حمله ناو آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایران
دریاسالار «ویلیام کرو»، فرمانده وقت ستاد مشترک نیروی دریایی آمریکا، ساعاتی بعد از شلیک به پرواز ۶۵۵ در نشست خبری وزارت دفاع آمریکا، آن را «یک اقدام دفاعی مناسب» توصیف کرد و گفت: «مسیر پرواز هواپیمای ایرانی، مستقیم به سمت پایین و رو به ناو «یواساس وینسنس» بود. وقتی که هواپیمای مزبور به اخطارهای مکرر ما توجهی نکرد «وینسنس» به سمت آن شلیک کرد تا از خودش در برابر هر گونه حمله احتمالی محافظت کند.»«ویلیام کرو» علاوه بر این در همان نشست خبری مدعی شد که هواپیمای ایرانی با سرعت ۴۵۰ گره دریایی (سرعتی که معمولا هواپیماهای جنگی با آن پرواز میکنند) در ارتفاع ۹۰۰۰ پایی از سطح دریا درحال کاهش ارتفاع و حرکت به سمت ناو آمریکایی بوده و به همین دلیل هدف ناو «وینسنس» قرار گرفته است.ادعای دیگر «کرو» این بود که ایرباس ایرانی از دالان هوایی خودش خارج شده و بنابراین «ویلیام راجرز»، فرمانده ناو آمریکایی آن را با هواپیمای جنگی F-۱۴ اشتباه گرفته است.
یک روز بعد، «رونالد ریگان»، رئیسجمهوری وقت آمریکا نیز در روایتی مشابه مسوولیت حادثه را متوجه طرف ایرانی دانست: «در تاریخ ۳ جولای ناوهای «یواساس وینسنس» و «یواساس مانتگومری» درحال انجام عملیات در آبهای بینالمللی خلیجفارس، در نزدیکی تنگه هرمز بودند. شایان ذکر است در روز ۲ جولای «مانتگومری» به سیگنالهای خطر از یک تانکر هلندی واکنش نشان داده بود که هدف حمله قایقهای کوچک ایرانی قرار گرفته بود. با در دست داشتن نشانههایی مبنی بر اینکه حدود ۱۲ کشتی کوچک ایرانی جمع شده بودند تا به این کشتی تجاری حمله کنند، ناو «وینسنس» یک بالگرد «لامپس مارکس» را برای انجام ماموریت گشتزنی روانه حریم هوایی آبهای بینالمللی کرد تا موقعیت را ارزیابی کند. وقتی که بالگرد مذکور تنها به چهار مایل دریایی رسیده بود، قایقهای کوچک ایرانی به سمت آن شلیک کردند (در این زمان وینسنس ۱۰ مایل دریایی از صحنه فاصله داشت). بالگرد «لامپس» آسیب ندید و به سرعت به سمت «وینسنس» برگشت.»
ریگان در نهایت این حمله را یک اقدام دفاعی ارزیابی کرد. «یوری لیامین»، کارشناس مسائل نظامی روسیه در مصاحبهای با اسپوتنیک با یادآوری اینکه حمله آمریکا به هواپیمای ایرانی در زمان جنگ ایران و عراق انجام شده، گفته است: «در چند ماه پایانی جنگ ایران و عراق، ایالاتمتحده بهطور مکرر به شناورهای ایران حمله میکرد و باعث تخریب چندین قایق موتوری و آسیب به یک شناور نظامی ایران شد.»«لیامین» درباره شلیک به ایرباس ایرانی تصریح کرده است: «آمریکا، تعمدا این کار را انجام داد. آنها میخواستند به ایران نشان بدهند اگر آنها را تهدیدی علیه کشتیهایشان ببینند حاضرند دست به هر اقدامی بزنند. در نهایت دولت آمریکا مبلغ ۵۵ میلیون دلار به خانوادههای قربانیان و نیز مبلغ ۴۰ میلیون دلار برای خسارت سقوط هواپیمای مسافربری پرداخت کرد. این مبلغ بهصورت بلاعوض و بدون قبول مسوولیت حادثه پرداخت شد و هیچکدام از خدمه ناو وینسنس محکوم نشدند؛ حتی ویلیام راجرز فرمانده ناو جنگی آمریکا در پایان خدمت خود مدال شجاعت گرفت و به درجه بالاتر ارتقا یافت.
ارسال نظر