با از دست دادن ۷ امتیاز به ۲۴۲ دست پیدا کرد و از جنرال موتورز عقب ماند. آندرآ می‌گوید: این موضوع به همه مسائل مرتبط باز می‌گردد و باید همه جبهه‌های مورد نیاز سازندگان پوشش داده شوند. این مساله به منابع مالی برای ارائه راه‌حل بستگی دارد و افزایش قیمت مواد خام روی آن مؤثر است، چون باعث اختلاف در قیمت‌گذاری می‌شود. این درست همان جایی است که فورد امتیاز از دست داد.  

اما جف موریسون قائم‌مقام خرید جهانی جنرال موتورز نیز گفته است که نتایج نظرسنجی‌ها اهمیت اعتماد و شفافیت بین خودروساز و زنجیره تأمین را آشکار کرد. موریسون گفت: حمایت و التزام ما نسبت به زنجیره تأمین‌مان کلید اصلی مدیریت چالش‌های بی‌سابقه‌ای بوده که صنعت خودروی جهانی را تحت‌تأثیر قرار داده است. این حمایت دائمی یکی از ابزارهای مهم ما در ایجاد زنجیره تأمین پایدار، ایمن، مستحکم و مقیاس‌پذیر است و ما به آن برای پیشبرد رشد خودروهای برقی نیاز داریم. استلانتیس با از دست دادن ۴۲ امتیاز به قعر جدول تنزل پیدا کرد و فقط ۱۲۸ امتیاز به دست آورد. مهم‌ترین دلیل این روند نزولی، درج مفاد جدید و نامرسوم و نامحبوب در قراردادهای جدید با تأمین‌کنندگان بود. این گروه خودروسازی که آثار و عواقب این مفاد را به وضوح مشاهده کرد،‌ هفته گذشته در متن قراردادهای خود با زنجیره تأمین تجدیدنظر کرد. آندرآ در این زمینه می‌گوید: رابطه بین خودروساز و تأمین‌کننده جاده‌ای دوطرفه است. سه عنصر مهم در اندازه‌گیری شاخص این رابطه عبارتند از واقعی‌سازی توقع،‌ پاسخگویی و به‌اشتراک‌گذاری اطلاعات. هر سه عنصر هم به ایجاد اعتماد در روابط بین خودروساز و زنجیره تأمین اشاره مستقیم دارد.