چطور می‌شود برای اقتصاد ایران  پیش‌بینی ارائه داد؟ / مهرداد سپهوند: شرایط بسیار بسیار متفاوت شده است/ تنها می توان افق پیش بینی را کوتاه کرد

مهرداد سپهوند، مدیر مرکز پژوهش‌های مالی و اقتصادی گروه رسانه‌ای دنیای اقتصاد، در همایش «چشم‌انداز اقتصاد ایران ۱۴۰۵» بیان اینکه ما چند بار تلاش کردیم این همایش را برگزار کنیم و سه بار نیز برنامه‌ریزی کردیم گفت: اما متأسفانه، به دلایل شرایطی که در جریان آن هستید، این اتفاق رخ نداد. چهار ماه پیش بود که اعضای کمیته دور هم جمع شدند. آن موقع هم در یک فضای آرامش نسبی بعد از جنگ، بودیم و نگاه‌ها عمدتاً معطوف به ارزیابی آسیب‌هایی بود که به‌خاطر جنگ به اقتصاد رسیده بود. صحبت از این بود که چه کاری باید برای بازسازی کشور و انجام اصلاحات در دوره پیش‌رو انجام شود. 

سپهوند خاطرنشان کرد: بر این اساس، آمدیم و چهار محور اصلی را برای این همایش معرفی کردیم؛ اول، بحث الزامات خروج از رکود و رسیدن به رشد پایدار؛ دوم، راهکارهای مقابله با ابرتورم؛ سوم، ظرفیت‌های تأمین مالی در شرایط موجود؛ و نهایتاً، بحث تحلیل بازار مسکن.

وی افزود: الان که نگاه می‌کنم، می‌بینم زمان گذشته، سرعت تحولات بسیار بالا بوده و شرایط متفاوت شده است. همین، چالش بزرگی که این همایش با آن روبه‌رو است را به بهترین وجه نشان می‌دهد. یعنی از یک طرف، مأموریت این همایش را داریم که دنبال کمک به صاحبان کسب‌وکار و فعالان اقتصادی است، اما در کنار آن، شرایط بسیار بسیار متفاوت شده است.

مدیر مرکز پژوهش‌های مالی و اقتصاوی گروه رسانه‌ای دنیای اقتصاد تصریح کرد: بارها از من این مسئله پرسیده شده و من خدمت‌تان عرض کنم که ما در دبیرخانه دائمی همایش، که از سال ۱۴۰۲ تشکیل شده، در جهت انجام این مأموریت، دو راهکار را دنبال می‌کنیم.

وی گفت: یک، برگزاری همایش که هدف آن مرور روندها و ارائه تحلیل از مسائل اقتصادی است. امیدواریم از این طریق بینش بهتری در مورد مسائل اقتصادی ارائه دهیم. دوم، تهیه گزارش‌های چشم‌انداز اقتصادی ایران است که مؤلفه‌های اصلی اقتصاد کلان را به شیوه‌ای کاملاً حرفه‌ای و با بهره‌گیری از یک جعبه‌ابزار که در مراکز پژوهش‌های مالی و اقتصادی دنیا تهیه شده، بررسی می‌کند. اینجا ما از پنج مدل کلان‌سنجی، به روشی کاملاً حرفه‌ای استفاده می‌کنیم که در قالب سناریوهایی برای چهار فصل آینده اقتصاد کشور به‌طور مستمر ارائه می‌شود.

بنابر گفته‌ی وی، حال با توجه به شرایط جنگ و این بحران‌هایی که هر از گاهی اقتصاد کشور با آن مواجه می‌شود، سؤالی که مطرح می‌شود این است که خب، حالا چطور می‌شود پیش‌بینی ارائه داد؟ چطور می‌شود یک تصویر از وضعیت اقتصادی کشور، با توجه به این تحولات، ترسیم کرد؟

وی تاکید کرد: شما فعالان عزیز و صاحبان کسب‌وکار بهتر از هر کسی می‌دانید که با همه دشواری‌ها و مشکلاتی که وجود دارد، در صحنه اقتصادی کشور نیاز به برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری درباره آینده وجود دارد. چه کاری می‌شود انجام داد وقتی که شما با یک شرایط و فضای پُرابهام روبه‌رو هستید؟ به‌خاطر التهاباتی که وجود دارد، می‌توانید نهایتاً افق پیش‌بینی‌تان را کوتاه کنید، می‌توانید دفعات پیش‌بینی‌تان را افزایش دهید. وقتی با تغییرات ساختاری روبه‌رو هستید، می‌توانید مفروضات، نوع مدل و پارامترهای آن را بازبینی کنید.

وی با بیان اینکه کاری که ما انجام دادیم این بود که ابتدا یک پیش‌بینی داشتیم که در اواخر بهمن تهیه شده بود و بعد آمدیم در فروردین‌ماه، بعد از امضای تفاهم‌نامه، آن را بازبینی کردیم، گفت: شما نمی‌توانید پیش‌بینی نقطه‌ای داشته باشید، بلکه باید پیش‌بینی احتمالی ارائه کنید. کاری که در این پیش‌بینی انجام می‌دهیم، این است که حتی شانس انحراف از محتمل‌ترین حالت را هم در پیش‌بینی‌هایمان نشان می‌دهیم.

وی افزود: ما می‌توانیم از جهت شفاف کردن پیش‌فرض‌ها، برای تحلیل‌هایی که در پیش‌بینی‌ها انجام می‌شود، در کنار آن تحلیل حساسیت هم داشته باشیم تا نشان دهیم این مفروضات در چه دامنه‌ای قابل بررسی هستند. اما به هر حال، وقتی با شرایط نااطمینانی روبه‌رو هستید، گریزی از آن نیست.

سپهوند با بیان اینکه پیش‌بینی‌های صندوق بین‌المللی پول هم همین‌طور است، گفت: وقتی بحث کرونا مطرح شد، این‌طور نبود که صندوق بین‌المللی پول بگوید چون پیش‌بینی ممکن نیست، آن را کنار بگذارد. کاری که آن‌ها انجام دادند این بود که وقتی نگاه می‌کنید، از ابتدای سال تا پایان سال، پیش‌بینی‌شان از رشد اقتصادی را هرچه جلوتر رفتند، در واقع به‌صورت فصلی تغییر دادند و به‌روزرسانی کردند.

وی گفت: در نهایت، کاری که شما باید انجام دهید این است که، به هر حال، این فرایند پیش‌بینی را انجام دهید. ما هم از کاری که انجام می‌دهیم، مدام، در واقع، می‌آموزیم که چطور با این بحران‌ها برخورد کنیم و چطور گزارش‌های بین‌المللی ارائه دهیم. من فکر می‌کنم این اتفاق برای اولین بار در ایران در حال رخ دادن است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.