سهندنشین‌ها در حسرت آزادراه

مسوولان استانی از همان ماه‌‌های اولیه مکان‌‌یابی شهر سهند، ایجاد راه دسترسی کوتاه‌تر بین این شهر و تبریز را در دستور کار خود قرار دادند، اما این مساله زمانی با جدیت دنبال شد که در سفر سوم هیات دولت به استان احداث بزرگراه تبریز ـ سهند به تصویب رسید و با توجه به نیاز مبرم به این مسیر بلافاصله پس از اتمام مراحل مطالعاتی اقدامات اجرایی آن آغاز شد. اما هنوز این طرح به مرحله پایانی نرسیده و هرساله برای سال دیگر تمدید می‌‌شود و تاکنون نیز نتیجه‌ای نداشته است. آزادراه تبریز ـ سهند با ۲۲ کیلومتر در دو قطعه و به‌صورت چهار بانده در حال اجرا است که ساخت قطعه اول آن به طول هفت کیلومتر از سمت شهر جدید سهند از‌ سال ۸۹ و قطعه دوم آن با ۱۵ کیلومتر طول از سمت تبریز در سال ۹۰ آغاز شده است. طرحی که با انتقال بخشی از تردد به این مسیر از ترافیک مسیر تبریز ـ ‌آذرشهر نیز کاسته خواهد شد، گفته می‌شود با بهره‌‌برداری از آن ساکنان سهند در کمتر از ۱۰دقیقه به تبریز خواهند رسید و با توجه به نبود مراکز بهداشتی ـ درمانی، آموزشی، رفاهی و تفریحی در این شهر، ساکنان آن می‌توانند به این امکانات اولیه دسترسی داشته باشند، اما متاسفانه تاکنون وعده و وعیدهای مسوولان در این رابطه محقق نشده است. یکی از مصوبات دولت یازدهم در سفر استانی به آذربایجان ‌شرقی، تصویب اعتبار، ساخت و تکمیل آزاد‌ راه تبریز ـ سهند بود که تا کنون میسر نشد.

عباس مصطفوی، مدیرعامل شرکت عمرانی شهرجدید سهند اظهار کرد: ۳۵ درصد از عقب ماندگی سال گذشته در آزادراه فعلا جبران نشده است. خوشبختانه سال‌جاری شاهد پیشرفت خوبی در روند تکمیل طرح آزادراه بودیم. وی افزود: طرحی که تا آذر امسال قول افتتاح آن را داده بودند، فعلا به دلایل اعتبارات مالی از سوی دولت به تعویق افتاده است. وی ادامه داد: هم پیمانکار و هم شرکت توسعه عمرانی شهر جدید سهند وظیفه خود را نسبت به قول و قرارداد و تعهداتی که بسته بودند به سرانجام رسانده است. علیرضا بیگی، نماینده تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس نیز گفت: هرچه سریع‌تر عبور تعجیلی باید انجام گیرد حتی اگر ابنیه‌ها کامل نباشند. با عبور به‌صورت تعجیلی تحولی اساسی در شهر جدید سهند رخ خواهد داد. وی اظهار کرد: آزادراه سهند -تبریز از اول به عنوان بزرگراه طراحی شده بود و ما نیز سعی به پایان آن به‌صورت بزرگراه داشتیم ؛ با روی کار آمدن دولت یازدهم، منابع اعتباری لازم برای اتمام این طرح تامین نشد و طرح را از حالت بزرگراهی به آزادراهی تبدیل کردند که در واقع نوعی کلاهبرداری محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: با تبدیل طرح از بزرگراهی به آزادراهی، این طرح علنا به یک طرح سرمایه‌گذاری تبدیل شد تا به تبع آن مردم به خاطر تردد، هزینه پرداخت کنند. این تبدیل در طرح منجر به تغییر نقش پیمانکار به سرمایه‌گذار برای تامین مطالبات خود شد و به این منظور پیمانکار مجبور است آورده سرمایه خود را از محل حق عبور یا همان عوارضی در یک بازه زمانی مشخصی به دست آورد. بیگی تصریح کرد: در یک طرح سرمایه‌گذاری، باید دولت اندک آورده‌ای داشته باشد، ولی متاسفانه دولت یازدهم و دوازدهم نتوانست چنین آورده‌ای را هم تامین کند که به همین منظور اختلاف اصلی بنده با وزیر سابق راه و شهرسازی و آقای پزشکیان سر همین موضوع بود.

نماینده تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه آزادراه مشابهی مانند آزادراه تبریز – سهند از تبریز به بازرگان داریم که آن ‌هم هیچ‌گونه پیشرفتی نداشته است، گفت: آزادراه تبریز – بازرگان در سال ۹۴ توسط رئیس‌جمهوری و با حضور مقامات دولتی خارجی و سرمایه‌گذار خارجی و در اواخر سال ۹۵ توسط وزیر راه و شهرسازی کلنگ‌زنی شده اما متاسفانه تاکنون شاهد پیشرفت چندانی نبوده‌‌ایم. وی با بیان اینکه امیدوارم پیگیری‌های وزیر فعلی راه وشهرسازی به سرانجام برسد تا مردم بیش از این گرفتار مشکلات جاده‌ای نباشند، تاکید کرد: نباید زیاد به فکر منفعت پیمانکار بود، بلکه باید به فکر مردم بود و حداقلی حق عبور را به مردم بدهند؛ اگر طرحی که تا به امروز پیش رفته است را به یکدیگر وصل کنند، ۵ کیلومتر باقی مانده (رفت و برگشت) با عبور تعجیلی قابل‌جبران است. بیگی با بیان اینکه سازمان عمران شهر جدید سهند بر مبنای قراردادی که با پیمانکار دارد، باید این آزاد راه را به شهید کسایی وصل کند، اظهار کرد: ۶۰ درصد منابع مالی انجام طرح به عهده پیمانکار است، ۴۰ درصد به عهده شرکت عمران است که هردو تعهدات خود را انجام داده‌اند.