«دنیای اقتصاد» بررسی میکند
صندوقهای پیشتاز بورس در نیمه اول ۹۷
بررسی روند عملکرد این نهادهای مالی نشان از آن دارد که ۴۷ صندوق از ۷۴ صندوق سرمایهگذاری در سهام یعنی ۶۳ درصد از کل، بازدهی بیش از ۵۰ درصدی داشته و همچنین در این دوره هیچ صندوقی با زیان مواجه نشده است. به عبارتی دیگر تمامی صندوقهای فعال در سهام با سوددهی همراه شدند همچنین صندوقهای مزبور عمدتا بازدهی بالاتری نسبت به میانگین بازار داشته و توانستهاند با ریسک کمتر، بازدهی بیشتری را برای خریداران واحدهای این صندوقها به ارمغان آورند.
در میان صندوقهای با درآمد ثابت نیز برترین صندوقها بازدهی در محدوده ۱۵درصدی را به نمایش گذاشته و کمترین سود این نوع صندوقها در محدوده ۷ درصدی در نوسان بود. صندوقهای مختلط نیز با توجه به خاصیت و ساختار خود، عملکردی مثبت داشتند که بیشترین بازدهی به ثبت رسیده در آنها به حدود ۵۵ درصد رسید. در این میان بازدهیهای سنگین و قابلتوجه در صندوقهای قابلمعامله(ETF) کالایی به روند ماههای قبل ادامه یافت. بهطوریکه این صندوقها که عمدتا در طلا و سکه سرمایهگذاری کردهاند، از یکسو تحت تاثیر روند مثبت حاکم بر بازارهای مزبور و از سوی دیگر عملکرد مثبت بازار سهام، توانستند بازدهی مناسبی را به نمایش گذارند. بر این اساس بازدهی سه صندوق فعال در این حوزه از ۱۲۰ تا ۱۶۰درصد در نوسان بود. رصد صندوقهای قابل معامله در سهام نیز نشان از آن دارد که برترین صندوقها در این حوزه توانستند بازدهی بیش از ۶۷درصدی را تا پایان شهریور ماه ثبت کنند.
نگاهی به جزئیات عملکرد صندوقها
همانطور که عنوان شد صندوقهای سرمایهگذاری در سهام در مجموع عملکرد مثبت و درخشانی را در نیمه نخست سال جاری داشتند. در این میان صندوق سرمایهگذاری مشترک دماسنج با ثبت بازدهی بیش از ۹۹ درصدی در صدر دیگر صندوقها قرار گرفت. صندوق مزبور در تمامی دورههای ماهانه و همچنین عملکرد یکسال اخیر نیز با سوددهی همراه بود. بهطوریکه بازدهی ۳۴ درصدی در شهریورماه و ۵۶ درصدی در دوره ۳ ماه گذشته توسط این صندوق به ثبت رسید. افزون بر این صندوق مزبور در یکسال اخیر نیز به بازدهی بیش از ۱۱۳درصدی دست یافت. بررسیها نشان میدهد صندوق مزبور در عمر ۱۸۰۸ روزه توانسته به بازدهی ۱۰۲ درصدی دست یابد.
بررسی پرتفوی صندوق سرمایهگذاری مشترک دماسنج نشان از آن دارد که ۹۵ درصد از سبد صندوق مزبور به سرمایهگذاری در سهام تخصیص داده شده است. در ادامه صندوق یکم اکسیر فارابی با ثبت بازدهی بیش از ۹۱ درصدی در رتبه دوم برترین صندوقها جای گرفت. این صندوق نیز در تمامی دورههای مالی توانست عملکردی مثبت را به نمایش گذارد که در این میان بازدهی شهریورماه این صندوق به حدود ۲۵ درصد رسید. همچنین در حالی ۳۳۲۸ روز از عمر فعالیت این صندوق میگذرد که در این مدت ۱۴۷۳درصد سوددهی را برای سرمایهگذاران خود به ارمغان آورده است. بررسی پرتفوی صندوق مزبور نیز نشان از آن دارد که ۸/ ۲۱ درصد از کل میزان سرمایهگذاریها در گروه پالایشی بوده است. همچنین ۱۲ درصد به فلزات اساسی و ۵/ ۱۱ درصد نیز سهم سرمایهگذاری در گروه شیمیایی توسط این صندوق است.
دو صندوق آوای ثروت کیان و مشترک کاریزما نیز هر کدام توانستند نیمه نخست سال را با بازدهی ۸۹ درصدی سپری کنند. این دو صندوق نیز در تمامی دورهها بازدهی قابلتوجهی را به همراه داشتند. بهطوریکه بازدهی صندوق آوای ثروت کیان در شهریورماه به ۲۸ درصد رسید. صندوق مشترک کاریزما نیز ماه گذشته را با بازدهی ۲۰ درصدی سپری کرد. بررسی پرتفوی صندوق آوای ثروت کیان نشان از آن دارد که بخش عمدهای از سرمایهگذاری صورت گرفته در این صندوق به خرید سهام گروه فلزات اساسی تعلق دارد. بهطوریکه ۴/ ۳۵ درصد از پرتفوی مزبور به این صنعت تعلق گرفته است. استخراج کانههای فلزی نیز با سهم ۶/ ۲۰ درصدی سهم قابلتوجهی در سبد سهام این صندوق داشته است. در صندوق مشترک کاریزما نیز بیش از ۹۵درصد به سرمایهگذاری در سهام تعلق داشته که ۳/ ۲۲ درصد به فلزات اساسی و حدود ۱۸ درصد نیز به شرکتهای چندرشتهای صنعتی اختصاص داده شده است. همچنین در این صندوق حدود ۳درصد حجم سپردههای بانکی و ۵/ ۱ درصد نیز به سایر داراییها است.
رصد عملکرد دیگر صندوقهای سهامی
در ادامه روند مزبور، صندوقهای مشترک کارگزاری بانک ملی ایران، گنجینه ارمغان الماس، نوید انصار، مشترک توسعه ملی، سهم آشنا، ارزش کاوان آینده، صندوق سرمایهگذاری بانک توسعه تعاون، مشترک تدبیرگران فردا، مشترک مبین سرمایه، ذوب آهن نوویرا، مشترک خوارزمی، ثروتآفرین تمدن، مشترک آگاه، کارگزاری پارسیان، گنجینه رفاه، افق روشن بانک خاورمیانه، زرین پارسیان، اندیشه خبرگان سهام، مشترک نوین پایدار و مشترک سبحـان با ثبت بازدهی بیش از ۶۷ درصدی، بازدهی برتر از شاخص کل بورس را ثبت کردند. بازدهی این صندوقها در محدوده ۶۷ تا ۸۶ درصد در نوسان بود. همانطور که عنوان شد ۴۷ صندوق از ۷۴ صندوق سرمایهگذاری در سهام توانستند نیمه نخست سال جاری را با ثبت بازدهی بیش از ۵۰درصدی به پایان ببرند. همچنین در این دوره هیچ صندوقی با زیان مواجه نشده و به این ترتیب تمامی صندوقهای فعال در سهام با سوددهی همراه شدند. در این میان کمترین بازدهی به صندوق مشترک صبای هدف تعلق داشت که توانست بازدهی ۵/ ۷ درصدی را در کارنامه دوره ۶ماهه نخست سال ثبت کند.
جزئیات عملکرد صندوقهای با درآمد ثابت
بررسی روند صندوقهای با درآمد ثابت نیز نشان از آن دارد که بازدهی این صندوقها در همان محدوده ۱۵درصدی نرخ سود سپردههای بانکی حرکت کرده است. بر این اساس برترین صندوق در این حوزه بازدهی ۸/ ۱۴درصدی را داشته که متعلق به صندوق نیکوکاری درمان زنجیره امید بود. این صندوق در شهریورماه نیز توانست بازدهی ۲/ ۳ درصدی را کسب کند. در این صندوق ۵۷ درصد حجم سپردههای بانکی بوده و ۶/ ۳۵ درصد نیز به سرمایهگذاری در اوراق مشارکت اختصاص دارد. در ادامه صندوق ارمغان ایرانیان با کسب بازدهی ۳/ ۱۳ درصدی در رتبه دوم برترین صندوقهای بادرآمد ثابت در نیمه نخست سال قرار گرفت. این صندوق نیز بیش از ۹۱ درصد از داراییهای خود را در اوراق مشارکت و سپرده بانکی سرمایهگذاری کرده و مابقی به سرمایهگذاری در سهام اختصاص یافته است. در ادامه بررسی صندوقهای برتر در نیمه نخست سال، صندوقهای کوثر یکم، فرازاندیش نوین، بانک گردشگری، گسترش فردای ایرانیان، نهال سرمایه ایرانیان، امین آشنا ایرانیان، پاداش سرمایه بهگزین، سرآمد و گنجینه الماس پایدار با ثبت بازدهی بیش از ۱۰درصدی بهعنوان فعالترین صندوقها در این زمینه شناخته شدند.
صندوقهای مختلط چه کردند؟
صندوقهای مختلط در حالی حداکثر ۶۰ درصد از دارایی خود را در سهام سرمایهگذاری میکنند که در مقابل حداقل ۴۰ درصد از دارایی این صندوق در اوراق با درآمد ثابت مثل اوراق مشارکت و سپردههای بانکی سرمایهگذاری قرار دارد. بهصورت کلی میتوان گفت این نوع از صندوقهای سرمایهگذاری از منظر سطح ریسک بین دو نوع صندوق با درآمد ثابت و صندوق سرمایهگذاری در سهام قرار میگیرند. این روند در بررسی عملکرد دورهای این صندوقها نیز قابل مشاهده است. بر این اساس بررسی روند عملکردی صندوقهای مختلط در نیمه نخست سال جاری نشان میدهد که در این نهادهای مالی صندوق ارمغان یکم ملل با ثبت بازدهی در حدود ۵۵ درصدی در فهرست برترین صندوق قرار گرفته است. در ادامه صندوق آسمان خاورمیانه، آرمان شهر، نیکوکاری ایتام برکت، مشترک پارس و کارگزاری بانک تجارت توانستند با ثبت بازدهی بیش از ۴۰ درصدی در رتبههای دوم تا هفتم قرار گیرند. در ادامه این روند نیز صندوقهای نیکیگستران، گنجینه مهر و تجربه ایرانیان هرکدام به ترتیب بازدهی ۲۹درصدی، ۹/ ۲۸ درصدی و ۲۶ درصدی را به نمایش گذاشته و در فهرست برترین صندوقهای مختلط جای گرفتند.
نگاهی به ETFها
بررسی صندوقهای قابل معامله (غیرکالایی) در ۶ماه گذشته نشان میدهد که صندوقهای سپهر کاریزم، آتیه درخشان مس و هستی بخش آگاه توانستند عملکرد تقریبا مشابهی داشته و هر کدام با ثبت بازدهی در محدوده ۶۴ تا ۶۷ درصد در فهرست برترین صندوقها قرار گیرند. سه صندوق تجارت شاخصی کاردان، توسعه اندوخته آینده و امین تدبیرگران فردا نیز از ابتدای سال جاری تا پایان شهریور ماه بازدهی بیش از ۵۸درصدی داشتند. صندوقهای شاخص سی شرکت بزرگ فیروزه، آرمان سپهر آیندگان، ثروت آفرین پارسیان و آسمان آرمانی سهام نیز از دیگر ETFهای فعال در این مدت بودند که هر کدام بازدهی بیش از ۳۷درصدی را به نمایش گذاشتند.
اما در مقابل صندوقهای قابل معامله کالایی توانستند به روند سوددهی بالای خود ادامه دهند و بازدهی قابلتوجهی را در این مدت به نمایش بگذارند. این صندوقها که عمده پرتفوی خود را به سرمایهگذاری در سکه و طلا اختصاص دادهاند، همگام با رشد ۱۷۸درصدی نرخ سکه در نیمه نخست سال، بازدهی مناسبی را کسب کردند. بهطوریکه در صدر سه صندوق فعال در این حوزه، صندوق قابلمعامله با پشتوانه طلای لوتوس قرار داشت که سود ۱۶۲ درصدی را کسب کرد. در ادامه صندوق در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلای کیان قرار داشت که با بازدهی بیش از ۱۳۴ درصدی همراه شد. کسب سود ۱۲۰ درصدی نیز نتیجه عملکرد صندوق قابل معامله زرافشان امید ایرانیان در نیمه نخست سال جاری بود. یادآور میشود صندوق سهامی قابل معامله افق ملت که فعالیت خود را از ۲۳ خردادماه ۱۳۹۷ آغاز کرده، بازده ۵/ ۶۶ درصدی را طی چهارماه اخیر کسب کرده است.
ارسال نظر