ریزش معاملات شمش بورسی

بازار فولاد طی هفته‌های گذشته تحت‌تاثیر دو عامل مهم قرار گرفت که موجب تغییرات قیمتی انواع محصولات در زنجیره فولاد شد. دو مولفه نوسانات ارزی و التهابات داخلی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر بازار انواع فلزات به‌ویژه فولاد بودند. دولت در هفته‌های گذشته حجم قابل‌توجهی از ارز را در تالار دوم عرضه کرد، اما بیش از ۳ میلیون دلار آن بدون متقاضی باقی ماند. پیش‌بینی می‌شود که روند تزریق ارز ادامه داشته باشد، اما کاهش قیمت ارز در تالار دوم به کمتر از ۱۲۰‌هزار تومان دور از انتظار است.

از سوی دیگر، تنش‌های موجود باعث کاهش حجم معاملات در بازار آزاد و تالار فیزیکی بورس کالای ایران شده است. بر اساس تجربه‎‌های گذشته در این شرایط، صادرات افزایش می‌یابد و واردات به سمت کاهش پیش می‌رود که نتیجه آن افزایش میزان ارز عرضه شده در تالار دوم خواهد بود. تحلیل بازار داخلی فولاد به ثبات شرایط سیاسی طی هفته‌های آینده بستگی دارد. التهابات موجود سرمایه‌گذاران را محتاط کرده و تقاضا را کاهش داده است. به طور قطع پس از آنکه وضعیت بازار به حالت عادی بازگشت، تقاضای خفه شده وارد بازار خواهد شد و قیمت‌ها را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد. به‌طور کلی بازار داخلی فولاد به ثبات سیاسی و اقتصادی نیاز دارد تا بتواند به روند طبیعی خود بازگردد تا در ادامه کاهش قیمت‌ها و افزایش تقاضا رقم بخورد. 

افت معاملات زنجیره فولاد در بازار فیزیکی

بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران طی هفته پایانی دی ماه نشان می‌دهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۳۱‌درصد در هفته گذشته به ۲۸‌درصد کاهش داشته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که حجم عرضه این محصول میانی زنجیره فولاد در روز ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۴ نسبت به هفته گذشته افت ۱۳ درصدی داشته است. بررسی معاملات نشان می‌دهد که بورس کالای ایران میزبان عرضه ۱۳۹‌هزار و ۱۸۰ تن شمش بود که با توجه به ثبت تقاضای ۰.۴ برابری نسبت به عرضه ۲۸‌درصد از عرضه‌ها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز ۲۹ دی‌ماه ۴۲‌هزار و ۱۸۲ تومان به‌ازای هر کیلوگرم بود و قیمت پایه تعیین شده برای عرضه‌های شمش در بازه ۳۷‌هزار و ۳۰۰ تومان تا ۴۴‌هزار و ۳۹۹ تومان به‌ازای هر کیلوگرم تعیین شد و میانگین قیمت پایه برای این محصول نیز ۴۰‌هزار و ۸۴۹ تومان به‌ازای هر کیلوگرم گزارش شد که نسبت به هفته گذشته افت ۱.۱ درصدی را به‌ثبت رسانده است. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان می‌دهد که میزان معاملات در روز مورد بررسی نسبت به هفته گذشته کاهش ۲۶ درصدی داشته‌ است.

همچنین بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران نشان می‌دهد که این بازار روز یکشنبه ۲۸ دی‌ میزبان عرضه ۷۰‌هزار و ۹۵۰ تن آهن اسفنجی بود که باتوجه به ثبت تقاضای یک برابری نسبت به عرضه، ۷۰‌درصد از عرضه‌ها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهن اسفنجی در معاملات اخیر نسبت به هفته گذشته ۲‌درصد افزایش داشت و به ۲۱‌هزار و ۱۲۲ تومان به‌ازای هر کیلوگرم رسید. قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته گذشته ۲۰‌هزار و ۷۰۲ تومان به‌ازای هر کیلوگرم بود.

به‌طور کلی بررسی بازار فیزیکی طی هفته پایانی دی‌ماه نشان می‌دهد که میزان عرضه و حجم معاملات محصولاتی همچون آهن‌اسفنجی و شمش کاهش یافته است. قطع اینترنت از روز ۱۸ دی‌ماه موجب شده تا دسترسی به معاملات آنلاین برای بسیاری از کاربران دشوار شود و از این رو می‌توان گفت مهم‌ترین عامل ریزش حجم معاملات طی دو هفته معاملاتی اخیر قطعی اینترنت بوده است.

 از طرفی بازار فولاد با کمبود نقدینگی مواجه است و تولیدکنندگان صنایع پایین‌دستی قادر به خرید مواد اولیه مصرفی خود نیستند. باتوجه به این موضوع که بخش مسکن و ساخت‌وساز در رکود به سر می‌برد و وضعیت صادرات محصولات زنجیره فولاد نیز روشن نیست، در نتیجه افق و چشم‌انداز مثبتی برای این صنعت پیش‌بینی نمی‌شود. همچنین با وجود فصل سرما و قطعی گاز در واحدهای تولیدی میزان عرضه محصولات فولادی کاهش یافته است و در مقابل عملا شمش ۴۱ تا ۴۵‌هزار تومانی خریدار ندارد و باتوجه به‌اینکه نرخ ارز مشخص نیست، بنابراین محرک جدی برای تغییر قیمت‌ها در بازار وجود ندارد. بررسی وضعیت موجود بازار فولاد نشان می‌دهد که سناریوی افزایش قیمت برای بهمن‌ماه دور از انتظار است و به احتمال زیاد و به شرط پایدار بودن وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور، زنجیره فولاد تا پایان امسال با همین روند و قیمت به مسیر خود ادامه دهد.