پیشنهادی برای ثبت جهانی یک گورستان
به گزارش ایسنا، احمد محیط طباطبایی در رویداد «نشست تخصصی نقش و جایگاه آرامستان تخت فولاد در گردشگری معنوی و تعالیبخش» که در هفدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران برگزار شد، گفت: تخت فولاد یکی از فضاهای فرهنگی شهر اصفهان است که آثاری از دورههای مختلف تاریخی را در خود دارد و باید مقدمات ثبت جهانیاش فراهم شود.
رئیس ایکوم ایران (کمیته ملی موزهها) اظهار کرد: در بیشتر نقاط کشور، حتی در معاونتهای شهری شهرداریها، گورستان را جزو خدمات شهری دستهبندی میکنند، اما گورستان یکی از مهمترین فضاهای فرهنگی در شهرهاست. در واقع گورستان مکان تعلق و حلقه اتصال ساکنان با گذشتگان، برای تداوم حیات در یک جامعه است.
او ادامه داد: دوران شکوفایی اصفهان یک بار در قرن چهارم هجری قمری (آلبویه) و یک بار در دوره سلجوقیان و پس از مغول، در زمان صفویه دوران بسیار شکوفایی را طی میکند و تخت فولاد هم همین سیر و زندگی را داشته است.
محیط طباطبایی افزود: هر گورستانی حول محور یک فرد شکل میگیرد. این فرد میتواند عارف، شخصیت سیاسی و غیره باشد. در تختفولاد هم وجود مقبره «یوشع نبی» نشان از زیست و تاریخ اصفهان بهعنوان شهر یهودیه دارد. تخت فولاد پس از آن رشد کرد. وجود مزار «بابارکنالدین» مربوط به دورانی است که عرفا جایگاه مهمی پیدا میکنند و افراد دیگر هرکدام نماینده دورههای دیگر زیست اصفهان هستند.
رئیس ایکوم ایران گفت: باید مدیریت یکپارچه به مجموعه تخت فولاد به عنوان یک فضای فرهنگی شهری برگردانده شود و مقدمات پلان مدیریتی که آن را کاندیدای ثبت جهانی میکند، فراهم شود. در اصفهان بعد از محور صفویه، مجموعه جلفا و اصفهان سلجوقی، چهارمین بخش شاخص فرهنگی تخت فولاد است، با این تفاوت که چه اصفهان صفوی، چه یهودیه و چه دوران آخر ساسانیان و صدر اسلام همه در تخت فولاد نمایندگانی دارند. گویی تخت فولاد موزهای است که روایتگر سرگذشت تلخ و شیرین این شهر در دورههای مختلف تاریخی است.
محیط طباطبایی افزود: تخت فولاد علاوهبر اینکه آرامگاه بیش از هزار نفر از مشاهیر ایرانزمین را در خود دارد، به عنوان یک سایت موزه گردشگری شامل آثاری از سنگ مزار با نقوش متنوع انسانی، جانوری، گیاهی و مشاغل است. همچنین بناهای آرامگاهی ویژهای در آن وجود دارد که از نظر تاریخی، معماری، زیباشناسی و هنری این مکان را در زمره مهمترین گورستانهای جهان جای داده است.