بانکها اقتصاد هند را به رکود میکشانند؟
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از بلومبرگ، اقتصاد هند، سریعترین اقتصاد بزرگ جهان کند میشود. یک کاهش مشهود درفعالیتهای اقتصادی در ۶ ماه گذشته وجود داشته است. این رکود با کاهش فروش خودرو و چند کالای بادوام دیگر آغاز شد و بعد گسترش پیدا کرد. رشد حملونقل هوایی کاهش یافته است. شرکتها میگویند فروش کالاهای پر مصرف مثل صابون و پاککنندهها رو به کاهش است. تحقیقات برای یافتن دلیل این رکود آغاز شده، ولی مجرم اصلی مشخص است: سیستم بانکی فعلی.
مساله این است که پول کافی در اقتصاد وجود ندارد. طی دو سال گذشته به توزیعکنندگان و خردهفروشان کالاهای مصرفی در مورد کمبود فزاینده نقدینگی هشدار دادهاند. تصمیم دولت در اواخر ۲۰۱۶ برای بیرون بردن موقت بیشتر ارز کشور از چرخه و وضع مالیات بر کالاها و خدمات در سال بعد، کار را برای کشف نشانههای شتاب اقتصادی سخت کرد.حالا که مالیات بر کالاها و خدمات یکساله شده و تاثیرات کم کردن ارزش پول کشور از بین رفته است، ارقام رشد واقعی تر شده و کاهش سرعت رشد اقتصادی نمایان شده است.
مقصر، عدمتمایل به خصوصیسازی سیستم مالی کشور است. بانکهای دولتی همچنان بر این بخش تسلط دارند و بیش از دو سوم سرمایههای بانک را کنترل میکنند. همچنین ۹۰ درصد داراییهای راکد هم از زمان افزایش قبلی وامدهی در دست آنهاست. در حالی که تمام گستره سیاسی کشور نیاز به اصلاحات را قبول دارند، دولت عملا در برابر فروش بانکهای دولتی مقاومت میکند و ترجیح میدهد مخفیانه این سیستم را اصلاح کند. امید است رشد بانکهای دولتی کند شود و رقیبان خصوصی سهمی از بازار را در دست بگیرند.
عوامل دیگر میتوانند مربوط به کاهش تقاضا باشند. تاثیر افزایش دستمزد کارمندان دولت که دستور آن توسط کمیسیون قبلی پرداختها صادر شد، کم شده است. کمیته سیاست مالی بانک مرکزی مطمئنا میتواند با کاهش بیشتر نرخ بهره کمک کند. نرخ پایینتر بهره به کاهش سود اوراق قرضه کمک و در بخش غیر بانکداری سیستم مالی ثبات ایجاد میکند.ولی کاهش نرخ بهره علاج همه دردها نیست. اگر اقتصاد دوباره شروع به رشد کند، دولت این بار باید با تبر سراغ بانکها برود نه چاقوی جراحی.رشد اقتصادی هند سال گذشته با ثبت رشد خیرهکننده ۱/ ۸ درصدی، رکورددار سریعترین نرخ رشد اقتصادی در بین کشورهای در حال توسعه بود. این کشور که تا سال قبل ششمین اقتصاد بزرگ جهان بود اندکی پیش با دستیابی به اقتصاد ۵۷/ ۲ تریلیون دلاری توانست با پشت سر گذاشتن انگلیس به پنجمین اقتصاد بزرگ جهان بدل شود. آرون جاتلی- وزیر دارایی هند ابراز امیدواری کرده است که تا پایان سال ۲۰۳۰، هند جز سه اقتصاد برتر جهان شود. از سال ۱۹۹۰ تاکنون، هند به یکی از ثروتمندترین کشورهای در حال توسعه تبدیل شدهاست؛ در این مدت اقتصاد این کشوربه استثنای چند عقبگرد کوچک همواره رشدی چشمگیر داشته است. این رشد با مولفههایی همچون افزایش امید به زندگی، میزان باسوادی و امنیت غذایی همراه شده است.
ارسال نظر