چالش‌های صادرات در سال 90

گروه بازرگانی- چند تن از فعالان بخش خصوصی درگفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» دیدگاه خود را در خصوص چالش‌های صادرات در سال جاری مطرح کردند. رییس کنفدراسیون صادرات، قیمت سوخت، نرخ ارز و تحریم‌های اقتصادی را عمده‌ترین چالش‌های صادرات کالا در سال‌جاری دانست و گفت: افزایش قیمت سوخت بر هزینه‌‌های حمل‌و‌نقل تاثیر خواهد گذاشت.

اسدالله عسگراولادی با اشاره به تاثیرات منفی قیمت سوخت بر محصولات کشاورزی افزود: این روند منجر به بالارفتن قیمت تمام‌شد‌ه‌ کالاهای صادراتی می‌شود.

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین به موضوع تحریم‌ها اشاره کرد و گفت: در پی تحریم نقل‌و‌انتقال پول مشکل‌شده و ما امیدواریم این کار سخت‌تر نشود. البته تاکنون تحریم را دور زده‌ایم، اما نباید مشکل‌های مربوط به این موضوع تشدید شود.

رییس کنفدراسیون صادرات ایران چالش دیگر صادرات را مربوط به نرخ ارز عنوان کرد و یادآور شد: من نمی‌دانم قیمت واقعی نرخ ارز چقدر است، اما خواستار آن هستم که نرخ ارز واقعی شود. این فعال بخش خصوصی در مورد برآورد خود از صادرات غیرنفتی ایران در سال جاری نیز بیان کرد: پیش‌بینی ما این است که صادرات غیرنفتی ایران در سال ۹۰ به رقم ۳۶ میلیارد تا ۳۷ میلیارد دلار برسد.

ضرر صادراتی با افزایش نرخ ارز!

علینقی خاموشی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران نیز با تاکید بر اینکه هم‌اکنون رقابت اصلی بر سر قیمت‌های داخلی و خارجی است، گفت: کالاهای داخلی ما گران تمام می‌شود و ما باید برای این موضوع چاره‌اندیشی اساسی کنیم.

رییس سابق اتاق ایران خاطرنشان کرد: متاسفانه دوستان عزیز که نظرات اقتصادی منتشر می‌کنند ضد این جریان کار می‌کنند.

این فعال اقتصادی که مخالف افزایش نرخ ارز و موافق کاهش آن است، تاکید کرد: کسانی که درخواست افزایش نرخ ارز را دارند از اینکه این اقدام مستقیما بر قیمت تمام شده کالاها اثر می‌گذارد، غافل هستند.

وی با بیان اینکه افزایش نرخ ارز منجر به بیشتر فروختن کالاهای صادراتی و افزایش قیمت کالاهای داخلی می‌شود، گفت:در حالی که باید تمام تلاشمان این باشد که جلوی تورم قیمت داخلی را بگیریم تا متقابلا کالاهای صادراتی هم به میزان بیشتری عرضه شود.

علینقی خاموشی که در انتخابات هفتمین دوره اتاق‌های بازرگانی بار دیگر به عنوان نماینده بخش خصوصی به اتاق تهران راه یافته است، معتقد است که مشوق‌های صادراتی نیز باید ریالی باشد.

زیان صادرات از بودجه انبساطی

در همین راستا پدرام سلطانی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران مهم‌ترین چالش صادراتی در سال جاری را تحریم‌های اقتصادی عنوان کرد و گفت: با توجه به تغییرات منطقه امکان دارد روابط ما با همسایگانمان تیره شود و روابط بانکی نیز تحت کنترل و فشار بیشتری به ویژه از سوی کشورهایی نظیر امارات قرار گیرد.

وی تاثیر هدفمندی یارانه‌ها بر قیمت تمام شده کالاهای سنتی و فرآورده‌های غذایی را عاملی برای کاهش صادرات این نوع محصولات و کاهش حاشیه سود آنها ارزیابی کرد و افزود: به‌رغم اینکه نرخ سود بانکی بر اساس بسته سیاستی و نظارتی کاهش یافته، اما به دلیل افزایش تورم، کاهش نرخ سود می‌تواند موجب کاهش سپرده‌گذاری در بانک‌ها و سوق دادن سرمایه‌ها به سمت تسهیلات سودده‌تر باشد بنابراین دریافت وام برای صادرات مشکل‌تر می‌شود.

این فعال اقتصادی، مباحث مربوط به بلاتکلیفی بودجه و قبض و بسط مالی دولت را نیز عاملی اثر‌گذار بر نرخ ارز و فضای کسب و کار عنوان کرد و گفت: بودجه دولت در سال‌جاری انبساطی است بنابراین این اقدام برتثبیت نرخ ارز اثر‌گذار است و از سوی دیگر افزایش پایه پولی و اثرات تورمی ناشی از بودجه انبساطی اثرات منفی بر صادرات خواهد گذاشت.

سلطانی در ادامه به تخصیص منابع ناشی از هدفمندی یارانه‌ها به صنایع به ویژه صنایع انرژی بر اشاره کرد و اظهار داشت: بخش عمده‌ای از صادرات توسط صنایع انرژی‌بر به دلیل پایین بودن بهای انرژی در کشورمان، انجام می‌شود و اگر امسال منابع پیش‌بینی شده در هدفمندی یارانه‌ها به این صنایع، در اختیار آنها قرار نگیرد، امکان و توان صادراتی را از دست خواهند داد. با این حال بنا به پیش‌بینی اسدالله عسگراولادی، ارزش صادرات کشور امسال حدود ۱۵ درصد افزایش خواهد یافت.