دست پر اتاق بازرگانی اصفهان با 6 تفاهم نامه

به جرات می توان گفت رویداد فوق از منظر در برگیری و هدف دار بودن، تفاوت معناداری با بسیاری رویدادهای برگزار شده در سال های اخیر داشته است، رویدادی با حضور کشورهای آفریقایی، بازارهای متفاوت و نوظهور در کنار مزیت های پرشمار که این دسته از کشورها را مقصد بسیار خوبی برای توسعه تجارت، سرمایه گذاریهای متقابل و به خصوص فعال شدن بخش های مختلف صادراتی استان های صنعت محور مانند اصفهان نشان می دهد.

این رویداد باهدف تقویت روابط تجاری و اقتصادی بین ایران (به‌ویژه استان اصفهان) و کشورهای آفریقایی در بخش‌های مختلف صنعت، معدن، کشاورزی، و گردشگری برپا شد اما پیش از برگزاری اجلاس، اقدامات متعددی برای هماهنگی و برنامه‌ریزی انجام شد که ازجمله می‌توان به تشکیل شورای سیاست‌گذاری و همچنین برگزاری جلسات متعدد برای برنامه‌ریزی بازدیدهای صنعتی و اطلاع‌رسانی به فعالین اقتصادی استان و کشور اشاره کرد که نشان از تدبیر برگزارکنندگان برای عبور از  نشست های معمولِ این چنینی و حرکت به سمت نتیجه گرایی در حوزه تجارت که همان سود دو جانبه یا منافع طرفین است، دارد.

روز اول: اشتراک و تفاهم

در نخستین روز اجلاس، شرکت‌کنندگان از واحدهای تولیدی برتر استان اصفهان در حوزه‌های مختلف صنایع غذایی، کشاورزی، فلزی، پزشکی و سلامت بازدید کردند. این بازدیدها باهدف معرفی ظرفیت‌های صنعتی و صادراتی استان برگزار شد. همچنین نشست مشترک اتاق بازرگانی اصفهان با نمایندگان اتاق‌های بازرگانی آفریقا در محل اتاق بازرگانی اصفهان  تشکیل شد که در آن، موضوعات مختلفی از جمله چالش‌ها و فرصت‌های همکاری‌های اقتصادی مورد بحث قرار گرفت. در این نشست شش تفاهم‌نامه همکاری بین اتاق بازرگانی اصفهان و اتاق‌های بازرگانی کشورهای مختلف آفریقایی امضا شد. ضمن آنکه «یادداشت مفهومی» (Concept Paper) با موضوع «ایجاد پلتفرم پایدار برای ارتباط میان اتاق بازرگانی اصفهان و کشورهای آفریقایی» بین شرکت‌کنندگان توزیع و از آنها خواسته شد ضمن بررسی و امضای «تفاهم‌نامه پیشنهادی» نیازهای فوری یا فرصت‌های برتر در زمینه تجارت یا سرمایه‌گذاری در کشور خود را معرفی کنند.

همچنین «اعلامیه مشترک» (Joint Declaration) نشست اتاق‌های بازرگانی ایران و آفریقا مورد تصویب شرکت‌کنندگان قرار گرفت. ازجمله مفاد این اعلامیه می‌توان به تعهد مشترک اعضا برای توسعه پیوندهای اقتصادی ایران - آفریقا، ایجاد پلتفرم پایدار گفت‌وگو، اشتراک دانش و تجارب برتر، تشویق یکپارچگی منطقه‌ای، هماهنگی در پیگیری، و معرفی فرد رابط (Point of Contact) توسط هر اتاق اشاره کرد.

روز دوم اجلاس به برگزاری نشست‌های تجاری رودررو اختصاص داشت که در آن بیش از ۷۰۰ نفر از تجار ایرانی و آفریقایی به تبادل نظر و بررسی فرصت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری مشترک پرداختند. آیین اختتامیه اجلاس نیز با حضور مقامات عالی‌رتبه ایرانی و آفریقایی همچون وزیر محترم میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، استاندار اصفهان، و مقامات دولتی، بازرگانان و نمایندگان اتاق‌های بازرگانی آفریقا برگزار شد. سخنرانان در این مراسم با اشاره به اهمیت دیپلماسی اقتصادی و تجاری با آفریقا، تأکید کردند این اجلاس فرصتی مهم برای معرفی ظرفیت‌های اقتصادی و صنعتی ایران به کشورهای آفریقایی بوده که در آینده زمینه‌ساز ایجاد روابط اقتصادی پایدار و بلندمدت میان دو قاره خواهد شد.

نشست مشترک اتاق بازرگانی اصفهان با نمایندگان اتاق‌های بازرگانی آفریقا

نشست مشترک اتاق بازرگانی اصفهان با نمایندگان اتاق‌های بازرگانی آفریقا با حضور رئیس، هیئت نمایندگان و جمعی از اعضای اتاق اصفهان و نمایندگان اتاق‌های بازرگانی ۹ کشور شرکت‌کننده در اجلاس برگزار گردید. بررسی فرصت‌ها و چالش‌های توسعه همکاری‌های تجاری و اقتصادی با آفریقا موضوع اصلی این نشست بود که حاضران در آن جداگانه به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند که در ذیل به آن می‌پردازیم:

رئیس اتاق بازرگانی غنا (Stephane Miezan) در سخنانی تصریح کرد در اولین سفر خود به ایران متوجه شدم که رسانه‌ها در مورد ایران ما را فریب می‌دهند و واقعیت ایران کاملاً متفاوت است. وی کشاورزی و توسعه زیرساخت‌های صنعتی را از مهم‌ترین زمینه‌های همکاری دوجانبه دانست و با اشاره به چالش‌هایی نظیر مشکلات انتقال پول و نبود خطوط اعتباری، خواستار رفع این موانع شد. او همچنین افزایش حجم تجارت میان ایران و آفریقا تا ۲ میلیارد دلار در آینده نزدیک را ممکن دانست و از تصمیم برای راه‌اندازی نخستین مرکز تجاری ایران و آفریقا در پی سفر قبلی خود خبر داد.

معاون انجمن ملی اتاق‌های بازرگانی نیجریه (Suleiman Abdullahi) با اشاره به سفر خود به ایران در شانزده سال پیش، سطح کنونی روابط تجاری با ایران را ناکافی دانست و ابراز امیدواری کرد که این نشست زمینه‌ساز تقویت روابط میان دو کشور باشد. وی پیشنهاد داد اتاق بازرگانی اصفهان به‌عنوان نماینده اتاق‌های ایران با اتاق‌های آفریقایی تفاهم‌نامه همکاری امضا کند. او با تأکید بر ظرفیت‌های صادراتی بالای نیجریه در حوزه‌های آرایشی، غذا و نوشیدنی، به زمینه‌های مشترک برای همکاری به‌ویژه در حوزه معدن باتوجه‌به منابع غنی سنگ‌آهن و ۴۲ ماده معدنی در نیجریه و دانش فنی فولاد در ایران، اشاره کرد. همچنین بخش‌های نفت، گاز، انرژی، کشاورزی و گردشگری را نیز دارای ظرفیت‌های قابل‌توجهی برای همکاری دانست.

رئیس اتاق بازرگانی سائوتومه و پرنسیپ (Borges Da Mata Kelvio) با تأکید بر آگاهی از نقش مؤثر ایران در منطقه، بر لزوم ایجاد هم‌افزایی برای توسعه روابط دوجانبه تأکید کرد و علاقه‌مندی کشورش به همکاری با ایران در حوزه‌های کشاورزی، گردشگری و انرژی‌های تجدیدپذیر را اعلام نمود.

دبیرکل اتاق بازرگانی گینه بیسائو (Saliu BA) با اشاره به نبود سفارت این کشور در ایران، ابراز امیدواری کرد که بتوان از طریق همکاری میان اتاق‌های بازرگانی، زمینه توسعه روابط اقتصادی میان دو کشور را فراهم کرد. وی همچنین پیشنهاد تشکیل اتاق مشترک بازرگانی ایران و گینه بیسائو را باهدف تقویت تعاملات تجاری و سرمایه‌گذاری کرد.

 فرو ریختن نگرش های غلط در مورد ایران      

عضو هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی اوگاندا (George William Inholo) با اشاره به اینکه این نخستین سفر او به ایران است، اظهار داشت که پیش از سفر در پذیرش ریسک، تردید داشته؛ اما اکنون دیدگاهش نسبت به ایران کاملاً تغییر کرده است. وی اوگاندا را دارای خاکی بسیار حاصلخیز معرفی کرد که امکان کشت هر نوع محصولی را فراهم می‌کند و این کشور را بزرگ‌ترین تولیدکننده قهوه در آفریقا دانست. او هدف اوگاندا را ایجاد ارزش افزوده در محصولات کشاورزی از طریق استفاده از ماشین‌آلات فراوری عنوان کرد و افزود دولت اوگاندا برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی، مشوق‌هایی از جمله اعطای زمین، برق رایگان و معافیت مالیاتی ۱۰ساله در نظر گرفته است.

ساحل عاج به دنبال ایجاد ارزش افزوده با همکاری ایران

رئیس اتاق بازرگانی ساحل عاج (Kouadio Desire Konan) با اشاره به رشد ۵/۷ درصدی اقتصاد کشورش در یک دهه گذشته و جایگاه این کشور به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده پودر کاکائو، هدف اصلی را ایجاد ارزش افزوده بر محصولات دانست و علاقه‌مندی کشورش را برای همکاری با ایران در حوزه‌هایی چون انرژی‌های تجدیدپذیر، مکانیزاسیون کشاورزی، تجهیزات صنعتی و کشاورزی، بهداشت و سلامت اعلام کرد.

دوستان خود را فراموش نمی کنیم

رئیس اتاق بازرگانی اصفهان ضمن توصیه به اعضای اتاق جهت بازدید و حضور در کشورهای افریقایی گفت: پیشنهاد من برای همکاری اقتصادی میان ایران و آفریقا، استفاده از محصولات ایرانی در برابر ارزش افزوده محصولات خام آفریقا است. امیر کشانی خطاب به شرکت‌کنندگان در اجلاس تأکید کرد: پیام من را به مسوولان کشورهای خود برسانید؛ ایران، دوستان روزهای سخت خود را فراموش نخواهد کرد.

در ادامه نشست «یادداشت مفهومی» (Concept Paper) با موضوع «ایجاد پلتفرم پایدار برای ارتباط میان اتاق بازرگانی اصفهان و کشورهای آفریقایی»  بین شرکت‌کنندگان توزیع و از آنها خواسته شد ضمن بررسی و امضای تفاهم‌نامه پیشنهادی ، سه مورد از نیازهای فوری یا فرصت‌های برتر در زمینه تجارت یا سرمایه‌گذاری در کشور خود را معرفی نمایند.

همچنین «اعلامیه مشترک» (Joint Declaration) نشست اتاق‌های بازرگانی ایران و آفریقا مورد تصویب شرکت‌کنندگان قرار گرفت. ازجمله مفاد این اعلامیه می‌توان به تعهد مشترک اعضا برای توسعه پیوندهای اقتصادی ایران - آفریقا، ایجاد پلتفرم پایدار گفت‌وگو، اشتراک دانش و تجارب برتر، تشویق یکپارچگی منطقه‌ای، هماهنگی در پیگیری، و معرفی فرد رابط توسط هر اتاق (Point of Contact) اشاره نمود.

گفتنی است در انتهای این نشست مشترک، در انتها شش تفاهم‌نامه همکاری مشترک میان اتاق اصفهان و اتاق‌های نیجریه، غنا، اوگاندا، زیمبابوه، سائوتومه و پرنسیپ، و گینه بیسائو به امضا رسید که این موارد را باید در قالب نتیجه گرایی و هدف مند رویداد مذکور دانست.

نشست‌های تجاری رودررو

همچنین روز دوم این بخش اجلاس که به میزبانی شهر اصفهان، مسوولان استانی و اتاق بازرگانی اصفهان برگزار می شد، شامل برنامه هایی بود که  بالغ بر ۵۰۰ تن از تجار و فعالان اقتصادی اصفهان با همتایان آفریقایی خود در قالب جلسات تجاری رودررو (B۲B) در چهار حوزه کلان شامل صنعت، صنایع کشاورزی و غذایی، فولاد، معدن و ساختمان، و صنایع انرژی، گردشگری و سلامت به گفت‌وگو و تبادل نظر پرداختند. این نشست‌ها باهدف شناسایی فرصت‌های همکاری، بررسی نیازهای بازار و زمینه‌سازی برای مشارکت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری مشترک برگزار شد و نقش مؤثری در ایجاد ارتباط مستقیم و اعتمادسازی بین بخش‌های خصوصی دو طرف ایفا کرد.