شماره روزنامه ۶۱۹۵
|

عراقچی نقشه راه آینده سوریه را تشریح کرد؛

وزیر خارجه ایران در روزنامه لبنانی «الاخبار» با تبیین آنچه در سوریه رخ داد و اکنون در جریان است، راه خروج از بن‌بست سوریه را برگزاری انتخابات آزاد با حضور همه آحاد و اقشار مردم این کشور ارزیابی کرده است. سید‌عباس عراقچی شنبه ۱۴ دسامبر با انتشار یادداشتی در این روزنامه معتبر لبنانی به ضرورت برگزاری…

نرخ افزایش تولید ناخالص داخلی در فصل دوم ۱۴۰۳ به کف دو ساله رسید

مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی تابستان۱۴۰۳ را ۳.۴درصد اعلام کرد که نسبت به بهار کاهش ۱.۳واحد درصدی داشته است. این رقم کمترین میزان رشد فصلی اقتصاد کشور در ۸فصل گذشته محسوب می‌شود. علت اصلی این کاهش، خروج اثرات مثبت افزایش تولید نفت در سال‌های گذشته است. با این حال، فقدان سرمایه‌گذاری جدید در…

    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • رشد ۸ درصدی بدون ایفای نقش سرمایه و تجارت خارجی ممکن است؟

    سودای رشد اقتصاد بسته

    آیا می‌توان در فضای بسته و بدون سرمایه به رشد و رفاه اقتصادی رسید؟ پاسخ هرچند شفاف است، اما هنوز افراد موثر در تصمیم‌گیری‌ها به دنبال رشد بدون سرمایه خارجی و در فضای تحریمی و بسته هستند. در واقع کیفیت ارتباط اقتصادی ملت‌ها نقش بی‌بدیلی در رشد یا افول آنها ایفا می‌‎کند. آمارها نشان می‌دهد که میان ثروتمند بودن یک اقتصاد و باز بودن آن همبستگی وجود دارد. یک مطالعه اقتصادی حاکی از آن است که اگرچه کشورهای ثروتمند اقتصاد باز دارند، اما در میان کشورهای فقیر، کشورهای دارای اقتصاد باز سریع‌تر از کشورهای ثروتمند رشد می‌کنند و در مقابل، اقتصادهای بسته رشد آهسته‌تری در قیاس با ثروتمندان دارند. از سوی دیگر، بررسی تاریخی نشان می‌دهد اقتصادهای فقیری که اقتصاد بسته خود را باز کرده‌اند، شاهد افزایش نرخ رشد اقتصادی خود بوده‌اند. شواهد حاکی از آن است که در‌های باز در مقابل اقتصاد جهانی، «شرط لازم» برای رشد اقتصادی یک کشور است.
  • وزیر خارجه ایران: آماده مذاکرات بدون تاخیر هستیم؛

    سیگنال مذاکراتی عراقچی به ترامپ

    تنها دو هفته مانده تا آغاز‌به‌کار دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در کاخ سفید، وزیر خارجه ایران فرمول تهران برای ورود به مذاکرات جدید را ارائه کرد و گفت: «ما همچنان آمادگی داریم وارد مذاکرات «سازنده» و «بدون تاخیر» در خصوص برنامه‌ هسته‌ای خود شویم؛ مذاکراتی که با هدف رسیدن به یک توافق باشد.» سیدعباس عراقچی تاکید کرد: «فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول سابق برجام است، یعنی اعتمادسازی درباره برنامه هسته‌ای ایران در مقابلِ رفع تحریم‌ها. ما بر همین مبنا آمادگی مذاکره را داریم.»
  • «دنیای‌اقتصاد» استراتژی متولی کشاورزی را بررسی می‌کند؛

    قربانیان جدید خودکفایی؟

    اصرار بر خودکفایی غذا ادامه دارد. درحالی‌که امنیت غذا در جهان با مولفه‌هایی نظیر متنوع‌سازی سبد وارداتی، گسترش ذخایر، کشت فراسرزمینی و پایداری تولید شناخته می‌شود، سیاست خرید تضمینی در ایران محور اصلی سیاست امنیت غذا است. موضوعی که به جای خوداتکایی در تولید و عرضه غذا، خودکفایی را هدف قرار می‌دهد. کارشناسان پیشنهاد می‌کنند سیاستگذار به جای تمرکز بر خودکفایی با سیاست‌هایی همچون خرید تضمینی، حرکت در مسیر خوداتکایی را در پیش گیرد.
  • متهم اصلی جهش جمعیت مستاجرهای دچار به فقر مطلق؛

    پادزهر فوری فقر مسکن

    تصمیمات ۲۰سال اخیر دولت در بخش مسکن، عامل «جهش جمعیت مستاجرهای دچار به فقر مطلق» معرفی شد. پای ثابت «سیاست حمایتی» در بخش مسکن ۲۸کشور جهان، «یارانه اجاره‌بها در کنار عرضه مسکن اجاره‌ای به محرومان» است. در انگلیس نزدیک به ۷۰درصد از «عرضه حمایتی خانه» را مسکن‌ استیجاری شکل می‌دهد؛ اما در ایران سهم «مسکن اجاره‌ای» از طرح‌های دولتی مسکن‌سازی، «صفر» است. پادزهر فقر مسکن در توصیه‌نامه ۴صفحه‌ای معرفی شد.
  • آیا مداخله دولت در توسعه تجدیدپذیرها ناترازی‏‏‌ را تشدید می‌کند؟

    پایان خاموشی به سه شرط

    در تابستان سال ۱۴۰۳ حدود ۱۷هزار و ۵۰۰مگاوات و در شهریور ۱۹ تا ۲۰هزار مگاوات ناترازی برق وجود داشت. در صورت ادامه این روند، سال آینده ۲۴‌هزار مگاوات کمبود برق خواهیم داشت. این به معنای آن است که برای جبران ناترازی باید ۲۵‌هزار مگاوات ظرفیت اضافه شود. این در حالی است که وضعیت امروز حوزه انرژی نتیجه عملکرد سیاستگذار در حوزه انرژی است و به نظر می‌رسد با ادامه رویکرد سیاستگذار در این حوزه، ناترازی طی سال‌های پیش‌رو تشدید شود. در حال حاضر مهم‌ترین عامل ناترازی انرژی، عدم‌سرمایه‌گذاری در بخش‏‏‌های مختلف تولید است و برای توقف روند ناترازی‏‏‌ها، در وهله اول محیط سرمایه‌گذاری در اقتصاد انرژی و فعالیت‏‏‌های این حوزه باید جذاب شود و هم‏‏‌زمان در حوزه تولید، انتقال و مصرف انرژی سیاستگذاری مناسب و بهینه‏‏‌ای انجام شود. همچنین ضروری است دولت از اقتصاد انرژی خارج شود. از طرف دیگر تغییر رویکرد دولت به موضوع انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر اگرچه ضروری است، اما بررسی روند تحولات و اظهارنظرهای صورت‌گرفته، نگرانی از حضور پررنگ دولت، شکل‏‏‌گیری فضای انحصار در این حوزه و عدم‌جذابیت فضا برای رقابت بخش خصوصی را به وجود آورده است.
  • اگر آتش‌‌بس در غزه محقق نشود، توافق هسته‌ای با ایران مشکل خواهد شد

    مصائب سیاست خارجی آقای پرزیدنت

    یکی از بزرگ‌ترین افتخارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده این است که او اولین رئیس‌جمهور ایالات متحده در دهه‌های اخیر است که «هیچ جنگ جدیدی» در دوره او آغاز نشده؛ ادعایی که مورد بحث قرار گرفته است. صرف‌نظر از این، او با ورود به کاخ سفید برای بار دوم باید دو جنگ بزرگ را در نظر بگیرد.
  • فرصت دوهفته‌ای «متغیرها» به بازار سهام؛

    تحریک دوسویه بورس

    بورس تهران مجددا توانست به روند صعودی خود ادامه دهد. بدون شک رشد دماسنج اصلی بازار در سه روز معاملاتی اخیر را می‌توان یکی از بهترین اتفاقات ممکن در تالار شیشه‌ای طی روزهای اخیر دانست. بازار سهام نخستین روز کاری هفته را سبزپوش آغاز کرد و نماگر اصلی با ثبت رشد حدود ۲.۲درصدی باز هم ارتفاع گرفت. پیشروی نسبی انتظارات از بهبود وضعیت متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام، در کنار دریافت سیگنال مثبت از اخبار سیاسی و جذابیت قیمت سهام پس از افت‌های مکرر نیمه نخست سال، از مهم‌ترین دلایل صعود قیمت‌ها طی ۷هفته گذشته بوده است.
  • عوامل موثر بر بازار نفت در سال جدید میلادی بررسی شد؛

    نفت در افق ۲۰۲۵

    انتظار می‌رود تمرکز بر تقاضای نفت از سوی چین که پیش‌بینی می‌شود در حد فاصل سال‌های ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۷ میلادی به اوج خود برسد، قیمت جهانی نفت در سال جدید میلادی را تحت‌تاثیر مستقیم قرار دهد. عواملی نظیر اختلالات عرضه از سوی اوپک‌‌پلاس یا وضع تحریم‌‌های مجدد علیه ایران می‌‌تواند ثبات قیمت‌ها در بازار انرژی را در سال ۲۰۲۵ به چالش بکشد.
  • «دنیای‌اقتصاد» اثر تاخیر در اصلاح قیمت خودروهای داخلی را بررسی کرد؛

    خروج ۱۴۰ همت از خودروسازی

    اصلاح ۳۰ درصدی قیمت خودروهای داخلی در ابتدای آذر سال‌جاری هرچند کمک بزرگی به خودروسازان بابت افزایش نقدینگی و حتی خروج از زیان کرد، اما تاخیر در به‌روزرسانی قیمت‌ها، حدود ۱۴۰ همت درآمد بالقوه را از دسترس خودروسازان خارج کرد.
  • تعادل مناسب بین کار و زندگی، تعهد عاطفی و رضایت شغلی را به طور معناداری افزایش می‏‏‌دهد؛

    هر سال بهره‏‏‌وری خود را کمتر کنید!

    چند سالی می‌‌‌شود که ابتدای هر سال جدید، برنامه‌‌‌ریزی یکسانی دارم که شاید حتی در ظاهر کاملا مغایر تصمیم‌‌‌های آرمان‌‌‌گرایانه‌‌‌ای باشد که همه می‌‌‌گیرند. اما همین یک تصمیم متفاوت دارد آرام و پیوسته مرا موفق‌‌‌تر می‌‌‌کند. آن تصمیم چیست؟ هرسال قسم می‌‌‌خورم که بهره‌‌‌وری‌‌‌ام را کمی کاهش دهم. درست است که دوست دارم خودم را فرد خونسرد و آرام و بی‌‌‌خیالی نشان دهم. اما واقعیت این است که تیپ شخصیتی‌‌‌ام تقریبا از نوع A است. برای آنهایی که با دسته‌‌‌بندی تیپ‌‌‌های شخصیتی آشنا نیستند، باید بگویم افراد دارای تیپ شخصیتی A عموما به شدت اهل رقابت، هدف‌‌‌گرا، عجول و کم‌‌‌طاقت هستند و علاوه بر کمال‌‌‌گرایی و میل به کنترل ویژگی‌‌‌هایی از قبیل حساسیت به زمان، کار و مشغله زیاد، پرخاشگری و استرس بالا، احساس رضایت پایین و واکنش تند به انتقادات دارند. پس من برخلاف میل باطنی‌‌‌ام A هستم. فقط لیست‌‌‌ درست کردن‌‌‌هایم موید این موضوع است. بیشتر روزهایم را با درست کردن فهرست بلندبالایی از کارهای روزانه شروع می‌‌‌کنم که عملا می‌‌‌توان گفت مرا به سمت شکست سوق می‌‌‌دهد. معمولا یک فهرست کارهای روزانه برای کارم دارم و فهرست کارهای روزانه جداگانه‌‌‌ای برای زندگی شخصی‌‌‌ام. اعتراف می‌‌‌کنم که به ندرت پیش می‌‌‌آید که تمام موارد لیست‌‌‌هایم انجام شوند و تیک بخورند، اما در معدود روزهایی که این اتفاق می‌‌‌افتد انگار در ابرها سیر می‌‌‌کنم.
  • رسانه‌های جهان درباره فصل دوم مجموعه پرطرفدار چه نوشتند؟

    ذره‌بین روی بازی مرکب

    پخش فصل دوم سریال «بازی مرکب» در حالی پس از انتظارات فراوان آغاز شده که نقدهایی متفاوتی را دریافت کرده است. داستان فصل دوم با گی‌هون آغاز می‌شود که پس از برنده شدن در بازی مرگبار، تصمیم می‌گیرد گروهی تشکیل داده و خودش را دوباره به محل بازی‌ها برساند. او بالاخره موفق می‌شود به بازی بازگردد تا افراد مسوول در راه‌اندازی آن را پایین بکشد و یک‌سری کاراکترهای تازه در این راه با او هم‌بازی می‌شوند.
  • در گفت‌وگوی «دنیای‌اقتصاد» با دو نماینده مجلس مطرح شد؛

    فرمول حذف یارانه پردرآمدها

    دو نماینده مجلس در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» با تاکید بر لزوم بازبینی یارانه‌بگیران، به نحوه حذف یارانه پردرآمدها پرداختند. بر این اساس، یارانه دهک‌های پردرآمد براساس لایحه۱۴۰۴ قرار است در سال آینده حذف و درآمد ناشی از آن به دهک‌های پایین تعلق گیرد.
  • دشواری‌های فشار حداکثری در ژئوپلیتیک بسیار متفاوت امروز؛

    مسیریابی ترامپ در قبال ایران

    دنیای اقتصاد: از جمله مشکلات و چالش‌های پیچیده سیاست خارجی که دونالد ترامپ در میان سیلی از مسائل، کمتر از دو هفته دیگر و بعد از ورود به کاخ سفید به ارث خواهد برد، ایران است. کشوری که به ادعای شورای روابط خارجی آمریکا، در آستانه تبدیل شدن به یک قدرت هسته‌ای است، برنامه موشک‌های بالستیک این کشور همچنان در حال پیشرفت است و تهران هم‌زمان ایالات متحده را مانع اصلی نفوذ خود بر خاورمیانه می‌داند. اما سوال اصلی آن است که پاسخ ترامپ به این شرایط چه خواهد بود؟
  • بازگشت جنگ به یمن و دغدغه امنیت خلیج فارس

    استمرار جنگ غزه، پویایی امنیتی منطقه غرب آسیا را دچار تنش کرده و انتظار می‌رود با ادامه این جنگ، در یمن هم شاهد ازسرگیری جنگ داخلی باشیم. گزارش‌ها حاکی از آن است که رهبران نظامی در دولت در تبعید (شورای ریاستی) و جدایی‌طلبان جنوب (شورای انتقالی) با نقش‌آفرینی ایالات متحده طی ماه‌های اخیر مذاکرات فشرده‌ای در جهت دستیابی به هماهنگی جهت حمله به صنعا که در کنترل دولت نجات ملی (ائتلاف انصارالله با حزب موتمر) است، انجام داده‌اند.
  • مسوولان اورژانس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» از کمبود شدید پایگاه‌های اورژانس در تهران خبر دادند

    وضعیت اورژانسی اورژانس پایتخت

    آلودگی هوا، شیوع کرونا و آنفلوآنزا در این روزهای سرد زمستانی، فشار کاری بر ۳۰۰ پایگاه‌ اورژانس‌ تهران را چند برابر کرده است. یکی از اورژانس‌های شلوغ تهران، بیمارستان امام‌ خمینی است. وارد اورژانس که می‌شویم؛ صدای ناله بیماران تمام‌نشدنی است. هر آمبولانسی که می‌آید، یک بیمار جدید با خود آورده و رسیدگی آغاز می‌شود، در اورژانسی که به سختی تخت خالی در آن پیدا می‌شود. اینجا هر پرستار در برخی مواقع به ۱۰ تا ۲۰ بیمار رسیدگی می‌کند. لحظات اول هر حادثه و بروز بیماری برای نجات جان بیمار طلایی است.
  • عدلیه - ۱۴۰۳/۱۰/۱۶

    تشکیل پرونده برای مداح هتاک: مهدی شمس‌آبادی، دادستان عمومی و انقلاب زاهدان با بیان اینکه خواسته عموم مردم سیستان و بلوچستان برخورد قاطع با افرادی که به دنبال خدشه زدن به وحدت در این استان است، گفت: برای رسیدگی به موضوع هتاکی مداح؛ بازپرس ویژه و شعبه خاص تعیین شده است./ایرنا
  • درس‌‌‌های پادشکنندگی برای اقتصاد ایران

    اقتصادهای امروز، تحت‌‌‌تاثیر شتاب چشمگیر فناوری و گسترش شگفت‌‌‌انگیز ارتباطات، چنان به‌‌‌هم‌پیوسته شده‌‌‌اند که حتی یک دگرگونی کوچک در نقطه‌‌‌ای از جهان می‌‌‌تواند موجی از پیامدهای غیرمنتظره را در سراسر سیاره رقم بزند. این پدیده که از آن با عنوان «خطر سیستمی» یاد می‌‌‌کنیم، هنگامی روی می‌دهد که اختلالی در بخشی از یک شبکه به شکل دومینووار کل سیستم را تحت‌تاثیر قرار دهد. درعین‌‌‌حال، کشورهایی که به دلایل مختلف، از تحریم‌‌‌های خارجی گرفته تا ملاحظات داخلی، خود را در حاشیه این فضای جهانی می‌‌‌یابند، از سویی از بخشی از تب‌‌‌وتاب‌‌‌های بیرونی در امان می‌‌‌مانند و از سوی دیگر، فرصت‌‌‌های جذب سرمایه، مبادلات فناورانه و دانش مشترک را از دست می‌دهند. ایران نمونه بارز این «خودمختاری پرهزینه» به‌‌‌شمار می‌رود؛ چراکه انزوای اقتصادی و تحریم‌‌‌های مکرر، ضمن کاستن از نقش موثر در اقتصاد بین‌المللی، بستر را برای شوک‌‌‌های متوالی، از تورم‌‌‌های ناگهانی گرفته تا تلاطم‌‌‌های شدید ارزی، فراهم کرده است.
  • دولت برق تجدیدپذیرها را به قیمت خوب خریداری می‌کند

    دنیای‌اقتصاد: معاون اجرایی رئیس‌جمهور گفت: دولت برق تولیدی از انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر را به قیمت خیلی خوب خریداری خواهد کرد.به گزارش «ایسنا»، محمدجعفر قائم‌پناه در جریان بازدید از چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر ایران با بیان اینکه هر چه تولیدکنندگان برق تجدیدپذیر تولید کنند، دولت خریدار آن است، گفت: زودبازده‌ترین برق تولیدی انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر است، به دلیل مصرف زیاد برق، تولید گاز با مشکل روبه‏‏‌رو می‌شود و از طرف دیگر سوخت‏‏‌های فسیلی آلودگی ایجاد می‌کنند.
  • شرایط برای واگذاری ساخت ۵‌هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر فراهم شد

    معاون وزیر نیرو با بیان اینکه اکنون شرایط لازم برای ساخت ۵هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر فراهم شده است، خواستار ورود متقاضیان به این عرصه شد.
  • پیشرفت ۳۲ درصدی طرح انتقال آب دریا در سیستان و بلوچستان

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت آب کشور با بیان اینکه طرح انتقال آب دریا در سیستان و بلوچستان ۳۲‌درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: آب‌شیرین‌کن ۱۰۰‌هزار مترمکعبی نیز آماده بهره‏‏‌برداری است.عیسی بزرگ‏‏‌زاده در گفت‏‏‌وگو با «ایرنا» افزود: در منطقه سیستان طرح‏‏‌های مختلفی در سه‌مرحله برای تامین آب موردنیاز مردم در نظر گرفته شده که شامل طرح‏‏‌های اضطراری، میان‌مدت و بلندمدت است.وی در توضیح طرح‌های اضطراری تامین آب اظهار کرد: در این بخش موفق شدیم بیش از ۱۰۰حلقه چاه حفر کرده و شبکه‏‏‌های جمع‌آوری آن را ایجاد کنیم.
  • با سرمایه‌گذاری ۲۳۰۰ میلیارد ریالی در اردکان صورت گرفت

    افتتاح دومین نیروگاه خورشیدی ۱۰مگاواتی چادرملو

    د‌‌‌ومین نیروگاه خورشیدی ۱۰مگاواتی چادرملو در زمینی به مساحت ۱۵هکتار در مجاورت مجتمع صنعتی چادرملو و نیروگاه خورشیدی شهید فخری‌‌‌زاده در اردکان یزد با حضور سیدمحمد اتابک وزیر صمت و معاونان وی، استاندار یزد، نمایندگان استان در مجلس و فرید دهقانی مدیرعامل چادرملو افتتاح شد.
  • افتتاح کلاف‌سازی سرمد ابرکوه با حضور وزیر صمت

    دنیای‌اقتصاد: کارخانه کلاف‌سازی سرمد ابرکوه با حضور سیدمحمد اتابک وزیر صمت، محمد آقاجانلو رئیس هیات‌عامل ایمیدرو، محمدرضا صباغیان نماینده مردم ابرکوه در مجلس، اردشیر سعدمحمدی مدیرعامل هلدینگ سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، مرتضی علی‌اکبری مدیرعامل شرکت تجلی و جمعی از مدیران و مسوولان افتتاح شد. سرمایه‌گذاری در پروژه کلاف‌سازی فولاد سرمد ابرکوه با ظرفیت تولید ۴۵۰هزار تن در سال به‌میزان ۲۰میلیون یورو و ۴۳۰میلیارد تومان بوده و اجرای آن صرفه‌جویی ۷میلیون یورویی را به همراه داشته است. با اجرای این طرح برای ۵۰نفر به صورت مستقیم و برای ۲۰۰نفر به صورت غیرمستقیم شغل ایجاد شده است.با توجه به ارزش‌افزوده بالای محصول کلاف فولادی، بهره‏‏‌برداری از این پروژه می‏‏‌تواند تاثیرات قابل‏‏‌توجهی بر عملکرد ارزش‏‏‌افزایی و سودآوری شرکت داشته باشد.سرمد ابرکوه از زیرمجموعه‏‏‌های گروه سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات بوده و سهامداران آن شرکت چادرملو و شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات هستند.
  • شاخص هموزن در آستانه فتح قله تاریخی قرار گرفت؛

    شاخص های بورسی در مسیر قله

    معاملات بورس تهران در نخستین روز از هفته با رشد قابل‌توجه نماگرهای سهامی پیگیری شد. عطش خرید سهام در بین فعالان حقیقی موجب شد تا ماحصل رقابت خریداران و فروشندگان در صحنه معاملات، منجر به ورود هزار و ۷۰۸میلیارد تومان پول حقیقی به بازار شود.
  • برندگان و بازندگان رالی اخیر بازار سهام بررسی شدند

    از شاخص کل تا پرتفوهای بورسی

    از ابتدای رالی اخیر بازار که شروع آن آبان۱۴۰۳بود، شاخص کل بورس با رشد بیش از ۴۰درصد و شاخص هموزن با رشد بیش از ۳۰درصد همراه بود. برخلاف دوره‌های قبل که در روندهای افزایشی سبدهای اهالی بازار نیز به رونق می‌رسیدند، در این رالی، شاخص‌سازان به طرز عجیبی پول‌های سرگردان بازار را به خود جذب کردند.