ارزش معاملات هفتگی رشد ۱۰ درصدی را تجربه کرد
بورس در رویای فتح قله؟
نماگر هموزن که سنجه قابلقبولی برای ارزیابی وضعیت همهجانبه بازار سهام است، همگام با رشد هفتگی نماگر اصلی بازار سهام، با صعود ۴.۶۳درصدی مواجه شد و در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در سطح ۸۰۲هزار و ۳۵۳واحدی قرار گرفت. شاخص کل فرابورس نیز که نشانگر مناسبی برای واکاوی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۳.۹۷درصد سبزپوش بود و در نهایت هفته گذشته معاملاتی را در ارتفاع ۲۴هزار و ۳۵۴واحدی به پایان رساند.
هفتهای که سپری شد میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق تقدم بازار میشود، مقدار ۷هزار و ۷۹۴میلیارد تومانی را به ثبت رساند. بهعلاوه در هفته اخیر حدود یکهزار و ۱۳۰میلیارد تومان سرمایه به بازار وارد شده است. رشد بیشتر شاخص کل هموزن در هفته گذشته از وضعیت بهتر صنایع کوچک نسبت به صنایع بزرگ خبر میدهد. با این وجود بازار روز دوشنبه به طور کلی وضعیت خوبی را تجربه کرد و همه صنایع پابهپای هم قله ۲میلیون و ۵۰۰هزار واحدی را فتح کردند. با کاهش ریسکهای تاثیرگذار بر بازار، همچنان انتظار صعود بازار و بازپسگیری قله اردیبهشت ماه سال گذشته دور از دسترس نخواهد بود. البته این احتمال میرود که بازار در مسیر صعودی خود اصلاحات کمنوسانی را تجربه کند.
بازار از نگاه کارشناسان
علی اسکینی، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار هفته گذشته گفت: بازار سرمایه هفتههای گذشته رشدهای متوالی را از خود به ثبت رسانده است. شاخص کل بورس از محدودههای حدودی یکمیلیون و ۹۵۰هزار واحدی دورخیز خود را برای رشد به محدودههای فعلی آغاز کرد. روزهای ابتدایی هفته اخیر معاملهگران با احتیاط بیشتری به معامله در بازار میپرداختند و برخی با شناسایی سود، روند بازار را متعادل کرده بودند.
در این میان پس از صحبتهای عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، این اطمینان به اهالی بازار سرمایه داده شد که همچنان حمایتهای دولت از بازار ادامه پیدا خواهد کرد. بر این اساس بود که خریداران روز دوشنبه تقاضای مطلوبی را در اتمسفر بازار رقم زدند. جرقه این صحبتها تا آخرین روز معاملاتی هفته ادامه پیدا کرد و بازار در ساعات پایانی معاملات روز چهارشنبه محدوده ۲میلیون و ۵۰۰هزار واحدی را فتح کرد. نکته حائز اهمیت رشد ۲۰درصدی ارزش معاملات هفته اخیر نسبت به دو هفته اخیر بود. البته هفته گذشته اقبال بیشتری به سهام کوچکتر از سوی خریداران دیده شد که موجب شد شاخص کل هموزن نسبت به شاخص کل در روزهای ابتدایی هفته وضعیت بهتری داشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: تغییر رویکرد دولت جدید مسعود پزشکیان و تیم اقتصادی وی با بهبود متغیرهای تاثیرگذار بر بازار، مانند رشد دلار نیما و صحبتها پیرامون تکنرخی شدن نرخ ارز، را میتوان از جمله عوامل تاثیرگذار بر حال خوش این روزهای بازار عنوان کرد. علاوه بر این موضوع راهاندازی سامانه جدیدی به نام سامانه توافقی که برخی شرکتها را ملزم به فروش ارز در این سامانه خواهد کرد، میتواند محرک مساعدی برای بهبود وضعیت درآمدی صنایع موردنظر تلقی شود. از طرفی با کاهش نرخ بهره در هفتههای گذشته روند ورود نقدینگی به بازار متفاوت شده است. البته که بازار سرمایه در سالهای گذشته نسبت به سایر بازارها از عقبافتادگی بیشتری برخوردار بوده و رشد این روزهای بازار با ورود نقدینگی هوشمند را میتوان به کاهش این جاماندگی نسبت داد. تا زمانی که ریسک سیاسی در مسیر کاهشی قرار داشته باشند بازار میتواند مسیر صعودی خود را ادامه دهد.
این کارشناس بازار در پایان افزود: در شرایط فعلی همچنان بازار توانایی صعود به محدودههای بالاتر را دارد. با این وجود اصلاح ۱۰درصدی شاخصهای اصلی بازار در هفتههای آینده برای تجدید قوای مجدد دور از انتظار نخواهد بود.
علیرضا فرشید، کارشناس بازار سرمایه، در توصیف وضعیت بازار عنوان کرد: هفته گذشته بازار تحرکات متفاوتی از خود بروز داد. انتشار اخبار در خصوص راهاندازی سامانه توافقی و مشخص شدن گروههای کالایی ملزم به معاملات در این سامانه از یکسو و کاهش ریسکهای سیستماتیک از سوی دیگر، بازار سبزپوشی را به ویترین تماشای معاملهگران افزودند. با وجود اینکه شاخص کل بورس در دو روز ابتدایی هفته سرخپوش بود، اما صحبتهای یکشنبهشب عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، مبنی بر ادامهدار بودن حمایت از بهبود وضعیت بازار، عاملی بود که بازار از اواسط هفته روند مثبت مساعدی به خود بگیرد. با نگاه به تاریخچه بازار این احتمال از سوی معاملهگران میرود که بورس با سکانداری عبدالناصر همتی میتواند روزهای درخشانتری داشته باشد؛ چراکه بورس در سه سال گذشته با رکود عجیبی دستوپنجه نرم میکرد. از طرفی واکاوی ارزش معاملات و افزایش آن به محدودههای ۷همتی به طور میانگین نوید ورود نقدینگی هوشمند به سهامداران داده میشود.
این کارشناس بازار ادامه داد: پیرو بخشنامه جدید بانک مرکزی، صنایع روانکار، دوده، کامپاند، سیمان، سرامیک و انواع لبنیات از سوم آذرماه باید ارز حاصل از صادرات خود را در مرکز مبادله به واردکنندگان بر اساس نرخ توافقی و سازوکار اجرایی ارائه کنند. در صنایع بزرگ در صورتی که آنها به مرور وارد این بازار شوند، نه تنها در مباحث فروش بلکه اثر آن در بهای تمامشده شرکتهایی که با نرخ نیمایی ارز خود را معامله میکردند، دیده خواهد شد. بازار در شرایط فعلی تحتتاثیر اخبار مثبت گوناگون بر مدار صعودی قرار دارد. پیشبینی میشود بازار هفته متعادل و مثبتی را پیش رو داشته باشد.