سایه «باز»ها روی فدرال رزرو

تغییرات احتمالی در راس فدرال رزرو موجب تقویت دلار شد. چرخش ترامپ از جناح کبوترها به سمت جناحِ بازها  عامل اصلی این تقویت بود. شاخص دلار تا ساعت ۳ بعدازظهر در محدوده ۵۰/ ۹۳ قرار گرفته و افزایش ۴/ ۰درصدی را به ثبت رسانده بود. روز گذشته،  یورو  نیز به روز‌های سخت خود در بازار ارز ادامه داد. افزایش درگیری‌ها در کاتالونیا، یورو را با افت ۴۸/ ۰ درصدی مواجه کرد. بالا رفتن دلار  نیز بازار طلا را به کف هفت هفته اخیر خود رساند. طلای جهانی در ساعات ابتدایی روز گذشته به سوی ابتدای محدوده ۱۲۷۰ دلار حرکت کرد.

 بازگشت بازها و تقویت دلار

تصدی ریاست بانک مرکزی آمریکا از سوی جناح باز‌ها و پایان دوره جناح کبوتر‌ها دلار را تحت تاثیر قرار داد. شاخص دلار در بازار صبح دوشنبه در نقطه ۱۳/ ۹۳ باز شد و تا ساعت ۵ بعد از ظهر به ۵۵/ ۹۳ رسید. کارشناسان اظهارات اخیر دونالد ترامپ درباره گزینه محتمل ریاست بانک مرکزی را دلیل ادامه روند افزایشی دلار می‌دانند. اظهارات ترامپ بیانگر پایان دوره ریاست جنت یلن است. گزینه‌ محتملی که ترامپ برای ریاست بانک مرکزی اعلام خواهد کرد، کوین وارش است.  وارش از سال‌های بحران اقتصادی آمریکا در مجموعه بانک مرکزی حضور فعال داشته است. او سال‌ها به عنوان رابط ارشد بانک مرکزی و وال‌استریت فعالیت می‌کرد. وارش در زمینه سیاست پولی، دیدگاه «بازی» دارد. دیدگاه بازی، ‌شکل موافق اعمال کنترل بیشتر بر تورم است و افزایش نرخ بهره یکی از استراتژی‌‌های رایج در این تفکر است. با توجه به روند سیاست‌گذاری آمریکا برای کنترل بیشتر تورم، یلن در ماه فوریه آتی سمت خود را تحویل خواهد داد. یلن از لحاظ سیاست پولی به دسته کبوتر‌ها نزدیک است. دیدگاه کبوتری موافقت چندانی با افزایش نرخ بهره ندارد و بیشتر بر رشد اقتصادی تکیه می‌کند. ترامپ با بالا بردن احتمال روی کار آمدن وارش، نوید دوره‌ای از افزایش بیشتر نرخ بهره را داد. افزایش نرخ بهره، تورم را تحت کنترل بیشتری قرار می‌دهد. سیاست انقباضی آتی بانک مرکزی، شاخص دلار را تا ظهر روز گذشته، بیش از ۴۵/ ۰ درصد افزایش داد. دیگر دلیل افزایش ارزش دلار در بازار ارز، گزارش مربوط به افزایش بازدهی اوراق خزانه آمریکا است.

 

بحران کاتالان علیه یورو

بحران اتحادیه اروپا با افزایش تنش‌ها در اسپانیا ادامه پیدا کرد. درگیری‌های مربوط به رفراندوم کاتالونیا با درگیری پلیس این کشور به خشونت کشیده شد. افزایش خشونت‌ها در اسپانیا یورو را با ضربه مواجه کرد. نگاه مضطرب سرمایه‌گذاران به کاتالان منجر به خارج شدن یورو از ذخیره خارجی و محل امن سرمایه‌گذاری شد. شاخص یورو (اینوو) که آخر هفته گذشته ۳۲/ ۹۴ بسته شده بود، دیروز در ۱۹/ ۹۴ باز شد و تا ساعت ۳ ظهر دوشنبه با کاهش ۴۸/ ۰ درصدی به ۸۷/ ۹۳ رسید. شاخص‌های بورس در اسپانیا در ساعت‌های ابتدایی بازار دیروز با افت مواجه شدند. شاخص‌های Banco de Sabadell  و Caixabank که به کاتالونیا تعلق دارند به ترتیب ۶/ ۲ درصد و ۹/ ۱ درصد کاهش داشتند که تاثیر تنش‌های داخلی اسپانیا را به وضوح بیان می‌کند. یورو با توجه به قضاوت سود سرمایه‌گذاران، افت شدید‌تری در آسیا داشت.

 

 رکورد‌های شاخص تولید مدیران در آسیا

شاخص تولید مدیران در ژاپن، چین و کره‌جنوبی با افزایش همراه بود. آخر هفته گذشته گزارش‌های مربوط به این شاخص ارائه شدند. ژاپن بهترین ماه خود را از لحاظ تولید مدیران را در طول ده سال اخیر تجربه کرد. این شاخص در ماه سپتامبر سال‌جاری میلادی از ۲/ ۵۲ به ۹/ ۵۲ افزایش یافت. این شاخص در چین هم سریع‌ترین رشد ماهانه خود را از سال ۲۰۱۲ میلادی ثبت کرد. گزارش مربوط به شاخص PMI چین از افزایش ۳۵/ ۱ حکایت داشت. این شاخص در ماه سپتامبر از ۷/ ۵۱ به ۴/ ۵۲  رسیده بود. بازار سهام در آسیا با توجه به این گزارش‌ها با افزایش روبه‌رو شدند. شاخص سهام MSCI در بخش آسیا پاسفیک (خارج از ژاپن) ۲۷/ ۰ درصد رشد کرد و شاخص Nikkei ژاپن نیز در بازار صبح دیروز ۱۱/ ۰ درصد افزایش یافت.

 

 چین، تعطیل اما موثر

تعطیلات  «هفته طلایی» به مناسبت سالروز ملی چین در این هفته آغاز شد. کارشناسان با توجه به این تعطیلات، هفته آرامی برای بازار‌های آسیایی پیش‌بینی می‌کردند. این پیش‌بینی‌‌ها با اقدام عجیب دولت چین درباره تغییر شرایط ذخایر بانک‌ها، غلط از آب در آمد. پنج بانک بزرگ چین اجازه پیدا کردند تا میزان ذخایر خود نزد بانک مرکزی را کاهش دهند. گزارش‌ها درباره وضعیت بخش خصوصی و شرکت‌های کوچک در چین نگران‌کننده بود. بنابراین دولت با کاستن از میزان ذخیره بانک‌ها، کاهش فشار بر این بخش‌ها را در دستور کار خود قرار داد. نرخ الزام ذخایر در این پنج بانک کاسته شد و به حدود ۱۶ درصد رسید. این طرح از روز سه‌شنبه این هفته اجرایی می‌شود. تاثیرگذاری چین بر بازار آسیا و جهان با اعلام اجرایی شدن این طرح، حتی در تعطیلات نیز ادامه می‌یابد.

 

 افت  طلا

روز دوشنبه در مقطعی طلا به کف ۷ هفته اخیر خود رسید. در بازار صبح دوشنبه قیمت هر اونس فلز زرد، بین ۱۲۷۶ و ۱۲۷۰ دلار در نوسان بود. افزایش شاخص دلار به فشار خود روی ارزش طلا  ادامه داد. افزایش بازدهی اوراق خزانه در کنار افزایش احتمالی سیاست «بازی شکل» در بانک مرکزی آمریکا، دلار را افزایشی نگه داشت. افزایشی ماندن دلار، اول هفته کاهشی برای طلا رقم زد. خبرگزاری «شین‌هوا» در چین، اطلاعات جدیدی درباره وضعیت طلا در این کشور منتشر کرد. ذخیره طلای فیزیکی در چین تا پایان سال ۲۰۱۶ به بیش از ۱۲ هزار تن رسیده است. چین برای ۱۰ سال بزرگ‌ترین تولید‌کننده طلا و برای چهار سال بزرگ‌ترین مصرف‌کننده این فلز در دنیا بوده است. به نقل از این خبرگزاری، دولت محلی شانگهای صبح دوشنبه اعلام کرده است، چین خروجی طلای خود را به ۵۰۰ تن در سال تا سال ۲۰۲۰ ارتقا خواهد داد. چین در حال حاضر خروجی ۴۵۰ تنی دارد. چین در نیمه اول سال‌جاری میلادی حدود ۲۰۹ تن طلا تولید کرده است که به نسبت مدت مشابه در سال گذشته ۸/ ۹ درصد کاهش داشته است. میزان مصرف طلا در این مدت ۱۰ درصد افزایش یافته است. میزان مصرف چین در این محدوده زمانی به حدود ۵۴۵ تن رسید. تحلیلگران بازار جهانی فلز زرد معتقدند انتشار این گزارش می‌تواند بر روند بازار جهانی تاثیر بگذارد.

 

رکورد ۲ دهه ای پوند

به گزارش بلومبرگ، پوند انگلستان پربازده‌ترین ارز در بازار سپتامبر لقب گرفت و بانک انگلستان افزایش نرخ بهره در ماه نوامبر را محتمل دانست. واکنش بازار به افزایش نرخ بهره، همزمان با افت یورو، نرخ رشد ماهانه برابری پوند به یورو را به بیشترین میزان از فوریه سال ۱۹۹۷ میلادی رساند. نرخ رشد ماهانه پوند به یورو، در سپتامبر ۴۵/ ۴ بود. استیون بارو استراتژیست بانکی معتقد است پوند تا پایان سال افت خواهد کرد.  وی دلیل این افول را برخورد واقعی سرمایه‌گذاران به هنگام اجرایی شدن نرخ بهره در این کشور دانست. بارو افزود: زمانی که نرخ بهره عملی شود بازار به واکنش منفی متمایل خواه شد.

 

ترمز نفت کشیده شد

روز گذشته طلای سیاه بیشتر رو به کاهش داشت. افزایش حفاری‌ها در آمریکا به همراه خروجی بیشتر اوپک ترمز نفت را کشید. نفت که بیشترین بازدهی تابستانه خود را در ۱۳ سال اخیر تجربه کرده بود، اول هفته را کاهشی آغاز کرد. نفت برنت  با کاهش یک دلاری در هر بشکه به ۶۵/ ۵۵ دلار به ازای هر بشکه رسید. برنت هفته گذشته به سقف ۵/ ۵۹ دلاری هر بشکه هم رسیده بود. نظرسنجی روز جمعه رویترز نشان داد که تولید اوپک در ماه گذشته افزایش داشته است. این افزایش تولید متوجه عراق و لیبی عنوان شد. تولیدکنندگان نفت در خاورمیانه نگران عواقب افزایش مجدد قیمت نفت هستند. آنان معتقدند افزایش قیمت نفت تنها به نفع شیل آمریکا خواهد بود؛ زیرا حفاری‌ و تولید خود را افزایش می‌دهند، بنابراین قیمت نفت مجددا کاهش خواهد یافت.