این درحالی است که فرابورس ایران در اولین روز از معاملات این هفته مسیری خلاف جهت بورس تهران برگزید و با رشد حدود ۱۱ واحدی (معادل ۲/ ۰ درصد) در ارتفاع جدید ۵۴۱۵ واحدی ایستاد. شرایطی که سبب شد بازدهی این بازار از ابتدای سال ۹۸ تاکنون از ۸/ ۱۳۹ درصد فراتر رود. رشد کم‌رمق آیفکس طی معاملات این روز درحالی رقم خورد که در ابتدای معاملات صبحگاهی این بازار، شاخص کل با رشد بیش از ۵/ ۱ درصدی همراه شده بود. در ادامه به سبب تشدید عرضه در برخی سهام به‌ویژه گروه‌های کالایی، بیش از ۷۰ واحد از سقف روزانه خود فاصله گرفت و در نهایت به رشد ۲/ ۰ درصدی بسنده کرد. در مجموع طی معاملات روز شنبه فرابورس ایران، در بازار اول، دوم و پایه ۲ میلیارد و ۶۳۳ میلیون سهم به ارزش ۱۷۵۱ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت که در مقایسه با عملکرد آخرین روز هفته گذشته به ترتیب با رشد ۲۴ و ۱۶ درصدی همراه شد.

تداوم روند نزولی قیمت‌های جهانی در پی ریسک گسترش جهانی ویروس کرونا یکی از مهم‌ترین دلایل افت قیمت نمادهای بزرگ کامودیتی‌محور است. هر چند برخی از نمادهای فعال این گروه‌ها به سبب اخباری غیرمرتبط با بازار جهانی این روزها در رالی صعودی قرار گرفته‌اند. در این راستا نماد معاملاتی شرکت ذوب‌آهن اصفهان نخستین روز کاری این هفته را با صف خرید در سقف قیمتی روزانه آغاز کرد. در بورس تهران ملی مس ایران نه‌تنها کاهش قیمت ۳/ ۳درصدی هر سهم را تجربه کرد بلکه با ۵۷۱واحد تاثیر منفی، بیشترین نقش را در کاهش شاخص کل بورس داشت. در این بازار دو گروه بانکی و خودرویی بیشترین معاملات را تجربه کردند. به‌طوری‌که ارزش معاملات بانکی‌ها به بیش از ۴۴۵میلیارد تومان رسید که در این میان دو نماد بانک صادرات و تجارت با تشکیل صف‌های قدرتمند خرید، روند رو به رشدی را تجربه کردند.

در گروه خودرویی نیز بیش از ۴۶۱میلیون سهم به ارزش ۳۳۷میلیارد تومان دادوستد شد که البته این رقم در غیاب یکی از لیدرهای گروه یعنی سایپا رخ داد. به این ترتیب بخش عمده‌ای از مبادلات این گروه بر دوش ایران‌خودرو بود. درحالی «خودرو» با نوسان مثبت در محدوده ۵درصد همراه شد و ۱۲۱میلیارد تومان معاملات داشت که بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل بورس نیز از ناحیه این نماد بود. به‌طوری‌‌که «خودرو» و «کگل» هر کدام با تاثیر مثبت بیش از ۲۳۰واحدی بر نماگر اصلی بازار، مانع از افت بیشتر آن شدند. در همین راستا مدیرعامل ایران خودرو از داخلی‌سازی ۵۰ قطعه با فناوری بالا، صفر شدن بدهی ۹ هزار میلیارد تومانی تا پایان سال آینده و کاهش تدریجی بازه‌ تسویه با قطعه‌سازان از ۱۲۰ به ۶۰ روز خبر داد.

همان‌طور که عنوان شد، «فملی» بیشترین کاهش شاخص کل بورس در جریان معاملات دیروز را رقم زد. این درحالی است که طبق گفته‌های مدیرعامل شرکت، طرح توسعه ملی مس قرار است تا پایان سال آینده وارد مدار تولید شود. این طرح به تنهایی ۵/ ۱ هزار میلیارد تومان به گردش مالی شرکت اضافه می‌کند. به گزارش مس پرس، اردشیر سعدمحمدی با بیان اینکه کلیدی‌ترین طرح توسعه ملی مس درحال‌حاضر معدن مس درآلو است که ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار تن کنسانتره مس را خواهد داشت، گفت: علاوه بر این برای فاز ۳ تغلیظ سرچشمه و فاز ۲ میدوک برنامه‌ریزی کردیم تا این پروژه‌ها را طراحی و عملیاتی کنیم.

در میان اخبار مهم دیروز عرضه سهام دولتی‌ها در بازار سهام قرار داشت. براساس مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه، وزارت اقتصاد موظف شد، سهام شرکت‌های تابعه حاضر در بورس و فرابورس را که در مالکیت دستگاه‌های اجرایی است واگذار کند. همچنین اعلام شده که در صورت واگذاری در قالب صندوق‌های سرمایه‌گذاری انتقال سهام مذکور پس از ایجاد صندوق سرمایه‌گذاری در قالب معاملات خارج از جلسه رسمی معاملات بین صندوق‌ها و عرضه واحدها و صندوق یادشده به عموم مردم امکان‌پذیر خواهد بود. از سوی دیگر درحالی که مسوولان وعده داده بودند استقلال و پرسپولیس تا پایان امسال واگذار می‌شوند، رئیس سازمان خصوصی‌سازی در آخرین اظهارنظر خود اعلام کرده که این دو باشگاه امسال هم واگذار نخواهند شد. علیرضا صالح در گفت‌وگو با «ایسنا» توضیح داد: با توجه به ابهامات موجود بعید می‌دانم این دو باشگاه تا پایان امسال واگذار شوند.

همچنین درحالی تعداد زیادی از نمادهای فعال بورسی به‌دلیل افزایش بیش از ۵۰ و ۲۰ درصدی قیمت سهام متوقف هستند که فعالان بازار منتظر برگزاری کنفرانس اطلاع‌رسانی و بازگشایی این نمادها هستند. در این راستا می‌توان به نمادهای سایپا، پارس‌ خودرو، زامیاد و تاپیکو اشاره کرد. در این میان برخی نمادهای متوقف نیز روز گذشته اقدام به شفاف‌سازی کرده و عنوان کردند که هیچ تغییر بااهمیتی در وضعیت مالی یا عملکرد سال‌جاری شرکت رخ نداده و نوسان قیمتی تنها ناشی از جو بازار و عرضه و تقاضای موجود است. در این راستا نمادهای آلومراد، پارس خزر، کاشی سعدی، سایپا شیشه، صنایع سرماآفرین ایران و بیمه دی چنین گزارش‌هایی بر سایت اطلاع‌رسانی کدال منتشر کرده و در آستانه بازگشایی قرار گرفتند.

در همین راستا بهمن‌دیزل اقدام به ارائه پاسخ درخصوص سوالات ارسال شده برای کنفرانس اطلاع‌رسانی کرد. محمد محمدی، مدیرعامل «خدیزل» در پاسخ به این سوال که تامین قطعات ایسوزو به‌چه‌صورت است، گفت: با توجه به تحریم‌های صورت گرفته، درحال‌حاضر شرکت ژاپنی ISUZU از ارسال قطعات امتناع کرده و شرکت ناچار شده برای نیازهای واحد خدمات پس از فروش نسبت به تهیه قطعات پرمصرف از طریق شرکت‌های واسطه اقدام به واردات کند. همچنین «خدیزل» از این شرکت ژاپنی قطع امید کرده و برند شیلر می‌تواند رقیب توانمند و مناسبی با برندهای چینی باشد. مدیرعامل «خدیزل» در ادامه تاکید کرد: از سوی دیگر با داخلی‌سازی اکثر قطعات در سال‌های آتی می‌توان نسبت به کاهش بهای تمام‌شده و در نتیجه افزایش سود مناسب و مورد انتظار امیدوار بود.

 

شرکت صنایع فولاد آلیاژی یزد نیز دیگر نمادی بود که دیروز اقدام به شفاف‌سازی کرد. درحالی «فولای» در گزارش‌های پیشین عنوان کرده بود که تصمیم دارد ۹/ ۹۹درصد از سهام شرکت صنایع مفتول‌کاران یزد (درحال احداث) را براساس شرایط مندرج در اسناد از طریق مزایده عمومی به فروش رساند که قرار بود پیشنهادها برای خرید سهام مزبور تا ساعت ۱۲ظهر دیروز ۱۲بهمن‌ماه ارسال شود. در همین راستا «فولاد» روز گذشته اعلام کرد: هیچ پیشنهادی در دوره برگزاری مزایده ارسال نشده است. به این ترتیب معاملات روز شنبه بورس تهران با کاهش ۲۲/ ۰درصدی شاخص کل همراه شد و این امر سبب شد بازدهی بورس از ابتدای سال‌جاری تاکنون به ۶/ ۱۳۸درصد برسد. در همین راستا ارزش معاملات بورس (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) نیز در روز گذشته به بیش از ۳۹۰۰ میلیارد تومان رسید.